• Etusivu
  • Talo

Näin rivitaloyhtiön latauspaikat toteutettiin lattakaapeloinnilla: "Työn kesto puolet lyhyempi"

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö WAGO Finland Oy
Julkaistu 24.03.2023Päivitetty 18.09.2023
20233_81277.jpg

Järvenpäässä sijaitsevassa rivitaloyhtiössä todettiin, että lattakaapelointijärjestelmä oli oikea valinta sähköautojen latauspaikoille.

Järvenpääläisen rivitaloyhtiön parkkipaikoilla ladataan sähköautoja. Latauspaikat toteutettiin lattakaapelointijärjestelmällä, joka on verrattain uusi teknologia.

Taloyhtiön pihalle toteutettiin yhteensä 33 latauspaikkaa. Tulevaisuudessa latausasemien määrää halutaan kasvattaa kaikkiin autopaikkoihin.

– Suurimmat hyödyt ovat ulkonäkö ja uusien latausasemien helppo liitettävyys tulevaisuudessa, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja V-P Kangas perustelee lattakaapeloinnin valintaa.

Wago Finlandin järjestelmässä uusien latauslaitteiden lisääminen on nopeaa ja helppoa tulevina vuosina. Latauslaite asennetaan seinään ja sähkö otetaan virranottolaitteella suoraan kaapeloinnista. Mitään muutoksia ei tarvitse tehdä aiemmin asennettuun järjestelmän kaapelointiin.

Kangas on jo päässyt lataamaan omaa sähköautoaan.

– Latausjärjestelmämme mahdollistaa hyvän 11 kilowatin lataustehon ja toteutuneet tehot ovat vastanneet luvattua, hän kertoo

Asennustyön kesto lyheni merkittävästi

– Helppo ja siisti. Perinteisellä kaapelointijärjestelmällä latausliitäntä olisi selvästi massiivisempi.

Näin WAGO Finlandin lattakaapelijärjestelmää kuvailee sähköasennuksia teollisuuteen, liike- ja julkitiloihin ja kotitalouksiin tekevän Napocom Oy:n toimitusjohtaja Jukka Ikonen. Hänen yrityksensä on toteuttanut viime aikoina sähköautojen latausmahdollisuuden kahteen kohteeseen Uudellamaalla nimenomaan lattakaapelijärjestelmällä.

– Jos tekisimme saman asennuksen perinteisellä kaapelointijärjestelmällä, jokaiseen autolatauspaikkaan pitäisi laittaa oma jakorasia. Tämä hidastaisi työtä merkittävästi. Arvioni mukaan lattakaapelilla työn kesto on puolet lyhyempi.
Jukka Ikonen, toimitusjohtaja, Napocom Oy

Äskettäin Ikosen yritys toteutti latausmahdollisuuden Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevan taloyhtiön 270 autopaikkaan. Kyseinen kohde suunniteltiin alusta pitäen WAGOn lattakaapelijärjestelmällä. Nopean asennuksen lisäksi järjestelmän etuna on skaalautuvuus moniin eri käyttökohteisiin. Järjestelmä soveltuu pieniin ja isoihin parkkitiloihin, kauppakeskusten parkkihalleihin sekä taloyhtiöiden pysäköintihalleihin ja -katoksiin.

Siisti ja viimeistelty lopputulos

V-P Kankaan taloyhtiö päätyi lattakaapelijärjestelmään sen jälkeen, kun yhtiö oli perehtynyt tarkemmin sen etuihin.

– Asennuksen helppous oli merkittävä valintaperuste. Meillä oli useampi tarjous taloyhtiön pöydällä. Tässä ratkaisi kokonaisuus ja myös hinta. Napocomin tarjous oli selkeästi edullisempi kalleimpaan tarjoukseen verrattuna.

Asukkaiden elämää työt eivät juuri ehtineet haitata.

– Osakkaiden kannalta akuutein aikajakso kesti pari viikkoa, kun lattakaapeleita ja latausasemia asennettiin autokatokseen ja talousrakennuksen seinustalle. Silloin autoja piti jonkin verran siirrellä pois autopaikoilta.

Lattakaapelointijärjestelmä on toteutettu taloyhtiön pihaan kahteen riviin. Latauspaikat ovat autokaton ja talousrakennuksen seinissä. Kankaan mukaan pohdintaa aiheutti talousrakennuksen puoleinen asennus.

– Seinässä on ikkunoita ja lamppuja, joten latausasemaa ei voitu asentaa optimaaliseen paikkaan.

Lopulta lattakaapelointi toteutettiin ulkoseinustalle verrattain alas, latausaseman alapuolelle. Standardisointi edellyttää, että tällöin kaapelit suojataan suojakourulla.

Asennuksista vastanneen Jukka Ikosen mukaan lattakaapelointi mahdollisti tarvittavat muutokset järvenpääläiskohteessa.

– Jos olisimme tehneet asennuksen perinteisellä kaapelointijärjestelmällä, emme olisi saaneet mahtumaan kaapeleita suojausten sisään, koska rasiat olisivat olleet varsin isoja. Lopputulos olisi ollut aika järjettömän näköinen. Lattakaapelilla asennuksen lopputulos oli siisti, Ikonen kertoo

Lattakaapelointi sähköautojen latausta varten toimii mainiosti rivitalojen autokatoksissakin, kuten tässäkin kohteessa.

Lattakaapelointi sähköautojen latausta varten toimii mainiosti rivitalojen autokatoksissakin, kuten tässäkin kohteessa.

WAGO Finland Oy
Talo
sähkö
sähköauto
lataus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20211_68247.jpg
Näin järjestettiin sähköauton­lataus As Oy Porin Karhun­pesässä
Sähkö- ja hybridiauton latausvalmiusvelvoite tuli voimaan 11.11.2020. Lue, miten latausvalmius otettiin käyttöön porilaisessa As Oy Porin Karhunpesässä. Mitkä asiat painoivat vaakakupissa eniten eri järjestelmiä vertailtaessa? Entä miten järjestelmän asennus sujui tilaajan eli taloyhtiön näkökulmasta?
12_P_139546_1.jpg
Helppo ja järkevä ratkaisu sähköauton lataus­valmiudelle - katso video!
Onko taloyhtiössänne ajankohtainen tarve sähköauton lataukselle? Entä koskeeko 11.11.2020 voimaan tullut laki sähköajoneuvojen latausvalmiuden järjestämisvelvoitteesta teidän taloyhtiötänne? Tutustu alla olevasta videosta helppoon ja käytännöllisen järkevään ratkaisuun järjestää sähköautojen latausvalmius!
3_P_160143_1.jpg
Tilaa maksuton sähkö­autojen lataus­kartoitus
Latauspisteiden asennus taloyhtiön autopaikoille kannattaa aina aloittaa kartoituksella. Latauspisteiden määrä, latauslaitteiden merkki ja latausteho määritellään kohteen teknisten resurssien ja lataustarpeiden mukaan. Kartoituksessa tutustumme taloyhtiöösi ja annamme vaihtoehtoja latausratkaisuissa.Plugitin kartoituskäynti on maksuton.Otamme vastuun lataamisesta, eli voit rauhassa keskittyä omaan arkeesi luottaen, että autot tulevat ladatuksi. Mikäli ongelmia tulee, me korjaamme ne.
202210_79673.jpg
Varmista kolmen asian toteutuminen sähkö­autojen lataus­pisteillä
Taloyhtiöissä sähköautojen lataamisessa kyse ei ole yksittäisestä latauslaitteesta, vaan kokonaisesta latausjärjestelmästä. Miksi? Latausjärjestelmässä otetaan ottaa huomioon yhdenvertaisuus, kiinteistön kapasiteetti sekä lataajien tarpeet. Näitä tarpeita ovat esimerkiksi lataajan tunnistaminen sekä samanaikaisen kulutuksen hallinta. Kun halutaan katsoa pidemmälle, kannattaa panostaa sellaiseen latausratkaisuun, joka kestää aikaa ja käyttöä. Lisäksi on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa se, että latausratkaisuun voidaan vuosien varrella lisätä latauslaitteita.
ParkCity sähköauton lataus
Sähköautojen latauspisteiden asennus onnistuu helposti ja joustavasti suurempiinkin kohteisiin – Case ParkCity
Sähköautojen latausvalmiuden järjestäminen ei ole ainoastaan taloyhtiöiden kuuma puheenaihe ja tarve, vaan sähköautoille tulee saada virtaa myös muualla kuin kotien läheisyydessä. Suuremmat kohteet, kuten esimerkiksi pysäköintilaitokset, vaativat myös sähköauton latauspisteitä. Tässä artikkelissa tutustutaan ja kuullaan projektin eri osapuolien kokemuksia miten Turun suurimpaan pysäköintilaitokseen, Turku ParkCityyn, asennettiin sähköautojen latauspaikat.
Wago lattakaapelointi As Oy Karhunpesä
Lattakaapeli­järjestelmästä helppo ratkaisu latauspisteiden sähkönsyöttöön
Sähköautojen yleistyessä vauhdilla kasvaa myös taloyhtiöillä tarve latauspaikkojen järjestämiseen. Käytännössä asuntokohtaiset autopaikat ovat muuttumassa "tankkauspisteiksi". Valmiudet tähän tulisikin ottaa jo hyvissä ajoissa huomioon sähköistyskapasiteettia laajentamalla. Kaapelireittien suunnittelulla ja asentamisella latauspaikoille taloyhtiö varmistaa osaltaan asukkaiden arjen toimivuuden nyt ja tulevaisuudessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton