• Etusivu
  • Remontti

Sähköistyksen parannuksella turvallisuutta ja tasoa asumiseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.02.2012Päivitetty 02.01.2013
20122_29356.jpg

Kuva Schneider Electric Finland Oy.

1970- ja 1980-lukujen laaja kerrostalokantamme odottaa jo sähköistyksen uusimista, jotta toimivuus ja asumisviihtyvyys saadaan tämän päivän tasolle. Kyse on myös asukkaiden ja muiden talossa liikkuvien turvallisuudesta.

Useissa tapauksissa pääkeskus sekä pää- ja nousujohdot ovat jääneet mitoitukseltaan auttamatta jälkeen sähkönkäytön lisäännyttyä vuosi vuodelta. Huoneistojen keskukset ja johdotukset eivät nekään enää yllä vastaamaan tämän päivän tarpeita.

"Sähköistyksen kunnossapitojakso on 30-40 vuotta, minkä jälkeen suositellaan kokonaisvaltaista kiinteistön sähköasennusten uusimista. Kun työ suunnitellaan ja toteutetaan laadukkaasti, paranevat käytettävyys ja asumismukavuus kerralla koko talossa", Sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari sanoo.

Sähkösuunnittelija arvioi ja urakoitsija toteuttaa

Kuva Alppilux Oy.
Kuva Alppilux Oy.

Sähkösuunnittelija tuntee tämän päivän tarpeet ja osaa kertoa uudistamisen kohteet ja laajuuden. Hänen tekemäänsä kuntoarvioon kannattaa sijoittaa, jotta sähköurakoitsijoilta saadaan keskenään vertailukelpoiset tarjoukset toteutuksesta.

Aina kannattaa varmistaa, että urakoitsijalla on riittävät resurssit hankkeen läpiviemiseen sovitulla tavalla ja valmius tehdä asianmukaiset sopimukset. Silloin työt tehdään ammattitaidolla, aikataulut pitävät ja työt tehdään kerralla kuntoon ilman myöhempiä muutostarpeita. Laadukkaat tuotteet ja asianmukainen käyttöönottotarkastus varmistavat toimivuuden.

Kaikkea mahdollista ei tarvitse toteuttaa, mutta moni sähköistysratkaisu maksaa itsensä yllättävän nopeasti takaisin. Hyödyt voivat tulla liukastumisten ja ilkivallan vähenemisenä, energiansäästönä tai vaikkapa asuntojen arvon nousuna.

Valaistuksesta sulanapitoon ja tietoverkkohin

"Saatavilla on yli 215.000 rekisteröityä sähkötarviketta, joilla on oma sähkönumero ja siihen kytketyt tuotetiedot. Tarpeeseen sopivimman tuotteen löytämiseen tarvitaan ehdottomasti sähköalan ammattilaista. Tuotteista voi toki maallikkokin saada tietoa kaikille avoimesta Sähkönumerot.fi-palvelusta, vaikka tuotteen hankkii ja tuo paikalle sähköurakoitsija", Tarja Hailikari kertoo.

Näkyvin sähköistyksen avulla aikaansaatava tason parannus kerrostaloissa on yhteisten tilojen ja pihan lisätty valaistus ja sen ohjaus tunnistimilla. Turvallisuutta parantavat kulkuväylien sulanapito ja toimivuutta puolestaan sadevesijärjestelmän ja vesiputkien sulanapito.

Autopaikkojen sähköistyksessä keskitetty ohjaus energiamittareineen kuuluu tähän päivään. Ajanmukainen antennijärjestelmä ja tietoliikenneverkko ovat yhä useamman asukkaan toivelistalla.

"Sähkölaitteiden turvallisuus ja moitteeton toimivuus on luonnollisesti ykkösasia, mutta ulkonäölläkin on merkitystä. Valaisimet, kytkimet ja pistorasiat ovat esimerkkejä mahdollisuudesta sovittaa sähköistys osaksi rakennuksen tai tilan tyyliä."

"Myös yksityiskohtien esiin nostoon on paljon mahdollisuuksia, ja eri aikakausien arkkitehtuuriin löytyy sopivia vaihtoehtoja. Näidenkin osalta kannattaa kääntyä sähkösuunnittelijan tai urakoitsijan puoleen", Hailikari kannustaa.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

Tarja Hailikari, kuva STK.
Tarja Hailikari, kuva STK.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201410_41499.jpg
Keraamiset julkisivukorjausvaihtoehdot vertailussa
Julkisivukorjauksessa uuden rakenteen valinnassa ei pitäisi katsoa pelkästään hankintahintaa, vaan myös rahalla saatua kokonaishyötyä. Vanhan rakenteen tilalle tulisikin valita mieluiten mahdollisimman elinkaariedullinen julkisivuratkaisu. Siksi ennen päätöksentekoa pitäisikin selvittää tarkoin, miten pitkä uuden rakenteen elinkaari on ja kuinka usein se vaatii huoltoa.
202210_68885.jpg
Pääsuunnittelija tuntee lain sekä ymmärtää koko rakennusprosessin
Rakennus- ja remonttihankkeen suunnittelua johtaa suunnittelun kokonaisuudesta ja laadusta vastaava pääsuunnittelija. Rakentamisen tai remontoinnin tuiki tärkeän valmisteluvaiheen laatu henkilöityy useimmiten pääsuunnittelijan osaamiseen ja johtamiskykyihin.
taloyhtiön vuosikello syyskuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Syyskuu
Syyskuu aloittaa syksyn ja sen myötä myös taloyhtiön arjen. Syksy on taloyhtiön kannalta hyvä ajankohta tarkastella alkuvuodesta tapahtuneita ja mahdollisesti yhä käynnissä olevia hankkeita sekä niiden etenemistä ja valmistumista. Samalla se on myös hyvää aikaa valmistua seuraavalla tilikaudella tuleviin hankkeisiin. Riittävän ajoissa tapahtuva varautuminen tulevaan antaa aikaa toteutukselle. Onhan taloyhtiö muistanut huolehtia tiedoksiannosta myös uusille asukkaille?Mitä kaikkea taloyhtiössä tapahtuukaan syyskuussa:
202110_73245.jpg
Kuuluuko omassa kodissa kestää naapurien elämän ääniä?
Koira haukkuu, lapsi itkee, vanhemmilla on riita ja äänet kohoavat. Nuoriso soittaa musiikkia niin, että lattia tärisee basson voimakkuudesta koko päivän. Toinen imuroi ja joku käyttää tehosekoitinta. Ja yläkerrassa tuntuu olevan kokonainen koululuokka jumppatunnilla töminästä päätellen. Normaaleja elämän ääniä – vai onko?
20146_39772.jpg
Taloyhtiöt kerrospukeutuvat - nyt ilmainen suunnittelukäynti
Me suomalaiset tunnemme oman ilmastomme. Talvi on pitkä ja kylmä, kevät alkaa liian myöhään eikä kesää juuri ole. Tuntuu, että niinä päivinä, joina aurinko paistaa, vähintäänkin tuulee. Tästä johtuen suomalaiset ovat tottuneet etsimään sopivia ratkaisuja jokaiseen keliin. Löytyy alus- ja välikerrastoa sekä tuulen ja sateen pitävää ulkotakkia, joilla olemme oppineet maksimoimaan ulko-oleskelun nautinnollisuuden haastavassa ilmastossa.Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti terassi- tai parvekelasituksesta
20227_79075.jpg
Onko vastuu huoneisto­kohtaisista jäähdytys­laitteista taloyhtiöllä?
Rivitaloyhtiössä, joka valmistui 2019, ovat uudiskohteen ostajat kohteen rakentamisvaiheessa (ennen huoneiston luovutusta) päättäneet hankkia huoneistoihinsa erilaisia jäähdytysratkaisuja (seinäasennettava tai kattoasennuksena rakenteisiin tehty ilmalämpöpumppu).Eli jäähdytyslaitteen jokainen huoneisto on valinnut omien tarpeittensa mukaan ja urakoitsija on toteuttanut ne. Kustannukset ovat vaikuttaneet tietysti huoneiston ostohintaan.Osakkaalla on ollut lisäksi mahdollisuus jättää asentamatta koko jäähdytys. Kaikki jäähdytyslaitteet on suunnitellut ja asentanut urakoitsija.Yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa poikkeavasta vastuunjaosta. Kumpi vastaa näiden yhtiön toimesta asennettujen "erilaisten" ilmalämpöpumppujen huollosta ja korjauksesta, osakas vai yhtiö? Jos joku yhtiön osakas on halunnut jälkikäteen, huoneiston luovutuksen jälkeen asentaa jäähdytyksen, kuka vastaa tämän laitteen huollosta ja korjauksesta?Jos taloyhtiö on valvonut em. jälkikäteen asennetun ilmalämpöpumpun asennustyön, vaikuttaako se vastuunjakoon? Jos em. jälkikäteen tehty asennus aiheuttaa ongelmia (vesivahinko) esimerkiksi yhtiön vastuulla oleville huoneistojen rakenteille, kuka vastaa korjauksesta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton