• Etusivu
  • Rakentaminen

Sisäilmaongelmaisten asuntojen kuntotutkimuksiin ja perusparannusten suunnitteluun voi saada avustusta vuoden alusta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2023
20201_61974.jpg

Sisäilmaongelmaisten asuntojen ja asuinrakennusten kuntotutkimuksista ja perusparannusten suunnittelusta syntyviin kustannuksiin voi hakea avustusta vuoden 2020 alusta. Valtioneuvosto hyväksyi asiaa koskevan asetusmuutoksen tänään. Tasavallan presidentti vahvisti 19.12.2019 taustalla olevan korjausavustuslain muutoksen.

Avustuksella parannetaan sisäilmaongelmaisissa rakennuksissa asuvien asemaa kannustamalla ja tukemalla omistajia rakennusten korjaamisessa ja suunnitelmallisessa kiinteistönpidossa. Avustettavien asuinrakennusten ja asuntojen sisäilmaongelmien aiheuttaja voi olla kosteus- ja homevaurion lisäksi VOC- ja PAH-yhdisteet, radon ja muut haitalliset aineet.

Avustusta voi saada enintään 50 prosenttia kuntotutkimusten ja perusparannusten suunnittelun toteutuneista kustannuksista. Avustus ei kata korjauksia. Avustusta voidaan myöntää rakennuksen omistavalle yhteisölle, kuten asunto-osakeyhtiölle, tai pientalon omistajalle.

202212_80393.jpg

Kuntotutkimuksella tarkoitetaan kosteus- ja sisäilmateknisiä tutkimuksia, joiden kohteena ovat kosteusvaurioituneiksi epäillyt rakenteet sekä muut asunnon sisäilmaan mahdollisesti vaikuttavat rakenneosat, materiaalit ja tekijät, kuten ilmanvaihto. Avustus kattaa kuntotutkimuksen tekemiseen olennaisesti liittyvät kustannukset.

Lisäksi avustusta voi saada sellaisen asunnon tai asuinrakennuksen perusparannuksen suunnitteluun, jossa on havaittu kosteus- ja homevaurio tai sisäilmaongelma. Perusparannuksella tarkoitetaan asunnon tai asuinrakennuksen korjaamista kertaluontoisilla toimenpiteillä siten, että asunnon laatutaso nousee uudenveroiseksi tai palautuu alkuperäiseksi. Avustus kattaa esimerkiksi suunnitelmien laatimisen ja katselmukset. Ehtona on myös, että asunnossa tai asuinrakennuksessa on tehty kuntotutkimus.

Avustettavan toimen tulee olla pätevän asiantuntijan tekemä, ja pätevyys tarkistetaan avustuksen myöntämisen yhteydessä.

Asetus tulee voimaan 1.1.2020, minkä jälkeen avustusta myöntää Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus ARA.

20201_61975.jpg

Lisätiedot:

Hallitussihteeri Liisa Meritähti, p. 0295 250 376, liisa.meritahti@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 30.12.2019

Rakentaminen
rahoitus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20209_66619.jpg
Öljylämmityksen vaihtoavustus suuressa suosiossa - tukea vielä reilusti jäljellä
Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan öljylämmitteisten pientalojen omistajat ovat halukkaita vaihtamaan lämmitysjärjestelmänsä kestävämpiin ratkaisuihin.
20218_72040.jpg
Remonttipalveluiden kotitalousvähennystä ei koroteta - mitkä ovat vaikutukset?
Hallituksen budjettiesitys oli pettymys Rakennusteollisuudelle ja LVI-alalle.
20216_70962.jpg
Maksetaanko tukia turhaan? Asiaan perehtynyt tutkija väittää, että lämpöpumput myisivät muutenkin
Ilmalämpöpumppujen hankintaan tarjotaan investointitukea, mutta voisiko rahat käyttää fiksummin? Tutkijatohtorin mielestä voisi.
20206_65270.jpg
Hallitukselta päätös täydennysrakentamisen tukemisesta
Ympäristöministeriön (YM) tiedote 11.6.2020Valtioneuvosto on tänään päättänyt maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuksiin kuuluvista, valtion asuntorahaston varoista myönnettävistä lähivuosien kunnallistekniikka-avustuksista. Vuosina 2020–2023 avustusta myönnetään yhteensä 60 miljoonaa euroa ja sillä tuetaan erityisesti täydennysrakentamista.
Pohjois-Haaga parvekelasitus
Taloyhtiö uudisti kerrostalon ilmeen parvekelasituksilla
Helsingin Pohjois-Haagassa sijaitseva 24-asuntoinen taloyhtiö aloitti kesällä lasitusurakan, jossa yhtiön jokaisen asunnon parvekkeet lasitettiin. Yleisimmät syyt lasitusurakkaan ryhtymisestä ovat asukkaiden viihtyvyys sekä taloyhtiön arvo sekä julkisivun siisteys. 1960-luvulla rakennetussa kolmikerroksisessa kerrostalossa haluttiin lasitetun julkisivun lisäksi hankkia lasituksiin integroitavat parvekekaihtimet.Taloyhtiön isännöitsijä Erkki Oksanen oli mukana pyytämässä tarjouksia lasitustoimittajilta, ja lopuksi valinta oli taloyhtiön kannalta selvä.‒ Lumon valikoitui urakan lasitustoimittajaksi laadukkaiden tuotteiden ja kokonaisvaltaisen palvelun vuoksi. Yhteistyö on sujunut hyvin ja olemme operoineet aikataulujen puitteissa, kertoo Oksanen projektista.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Taloyhtiön osakkaita syrjivä remontointitapa?
Taloyhtiöön tehdään remontti riskirakenteiden poistamiseksi. Taloyhtiöön kuuluu kaksi vierekkäistä rivitaloa, A-talo 10 asuntoa, B-talo 12 asuntoa. Remontointi aloitetaan B-talosta ja toteutetaan kaksiosaisena siten, että 1.1. alkaen remontoidaan ensimmäiset 5 asuntoa ja 1.4. Alkaen loput 7 asuntoa. Asunnot valmistuvat keksimäärin 3-4 kuukaudessa luovutuskuntoisiksi.A-talon kohdalla sovelletaan toisenlaista remontointitapaa, sillä kaikkia kymmentä asuntoa aletaan remontoida 1.8. alkaen. Asunnot tullaan luovuttamaan asuinkäyttöön siinä järjestyksessä, kun ne valmistuvat. A1 asunnon osalta remontti kestää siten 3-4 kuukautta, kun taas A10 kohdalla 6-7 kuukautta. Onko menettely eriarvoistava ja mitä asialle voi tehdä? Onko taloyhtiö korvausvelvollinen niille, joiden evakko on pidempi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton