• Etusivu
  • Energia

Taloyhtiöiden energiatutkimus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.02.2010
7_P_29770.jpg

Omataloyhtiö.fi:n verkkolehdessä toteutettiin neljässä osassa energiankäyttöä ja siihen liittyviä asenteita käsittelevä tutkimus. Tutkimukset sisälsivät kukin noin kymmenen kysymystä. Kysymysten lisäksi kyselyn yhteydessä annettiin aihealueittain laskennallisia esimerkkejä parannuksista koituvien säästöjen havainnollistamiseksi. Kyselyihin vastasi keskimäärin 350 palvelun käyttäjää. Kyselyyn vastanneista noin 40 % oli asunto-osakeyhtiöiden hallituksen jäseniä, 40 % osakkaita ja loput isännöinnin, kiinteistöhuollon tai vuokralaisen ominaisuudessa olevia. Nyt käsittelemme tulokset kahden ensimmäisen kyselyn osalta. Mikäli et ole vielä vastannut lämmitysjärjestelmiä ja lämpöhäviötä käsiteleviin tutkimuksiin voit osallistua niihin osoitteissa:

Sähkö

Kyselyn tulosten perusteella on selkeästi oletettavissa, että kyselyyn vastanneet kiinnittävät huomiota ostamiensa laitteiden energiankulutukseen, mutta motiivina ei ole sähköenergian korkeaksi koettu hinta, vaan ylipäätään energiakulutuksen pienentäminen. Halukkuutta panostaa taloyhtiökohtaisesti energiatehokkaisiin laitteisiin löytyy laajalti. Rajoittavana tekijänä hankinnoille pidetään korkeaa hintaa sekä informaation puutetta säästöjen suhteen. Tehokkaimmiksi säästötoimenpiteiksi vastanneet totesivat käyttötottumuksiin sekä – aikoihin vaikuttamisen.

Vesi

Kyselyn avulla saatujen tulosten perusteella lähes kaikki vastanneet ilmoittivat kiinnittävänsä huomiota niin vedenkulutukseen kuin sen aiheuttamiin kustannuksiinkin. Yli puolet vastanneista sen sijaan uskoo käyttävänsä vähemmän vettä kuin keskiverto asukas taloyhtiössä. Kuten sähkölaitteiden, myös vettä kuluttavien laitteiden osalta vastanneet ovat valmiita panostamaan vettä ja energiaa säästäviin laitteistoihin. Parhaimmiksi keinoiksi vedenkulutuksen pienentämiseksi koetaan kulutustottumukset joihin voidaan vaikuttaa mm. vesimittareiden asentamisella. Suurin osa kyselyyn osallistuneista on sitä mieltä, että he pystyisivät vähentämään veden kulutusta ilman, että se vaikuttaisi asumismukavuuteen. Huomattavaa on, että lähes kaikki vastanneista on valmiita puoltamaan yhtiössä vesimittareiden hankintaa.

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

CibesAmslift-hissi
Hissin jälkiasennus toteutetaan historiaa kunnioittaen
Hissin jälkiasennus vanhoihin ja arvokkaisiin rakennuksiin on tarkasti valvottua ja säädeltyä, minkä vuoksi nykyaikaisen hissin asentaminen vanhaan arvokiinteistöön vaatii tietoa ja taitoa. Usein hissin jälkiasentaminen herättää myös ristiriitaisia tunteita – moni voi kokea, ettei hissi sovi arvokkaaseen miljööseen. Cibes Amsliftin vankalla kokemuksella vanhoihinkin rakennuksiin on kuitenkin mahdollista jälkiasentaa hissi, joka kunnioittaa kohteen historiaa ja tyyliä.
202112_74042.jpg
Mikä on oikea tapa tuoda asia yhtiökokouksen käsittelyyn?
Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä ovat todella huonosti hoitaneet paloturvallisuusasiat. Palomestari on käynyt tarkastamassa ja antamassa käskyjä palavasta materiaalista porraskäytävissä. Ja jälleen löytyy huomautettavaa. Mikä on oikea tapa tuoda asia yhtiökokoukseen:- kokouskutsussa erikseen kohta pelastuslain noudattaminen- otan asian esille ja kirjataan pöytäkirjaan, kun äänestetään hallituksen ja isännöitsijän luottamuksesta- vaiko vasta lopussa kohdassa muut asiat?Tuleeko nimeni esille kokouskutsussa? Toki puhuisin asian puolesta itse kokouksessa.
20154_42890.jpg
Viikon kysymys: Voiko koko taloyhtiön hallituksen erottaa?
Miten pätevä syy ylimääräisellä yhtiökokouksella pitää olla, jos se haluaa erottaa hallituksen jäsenen tai koko hallituksen?
pesuhuone jossa suihkun edessä suihkuseinä ja taustalla saunan ovi on auki
Rivitalohuoneiston pesuhuoneen ja saunan remontti: Näin se tehtiin
Kohdetiedot: Satakunnassa sijaitseva, 1989 valmistunut rivitaloyhtiö, jossa on painovoimainen ilmanvaihto ja sähkölämmitys. Saunan ja pesuhuoneen lattiapinta-alaa on noin viisi neliötä. Saunan on saanut lämpimäksi 80 asteeseen alle puolessa tunnissa 6 kWh:n kiukaalla.
20225_78302.jpg
Tuntuuko joskus siltä, että kotisi nettiyhteys ei tahdo riittää kaikkeen?
Tuntuuko joskus siltä, että kotisi tai mökkisi nettiyhteys ei tahdo riittää kaikkeen? Ei ihme, sillä tarpeet voivat kasvaa sitä mukaa, kun tekniikka kehittyy, perheessä kasvaa uusia ja innokkaita netinkäyttäjiä, uusia näppäriä palveluita avautuu ja muutenkin tavat ottaa netistä ilo irti monipuolistuvat. Se mikä on joskus riittänyt, ei yhtenä päivänä enää ole ollenkaan tarpeeksi.Yleensä videokuvan katsominen paljastaa, ettei nettiyhteys vastaa omia käyttötapoja. On todella ärsyttävää, jos videon katselu pätkii.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Pienennä sähkölaskuasi käyttämällä pesutupaa
Aiemmin kovassa käytössä olleiden kiinteistöjen yhteisten pesutupien käyttö väheni viime vuosikymmeninä. Pyykit alettiin pestä kotona omalla koneella ja kuivata kalliisti kuivausrummulla tai valitettavan usein jopa sisällä asuinhuoneissa. Monet asukkaat mieltävät edelleen yhteiset pesutuvat tunkkaisiksi ja arastelevat vaatteidensa jättämistä kuivumaan yön yli yhteisiin tiloihin. Taloyhtiöille erityisesti kuivaushuone sähkökuivaimineen näyttäytyy energiasyöppönä. Nykyaikainen Velco-kuivaushuonejärjestelmä osoittaa ennakkoluulot turhiksi: kunnon laitteilla pyykin kuivauksen ei tarvitse olla sen paremmin hidasta kuin kallistakaan. Päinvastoin, nykyaikainen pesutupa säästää selvää rahaa sekä asukkaille että taloyhtiölle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton