• Etusivu
  • Energia

Taloyhtiöiden energiatutkimus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.02.2010
7_P_29770.jpg

Omataloyhtiö.fi:n verkkolehdessä toteutettiin neljässä osassa energiankäyttöä ja siihen liittyviä asenteita käsittelevä tutkimus. Tutkimukset sisälsivät kukin noin kymmenen kysymystä. Kysymysten lisäksi kyselyn yhteydessä annettiin aihealueittain laskennallisia esimerkkejä parannuksista koituvien säästöjen havainnollistamiseksi. Kyselyihin vastasi keskimäärin 350 palvelun käyttäjää. Kyselyyn vastanneista noin 40 % oli asunto-osakeyhtiöiden hallituksen jäseniä, 40 % osakkaita ja loput isännöinnin, kiinteistöhuollon tai vuokralaisen ominaisuudessa olevia. Nyt käsittelemme tulokset kahden ensimmäisen kyselyn osalta. Mikäli et ole vielä vastannut lämmitysjärjestelmiä ja lämpöhäviötä käsiteleviin tutkimuksiin voit osallistua niihin osoitteissa:

Sähkö

Kyselyn tulosten perusteella on selkeästi oletettavissa, että kyselyyn vastanneet kiinnittävät huomiota ostamiensa laitteiden energiankulutukseen, mutta motiivina ei ole sähköenergian korkeaksi koettu hinta, vaan ylipäätään energiakulutuksen pienentäminen. Halukkuutta panostaa taloyhtiökohtaisesti energiatehokkaisiin laitteisiin löytyy laajalti. Rajoittavana tekijänä hankinnoille pidetään korkeaa hintaa sekä informaation puutetta säästöjen suhteen. Tehokkaimmiksi säästötoimenpiteiksi vastanneet totesivat käyttötottumuksiin sekä – aikoihin vaikuttamisen.

Vesi

Kyselyn avulla saatujen tulosten perusteella lähes kaikki vastanneet ilmoittivat kiinnittävänsä huomiota niin vedenkulutukseen kuin sen aiheuttamiin kustannuksiinkin. Yli puolet vastanneista sen sijaan uskoo käyttävänsä vähemmän vettä kuin keskiverto asukas taloyhtiössä. Kuten sähkölaitteiden, myös vettä kuluttavien laitteiden osalta vastanneet ovat valmiita panostamaan vettä ja energiaa säästäviin laitteistoihin. Parhaimmiksi keinoiksi vedenkulutuksen pienentämiseksi koetaan kulutustottumukset joihin voidaan vaikuttaa mm. vesimittareiden asentamisella. Suurin osa kyselyyn osallistuneista on sitä mieltä, että he pystyisivät vähentämään veden kulutusta ilman, että se vaikuttaisi asumismukavuuteen. Huomattavaa on, että lähes kaikki vastanneista on valmiita puoltamaan yhtiössä vesimittareiden hankintaa.

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20227_79152.jpg
Mikä on taloyhtiö englanniksi? Suomi-englanti taloyhtiö­sanasto
Taloyhtiöihin ulkomailta muuttavat kaipaavat varmasti perehdytystä suomalaiseen taloyhtiömalliin ja siellä toimimiseen. Taloyhtiösanasto on jo suomalaisellekin riittävän monimutkainen asia, saatikka sen kääntäminen englannin kielelle. Moni tarvitsee ja kaipaa englanninkielistä kiinteistöalan sanastoa.Tässä tärkeimpiä taloyhtiöitä koskevia sanastopoimintoja erittäin runsaasta Aalto yliopiston kiinteistöopin professori Kauko Viitasen koostamasta suomi-englanti kiinteistösanastosta. Alla olevaan sanastoon on lisätty myös uusia taloyhtiöön liittyviä sanoja, jotka professori Viitanen on tarkastanut.
20108_22823.jpg
Muuratut Terca-tulisijat
Muuratuista tulisijoista on kertynyt hyviä kokemuksia jo vuosisatojen ajalta. Kun niihin yhdistetään tiilien ja laastien kehitystyö, ei tiilestä muurattujen tulisijojen suuri suosio tule yllätyksenä. Tiilestä muuratun tulisijan valintaan on monta hyvää syytä.
20236_82003.jpg
Voinko saada alennusta korjausvastikkeesta?
Olen tehnyt itse kylpyhuoneremontin v 2001. Taloyhtiössämme korjataan nyt kylpyhuoneita kiireellisemmistä tapauksista lähtien. Onko minun mahdollista saada korjausvastikkeeseen alennusta, koska minun kylpyhuoneelleni ei tarvitse tehdä mitään. Ja jos voin saada, niin mihin toimenpiteisiin ryhdyn asian viemiseksi eteenpäin?
20193_56837.jpg
Tehokkaalla Kooltherm-lämmöneristyksellä säästöjä
Vanhojen lämmöneristeiden uusiminen kannattaa silloin, kun alkuperäinen eristevahvuus on pieni, eristekerros on vaurioitunut tai se on jäänyt asennettaessa vajaaksi. Uuden lämmöneristyksen myötä vanha rakenne saadaan nykyaikaiseksi ja energiatehokkaaksi, jolloin säästyy energiaa ja saadaan säästöjä lämmityskustannuksissa.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelomerkintä
Hallituksen velvollisuutena on täydentää osakeluetteloa tapahtuneiden osakkeiden luovutusten perusteella. Osakkeensaajan tulee ilmoittaa saannostaan hallitukselle ja itsensä merkitsemisestä osakeluetteloon, mikä hallituksen tulee tehdä viipymättä sen jälkeen, kun merkinnän tekemisestä on esitetty luotettava selvitys. Käytännössä tämä tarkoittaa kauppakirjan esittämistä ja selvitystä siitä, että omistusoikeus osakkeisiin on myös siirtynyt.Osakeluettelomerkinnän tekeminen edellyttää, että osakkeensaaja esittää selvityksen varainsiirtoveron maksamisesta. Hallituksen on siten valvottava, että osakkeensaaja on täyttänyt em. velvollisuutensa.Tavanomaista on, että kaupan yhteydessä myyjä siirtää osakekirjan ostajalle osakekirjaan tehdyllä siirtomerkinnällä. Osakekirjaan on hallituksen tehtävä todistus siitä, että osakkeen siirto on merkitty osakeluetteloon ja merkintäajankohta.Osakeluettelomerkinnän tekeminen on uuden omistajan kannalta merkityksellistä omistusoikeuden kirjaamisen lisäksi myös siinä suhteessa, että hän saa käyttää lain 6-luvun 7 §:n nojalla osakkeenomistajalle kuuluvia oikeuksia yhtiössä vasta sen jälkeen, kun hänet on merkitty osakeluetteloon. Sama oikeus syntyy myös silloin, kun saaja esittää saannostaan luotettavan selvityksen esim. yhtiökokouksessa tilanteessa, jolloin osakeluettelomerkintää ei ole vielä ehditty tehdä.
20166_46727.jpg
Langattomat pistorasiat ja kytkimet saneeraukseen
Remonttia tehdessä tai esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä myös kodin sähköjärjestelmään kannattaa kiinnittää huomiota. Saneerauksen yhteydessä koko talon sähköistys voidaan päivittää tämän päivän tarpeita vastaavalle tasolle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton