• Etusivu
  • Isännöitsijä

Sovinnon rakentamisesta taloyhtiöissä

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Jurinet Oy logoJurinet OyLue lisää
Päivitetty 01.04.2025
20154_43077.jpg

Suomalainen asunto-osakeyhtiömalli on kansainvälisesti vertailtuna poikkeuksellinen tapa omistaa ja hallita asuinrakennuksia. Asukkaat omistavat osakkeet, jotka oikeuttavat yhtiöjärjestyksen mukaisesti hallitsemaan asuinhuoneistoja. Asukas on paitsi asukas, niin myös osakkeenomistaja, taloyhtiön päätöksentekijä.

Taloyhtiön päätöksentekijät ovat maallikoita

Osakkeenomistajana asukas käyttää päätösvaltaansa yhtiökokouksessa, jollei päätösvaltaa ole laissa tai yhtiöjärjestyksessä uskottu hallitukselle. Asunto-osakkeenomistaja on pääsääntöisesti tavallinen kansalainen, jonka kokemukset osakeyhtiömuotoisesta toiminnasta ovat vähäiset. Taloyhtiön hallitukseen valitaan jäsenet yhtiökokouksessa yleensä osakkeenomistajien keskuudesta. Keskeiset asunto-osakeyhtiön päätöksentekijät, osakkeen omistajat ja hallituksen jäsenet, ovat siis maallikoita – matti meikäläisiä.

Kun esimerkiksi omakotitalossa asuu yksi perhe ja siellä päätetään itse asioista, niin taloyhtiöissä asiat ovat toisin. Asumismuotona taloyhtiössä asuminen on yhteisöllistä asumista ainakin mitä tulee yhteisiin tiloihin ja yhteisesti päätettäviin asioihin. Seinän takana on naapuri. Ihminen, jonka kanssa olisi hyvä tulla toimeen. Asukkaiden yleensä suurin varallisuus on asunto-osake, jonka arvoon vaikuttavat monet yhdessä päätettävät asiat.

Pienissä taloyhtiöissä korostuu asukkaiden välinen vuorovaikutus ja yhdessä tekeminen

Pienissä taloyhtiöissä ei ole juurikaan ammatillista hallinnoinnin isännöintiapua. Isännöintiä ei ole joko lainkaan tai sitten isännöinnin hoitaa joku osakkaista. Pienissä taloyhtiöissä on siis usein selvittävä hallinnoimisesta omin voimin. Myös pieniä taloyhtiöitä velvoittaa asunto-osakeyhtiölainsäädäntö. Tämä tosiasia saattaa silloin tällöin unohtua, kun toimitaan pienessä yhtiössä.

Kahden perheen taloyhtiöissä ajatellaan helposti, että mitäpä näitä yhtiökokouksia pitämään, kun meitä on vain kolme ihmistä. Tai tehdään päätöksiä, joiden luonteesta todetaan, että noudatetaan niitä tilanteen mukaan. Ajatellaan, että me voimme tehdä yhtiökokouksessa epävirallisiakin päätöksiä, eihän meitä kukaan valvo.

Tiedän pienestä taloyhtiöstä tapauksen, jossa yhtiökokouksessa tehtiin päätös hallituksen varajäsenten valitsemisesta. Yhtiöjärjestyksessä ei ollut mainintaa varajäsenten valinnasta. Myöhemmin varajäsenen puoliso nimitettiin toiminnantarkastajaksi, ja eräs osakkaista epäili toiminnantarkastajan esteettömyyden vaarantuvan. Siihen todettiin, että yhtiökokouksen varajäsenpäätös olikin epävirallinen päätös.

Millaisia ominaispiirteitä taloyhtiöriidoissa on?

Asunto-osakeyhtiölainsäädäntöä ja yhtiöjärjestystä tulee noudattaa. Niitä noudattamalla minimoidaan ja vältetään ennakollisesti riitoja taloyhtiöissä. Kun on yhteiset pelisäännöt, joiden mukaan toimitaan, niin riitojakin on vähemmän.

Asunto-osakeyhtiöiden riitaisuuksiin liittyy usein kaksi tekijää: kysymys toimien ja päätösten lain mukaisuudesta ja kysymys ihmisten välisistä suhteista, pattilanteesta heidän välillään. Toinen on juridisen tason kysymys ja toinen ihmisten kanssakäymiseen liittyvä kysymys. Riidan kierre on saattanut johtaa siihen, että ollaan sellaisen tilanteen edessä, josta ei tunnu löytyvän ulospääsyä. Tämä on taloyhtiön etujen vastainen tilanne.

Laaja säädöskokonaisuus vaikeassa hallittavuudessaan saattaa joskus jopa luoda maaperää riidoille, silloin kun lakia tulkitaan subjektiivisesti hallituksen jäsenten ja osakkaiden toimesta.

Monet kiinteistöalan toimijat, kuten Kiinteistöliitto, ovat pyrkineet tukemaan taloyhtiöiden viestinnällisiä valmiuksia ja korostaneet päätöksenteon avoimuutta hyvän hallinnon edistämisessä. Paljon on siis tehty asian hyväksi. Mutta tosiasia kuitenkin on, että näistä ponnistuksista huolimatta, taloyhtiöissä on edelleen paljon riitaisuuksia, joita ratkotaan aina tuomioistuimia myöten.

Tarvitsetko lakimiestä avuksi kokoukseen?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: parveke- ja hissiremontit
Jos olen ymmärtänyt oikein niin yksi uuden asunto-osakeyhtiölain tuomista muutoksista on, että kustannukset voidaan kohdistaa entistä tarkemmin osakkeen omistajille. Loppuvuodesta taloyhtiössä aloitetaan suunnittelemaan parvekeremonttia.Voidaanko uuden lain nojalla huoneistojen parvekkeiden maksuosuus kohdistaa näille ja yhteisten käytäväparvekkeiden osuudet kaikille osakkaille, kun puolella huoneistoista taloyhtiössä on oma parveke?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Putkivuodon kustannuksien jako?
Ostimme Joulukuussa asunnon josta löytyi kahden kk:n päästä kosteus ammeen alta, isännöistijä ehdotti että korjataan vaan ammeen kohta, mutta kukaan ei käy tekemään sitä, koska vedeneristykseen tulee saumakohta eikä sille voi antaa takuuta. Nyt kylppäri on betonipinnalla ja kaikki menee uusiksi. Mitä tämän remontin kustannuksista kuuluu meille?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kerrostalon piha-alueen saneeraus
Yhtiökokouksessa 28.5.2009 päätettiin autokatoksen, jätekatoksen ja ulkoiluvälinevaraston rakentamisesta sekä koko piha-alueen saneerauksesta. Urakkatarjoukset oli pyydetty viideltä urakoitsijalta, kahdelta saatiin tarjous. Halvin tarjous oli 210 310,00 eur(= urakkahinta 193 110 eur + suunnittelu valvontakustannus ja varaus muutos- /lisätöille).
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Mistä tiedän missä menee piha-alueen rajat?
Rivitaloasunnossamme (pääty) takapihat on eroteltu toisistaan lauta-aidalla. Jokainen piha on edestä reunoilta avoin ja keskellä on puinen lautaelementti. Tämän jälkeen koko talon pituudelta on näkösuojaksi istutettu aroniapensasaita. Sen jälkeen nurmea on 10 m. Elementin ja aronian väli on vain 70 cm. Osa naapureita käyttää aitojen kapeata väliä kulkuväylänä pihalleen, eikä kulkua saa estää. Liikennöinti on vilkasta, tunkeilevaa ja häiritsevää. Toisessa taloyhtiön rivarissa kulku tästä välistä ei ole mahdollista tuuheamman aronian sekä asukkaiden omien istutuksen vuoksi. Voidaanko istutukset näin välittömässä läheisyydessä kiinteitä rakenteita katsoa merkkaamaan pihan rajaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton