• Etusivu
  • Energia

Helsinkiläinen taloyhtiö voi säästää lähes 50 000 € lämmityskustannuksissa

Matti VirtaKaupallinen yhteistyö Geonova Oy
Julkaistu 22.04.2024Päivitetty 23.04.2024
1920 Geonova-Matti-Virta-1

Matti Virta, avainasiakaspäällikkö Geonova Oy

Kustannukset nousevat – miten taloyhtiö voi välttää vastikkeiden korotuksen?

Yksi ratkaisu on vaihtaa kiinteistön lämmitysjärjestelmäksi maalämpö ja ottaa se palveluna. Kun omaa alkuinvestointia ei tule, taloyhtiö pääsee nopeasti kiinni kustannussäästöihin. Tämän lisäksi maalämpöjärjestelmän riskit ja vastuut ovat kumppanin harteilla. Kumppanin ammattilaiset myös varmistavat, että lämpöä tulee taloyhtiöön kuten tähänkin asti.

Havainnollistaaksemme palveluna ostamisen hyötyjä laadimme esimerkkilaskelmat kolmelle erityyppiselle ja -ikäiselle kerrostalolle neljässä eri kaupungissa: Helsingissä, Espoossa, Hämeenlinnassa ja Tampereella.

Esimerkkilaskelmista näkee hyvin, miten kerrostalon ikä, koko (kolmi-, kuusi- vai kahdeksankerroksinen) ja sijainti vaikuttavat maalämpöratkaisun tuomiin kustannussäästöihin. Aina vaihtaminen ei kannata, mutta hyvin usein kyllä.

Kustannussäästöjen lisäksi erityisesti vanhat kiinteistöt saavuttavat maalämmön kautta huomattavia päästövähenemiä. Ratkaisun ilmastovaikutuksia ei voi vähätellä.

Helsingissä ja Hämeenlinnassa suuri säästöpotentiaali

Laskelmakohteista erityisesti Helsinki ja Hämeenlinna nousevat alueiksi, missä esimerkiksi kahdeksankerroksinen 1960-luvulla valmistunut kerrostalo voi saavuttaa lähes 50 000 euron vuosisäästöt vaihtamalla kaukolämmöstä maalämpöön. 15 vuoden sopimuskauden aikana tällainen taloyhtiö säästäisi energiakustannuksissa satoja tuhansia euroja. Myös Espoossa ja Tampereella esimerkkinä toimivien vanhojen kerrostalojen vuosisäästöt ovat vähintään tuhansia euroja vuodessa. Esimerkkikohteista kolmikerroksinen 1970-luvun taloyhtiö Tampereella saavuttaa vuositasolla yli 11 000 euron säästöt.

<p data-block-key="0nz4j">Esimerkkilaskelmista näkee hyvin, miten kerrostalon ikä, koko (kolmi-, kuusi- vai kahdeksankerroksinen) ja sijainti vaikuttavat maalämpöratkaisun tuomiin kustannussäästöihin.</p>
Esimerkkilaskelmista näkee hyvin, miten kerrostalon ikä, koko (kolmi-, kuusi- vai kahdeksankerroksinen) ja sijainti vaikuttavat maalämpöratkaisun tuomiin kustannussäästöihin.

Korottamisen sijaan vastikkeita voi halutessaan jopa laskea

Näin huomattava säästö näkyisi luonnollisesti myös osakkaiden vastikkeissa, jotka voivat laskea 0,5–1 euroa/m2/kk. Esimerkkikohteista hämeenlinnalaisen pienkerrostalokaksion omistajan vastike putoaisi noin 50 euroa kuukaudessa. Samankokoisen, mutta 1960-luvulla rakennetun helsinkiläisen ison kerrostalon kaksion vastike putoaisi noin 40 euroa kuukaudessa.

Näissä kohteissa taloyhtiö voi siis valita, käyttääkö se kertyneet säästöt esimerkiksi PTS:ään kirjattujen uudistusten toteuttamiseen vai laskeeko osakkaiden maksamia vastikkeita.

Tutustu laskelmiin

Tutustu esimerkkilaskelmiin itse lataamalla maksuton oppaamme. Jos maalämpö kiinnostaa, laskelmiin kannattaa perehtyä, vaikka taloyhtiönne ei sijaitsisikaan kyseisissä kaupungeissa – saat esimerkeistä suuntaviivoja. Voit jättää meille yhteydenottopyynnön niin keskustellaan lisää juuri teidän taloyhtiönne tilanteesta.

Matti Virta
avainasiakaspäällikkö

Geonova Oy

Info

Info

Maalämpöä palveluna – mitä se tarkoittaa?

  • Taloyhtiön ei tarvitse itse investoida järjestelmään vaan sen tekee kumppani, Geonova.
  • Investoinnin sijaan taloyhtiö maksaa kuukausimaksua sopimuskauden (tyypillisesti 10–15 vuotta) ajan, minkä jälkeen taloyhtiö voi halutessaan lunastaa järjestelmän itselleen tai jatkaa sopimusta.
  • Geonova huolehtii järjestelmän suunnittelusta, toteutuksesta, optimoinnista ja ylläpidosta. Koska taloudellinen ja toiminnallinen riski on Geonovalla, sillä on taloyhtiön kanssa yhteinen intressi suunnitella laadukas ja optimaalinen ratkaisu, jonka elinkaari on mahdollisimman pitkä.

Geonova Oy

Geonova on suomalainen lämpöoperaattori, joka tarjoaa energiaa palveluna taloyhtiöille, teollisuudelle ja muille isoille kiinteistönomistajille. Geonovan asiantuntijoilla on erittäin pitkä kokemus ja laaja-alainen osaaminen lämpöpumppuratkaisuista. Geonovan omistavat Suomen toiseksi suurin energiayhtiö Helen ja Suomen merkittävin lämpöpumppuasiantuntija Lämpöykkönen. Lisätietoja www.geonova.fi

Geonova Oy
Energia
asuminen
ekologisuus
koti
energiansäästö
energiankulutus
tuotetietous
lämmitys
maalämpö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
ARA-tuki loppui – tutustu vaihtoehtoon
Valtion tarjoama ARA-tuki on ollut monen taloyhtiön motivaattori vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön. ARA-tuen loppuminen tarkoittaa, että investointi on tehtävä itse 100 %:sti ja lainaa tarvitaan enemmän, mikä ei tässä korkotilanteessa kuulosta houkuttelevalta. Taloyhtiö voi kuitenkin välttyä mittavalta investoinnilta yksinkertaisella ratkaisulla: ostamalla maalämmön palveluna.
Geonovan energia-asiantuntija Abhishek Pandey.
Miksi taloyhtiön kannattaa ostaa maalämpö palveluna?
Mietitkö maalämpöä taloyhtiöönne, mutta investoinnin suuruus ja projektin laajuus arveluttaa? Energia-asiantuntijamme Abhishek Pandey listasi kolme keskeistä syytä, miksi taloyhtiön kannattaa valita maalämpö palveluna. Vastaa myös Geonovan lyhyeen kyselyyn – autat meitä kehittämään palveluamme entistä paremmaksi!
Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.
Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton