• Etusivu
  • LVI

Huoneistokohtainen ilmanvaihto

Parantaa asumismukavuutta ja säästää energiaa

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox Oy
Päivitetty 04.02.2025
201610_47478.jpg

Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla estetään asunnosta toiseen leviävät hajut.

Ilmanvaihtoa pidetään miellyttävänä, kun se on huomaamaton ja mukautuu erilaisiin tarpeisiin esimerkiksi perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan. Ilmanvaihdon säätömahdollisuus tarkoittaa kustannussäästöjä niin taloyhtiölle kuin sen asukkaillekin.

Kerros- ja rivitalojen samankokoisissa asunnoissa asuvien henkilöiden määrä voi vaihdella paljon niin vakituisesti kuin vuorokauden tai vuodenajan vaihtelujenkin mukaan. Ilmanvaihdon kannalta se tarkoittaa asuntokohtaisesti hyvinkin erilaisia tarpeita kulloisenkin henkilökuormituksen mukaan. Keskitetyn ilmanvaihdon haasteena onkin yhä yksilöllisempi elämänrytmi, jolloin peseytyminen tai ruoanlaitto voi ajoittua lähes mihin vuorokauden aikaan tahansa. Huoneistokohtaisella, parhaimmassa tapauksessa kosteus- ja hiilidioksidianturein varustetulla, ilmanvaihdolla taas pystytään vaihteleviin tarpeisiin vastaamaan.

Asumistyytyväisyys nousee

Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa ilmanvaihto ei muutu ulkolämpötilojen vaihtelun mukaan, kuten saattaa tapahtua keskitetyissä koko talon tai porraskäytävän kattavissa ilmanvaihtojärjestelmissä. Kun kanavayhteys asunnosta toiseen puuttuu, kerrostaloissa usein kiusallinen ns. savupiippuilmiö ei voi pakkaskaudella tehdä ylimpien kerrosten asuntoja ilmanvaihtokanavien kautta ylipaineisiksi eikä myöskään alempien kerrosten poistoilmanvaihto lisäänny, ja näin vältetään kasvava alipaine, ilmavuodot rakenteista ja veto.

Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla vältetään myös alipaineen takia asunnosta toiseen leviävät hajut, ja kaikista näistä syistä johtuvat huoltokäynnit. Päinvastoin, asukkaiden saadessa säätää ilmanvaihdon tehoa ja tuloilman lämpötilaa omien tuntemuksiensa mukaan, valitukset vedosta sekä liian korkean lämpötilan aiheuttamasta tunkkaisesta sisäilmasta yleensä vähenevät. Edellä mainituista syistä johtuen tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla voidaankin kohottaa asumisviihtyvyyttä ja -tyytyväisyyttä ja sen lisäksi säästää lämmitysenergiaa ja sähköä, jotka näkyvät useimmiten pienempänä paineena nostaa yhtiövastikkeen määrää.

<p data-block-key="cwtml">Huoneistokohtaisessa ilmanvaihdossa ylimpien kerrosten asunnot eivät muutu ylipaineisiksi.</p>
Huoneistokohtaisessa ilmanvaihdossa ylimpien kerrosten asunnot eivät muutu ylipaineisiksi.

Rakennustutkimus RTS:n Suomi Asuu 2015/16 -tutkimuksen mukaan lähes miljoona kerrostaloasuntoa Suomessa on edelleen varustettu painovoimaisella tai koneellisella poistoilmanvaihdolla. Sama tutkimus paljastaa, että noin 40 % kerrostaloasukkaista on tyytymättömiä asuntonsa ilmanvaihdon toimintaan. Kun verrataan lukua uusissa omakotitaloissa, eli pääsääntöisesti LTO-ilmanvaihdolla varustuissa taloissa asuviin, joista lähes 70 % on ilmanvaihtoon erittäin tyytyväisiä, on ero todella merkittävä.

Myös osana Suomen Kiinteistöliitto ry:n KIMU-kehityshanketta toteutetussa LVI-Talotekniikkateollisuuden vetämässä KIMULI-projektissa tultiin vastaavaan johtopäätökseen: "Ilmanvaihtojärjestelmien uudistaminen onkin nähtävä asukkaiden kannalta investointina asumisviihtyvyyteen ja -terveyteen. Omistajien kannalta myös asunnon myyntiarvon kohoaminen korjausten seurauksena on merkittävä tekijä. Kerrostalojen pitkäjänteiseen uudistamisen suunnitteluun tulee sisällyttää myös nämä näkökulmat."

Energian eli rahan säästö

Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon voi lähtökohtaisesti mitoittaa keskitettyä pienemmäksi. Esimerkiksi pesuhuoneen käyttöajan ohjearvo, kun asukkaalla on mahdollisuus tehostaa ilmanvaihtoa tarvittaessa, on 10 l/s, kun taas keskitetyssä ilmanvaihtojärjestelmässä, jossa yksilöllistä tehostusmahdollisuutta ei ole, pitää käyttöajan tehostusarvoksi mitoittaa 15 l/s (RakMK D2, taulukko 1). Ilmanvaihdon mitoituksella on suhteellisesti suuri vaikutus energiankulutukseen etenkin pienissä asunnoissa, joissa ilmanvaihtokerroin nousee usein varsin suureksi useiden poistokohteiden vuoksi.

Suurin osa ilmanvaihdon energiankulutuksesta muodostuu korvausilman lämmittämisestä. KIMULI-projektin loppuraportissa todetaankin, että asuinkerrostalokannan merkittävä energiankulutukseen vaikuttava tekijä ja samalla suurin energiansäästöpotentiaali on ilmanvaihtojärjestelmän lämmöntalteenottokyky. Raportin mukaan on selvää, että millään muulla energiansäästötoimenpiteellä ei saada samansuuruisia tuloksia.

Parhaiten energiansäästö saavutetaan ilmanvaihdon tarpeenmukaisella säädöllä eli pienentämällä tehoa asunnon ollessa tyhjillään ja tehostamalla ilmanvaihtoa vain siksi aikaa, kun sille on tarve. Se on todellista energiansäästöä, joka näkyy taloyhtiön energialaskussa, vaikka ei rakennuksen energialuokkaan vaikutakaan.

Lähtökohdiltaan huoneistokohtainen ilmanvaihtojärjestelmä on yksinkertainen ja helposti säädettävissä. Uudisrakennusten lisäksi se on mahdollista asentaa myös vanhoihin taloihin. Kustannustehokkaimmin se tapahtuu yhdistämällä ilmanvaihtoremontti muun talotekniikan uudistamiseen, esimerkiksi linjasaneeraukseen. Tarkemmin huoneistokohtaisesta ilmanvaihdosta, sen vaikutuksista sekä markkinoilla olevista viihtyvyyteen ja energiansäästöön vaikuttavista ratkaisuista voi lukea lisää Valloxin esitteistä.

<p data-block-key="izwlu">Huoneistokohtainen ilmanvaihto on mahdollista asentaa sekä uusiin että vanhoihin taloihin.</p>
Huoneistokohtainen ilmanvaihto on mahdollista asentaa sekä uusiin että vanhoihin taloihin.

Ota yhteyttä: www.vallox.com

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
vanha kerrostalon julkisivu
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.Muutamat havainnot nousivat ylitse muiden: uudistuotannon ohella myös perusparannuksiin liitetään aina lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihtojärjestelmänasentaminen, asunnot korjataan pääsääntöisesti asuttuina ja vuokralainen on peruskorjauksen keskipisteessä.
vanha 60-luvun betonikerrostalo
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
Vallox 99 MV -ilmanvaihtokone
Nykyaikaista ilmanvaihto
Perinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä joita lämmitysjärjestelmän uusimisella tavoitellaan. Lämmön talteenotolla varustetussa tulo- poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Vallox 90 SE,150 SE ja 200 SE -malleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on huippuluokkaa. Valloxin kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimillavarustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.
Nainen istuu ikkunan edessä pitäen sylissään koiraa
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20222_76927.jpg
Valitse kohteeseen sopiva ilmanvaihtokone helposti
Vallox tarjoaa LVI-suunnittelun ja myyjien työn tueksi ohjelmat, joiden avulla sekä Vallox-ilmanvaihtokoneiden että Vallox Pureo -ilmankäsittelykoneiden valinta ja mitoitus on helppo tehdä. Ohjelmat tarjoavat luotettavaa tietoa ja hyvät raportointimahdollisuudet ammattilaisen käyttöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton