• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihdon säännöllinen huolto pitää sisäilman puhtaana

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 27.06.2022Päivitetty 15.08.2023
20226_78855.jpg

Ilmanvaihto vaatii säännöllistä huoltoa, jotta sisäilma pysyy puhtaana ja järjestelmä toimii halutunlaisesti. Etäohjauksessa oleva ilmanvaihto voi säästää turhilta huoltokäynneiltä ja määräajoin tehtävistä huollosta tulee isännöitsijälle sähköpostiin muistutus.

Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon huolto, kunnossapito ja korjaukset kuuluvat taloyhtiölle. Myös suodattimien vaihto on taloyhtiön vastuulla, ellei taloyhtiön säännöissä ole toisin sovittu. Osakkaan vastuulla puolestaan ovat tulo- ja poistoilmaventtiilien puhdistus sekä liesikuvun rasvasuodattimen puhdistus, valot ja valokytkimet.

Etäohjaus auttaa isännöitsijän työssä

Jos taloyhtiön MyVallox-ilmanvaihtokoneet on kytketty MyValloxCloud-pilvipalveluun, isännöitsijä tai huoltoyhtiö voi tarkastella ja säätää sen kautta koneiden toimintaa, nähdä vikatilat, tarkastella kosteus- ja hiilidioksiditilastoja ja lämpötiloja ja jopa säätää esimerkiksi tuloilman lämpötiloja.

Kun asukas ottaa yhteyttä liittyen asuntonsa ilmanvaihtoon, isännöitsijä tai huoltomies näkevät etäohjauksesta ilmanvaihdon tilanteen ilman, että pitää rientää paikan päälle. Tämä siis voi säästää turhilta huoltokäynneiltä. Valloxin tekninen tuki voi myös luvan saatuaan ottaa etäyhteyden MyValloxCloud-pilvipalveluun kytkettyyn koneeseen, ja auttaa mahdollisen ongelmien ratkaisussa.

Määräaikaishuollot on tärkeä muistaa

Kun iv-koneet on liitetty etäohjaukseen, isännöitsijä saa tarvittavista huolloista ja suodattimien vaihdoista muistutuksen. Ilmanvaihtokonetta tulisi huoltaa säännöllisesti, jotta ilma virtaa koneen läpi tarkoituksenomaisesti ja asuntojen sisäilma pysyy raikkaana. Lisäksi tehokas suodatus vähentää myös kanaviston puhdistuksen tarvetta. Siksi suodattimien puhdistus ja vaihto kannattaakin tehdä säännöllisesti. Suositeltu vaihtoväli on 6 kuukautta.

Alkuperäisten suodattimien käyttö kannattaa, sillä ilmanvaihtokoneen toiminta on optimoitu niiden mukaisesti. Sen sijaan tarvikesuodattimien materiaali, paksuus ja rakenne ovat erilaisia kuin alkuperäisissä Vallox-suodattimissa.

Tilaa suodattimet tästä

Suodattimien vaihdon yhteydessä kannattaa tarkistaa koneen sisustan, lämmöntalteenottokennojen ja puhaltimien puhtaus. Koneen sisätilat on hyvä siistiä imurilla tai kostealla rätillä. Lämmityskaudella poistoilman kosteus tiivistyy kondenssivedeksi koneen sisälle. Huollon yhteydessä onkin syytä tarkistaa, ettei kondenssivesiyhde ole tukkeutunut. Kondenssivesiyhteen toimivuuden voi tarkistaa kaatamalla sinne desilitran verran vettä.

Lue lisää MyVallox-ilmanvaihdosta

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20098_18402.jpg
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
20099_18521.jpg
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton