• Etusivu
  • Palvelut

Verkkorikolliset virittelevät ansoja – miten suojaudut niiltä

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö DNA Oy
Julkaistu 21.08.2023Päivitetty 05.09.2023
pysy-turvassa-nettihuijareilta-1920x1080-DNA

Verkkomaailma tarjoaa meille rajattomat mahdollisuudet tietoon, viihteeseen ja yhteydenpitoon. Samalla se kuitenkin avaa ovet myös verkkorikollisille, jotka pyrkivät hyötymään huijauksista, tietojenkalastelusta ja petoksista. Opi tunnistamaan netin vaaranpaikat ja toimimaan oikein huijaustilanteissa.

Nettirikollisuus on kasvanut viime vuosina. Yhä useammat ihmiset ovat siirtyneet verkkoon niin työssä kuin vapaa-ajallaan. Tämä on houkutellut myös rikollisia, jotka pyrkivät hyödyntämään teknologian haavoittuvuuksia omaksi edukseen. He käyttävät monenlaisia temppuja ja tekniikoita huijatakseen ihmisiltä rahaa sekä henkilökohtaisia- että arkaluonteisia tietoja.

Tunnista yleisimmät nettirikollisuuden muodot

DNA:n mukaan huijauksen kohteeksi voi joutua kuka tahansa meistä, vaikka olisimme diginatiiveja. Ei siis kannata hävetä, jos huijaus osuu omalle kohdalle. Tässä kohtaa on aika toimia ripeästi! Tässä yleisimpiä nettihuijauksen muotoja, joilla sinulta yritetään huijata tietoja.

Phishing-huijaukset. Kalasteluhuijarit lähettävät sähköposteja, tekstiviestejä tai viestejä sosiaalisessa mediassa, joissa pyydetään antamaan henkilökohtaisia tietoja, kuten salasanoja, käyttäjänimiä tai luottokorttitietoja. Viestit voivat näyttää hyvin aidoilta ja usein ne luovat kiireen tunteen.

Identiteettivarkaudet. Huijarit yrittävät saada haltuunsa henkilökohtaisia tietoja, kuten nimiä, osoitteita, henkilötunnuksia ja pankkitietoja, jotta voisivat käyttää niitä esimerkiksi luottojen avaamiseen tai ostosten tekemiseen.

Verkkokauppahuijaukset. Huijarit luovat väärennettyjä verkkokauppoja tai myyntisivustoja, joilla myyvät tuotteita halvalla, mutta toimitus ei koskaan tule perille tai tuote ei vastaa kuvausta.

Arpajais- ja voittohuijaukset. Uhria houkutellaan uskomaan, että he ovat voittaneet jotain suurta, kuten rahaa tai matkan, ja pyydetään maksamaan palkinnon toimituskuluja tai muita maksuja.

Romanssihuijaukset. Nimensäkin mukaisesti huijarit rakentavat verkossa tunnesiteen uhrin kanssa ja pyytävät lopulta rahaa erilaisilla verukkeilla, kuten sairauskuluilla, matkakustannuksilla tai liiketoiminnan tukemiseksi.

Työpaikkahuijaukset. Huijarit voivat tarjota houkuttelevia työmahdollisuuksia verkossa, mutta pyytävät ensin maksua rekisteröitymismaksuina tai materiaaleista ennen kuin he tarjoavat mitään työtä.

Perintähuijaukset. Huijarit voivat väittää olevansa perintätoimistoja ja uhata oikeustoimilla, ellei uhri maksa väitettyjä velkoja.

Valheelliset hyväntekeväisyyskeräykset. Huijarit voivat luoda valheellisia hyväntekeväisyyskeräyksiä tai hätätilanteisiin liittyviä avustuspyyntöjä ja pyytää rahaa uhrilta.

Lunnaat ja haittaohjelmat. Haittaohjelma voi lukita uhrin tietokoneen tai tiedostot ja vaatia lunnaita niiden vapauttamiseksi. Huijarit voivat myös väittää, että heillä on tietoa uhrista ja vaatia rahaa uhkaamalla paljastaa arkaluontoisia tietoja.

Sijoitushuijaukset. Huijarit voivat luvata suuria tuottoja nopeasti tehtävillä sijoituksilla tai kaupoilla. Heidän tavoitteenaan on houkutella uhrin sijoittamaan rahaa, mutta todellisuudessa he voivat jäädä ilman rahojaan.

On tärkeää olla tietoinen näistä yleisimmistä huijauksista ja pysyä valppaana verkossa liikkuessa. Jos jokin vaikuttaa vähääkään epäilyttävältä tai liian hyvältä ollakseen totta, on aina parempi olla antamatta henkilökohtaisia tietoja tai rahoja ja tarkistaa tietojen aitous virallisista lähteistä.

Suojaudu nettihuijauksilta

DNA:lta muistutetaan, että kannattaa pitää kiinni hyvästä tietoturvasta ja ottaa muutamat toimintamallit tavaksi.

  1. Pidä tietokoneesi ja mobiililaitteet suojattuina ajantasaisilla tietoturvaohjelmilla.
  2. Älä ikinä anna henkilökohtaisia tietoja, kuten salasanoja tai pankkitietoja, epäilyttäville pyytäjille.
  3. Tarkista verkkosivustojen osoitteet ja varmista niiden aitous ennen kuin jaat tietoja tai teet ostoksia. Turvallisilla sivustoilla on SSL-suojaus, joka takaa tiedon salatun siirron. Voit tarkistaa sen selaimen osoiteriviltä: https:// osoitteen alussa kertoo, että sivusto käyttää SSL-suojattua yhteyttä.
  4. Käytä ainutlaatuisia ja vahvoja salasanoja eri palveluissa ja vaihda ne säännöllisesti. Käytä salasanojen hallintaohjelmaa , joka tallettaa ja muistaa salasanat puolestasi, kaikilla laitteilla.
  5. Käytä aina kaksivaiheista tunnistautumista, jos se on mahdollista. Se tarkoittaa, että pelkän käyttäjätunnuksen ja salasanan sijaan varmistat henkilöllisyytesi jollain toisella tavalla, esimerkiksi puhelimeesi tekstiviestillä lähetettävällä koodilla, henkilökohtaisella turvakysymyksellä tai mobiilisovelluksella.
  6. Älä klikkaa linkkejä tai lataa liitetiedostoja epäilyttävistä sähköposteista.
  7. Jos käytät julkisia WiFi-verkkoja, käytä VPN:ää suojataksesi yhteytesi. VPN eli Virtual Private Networkon tekniikka, joka mahdollistaa turvallisen ja yksityisen verkkoyhteyden luomisen internetissä. Se luo "virtuaalisen" yhteyden sinun laitteesi ja toisen palvelimen välille, joka voi sijaita eri paikkakunnalla tai jopa eri maassa. Tämä yhteys toimii kuin salattu putki, joka suojaa tietosi ja toimintasi muiden verkkoon liittyvien silmiltä.
  8. Opettele tunnistamaan huijausten merkit ja pysy ajan tasalla uusista huijaustyypeistä.
vanhempi pariskunta istuu keittiönpöydän ääressä ja rouva opettaa herraa käyttämään puhelinta nettiturvallisesti

Nettirikollisuus on valitettava todellisuus, mutta tiedolla ja varovaisuudella voit suojautua tehokkaasti näiltä uhkilta. Muista, että luotettava verkkokäyttäytyminen ja ajantasaiset tietoturvatoimet ovat avainasemassa turvallisen ja miellyttävän verkkokokemuksen saavuttamiseksi.

Huolehdi laitteiden turvallisuudesta ja tietoturvasta: Päivitä käyttöjärjestelmät ja ohjelmistot säännöllisesti ja varmista, että kaikissa käyttämissäsi laitteissa on voimassa oleva tietoturva; niin tietokoneissa, tableteissa kuin puhelimissakin.

Info

Info

Pysy turvassa nettihuijareilta

DNA Digiturva on kattava tietoturvapalvelu, joka sisältää virustorjunnan lisäksi työkalut myös salasanojen hallintaan ja identiteetin suojaamiseen. Sen avulla saat käyttöösi myös suojatun VPN-yhteyden, joka pitää tietosi turvassa julkisissa verkoissa.

DNA:n tietoturvallinen taloyhtiönetti varmistaa monipuoliset tietoturvapalvelut asukkaille ja kiinteistölle. Kysy lisää DNA taloyhtiömyynnin alueellisilta asiantuntijoilta.

Turvallista netteilyä toivottaa DNA!

DNA Oy
Palvelut
taloyhtiönetti
asuminen
netti
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20225_78302.jpg
Tuntuuko joskus siltä, että kotisi nettiyhteys ei tahdo riittää kaikkeen?
Tuntuuko joskus siltä, että kotisi tai mökkisi nettiyhteys ei tahdo riittää kaikkeen? Ei ihme, sillä tarpeet voivat kasvaa sitä mukaa, kun tekniikka kehittyy, perheessä kasvaa uusia ja innokkaita netinkäyttäjiä, uusia näppäriä palveluita avautuu ja muutenkin tavat ottaa netistä ilo irti monipuolistuvat. Se mikä on joskus riittänyt, ei yhtenä päivänä enää ole ollenkaan tarpeeksi.Yleensä videokuvan katsominen paljastaa, ettei nettiyhteys vastaa omia käyttötapoja. On todella ärsyttävää, jos videon katselu pätkii.
202112_73694.jpg
Paljon Hubia jouluna: taloyhtiönetin perusteet
Etkö ehtinytkään katsoa televisiosta lempisarjasi päätösjaksoa? Eikö televisiosta tule mitään katsottavaa? Hyvistä ohjelmista ei tule pulaa, kun yhdistät taloyhtiönettiin Hubi-laitteen. Se on helppo asentaa, ja laitteen avulla voit valita katsottavaa kymmeniltä eri kanavilta. Olennaista on, miten taloyhtiösi netti toimii.
nainen liittää kaapelia reitittimeen pöydän vieressä
Osaatko taloyhtiö­netin sanastoa? Osallistu samalla robotti-imurin arvontaan!
Kyberturvallisuus on päivän sana, mutta mitä ymmärrät nettiin ja nettiturvallisuuteen liittyvistä sanoista?Tee hauska testi ja opi samalla tärkeää kyberturvallisuus- ja taloyhtiönettisanastoa. Samalla selviää oletko perusnörtti vai kyberguru. Tiedätkö muuten mitä eroa on Wifillä ja Fifillä? Testin jälkeen tiedät.Testin lopussa on arvontalipuke, jolla voit osallistua DNA Welho Oy:n järjestämään arvontaan. Palkintona upea robotti-imuri iRobot Roomba 694 helpottamaan arkea. Palkinnon arvo on 204 euroa.<< Arvonta on päättynyt (6.11.). ARVONTA ON SUORITETTU ja voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti >>
20231_80624.jpg
Päätöksenteko yhtiökokouksessa vaatii tietoa
Nettiliittymän hankinta nousee monessa taloyhtiössä kevään yhtiökokouksen puheenaiheeksi. Päätöksenteko vaatii tietoa. Miksi taloyhtiönetti on hyvä asia, mitä se merkitsee ja miten se hankitaan?Laadukas nettiyhteys kuuluu nykyaikaisen taloyhtiön peruspalveluihin siinä missä lämpö, vesi ja kiinteistönhuolto. Nopea netti on valttia myös esimerkiksi asuntoa myydessä. Nykyisille asukkaille taloyhtiönettiin siirtyminen tarkoittaa usein myös sitä, että nettiyhteyden kuukausihinta putoaa roimasti.
20226_78521.jpg
Puhelu ei kuulu kunnolla matala­energiatalossa: Mikä avuksi?
Matalaenergiatalo takaa säästöjä energian kulutukseen, mutta energiatehokkuuden mahdollistavat rakenteet voivat samalla aiheuttaa harmaita hiuksia puheluiden kuuluvuuden kanssa. Sama ongelma saattaa tulla, kun taloon vaihdetaan uudet ikkunat. Kellarissa puhelut eivät koskaan ole kuuluneetkaan, saatikka väestönsuojassa.
taloyhtiön vuosikello joulukuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Joulukuu
"Joulu, joulu tullut on, juhla armahainen!" -kuuluvat alkusanat monelle tutuksi tulleessa suomalaisessa kansansävelmässä. Aivan vielä ei kuitenkaan ole aika vetäytyä joulunviettoon, sillä muutamat seikat kaipaavat huomiota ennen vuoden päättymistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton