• Etusivu
  • Energia

Hirvittääkö kotisi energiankulutus?

Ilmainen energiaeksperttikurssi tarjoaa hyvät keinot kulutuksen ja kulujen hillitsemiseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö HSY Ilmastoinfo
Julkaistu 17.08.2022Päivitetty 20.07.2023
20228_79228.jpg

Parasta energiaeksperttikurssissa on kansantajuinen tieto ja konkreettiset esimerkit elävästä elämästä. Tätä mieltä ovat ainakin kurssin käyneet Kalle Savolainen ja Cary Kilpinen. Savolaisen taloyhtiössä on kurssin oppeja otettu jo käyttöön. Taloyhtiön kaukolämmön kulutus on laskenut 60 prosenttia, ja asumisen hiilijalanjälki on jopa puolittunut.

Energian hinnannousu on saanut monet taloyhtiöt miettimään, miten kuluja ja kulutusta voisi alentaa. Myös ympäristövaikutuksilla on merkitystä, kun taloyhtiöissä pohditaan energia-asioita.

Maksuton Energiaexperttikurssi tarjoaa työkalut

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen Ilmastoinfo on vastannut taloyhtiöiden osakkaiden tiedonjanoon järjestämällä Taloyhtiön energiaekspertti -kurssin pari kertaa vuodessa. Maksuton kurssi tarjoaa tietoa ja työkaluja, joiden avulla taloyhtiössä voi säästää sekä energiaa että rahaa.

Teorian lisäksi tarjolla paljon käytännön tietoa, kun suunnittelijat, urakoitsijat ja taloyhtiöiden hallitusten jäsenet kertovat omia kokemuksiaan.

Kurssi järjestetään verkossa Teamsin välityksellä viitenä iltana viikossa syksyn mittaan, joten osallistua voi helposti vaikkapa omalta kotisohvalta.

Apua energiasäästöjen laskelmien tekemiseen

Kalle Savolainen osallistui kurssille pari vuotta sitten.
– Rakennusten energia-asiat ovat aina kiinnostaneet minua. Taloyhtiön puheenjohtajana energia-asiat kiinnostivat myös konkreettisesti. Kurssilta saatu tuki vahvisti omia käsityksiäni, kertoo Savolainen.

Eniten häntä kiinnostivat hinta-asiat ja erilaisista energiatoimenpiteistä saatavat hyödyt. Suoria vastauksia kustannuksiin hän ei saanut, koska taloyhtiöt ovat kovin erilaisia. Hyödyt ja hinta määräytyvät tapauskohtaisesti. Valmiiden laskelmien sijaan hän sai paljon tietoa siitä, miten asiaa voisi lähestyä, ja mistä voi kysyä lisää tietoa. Kurssin annin pohjalta Kalle Savolainen teki laskelmia omalle taloyhtiölleen, ja vuoden 2021 alussa heillä aloitettiin energiaremontti.

Savolainen asuu kerrostalossa, jossa on 42 asuntoa. Suurin työ oli poistoilman lämmön talteenotto. Lisäksi taloon asennettiin aurinkopaneelit ja huoneistokohtaiset vesimittarit. Niitä ei ollut putkiremontin yhteydessä vielä asennettu.

Lämmityksen tasapainotus ja säätö tehtiin myös. Pattereiden venttiilit ja termostaatit sekä linjasäätöventtiilit uusittiin. Käyttöveteen tuli paineenalennusventtiili.

– Toimenpiteet ajavat energiatehokkuutta ja tuovat taloudellista säästöä. Laskin silloin, että takaisinmaksuaika yhtiöllä on 13 vuotta, mutta nyt se lienee lyhyempi, kun energian hinta on noussut.

Säästöjä on syntynyt

Luvut puhuvat energiaremontin puolesta: vuotuinen kaukolämmön kulutus on laskenut Savolaisen taloyhtiössä 60 prosenttia. Lämmöntalteenottopumppu lisää sähkönkulutusta, mutta aurinkopaneelit kompensoivat sitä. Kokonaisuudessa syntyneet säästöt kustantavat remontin lainanhoitokulut ja jääpä vielä ylikin.

– Voin vahvasti suositella kurssia niille, jotka ovat energia-asioista kiinnostuneita. Kurssi on hyvä niillekin, joita energiankulutus ei niin kiinnosta, he saattavat yllättäen innostua asiasta, kiteyttää Kalle Savolainen.

20228_79229.jpg

Monipuolista tietoa Energiaexperttikurssilta

Cary Kilpisen Taloyhtiön energiaekspertti -kurssi yllätti positiivisesti. Hän huomasi kurssi-ilmoituksen netistä ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana kiinnostui siitä. Kilpinen on toiminut myös Hyvinkään, Riihimäen ja Mäntsälän kiinteistöyhdistyksen hallituksessa, joten hänellä on kokemusta erilaisten taloyhtiöiden asioista.
Kilpinen kiittelee kurssin monipuolisuutta. Yksityiskohtaisia neuvoja ei annettu, mutta perustietoa oli paljon saatavilla.

– Kurssilta sai hyviä vinkkejä siihen, mitä kannattaisi seuraavaksi lähteä tekemään.
Kilpinen kävi kurssin keväällä 2022, joten ihan vielä oppeja ei ole otettu käyttöön rivitaloyhtiössä, jossa hän asuu. Hän vinkkaa kuitenkin, että usein asukkaat voivat itsekin tehdä pieniä muutoksia, joilla on vaikutusta. Esimerkiksi lattialämmityksen säätäminen vaikuttaa sähkölaskuun suoraan. Muutaman asteen lasku tekee ison eron kulutukseen.

– Koin kurssin ehdottomasti hyödylliseksi, hän kiittelee.
Erityisesti Kilpinen kehuu kurssin loppukoetta. Jos haluaa saada Energiaeksperttikurssista todistuksen, pitää suorittaa loppukoe hyväksyttävästi.

Kilpisen mielestä koe auttoi sisäistämään oppeja. Kokeen aikana oli lupa palata oppimateriaaleihin, ja siinä samalla oppi vielä lisää.

Kuuntele HSY-podcastit

Info

Info

Osallistu maksuttomalle kurssille

Taloyhtiön energiaekspertti -kurssi järjestetään verkossa. Sen järjestää puolueetonta ja ei-kaupallista energianeuvontaa tarjoava HSY:n (Helsingin seudun ympäristöpalvelun) Ilmastoinfo. Energiaekspertti-konseptin ovat luoneet energia-alan asiantuntijat.

Kurssin aikana opetetaan muun muassa ymmärtämään mistä energialasku muodostuu, miten erilaiset energiankulutukseen vaikuttavat tekniset järjestelmät toimivat ja kuinka erilaisilla toimenpiteillä on mahdollista vähentää taloyhtiön energiankulutusta.

Teoriatiedon lisäksi tarjolla on myös asiantuntijoiden luentoja ja taloyhtiöiden kokemuksia energiaremonteista. Asiantuntijoilta voi myös kysyä ja jokaiseen kurssikertaan sisältyy keskustelua.

Kurssi sopii esimerkiksi taloyhtiön hallituksen jäsenille ja muille osakkaille, asumistoimikuntaan kuuluville, kiinteistöhuollon ammattilaisille ja isännöitsijöille. Kurssille saa tulla kuka tahansa taloyhtiön energiatehokkuudesta kiinnostunut.

Kurssi on maksuton. Seuraava kurssi alkaa syksyllä 2022.

HSY Ilmastoinfo
Energia
energiansäästö
energiankulutus
taloyhtiön hallinnointi
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20235_81792.jpg
Miten toteutetaan onnistunut energia­remontti taloyhtiössä? Kuuntele uusin jakso
Energiaremontti on kuuma aihe tällä hetkellä ja monet taloyhtiöt miettivätkin sen toteuttamista. Mutta millainen on onnistunut energiaremontti? Miten remontin onnistumista voidaan mitata? Kuinka paljon säästöjä voidaan saada ja mikä on remontin takaisinmaksuaika? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus tässä Kivijalka-podcastin jaksossa, joka tehtiin yhteistyössä HSY:n Ilmastoinfon kanssa.
20234_81410.jpg
Näin teidänkin talo­yhtiös­tänne saadaan energia­pihi - kuuntele KIVIJALKA-podcast
Taloyhtiöiden energiatehokkuus on ollut kuuma aihe, varsinkin vuoden 2022 energian hinnannousun jälkeen. Monissa taloyhtiöissä onkin mietitty, miten saataisiin parannettua energiatehokkuutta ja samalla pienennettyä kustannuksia. Kivijalka-podcast teki HSY:n Ilmastoinfon kanssa kolmen jakson paketin taloyhtiön energiaremonteista, niiden suunnittelusta ja toteutuksesta.
20234_81352.jpg
Ota kaikki hyöty itsellesi aurinkosähköstä verkkoakun avulla
Oma pienaurinkovoimala on vaivaton tapa tuottaa osa taloyhtiössä tarvittavasta sähköstä. Itse tuotettu sähkö pienentää ostosähkön tarvetta, eikä siitä tarvitse maksaa siirtohintaa eikä veroja. Lisäksi omat aurinkopaneelit tuottavat sähköä vuosikymmenien ajan. Ympäristölle ystävällisen aurinkoenergian käyttö on myös ekoteko, sillä se vähentää tarvetta käyttää fossiilisia polttoaineita, jotka aiheuttavat ilmakehään haitallisia hiilidioksidipäästöjä.Tällä ajatuksella kahteen helsinkiläiseen taloyhtiöön asennettiin aurinkopaneelit. Hallitusten puheenjohtajat kertovat nyt kokemuksistaan, miten prosessi eteni ja mitkä tekijät vaikuttivat aurinkopaneelien hankintaan. Onko aurinkopaneelien asentamisesta ollut hyötyä taloyhtiölle?
20233_81105.jpg
Suuret energiaremon­tit eivät ole automaatti­nen vastaus säästöjen saavuttamiseksi
Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton