• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiöremontti OSA 4

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.04.2010
20102_20349.jpg

Kolme aikaisempaa artikkelia (OSA 1, OSA 2 JA OSA 3) ovat käsitelleet korjausprosessia jo aika seikkaperäisesti. Lukuisat yhteydenotot ja vilkas keskustelu aiheesta innostivat toimitusta tekemään vielä tiivistetyn kuvauksen taloyhtiön remontista prosessina.

Remontin kesto jää harvoin alle vuoden mittaiseksi. Jänne on pikemminkin 2-3 vuotta, joskus jopa enemmänkin, sillä moneen eri vaiheeseen jaksotetut korjaukset ovat jo eräänlaisia ikuisuusprojekteja. Toki, jos rahkeet vaan riittävät, mahdollisimman paljon kannattaisi tehdä kerralla; "samoilla pölyillä, meteleillä ja vaivannäöillä".

Kun on pakko vai ennakoiden?

Remontin käynnistämisessä on kaksi päätapaa; tehdään kun on pakko tai ennakoidaan tulevaa. On selvää, että silloin kun on "tilanne päällä", on kaikki kalliimpaa ja vaivalloisempaa, kun taas jo vuosia ennakoiden on voitu kerätä varoja remonttirahastoon ja tehdä suunnitelmia huolella sekä aloittaa sitten, kun suhdanteet ovat otolliset. Esimerkiksi tänä vuonna aloittaneet ovat voineet nauttia yhteiskunnan avustuksesta ja työn edullisuudesta, tarjontaa kun on tekijöistä.

Vuonna 1959 rakennettu kerrostalo ennen..
Vuonna 1959 rakennettu kerrostalo ennen..
..ja jälkeen julkisivuremontin.
..ja jälkeen julkisivuremontin.

Kuntokartoituksen kautta

Jos putket pamahtavat, vesikatto vuotaa tai perustukset halkeilevat, on selvä, että hihat on käärittävä. Jos taas viisas isännöitsijä on osannut ennakoida ehkä naapuriyhtiöiden kokemuksista, että "kohta on meidän vuoro", on tilanne parempi. Molemmissa tapauksissa kuntoarvion avulla saadaan ongelmakohdat kartoitettua ja jonkinlaisia arvauksia kustannuksista saatavissa.

Näillä eväin on kuitenkin mentävä yhtiökokoukseen ja saatava päätös remontin käynnistämisestä. Yleensä seuraavaksi teetetään hankesuunnittelu, jossa määritellään tehtävät työt, tarvittavien suunnitelmien laadinta ja koko hankkeen realistinen aikataulu.

Tässä vaiheessa tarvitaan projektille vetäjä, joka hallitsee valvonnan, koordinoinnin, kustannukset ja työmaaolosuhteet. Saattaa olla, että ennen starttia tarvitaan vielä ylimääräinen yhtiökokous, mutta itse korjaustyö käynnistyy sitten aikanaan ja päättyy mieluusti halutulla lopputuloksella, kustannuksellisesti ja aikataulullisesti sekä myös perimmäisen tavoitteen, paremman asumisviihtyvyyden ja turvallisemman asumisen kannalta.

20102_20352.jpg

Remontin rinnalla

Toivottavasti taloyhtiö saa remontin toteuttajaksi osaavan porukan, jolta työn sujumisen ohella sujuu myös yhteistyö, jota aina tarvitaan. Remontti kun edellyttää mitä moninaisimpia järjestelyjä alkaen jo katualueen, pysäköintipaikkojen ja piha-alueen käytöstä aina huoneistokohtaisiin aikatauluihin ja tilapäisratkaisuihin.

Jos asukas tekee tai teettää samanaikaisesti myös omia remontteja, on kokonaisuuden hallinta entistä haasteellisempaa.

Eräs kaikkien tärkeimmistä asioista onkin jatkuva asukasinfo, josta vastaavat isännöitsijä, hallitus, hankesuunnitelman laatija, projektin vetäjä ja urakoitsija – kukin taholtaan, mutta keskitetysti ja huolehtien tavoitettavuudesta sekä kuittaus- ja kommentointimahdollisuudesta.

Eipä ole yhtään remonttia varmaan toteutettu niin, että asukas olisi valittanut liiasta tiedottamisesta?

20102_20353.jpg

Nyt tietotekniikan aikakaudella on itsestään selvää, että kaikki projektin osavaiheet tekijöistä, materiaaleista, valvonnasta ja kustannuksista dokumentoidaan hallitusti. Saattaa nimittäin olla mahdollista, että vuonna 2050 silloisen taloyhtiön osapuolet saattavat miettiä – ennakoiden tai pakosta – että mitähän tuonkin seinän sisällä kulkee tai kuka piikkasi huoltotilaan tuonkin reiän ja miksi.

Tilaa ilmainen Taloyhtiö-lehti tästä

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Katu, jossa on taloja rivissä
Viikon kysymys: Isännöitsijä laiminlyö suurimman osan velvollisuuksista
Olemme viiden huoneiston taloyhtiö. Isännöitsijätoimisto on hoitanut hallintomme v. 2007 lähtien. Pari vuotta sitten meillä vaihtui isännöitsijätoimiston puolesta isännöitsijä, joka ei ole hoitanut asioita hyväksyttävästi.
20236_82136.jpg
Viikon kysymys: Voiko remontti-ilmoituksen toimittaa jälkikäteen?
Osakas on tehnyt sähköremontin ilman taloyhtiön lupaa. Nyt hän myy asuntoaan ja isännöitsijäntodistukseen tuli maininta, että sähköremontti on tehty ilman taloyhtiön lupaa ja ilman valvontaa, joten remontti jää osakkaan vastuulle.Remontti tehtiin 2018 ja nyt osakas kysyy, voiko hän vielä tuoda paperit remontista. Näin hän haluaa saada todistuksesta pois maininnan ilman lupaa tehdystä sähköremontista. Voiko näin menetellä?
piirretty hahmo pitää sanomalehteä kädessä jossa lukee uutisia
Tuttu Joutsenmerkki pian haettavissa myös kiinteistöjen ylläpidolle
(Tiedote: Ympäristömerkintä 15.10.2024)...Pohjoismaisen Joutsenmerkin kriteerit kiinteistöjen ylläpidolle on julkaistu. Uusi tuoteryhmä vahvistaa merkin työtä rakennusten koko elinkaaren ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Joutsenmerkki voidaan myöntää niin uudisrakennuksille, korjattaville kohteille kuin rakennustuotteillekin – ja nyt myös kiinteistöjen ylläpidolle rakentamisen jälkeen. Juuri julkaistujen kriteerien myötä Joutsenmerkki on entistäkin tehokkaampi työkalu monenlaisten rakennusten koko elinkaaren ympäristökuormituksen vähentämiseen.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Määräenemmistöpäätös
Määräenemmistöpäätös yhtiökokouksessa edellyttää, ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä, kahden kolmasosan enemmistöä annetuista äänistä ja kokouksessa edustetuista osakkeista.Määräenemmistöä vaaditaan seuraavissa tapauksissa:yhtiöjärjestyksen muuttaminen;suunnatusta osakeannista päättäminen;optio- tms. erityisten oikeuksien antaminen;päättäminen suunnatusta omien osakkeiden hankkimisesta.Vaadittavaa määräenemmistöä ei voida yhtiöjärjestyksen määräyksellä lieventää, mutta tiukentaa kyllä.
20198_59251.jpg
Muista tarkastaa tiilijulkisivun kunto
Hyvin suunnitellun ja kunnollisista materiaaleista valmistetun tiilirakenteen kestoikä on satoja vuosia, eikä rakenne välttämättä vaadi mitään kunnossapito- tai korjaustoimenpiteitä käyttöikänsä aikana. Julkisivuun liittyvät rakenteet on kuitenkin syytä tarkastaa säännöllisin väliajoin.
20113_25060.jpg
Suojaan auringolta ja uteliailta katseilta!
Lumon auringonsuojaverhot ovat hyvä ratkaisu liiallisen lämmön ja näkyvyyden hallintaan parvekkeella. Ne on suunniteltu yhteensopiviksi laadukkaiden Lumon parvekelasien kanssa. Auringonsuojaverhot voi kiinnittää paikoilleen itse.Lumon auringonsuojaverhot soveltuvat Lumon 2, 3 ja 5-tyyppisiin v. 1998 jälkeen asennettuihin 6 mm paksuihin parvekelaseihin. Mikäli et tiedä millaiset Lumonin parvekelasit sinulla on, niin Lumon pystyy sen tarkastamaan tietokannastaan.Lisää auringonsuojaverhoista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton