Talven kunnossapitoon kannattaa varautua ajoissa
Vakuutukset ja sopimukset kuntoon: Kiinteistönomistajalla vastuu talven lumikuormista ja liukkaudesta
Talvi tuo kiinteistönomistajan murheeksi jälleen piha-alueiden liukkauden ehkäisemisen ja lumenpudotukset katoilta. Myös tontin edustalla olevan jalkakäytävän hiekoituksesta on huolehdittava, ellei kunta ole ottanut sen kunnossapitoa vastuulleen.
Vaikka kyseiset kiinteistönomistajan turvallisuusvelvoitteet voidaan siirtää sopimuksella esimerkiksi kiinteistöpalveluyritykselle, ensisijainen vastuu kiinteistön alueella liikkuvien ihmisten turvallisuudesta sekä mahdollisesti tapahtuvista vahingoista on aina kiinteistönomistajalla.
Katon lumitilannetta seurattava aktiivisesti
Kiinteistönomistajan on huolehdittava kattojen lumi- ja jäätilanteen valvonnasta ja tarvittaessa lumenpudotuksesta. Katon lumikuormaa on seurattava aktiivisesti ja ryhdyttävä lumen poistoon ajoissa. Lumenpudotuksessa on aina syytä käyttää ammattilaisapua sekä huolehtia työturvallisuudesta ja ohikulkijoiden turvallisuudesta. Lumi ja jää saattavat yllättäen liukua katolta alas itsestään. Tämä tapahtuu usein nopeasti ja rajusti, jolloin voi syntyä hengenvaarallisia tilanteita.
Lumi- ja jäätilanteen valvonta voidaan siirtää myös kiinteistöpalveluyritykselle, mutta tällöin on määriteltävä selkeästi ja yksityiskohtaisesti esimerkiksi siitä, ryhtyykö kiinteistöpalveluyritys tarpeen havaittuaan automaattisesti toimenpiteisiin lumen tai jään pudottamiseksi. Lisäksi sopimuksessa on mainittava, mitä lumi- ja jäätilanteen tarkkailu käytännössä merkitsee, eli millaisia ja miten usein toistuvia toimenpiteitä se edellyttää.
Sopimukset mahdollisimman yksityiskohtaisiksi
Sopimukset on kaiken kaikkiaan tehtävä mahdollisimman yksityiskohtaisiksi. Talvikunnossapitoa koskevassa sopimuksessa on esimerkiksi määriteltävä kiinteistön ja sen edustalla olevan jalkakäytävän liukkauden ehkäisemisen taso sekä se, mihin aikaan arki- ja viikonloppuaamuisin hiekoitus on tehtävä. Jos liukkauden ehkäiseminen halutaan varmistaa myös iltaisin silloin, kun sääolosuhteet vaihtelevat, siitäkin on oltava erillinen maininta.
Vaikka talvikunnossapitoon ei olisikaan liitetty erillisiä sopimusehtoja, on palveluntoimittajan ilmoitettava kiinteistönomistajalle viipymättä kaikista havaitsemistaan, mahdollisesti haittaa tai vahingonvaaran aiheuttavista vioista ja puutteista, jos sopimuksessa on sovittu noudatettavan Kiinteistöpalvelualan yleisiä sopimusehtoja.
Vakuutukset kuntoon!
Kiinteistön vakuutukset ja vastuuvakuutus kannattaa aina pitää voimassa. Myös kiinteistöpalvelualan yleiset sopimusehdot edellyttävät molemmilta osapuolilta asianmukaisten vakuutusten ottamista. Vakuutukset kannattaa hoitaa kerralla kuntoon.
Jos vahinko sattuu, ensisijainen korvausvastuu on kiinteistönomistajalla. Jos joku esimerkiksi liukastuu kiinteistön vastuualueella ja loukkaa itsensä, joutuu kiinteistöosakeyhtiö tai kiinteistönomistaja korvaamaan syntyneen vahingon, mikä kattaa yleensä lääkäri- tai sairaanhoitokustannukset ja mahdollisesti vaurioituneet vaatteet.