• Etusivu
  • Talo

Mikä on taloyhtiönetti ja mitä hallituksen pitää tietää ennen päätöstä?

Yhteinen laajakaista taloyhtiöön – fiksu valinta vai turhaa kuluja?

Sari Nieminen
Päivitetty 09.07.2025
taloyhtiönetti

Yhteinen laajakaista eli taloyhtiönetti tuo nopean nettiyhteyden jokaiseen huoneistoon – usein edullisemmin kuin erilliset sopimukset. (Kuva Jarno Kylmänen)

Nopea ja luotettava nettiyhteys on tänä päivänä lähes yhtä välttämätön kuin sähkö tai vesi. Taloyhtiöissä yleistynyt yhteinen laajakaista, eli niin sanottu taloyhtiönetti, tarjoaa mahdollisuuden järjestää nettiyhteydet keskitetysti ja usein kustannustehokkaammin kuin asukkaiden yksittäiset sopimukset. Samalla se tuo taloyhtiölle uuden päätettävän asian: kannattaako yhteinen netti hankkia, ja millä ehdoilla?

Taloyhtiönetti ei kuitenkaan ole kaikille itsestään selvä ratkaisu. Kaikki yhtiöt eivät halua sitoutua pitkäaikaisiin sopimuksiin, eikä keskitetty netti välttämättä sovi tilanteisiin, joissa asukkailla on hyvin erilaiset tarpeet tai omat erikoisratkaisut jo käytössä. Lisäksi tekniset valmiudet vaihtelevat: vanhemmissa kiinteistöissä sisäverkon päivittäminen voi vaatia lisäinvestointeja.

Mikä on taloyhtiönetti?

Taloyhtiönetti tarkoittaa yhteistä, koko taloyhtiölle hankittua kiinteää laajakaistaliittymää. Se toteutetaan yleensä siten, että yhtiö tekee sopimuksen operaattorin kanssa, ja perusnopeuden tarjoava nettiyhteys kuuluu automaattisesti jokaisen asunnon varustukseen. Yhteys sisällytetään usein yhtiövastikkeeseen, jolloin asukkaat eivät tee omia liittymäsopimuksia, elleivät halua lisänopeutta tai erityisiä palveluja.

Taloyhtiönetti on teknisesti sama laajakaista, jonka asukkaat voisivat hankkia itsekin, mutta ryhmähankintana se mahdollistaa merkittäviä säästöjä. Taloyhtiö toimii sopimuskumppanina ja kilpailuttaa palvelun koko kiinteistölle. Tämän vuoksi sen käyttöönottaminen vaatii yhtiökokouksen päätöksen ja usein myös selvityksen talon teknisestä valmiudesta esimerkiksi siitä, onko kiinteistön sisäverkko riittävän nykyaikainen nopeiden yhteyksien hyödyntämiseksi.

Info

Info

Näin homma toimii

  1. Taloyhtiön hallitus tai isännöitsijä pyytää tarjouksen taloyhtiönetin toimittajalta.
  2. Taloyhtiönetin toimittaja neuvottelee hinnan sekä teknisesti järkevimmän ratkaisun.
  3. Asia viedään yhtiökokoukseen esityslistalle päätösasiana.
  4. Yhtiökokouksen hankintapäätöksen jälkeen tehdään sopimus ja sovitaan palveluiden käyttöönottopäivä.
  5. Taloyhtiönetin toimittaja lähettää asukkaille tiedotteen tarjolla olevista palveluista sekä ohjeet niiden käyttöönottoon.

Hyödyt taloyhtiölle ja asukkaille

Yksi merkittävimmistä eduista taloyhtiönetissä on kustannustehokkuus: kun nettiyhteys kilpailutetaan koko kiinteistölle, yksittäisen asunnon osuus on usein huomattavasti pienempi kuin omalla sopimuksella hankittu liittymä. Lisäksi taloyhtiö voi neuvotella sopimukseen perusnopeuden, joka riittää useimpien arjen tarpeisiin, kuten etätyöhön, suoratoistopalveluihin ja verkkoasiointiin.

Taloyhtiönetti tuo myös asumismukavuutta. Asukas ei joudu erikseen tilaamaan liittymää muuton yhteydessä, eikä liittymä vaihdu tai katkea kesken muuttokiireiden. Palvelun jatkuvuus ja yhdenmukaisuus helpottavat arkea etenkin vuokrataloissa ja suurissa taloyhtiöissä.

Asunnon markkina-arvon kannalta valmis nettiyhteys voi olla merkittävä etu. Yhä useampi ostaja tai vuokralainen arvostaa valmiina olevaa, kiinteähintaista ja toimintavarmaa nettiyhteyttä – erityisesti, jos se sisältyy yhtiövastikkeeseen. Näin liittymä ei näy erillisenä kuluna, vaan asumiskustannukset pysyvät selkeinä ja ennakoitavina.

Mitä hallituksen tulee huomioida päätöksenteossa?

Ennen kuin taloyhtiö lähtee hankkimaan yhteistä nettiyhteyttä, hallituksen on tärkeää valmistella asia huolellisesti. Taloyhtiönetti edellyttää yhtiökokouksen päätöstä, sillä kyseessä on koko kiinteistöä koskeva palvelu, jolla on vaikutusta sekä kustannuksiin että mahdollisiin muutostöihin kiinteistössä.

Päätettävät asiat voivat sisältää muun muassa:

  • Miten yhteys rahoitetaan? Tuleeko netti osaksi hoitovastiketta vai tarjotaanko se käyttöperusteisena lisäpalveluna?
  • Mikä on sopimuksen kesto ja joustavuus? Esimerkiksi määräaikainen sopimus voi sitoa taloyhtiötä vuosiksi eteenpäin.
  • Miten kilpailutus hoidetaan? Hallituksen on hyvä vertailla tarjouksia ja tarvittaessa pyytää ulkopuolista asiantuntija-apua.
  • Tarvitaanko muutostöitä? Kiinteistön sisäverkon tekninen kunto (esim. kaapelointi) voi vaikuttaa palvelun toteuttamiseen ja hintaan.
  • Miten muutokset dokumentoidaan? Päätökset tulee kirjata yhtiökokouspöytäkirjaan ja sisällyttää huoltokirjaan.

Lisäksi on tärkeää kuulla osakkaita ja tarvittaessa järjestää infotilaisuus ennen yhtiökokousta. Taloyhtiönetin kaltaiset palvelut voivat herättää kysymyksiä, etenkin jos ne tuodaan osaksi yhtiövastiketta tai edellyttävät teknisiä muutoksia, joita kaikki osakkaat eivät koe tarvitsevansa.

Tekniset valmiudet – onko kiinteistön verkko ajan tasalla?

Ennen taloyhtiönetin käyttöönottoa on tärkeää selvittää, onko kiinteistön sisäverkko riittävän hyvälaatuinen ja ajantasainen. Vanhemmissa rakennuksissa voi olla käytössä esimerkiksi puhelinkaapeliin perustuva verkko (VDSL), joka ei tue nopeita yhteyksiä yhtä hyvin kuin nykyaikainen Ethernet- tai valokuituverkko.

Jos sisäverkko ei vastaa nykyisiä vaatimuksia, voi olla tarpeen:

  • uusia talojakamon ja asuntojen välinen kaapelointi
  • asentaa uusia tietoliikennepistorasioita huoneistoihin
  • päivittää kiinteistön jakamolaitteet tai reitittimet

Nämä muutostyöt voivat nostaa alkuinvestointia, mutta samalla ne parantavat kiinteistön tietoliikennevalmiuksia pitkälle tulevaisuuteen. Siksi on tärkeää arvioida, kuinka suuri osa kustannuksista kohdistuu varustelun päivittämiseen ja kuinka suuri osa itse liittymään ja palvelusopimukseen.

Hyvä lähtökohta on teettää kiinteistön tietoliikenneverkon kuntokartoitus. Sen avulla selviää, täyttääkö nykyinen verkko Viestintäviraston sisäverkkomääräykset (M63) ja voidaanko nettiyhteys jakaa huoneistoihin luotettavasti.

Info

Info

Tarkista nämä ennen taloyhtiönetin hankintaa

  • Sisäverkon tyyppi ja kunto
  • Talojakamon laitteet
  • Tietoliikennepistorasiat huoneistoissa
  • Viestintäviraston määräysten täyttyminen
  • Mahdolliset lisätyöt ja kustannukset
  • Kartoitus tehty?

Kuka vastaa mistä?

Taloyhtiö vastaa yhteyden tuomisesta huoneiston tietoliikennepistorasiaan asti. Tämä sisältää talojakamon laitteet, runkokaapeloinnin ja muut sisäverkon rakenteet. Asukas puolestaan vastaa oman päätelaitteensa (esim. reititin, tietokoneet) toimivuudesta sekä mahdollisesti tilaamistaan lisäpalveluista, kuten suuremmasta nopeudesta.

Vikojen selvittelyssä on tärkeää tunnistaa, onko ongelma taloyhtiön vastuulla olevassa verkossa vai asukkaan omissa laitteissa. Käytännössä ilmoitus tehdään usein isännöitsijän tai operaattorin asiakaspalvelun kautta, ja vikapaikka selvitetään tapauskohtaisesti.

Talo
netti
taloyhtiönetti
porraskäytävät
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

nainen puhuu taloyhtiön kokouksessa
Näin teet yhtiökokouskutsun
Yhtiökokouskutsu on tärkeä asiakirja, joka osakkeenomistajien tulee saada vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta. Tässä artikkelissa käsitellään yhtiökokouskutsun vaatimuksia, toimitustapoja ja sisältöä asunto-osakeyhtiölain mukaan. Opit, mitä kokouskutsussa on mainittava ja kuinka varmistat, että kutsu täyttää lain edellytykset.Asunto-osakeyhtiölain mukaan jokaiselle osakkeenomistajalle on toimitettava kirjallinen yhtiökokouskutsu. Kutsu on toimitettava kaikille niille osakkeenomistajille, joiden postiosoite on yhtiön tiedossa tai sähköpostitse niille, jotka ovat ilmoittaneet yhtiölle sähköpostiosoitteen kutsun toimittamista varten.
202110_73086.jpg
Sähköisellä alle­kirjoituksella helppoutta isännöintiin
Isännöintitoimistojen käsiin päätyy jatkuvasti monenlaisia dokumentteja, kuten urakkasopimuksia, kokousten pöytäkirjoja ja autopaikkojen varaussopimuksia. Suuren tietomäärän hallinta helpottuu, kun kaikki samaan aiheeseen liittyvät asiakirjat löytyvät fiksusti samasta paikasta. Tässä apuna on sähköinen allekirjoituspalvelu, jota voi käyttää myös muun muassa kommunikointiin, tiedostojen hallintaan sekä allekirjoitettujen sopimusten arkistointiin.
20226_78855.jpg
Ilmanvaihdon säännöllinen huolto pitää sisäilman puhtaana
Ilmanvaihto vaatii säännöllistä huoltoa, jotta sisäilma pysyy puhtaana ja järjestelmä toimii halutunlaisesti. Etäohjauksessa oleva ilmanvaihto voi säästää turhilta huoltokäynneiltä ja määräajoin tehtävistä huollosta tulee isännöitsijälle sähköpostiin muistutus.
20235_81981.jpg
Viikon kysymys: Mitä tulisi huomioida asuntokaupan purussa?
Ostin yrityksen saneeraaman asunnon rivitaloyhtiöstä, joka on rakennettu 80-luvun alussa. Asunto saneerattiin "lattiasta kattoon" sisäpuolisesti, salaojat ja viemärit kuvattuna ja huuhdeltuna. Kysyin ennen ostoa, onko asunto valesokkeli, koska asuntoon noustaan porrasaskelman verran. Myyjä kertoi ettei asunto ole valesokkeli. Asunto on puurunkoinen tiiliverhoiltu talo maavaraisella betonilaatalla.
kaksi ihmistä seisoo ikkunan edessä ja katsovat ulos. Ympärillä asunto remonttikunnossa
Kunnossapito- ja muutostyöilmoitus
Asunto-osakeyhtiölain 4. luvun 7 §:n mukaan osakkeenomistajan on ilmoitettava kunnossapitotyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan tai käyttämiseen.Käytännössä yleensä vain tavanomaiset tapetointi- ja maalaustyöt jäävät ko. säännöksen ulkopuolelle. Hallituksen tai isännöitsijän on annettava viipymättä tieto ilmoituksesta toiselle osakkeenomistajalle, jonka osakehuoneistoon tai sen käyttämiseen kunnossapitotyö voi vaikuttaa. Ilmoitusvelvollisuuden täyttämiseksi riittää, että ilmoitus toimitetaan osakkeenomistajan yhtiölle ilmoittamaan osoitteeseen.Kunnossapitotyön suorittava osakkeenomistaja vastaa yhtiölle ja toiselle osakkeenomistajalle ilmoituksen käsittelystä aiheutuvista tarpeellisista ja kohtuullisista kuluista.Ilmoituksessa on oltava tiedot, joiden perusteella voi arvioida, noudatetaanko kunnossapitotyössä hyvää rakennustapaa ja aiheutuuko kunnossapidosta vahinkoa tai haittaa. Yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi asettaa ehtoja työn toteuttamiselle, jos se on tarpeen vahingon tai haitan välttämiseksi tai korvaamiseksi.On huomioitava, että toinen osakkeenomistaja tai taloyhtiö ei voi estää kunnossapito- tai muutostyötä ainoastaan remontin aikaisesta haitasta johtuen, vaan haitan on oltava tässä mielessä "pysyvää".
20214_70082.jpg
Näin onnistuu valaistus­remontti keittiön välitilaan
Keittiön remontin yhteydessä haluttiin lisätä myös valaistusta keittiöön. Kaapistojen ja tasojen valinnassa kiinnitettiin huomiota siihen, että pinnat olisivat modernit ja rauhalliset. Kaapistojen mukana ei tullut valaistusta, ja välitilan taustalevykin haluttiin pitää mahdollisimman koskemattomana. Tasolle haluttiin kuitenkin valoa, joten päädyttiin simppeliin led-nauhavalaistukseen. Tällä ratkaisulla saatiin reilusti tasaista työskentelyvaloa koko tasolle, sekä himmennettävyyttä ja mahdollisuutta vaihtaa tunnelmaa värilämpötilasäädöllä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton