• Etusivu
  • Rakentaminen

Sisäilmaongelmaisten asuntojen kuntotutkimuksiin ja perusparannusten suunnitteluun voi saada avustusta vuoden alusta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2023
20201_61974.jpg

Sisäilmaongelmaisten asuntojen ja asuinrakennusten kuntotutkimuksista ja perusparannusten suunnittelusta syntyviin kustannuksiin voi hakea avustusta vuoden 2020 alusta. Valtioneuvosto hyväksyi asiaa koskevan asetusmuutoksen tänään. Tasavallan presidentti vahvisti 19.12.2019 taustalla olevan korjausavustuslain muutoksen.

Avustuksella parannetaan sisäilmaongelmaisissa rakennuksissa asuvien asemaa kannustamalla ja tukemalla omistajia rakennusten korjaamisessa ja suunnitelmallisessa kiinteistönpidossa. Avustettavien asuinrakennusten ja asuntojen sisäilmaongelmien aiheuttaja voi olla kosteus- ja homevaurion lisäksi VOC- ja PAH-yhdisteet, radon ja muut haitalliset aineet.

Avustusta voi saada enintään 50 prosenttia kuntotutkimusten ja perusparannusten suunnittelun toteutuneista kustannuksista. Avustus ei kata korjauksia. Avustusta voidaan myöntää rakennuksen omistavalle yhteisölle, kuten asunto-osakeyhtiölle, tai pientalon omistajalle.

202212_80393.jpg

Kuntotutkimuksella tarkoitetaan kosteus- ja sisäilmateknisiä tutkimuksia, joiden kohteena ovat kosteusvaurioituneiksi epäillyt rakenteet sekä muut asunnon sisäilmaan mahdollisesti vaikuttavat rakenneosat, materiaalit ja tekijät, kuten ilmanvaihto. Avustus kattaa kuntotutkimuksen tekemiseen olennaisesti liittyvät kustannukset.

Lisäksi avustusta voi saada sellaisen asunnon tai asuinrakennuksen perusparannuksen suunnitteluun, jossa on havaittu kosteus- ja homevaurio tai sisäilmaongelma. Perusparannuksella tarkoitetaan asunnon tai asuinrakennuksen korjaamista kertaluontoisilla toimenpiteillä siten, että asunnon laatutaso nousee uudenveroiseksi tai palautuu alkuperäiseksi. Avustus kattaa esimerkiksi suunnitelmien laatimisen ja katselmukset. Ehtona on myös, että asunnossa tai asuinrakennuksessa on tehty kuntotutkimus.

Avustettavan toimen tulee olla pätevän asiantuntijan tekemä, ja pätevyys tarkistetaan avustuksen myöntämisen yhteydessä.

Asetus tulee voimaan 1.1.2020, minkä jälkeen avustusta myöntää Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus ARA.

20201_61975.jpg

Lisätiedot:

Hallitussihteeri Liisa Meritähti, p. 0295 250 376, liisa.meritahti@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 30.12.2019

Rakentaminen
rahoitus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Insinööri tarkastaa työmaata
Luotettava rahoituskumppani konekauppaan
Mascus, yksi johtavista raskaiden työkoneiden ja ajoneuvojen markkinapaikoista, on tunnettu sitoutumisestaan asiakkaisiinsa, tarjoamalla korkealaatuisia palveluita ja sujuvaa kaupankäyntiä. Yksi tärkeimmistä elementeistä kaupankäynnin edistämisessä on rahoituksen saatavuus, ja tässä Qred on astunut kuvaan.
20209_66619.jpg
Öljylämmityksen vaihtoavustus suuressa suosiossa - tukea vielä reilusti jäljellä
Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan öljylämmitteisten pientalojen omistajat ovat halukkaita vaihtamaan lämmitysjärjestelmänsä kestävämpiin ratkaisuihin.
20218_72040.jpg
Remonttipalveluiden kotitalousvähennystä ei koroteta - mitkä ovat vaikutukset?
Hallituksen budjettiesitys oli pettymys Rakennusteollisuudelle ja LVI-alalle.
20216_70962.jpg
Maksetaanko tukia turhaan? Asiaan perehtynyt tutkija väittää, että lämpöpumput myisivät muutenkin
Ilmalämpöpumppujen hankintaan tarjotaan investointitukea, mutta voisiko rahat käyttää fiksummin? Tutkijatohtorin mielestä voisi.
Katu, jossa on taloja rivissä
Haisee homeelta - kenen on vastuu?
Kyseessä on 1974 rakennettu taloyhtiö jossa taloja on kaksi. Ikkunaremontti on tehty vuonna 2009. Seinissä olevista sähköpistokeaukoista tulee selvä homeenhaju. Näytteet on otettu ja vastaukset saatu: materiaalinäytteet osoittavat rakenteiden vaurioituneen. Avauksessa kerätyssä näytteessä viite vaurioon ja näytteessä esiintyi toksiinin tuottaja.Mitä voin edellyttää taloyhtiöltä ja onkohan ikkunaremontin tekijällä mitään vastuuta, jos vika siinä?
20166_46727.jpg
Langattomat pistorasiat ja kytkimet saneeraukseen
Remonttia tehdessä tai esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä myös kodin sähköjärjestelmään kannattaa kiinnittää huomiota. Saneerauksen yhteydessä koko talon sähköistys voidaan päivittää tämän päivän tarpeita vastaavalle tasolle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton