• Etusivu
  • Remontti

Suunnitelmallisuus osaksi hallintaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.03.2010Päivitetty 14.12.2020
12_P_30326.jpg

Kiinteistön korjaustarpeen ilmeneminen voi olla joko äkillistä tai se voi olla suunnitelman mukaista. Tarpeen ilmaantuessa on kuitenkin perehdyttävä korjauksella saavutettaviin tuloksiin. Hetkittäisillä pienillä paikkauksilla on usein tapana vain lykätä suuremman ongelman ratkaisemista. Korjaushankkeet on syytä omaksua osaksi kiinteistönhallinnan strategiaa, koska niiden vaikutus yhtiön talouteen on merkittävä. PTS-suunnitelman tarkoituksena on ajoittaa taloyhtiön tulevat remontit kustannustehokkaasti ja niin, että mahdollisilta yllätyksiltä vältytään.

Korjaustarpeen ilmeneminen voi olla osa laadittua korjaustarvesuunnitelmaa ja näin ollen se on ajoitettu niin, että hanke tulee kustannuksiltaan optimaaliseksi. Mikäli hanke olisi toteutettu aiemmin olisi se osaltaan ollut tarpeeton ja mikäli myöhemmin olisi rakenneosan puutteet aiheuttanut taloyhtiölle mahdollisesti ylimääräisiä kustannuksia. Suunnitelmallisuuden tärkeimpänä osana voidaan pitää myös osakkaiden valmistelua tulevaan hankkeeseen. Mikäli korjaustarve tiedostetaan ajoissa voidaan sen toteuttamiseen varautua niin taloudellisesti kuin henkisestikin. Suunnitelman mukaisiin korjaustarpeisiin voidaan perustaa erilaisia korjausrahastoja, joiden avulla hankeen rahoitus saadaan jaettua pitemmälle aikavälille ja taloyhtiö velkarasitetta voidaan ennalta ehkäistä.

Suunnitelmallisuus korjaushankkeiden osalta voidaan ottaa osaksi kiinteistön hallintastrategiaa. Rakenneosien korjaustarpeen ajoittaminen kannattaa toteuttaa ammattilaisvoimin, tässä auttaa niin kuntoarviot kuin sen yhteydessä laaditut pitkän aikavälin suunnitelmat (PTS). PTS-suunnitelma sisältää paitsi rakenneosien kuntoarvion myös arvion korjaustarpeiden kiireellisyydestä ja kustannuksista.

PTS-suunnitelma

Heinäkuussa 2010 voimaan tullut uusi asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa taloyhtiöiden hallituksia esittämään yhtiökokoukselle selvityksen korjaustarpeista. Ammattilaisella teetetty PTS-suunnitelma on yleisesti laadittu 5–10 vuodelle. 10 vuoden PTS-suunnitelmassa eri rakenneosien kunto luokitellaan asteikolla 1– 4 seuraavalla tavalla:

  1. Ei korjaustarvetta seuraavan 10 vuoden sisällä
  2. Korjaustarve 4 … 10 vuoden sisällä
  3. Korjaustarve 1 … 4 vuoden sisällä
  4. Korjaustarve 0 … 1 vuoden sisällä

Suunnitelmaa tehtäessä ilmaantuneet korjaustarpeet asetetaan aikajanalle niin, että suunnitelman lukijalle selviää vuosittaiset korjaustarpeet ja niistä aiheutuvat kustannukset. Kustannuksien osalta on syytä huomioida, että ne perustuvat arvioon ja, että arvioon sisältyy aina epävarmuus. Tämä tarkoittaa että budjetoitaessa on varauduttava myös poikkeamiin kustannuksissa. PTS-suunnitelmaan on hyvä sisällyttää myös arviot siitä, että kuinka suurina investoinneista aiheutuvat kustannukset kohdistuvat asukkaille esim. yksikössä €/osake/kk.

Suunnitelman ylläpito

Suunnitelmallisen kunnossapidon mahdollistamiseksi tulee vuosittain päivittää olemassa olevaa suunnitelmaa, tämä voidaan tehdä esim. kuntokatselmuksen avulla. Kiinteistöjen osalta on huomioitava niiden yksilöllisyys siinä mielessä, että lähes aina tulee suunnitelmasta poikkeavia muutoksia. Kunnossapitosuunnitelman tehokkuutta lisää kattava kirjanpito takavuosien huoltotoimenpidoista ja erilaisten skenaarioiden varalle tehdyt suunnitelmat. Esimerkiksi putkirikkotilanteessa voidaan välttyä suuremmilta vahingoilta, mikäli taloyhtiössä on selkeä toimintasuunnitelma vahingon ilmetessä. Kyseinen toimintasuunnitelma voi sisältää mm. dokumentteja putkiston sulkujen sijainnista ja yhteystietoja alan ammattilaisiin.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20225_78407.jpg
Kestävän kehityksen automatisoitu valaisin­ohjaus kerros­talon porras­käytävään
Viimeaikaisissa projekteissa on puhuttu paljon valaistus- ja taloautomaatiojärjestelmissä elinkaarimallista ja sen mukaisesta suunnittelusta. Usein projekteja viedään läpi ehkä eniten mediassa tutuiksi tulleita tekniikoita sekä toimittajia hyödyntäen ilman, että taloyhtiössä toteutetaan varsinaista teknistä kehitystä. Toinen usein nähty vaihtoehto on, että pidättäydytään perinteissä: valaisimia ohjataan edelleen käyttäen samoja painonappeja mitä ennenkin.Hyviä, toimivia ja kustannustehokkaita ratkaisuja on olemassa, eivätkä ne vaadi kilometrien ylimääräisiä kaapelivetoja eivätkä kallista teknologiaa, jota harva asukas taloyhtiössä hallitsee.
23_P_111474_3.jpg
Motivalta opas lämpöpumppuinvestoinneista
Lämpöpumppujen asentaminen taloyhtiöihin ja kuntien isoihin kiinteistöihin on yleistynyt viime vuosina. Investoinneilla haetaan ennen kaikkea taloudellisia säästöjä, mutta lämpöpumpuilla on merkittävä rooli myös kuntien ja koko Suomen päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa. Hankintojen tueksi kaivataan kuitenkin puolueetonta tietoa.
20139_36461.jpg
Palonsuoja- ja kerrostaso-ovet
1960 - 1980-luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa kerrostaso-ovet alkavat olla käyttöikänsä päässä sekä ulkonäön puolesta että teknisesti. Huoneistojen kuluneet ovet tekevät useasti koko porraskäytävän nuhjuisen näköiseksi.Kerrostaso-ovien uusiminen raikastaa taloyhtiön ilmeen sekä lisää asukkaiden turvallisuutta ja asumisviihtyvyyttä. Kauniisti ylläpidetyt yleiset tilat nostavat kiinteistön arvoa.
18_P_110918_3.jpg
Esteetön rakentaminen on mahdollisuus
Ympäristöministeriö on tänään julkaissut ohjeen esteettömästä rakentamista. Ohje täydentää vuoden alussa voimaan tullutta rakennusten esteettömyyttä koskevaa valtioneuvoston asetusta (241/2017).Rakennuksen esteettömyyttä koskevien vähimmäisvaatimusten tarkoitus on edistää ihmisten yhdenvertaisuutta: jokaisen mahdollisuutta osallistua yhteiskunnan toimintoihin, käyttää palveluita, työskennellä, valita asuinpaikkansa ja asua kotonaan.Esteettömyysasetuksen mukaisesti suunniteltu ja toteutettu rakennus täyttää maankäyttö- ja rakennuslaissa edelletyt esteettömyyden olennaiset tekniset vaatimukset. Nyt annettu ohje selventää asetuksen sisältöä ja tarjoaa esimerkkejä asetuksen mukaisista ratkaisuista. Ohjeessa on mukana myös kooste esteettömyysasetuksen säännösten pääkohdista rakennuksen käyttötarkoituksen mukaan jaoteltuna. Yhdessä sovellettuna asetus, sen perustelumuistio ja nyt julkaistu ohje tarjoavat työkalut esteettömien ratkaisujen toteuttamiseen."Esteettömyydessä on kyse hyvistä perusratkaisuista, jotka soveltuvat mahdollisimman monille", yliarkkitehti Niina Kilpelä ympäristöministeriöstä sanoo.
20211_68394.jpg
Taloyhtiön hallituksen rooli
Taloyhtiön hallinta perustuu osakkaiden valitseman hallituksen ja yhtiön palkkaaman isännöitsijän yhteistyöhön, johon osakkeen omistajien tulee voida luottaa. Parhaaseen tulokseen taloyhtiön kannalta päästään kun osakkaat, hallitus sekä isännöitsijä yhdessä sopivat pelisäännöt ja tavoitteet joiden mukaan taloyhtiössä toimitaan. Asian yksinkertaistamiseksi tulee perehtyä taloyhtiön sisäisen toimivallan jakautumiseen.
mies istuu tietokoneen äärellä mietteliäs ilme kasvoilla
Verkkorikolliset virittelevät ansoja – miten suojaudut niiltä
Verkkomaailma tarjoaa meille rajattomat mahdollisuudet tietoon, viihteeseen ja yhteydenpitoon. Samalla se kuitenkin avaa ovet myös verkkorikollisille, jotka pyrkivät hyötymään huijauksista, tietojenkalastelusta ja petoksista. Opi tunnistamaan netin vaaranpaikat ja toimimaan oikein huijaustilanteissa.Nettirikollisuus on kasvanut viime vuosina. Yhä useammat ihmiset ovat siirtyneet verkkoon niin työssä kuin vapaa-ajallaan. Tämä on houkutellut myös rikollisia, jotka pyrkivät hyödyntämään teknologian haavoittuvuuksia omaksi edukseen. He käyttävät monenlaisia temppuja ja tekniikoita huijatakseen ihmisiltä rahaa sekä henkilökohtaisia- että arkaluonteisia tietoja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton