• Etusivu
  • Energia

Sähköautoilu ja taloyhtiö – latauspisteiden hankinta

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö HSY Ilmastoinfo
Päivitetty 02.01.2024
1920 AdobeStock_368191048

Suomi on tunnetusti pitkien välimatkojen maa. Ja kulkeakseen esimerkiksi kodin ja työpaikan väliä tarvitaan useimmiten jonkinlainen ajoneuvo. Suomessa onkin liikennekäytössä jopa 2,76 miljoonaa henkilöautoa – tämä tarkoittaa yhtä autoa kahta asukasta kohden. Vielä tällä hetkellä polttomoottori on yleisin käyttövoima, mutta sähkö herättää yhä enemmän kiinnostusta.

Miten sähköautoiluun ja sähköauton lataamiseen tulisi esimerkiksi taloyhtiön suhtautua, entä sähköautoa miettivän? Mitä asioita olisi hyvä tietää?

Sähköautojen variantit

Suomalaisen autokannan sähköistyminen ottaa hitaasti askeleitaan eteenpäin. Yhä enenevässä määrin kaduilla vastaan ajelee eri valmistajien automalleja, joiden käyttövoima on joko osittain tai kokonaan sähkö. Latauspisteitä pystytellään eri markettien parkkipaikoille nopeita latauksia varten. Onko siis sähköautoilu tulevaisuuden normi?

Täyssähköauton sekä polttomoottorikäyttöisen ja sähköauton välimalli, itselataava hybridi, on saanut rinnalleen vielä ladattavan hybridin. Yhteistä täyssähköautolle sekä ladattavalle hybridille on, kuten arvata saattaa, ladattavuus sekä niissä oleva latausominaisuus. Täyssähköautoon verrattuna ladattava hybridi käyttää voimanlähteenään sekä sähkömoottoria että polttomoottoria. Poikkeuksena muihin sähköllä toimiviin ajoneuvoihin, itselataava hybridi ei tarvitse erillistä sähköauton latauspistettä, vaan se latautuu esimerkiksi jarrutusenergiasta.

Sähköautoilun latausinfra: investointi vai ylimääräinen kulu?

Jos asiaa tarkastellaan tavallisen, taloyhtiössä asuvan kansalaisen näkökulmasta, voidaan sähköautoilu ja sen vaatima latausinfra ajatella investointina tulevaan. On kuitenkin täysin ymmärrettävää epäröidä ja miettiä sähköauton hankkimista kerran tai kaksikin, etenkin jos taloyhtiöllä ei ole tarjota latauspistettä. Miten auton lataus onnistuisi, kuinka nopeasti latauspisteitä taloyhtiöön hankittaisiin ja mitä se edellyttää taloyhtiöltä?

Myös taloyhtiön näkökulmasta sähköautoilu, ja etenkin mahdollisuus sähköautojen lataukseen tulisi nähdä investointina, joka kannattaa tehdä. Voidaan puhua jopa taloyhtiön arvonnoususta. Alueella, jossa harvassa taloyhtiössä on tarjota asukkailleen sähköauton latauspiste, nähdään palvelua tarjoava ehdottomasti houkuttelevampana vaihtoehtona.

On selvää, että jokainen taloyhtiön asukas ei käytä taloyhtiön tarjoamia palveluita keskenään täysin rinnastettavalla tavalla. Taloyhtiön kehittäminen on kuitenkin kaikkien asukkaiden etu, joten muutoksiin tulisi suhtautua ennemmin avoimin mielin kuin torjuen. Sitä kun ei voi tietää, mitä tulevaisuus ja kehitys tuovat tullessaan.

Taloyhtiön kannattaa pyytää tarjous sekä huolehtia urakan kilpailutus useammalta toimijalta sähköauton latauspisteiden hankkimiseksi. Ennakointi on usein taloyhtiössä tärkeää, niin myös tässä tapauksessa. Nyt, kun tarve ei ole vielä suuri, kannattaa tulevat mahdollisuudet sekä tarpeet selvittää eikä vasta silloin kun tilanne ja tarve on akuutisti päällä.

Mitä muutostöitä latauspisteiden hankinta edellyttää?

Kuten usein, myös latauspisteiden asentamiseen vaikuttaa itse kohde, johon laitteita ollaan hankkimassa. Lain mukaan taloyhtiöiden uusiin sekä korjattaviin asuinrakennuksiin, joissa on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa, tulee sähköauton latausvalmius asentaa kaikille pysäköintipaikoille. Tässä kohtaa tulee huomioida, että velvoite ei edellytä itse latauspisteiden asentamista, vaan nimenomaan latausvalmiuden toteuttamista.

Jos tarpeena on ainoastaan muutama latauspiste, se ei yleensä edellytä muutoksia sähköjärjestelmään. On kuitenkin syytä tarkistuttaa muutama seikka sähkösuunnittelijalla, kuten:

  • Millainen on nykyinen sähköpääkeskus, löytyykö siitä kapasiteettia?
  • Onko sähköverkon uudistaminen tarpeellista esimerkiksi teknisen käyttöiän vuoksi?
sähköautoille tarkoitettu pysäköintialue

Taloyhtiön kannattaa myös tarkastella tulevia urakkatarpeita. Voitaisiinko latauspisteiden hankinta yhdistää johonkin muuhun urakkaan. Näin esimerkiksi pihaa ei tarvitsisi kaivaa auki kuin kerran.

Uusiokäyttö on päivän sana, ja se toimii myös sähköauton latauspisteiden kohdalla. Mikäli taloyhtiön pihalla on vanhoja lämpötolppia, voidaan niitä hyödyntää latauslaitteiden asentamisessa. Lopulliseen muutostyön määrään vaikuttaa tottakai olemassa olevien kaapeleiden kunto sekä tehonkestävyys. Jos tarkoituksena on hankkia taloyhtiöön peruslataukseen soveltuvat latauspisteet, riittää vanha lämpötolppien kaapelointi harvoin useiden autopaikkojen lataustarpeeseen.

Lyhyesti kustannusten muodostumisesta

Urakan lopulliseen summaan vaikuttaa urakan laajuus. Ja urakan laajuuteen taas taloyhtiössä ollut lähtötilanne. Mitä enemmän on jo valmista ja hyödynnettäväksi kelpaavaa, sitä edullisemmaksi uudistus tulee. Myös tulevien latauspaikkojen määrä vaikuttaa, luonnollisesti, syntyviin kustannuksiin.

Kokonaisuuden kannalta on myös muutamia ominaisuuksia, joihin taloyhtiössä asuvien ja päätöstä tekevien tulisi käyttää hetken harkintaa ja pohdintaa.

Hankintakustannuksiin vaikuttavia tekijöitä:

  • Paljonko lämmitystolppia taloyhtiössä on tällä hetkellä käytössä.
  • Millainen on nykyisen sähköjärjestelmän kapasiteetti, entä sähköliittymän.
  • Millaista lataustehoa ajatellaan: hidaslatausta vai peruslatausta
  • Millaisia ominaisuuksia latauslaitteella halutaan olevan (mittaus, älyominaisuudet ja niin edelleen)
  • Paljonko uudistuksen myötä tarvitsee tehdä maatöitä, vai onko mahdollista yhdistää muuhun urakkaan.
Info

Info

Lisätietoa verkkokurssilta!

Tutustu HSY:n Ilmastoinfon verkkokurssiin. Löydän kurssin kappaleista lisätietoa esimerkiksi siitä, miten hankinta- ja käytönaikaiset kustannukset tarkemmin muodostuvat, miten latauspisteiden hankinta viedään taloyhtiössä läpi ja miten päätöksenteko tapahtuu eri tilanteissa.

Tiedossa on tiivis paketti täyttä asiaa.

Klikkaa tiesi verkkokurssin pariin lukemaan lisätietoa:

HSY Ilmastoinfo
Energia
asuminen
hankkeen aloitus
sähköauto
aikataulut
pihasuunnittelu
ekologisuus
sähkö
energiankulutus
taloyhtiön hallinnointi
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20234_81352.jpg
Ota kaikki hyöty itsellesi aurinkosähköstä verkkoakun avulla
Oma pienaurinkovoimala on vaivaton tapa tuottaa osa taloyhtiössä tarvittavasta sähköstä. Itse tuotettu sähkö pienentää ostosähkön tarvetta, eikä siitä tarvitse maksaa siirtohintaa eikä veroja. Lisäksi omat aurinkopaneelit tuottavat sähköä vuosikymmenien ajan. Ympäristölle ystävällisen aurinkoenergian käyttö on myös ekoteko, sillä se vähentää tarvetta käyttää fossiilisia polttoaineita, jotka aiheuttavat ilmakehään haitallisia hiilidioksidipäästöjä.Tällä ajatuksella kahteen helsinkiläiseen taloyhtiöön asennettiin aurinkopaneelit. Hallitusten puheenjohtajat kertovat nyt kokemuksistaan, miten prosessi eteni ja mitkä tekijät vaikuttivat aurinkopaneelien hankintaan. Onko aurinkopaneelien asentamisesta ollut hyötyä taloyhtiölle?
202012_67798.jpg
Nappaa energiaviisaat vinkit taloyhtiöille
Koska jokainen taloyhtiö on omanlaisensa kokonaisuus, ei yhtä oikeaa ratkaisua energiatehokkuuden löytymiselle ole monistettavissa kaikille. Hoitokuluista energia- ja vesikustannuksiin kuluu noin kolmannes ja suurin osuus korjauksiin. Kerrostaloasunto-osakeyhtiön hoitokulut ovat Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 5,07 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Hoitokuluista on kuitenkin mahdollista löytää säästöjä energiatehokkuutta kehittämällä.
20228_79228.jpg
Hirvittääkö kotisi energian­kulutus? Maksuton energia­ekspertti­kurssi auttaa
Parasta energiaeksperttikurssissa on kansantajuinen tieto ja konkreettiset esimerkit elävästä elämästä. Tätä mieltä ovat ainakin kurssin käyneet Kalle Savolainen ja Cary Kilpinen. Savolaisen taloyhtiössä on kurssin oppeja otettu jo käyttöön. Taloyhtiön kaukolämmön kulutus on laskenut 60 prosenttia, ja asumisen hiilijalanjälki on jopa puolittunut.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
Maalämpö voi tuoda helsinkiläiselle taloyhtiölle jopa 50 000 €:n vuosisäästöt
Kustannukset nousevat – miten taloyhtiö voi välttää vastikkeiden korotuksen?Yksi ratkaisu on vaihtaa kiinteistön lämmitysjärjestelmäksi maalämpö ja ottaa se palveluna. Kun omaa alkuinvestointia ei tule, taloyhtiö pääsee nopeasti kiinni kustannussäästöihin. Tämän lisäksi maalämpöjärjestelmän riskit ja vastuut ovat kumppanin harteilla. Kumppanin ammattilaiset myös varmistavat, että lämpöä tulee taloyhtiöön kuten tähänkin asti.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton