• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiöiden rakennetutkimus OSA 1

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.03.2010
11_P_29883.jpg

Omataloyhtiö.fi-palvelu toteuttaa kevään aikana taloyhtiökohtaisen rakenne-tietojen keräyskampanjan. Täytettyäsi taloyhtiön rakennetiedot, annamme rakenneosien osalta laskennallisesti viitteitä siitä, mihin korjaus-toimenpiteisiin taloyhtiössäsi tulee varautua. Tutkimus toteutetaan neljässä osassa ja tutkimuksen ensivaiheessa panostamme taloyhtiöiden runko- ja julkisivurakenteisiin, jonka jälkeen käsittelemme talotekniset järjestelmät.

Siirry tutkimukseen

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen suunnitelmalliseksi

Taloyhtiöiden suunnitelmallisen ylläpidon mahdollistamiseksi on suositeltavaa kartoittaa eri rakenneosien korjaustarpeita. Heinäkuussa voimaan tulevan uuden asunto-osakeyhtiölain puitteissa tulevat paljon puhutut 5 vuoden PTS-ohjelmat pakollisiksi. Taloyhtiöiden korjaustarpeen kartoittamisen helpottamiseksi olemme luoneet tutkimuksen, joka antaa laskennallisesti viitteitä niistä korjaustoimenpiteistä, joita kohteessa mahdollisesti tulisi suorittaa. Tutkimukseen osallistuneet saavat rakennetietojen täyttämisen jälkeen vastineen, jossa esitämme erirakenneosien tavoitteelliset käyttöiät sekä kunnossapitojaksot. Lisäksi ilmoitamme erikseen niistä toimenpiteistä, jotka laskennallisesti ovat ajankohtaisia. Kiinteistön rakenneosien tavoitteellisen käyttöiän saavuttamiseksi on kiinteistöissä panostettava säännölliseen kunnossapitoon sekä määräaikaistarkastuksiin.

Siirry tutkimukseen

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Amrak korjaushanke
Hanke eteni varmalla otteella − suunnittelu ja valvonta avainasemassa
Rakennus ja sen asukkaat voivat hyvin, kun talossa tehdään tarvittavat huollot määräajoin. Vuosien mittaan tulee tarve myös isompiin korjaustöihin. Kun taloteknisissäjärjestelmissä havaitaan ongelmakohtia, on niihin reagoitava, jotta asumisterveys- ja viihtyvyys eivät vaarannu. Kokeneen ammattilaisen toteuttama tarvekartoitus on ensi askel rakennuksen tilanteen ja saneeraustarpeen selvittämisessä. Korjaushankkeen tullessa ajankohtaiseksi, on ensiarvoisen tärkeää valita projektin vetäjäksi luotettava toimija, joka ajattelee vain yhtiön etua.
wattisen punaiseen paitaan pukeutunut mies avaa lämpökeskuksen ovea
Taloyhtiön merkittävin hoitokuluerä tarjoaa myös mahdollisuuden säästöön
Kun kotona on miellyttävän lämmin, ei tule ajatelleeksi lämmityskuluja – näinhän se yleensä menee. Lämmityksen sujuessa kuin itsestään ilman, että sen eteen joutuu itse fyysisesti ponnistelemaan esimerkiksi polttopuutalkoiden merkeissä, ei ehkä ole niin helppoa huomata lämmitykseen kuluvaa energiaa. Totuus on, että energia- ja vesikulut muodostavat noin 30–40 % hoitokuluista kaukolämmitetyssä kerrostaloyhtiössä. Säästämisen mahdollisuus kuitenkin on.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Voiko vesivahinkotilanteessa noudattaa kohtuullistamispykälää?
Kyseessä on viiden perheen rivitalo, rakennusvuosi 1980. Boilerin (joka asunnossa oma) ylivuotoputki oli tukkeutunut ilmeisesti 2 - 3 vuotta sitten ja tihkunut hiljalleen yli. Vuoto tapahtui asunnossa, jonka osakas toimi myös isännöitsijänä: Vuoto tapahtui siksi, että boileri olisi pitänyt vaihtaa jo vuonna 2008, mutta tehtiin vasta 2011 kun vuoto havaittiin.Tästä aiheutui myös homevaurioita. Tapauksesta aiheutui iso remontti piikkauksineen ja monen viikon kuivauksineen. Remontin aikana jouduttiin asunnossa uusimaan saunan ja pesuhuoneen seinä, kaakeloimaan pesuhuoneen seinä ja molempien lattiat, sekä vaatehuoneen ja makuuhuoneen lattiapinnoitteet. Boileri sijaitsi vaatehuoneessa. Isännöitsijä irtisanoi itsensä 9.9.2011. Remontin kustannukset ovat noin 20 000 euroa, josta vakuutusyhtiö korvasi taloyhtiölle 70 %. Miten voidaan noudattaa kohtuullistamispykälää? Remontin jälkeen asunto on aivan kuin uusi, joten miten voidaan laskea asunnon arvonnousu?
20236_82003.jpg
Isännöitsijä ei noudata vastuunjakotaulukkoa?
Mitä tehdä kun isännöintitoimisto ja sen isännöitsijät eivät tunne ja ole noudattaneet vastuunjakotaulukkoa ym.?Rivitaloyhtiömme isännöitsijätoimiston isännöitsijät eivät tunne vastuunjakotaulukkoa, vaan ovat maksaneet mm. asukkaille kuuluvia kuluja taloyhtiön tililtä, sekä takuuaikana rakennuttajalle kuuluvia kuluja, esim. vesijohtojen jäätymiskuluja ym. yhteensä yli 25 000 euron edestä, rakennuksien valmistumisesta 2008 lähtien.Mitä voimme tehdä asian kuntoon saamiseksi?
20235_81978.jpg
Viikon kysymys: Tarvitsemmeko pientalossa taloyhtiöltä luvan sähköauton latauspisteelle?
Asumme taloyhtiössä, joka koostuu viidestä erillisestä pientalosta. Yhtiöjärjestyksessämme taloyhtiön ja osakkaan välisestä vastuunjaosta on määritetty, että osakas vastaa itse hallinnoimansa rakennuksen ja sen piha-alueen rakenteista, laitteista, yms. tekniikasta, korjauksista ja kunnossapidosta lukuun ottamatta joitakin poikkeuksia. Yksi poikkeuksista on, että sähkökaapeli pääkeskukselta (joka sijaitsee erillisessä yhteisessä ulkorakennuksessa yhteisellä tontilla) osakkaan hallinnoiman rakennuksen sulaketauluun asti sekä kytkentä sulaketaulun pääkytkimeen kuuluu yhtiölle. Yhtiön vastuu päättyy siis kytkentään asuntokohtaisessa sulaketaulussa. Kukin osakas vastaa suoraan hallinnoimansa talon sähkönkulutuksesta.Haluamme asentaa hallinnoimaamme pientaloon, suoraan omaan sähkötauluumme sähköauton latauspisteen. Tuleeko tähän saada as oy hallitukselta lupa tässä tapauksessa? Nykyinen pientalokohtainen sähkötaulun kapasiteetti riittää sellaisenaan latauspisteelle eli mitään taloyhtiön vastuulla olevaa ei tarvitse muuttaa ja asennus siis suoritetaan suoraan hallinnoimamme pientalon sähkötauluun, jonka kulutuksesta vastaamme itse.
20182_51555.jpg
Mistä tiedän, toimiiko asunnossani ilmanvaihto?
Usein toimimattomaan tai puutteelliseen ilmanvaihtoon havahtuu vain osa taloyhtiön asukkaista. Monissa tapauksissa ilmanvaihdon puutteet huomataan parhaiten juuri, kun asunto on hankittu. Tunkkaiseen tai muuten heikkolaatuiseen sisäilmaan nimittäin tottuu yllättävän nopeasti.Mikä sitten on oikea reitti lähteä selvittämään ilmanvaihdon parantamista?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton