• Etusivu
  • Remontti

Torju radonia tiivistämällä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.05.2023Päivitetty 09.01.2024
20235_81727.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Onko taloyhtiössänne ongelma radonpitoisuuden kanssa? Radonin vähentämiseksi on syytä tehdä jotain, jos radonpitoisuus havaitaan liian korkeaksi. Korjaukseen on eri vaihtoehtoja, joista yksi on tiivistäminen. Tiivistäminen saattaa olla myös edullisin ratkaisu.

Radonin vaarallisuudesta puhutaan paljon, sillä se lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään.

Radonia ei voi aistia, mikä hankaloittaa sen havaitsemista. Kyseessä on väritön ja hajuton kaasu, jonka radioaktiiviset hajoamistuotteet tarttuvat ilmassa oleviin pölyhiukkasiin ja edelleen hengitystien kautta ne voivat päätyä keuhkoihin.

Radonin hajoamistuotteiden hengittäminen voi vahingoittaa keuhkoja. Radonia esiintyy monissa paikoissa, mutta hengitettävän radonpitoisuuden suuruus ja altistumisen kesto nostavat riskitasoa. Siksi olisi tärkeää, että kodeissa ja työpaikoilla, joissa vietetään paljon aikaa, radonia ei pääsisi sisäilmaan.

Radonin estäminen tiivistämällä – huoltovapaa menetelmä

Radonia voidaan poistaa tuulettamalla tai alipaineistamalla rakennuksen alapohjan alla olevaa tilaa tai maaperää. Alipaineen saavuttamisen ongelmaksi voi muodostua maaperän karkeudesta johtuva huokoisuus.

Radonin pääsyn estäminen huoneilmaan voidaan tehdä myös tiivistämällä. Tiivistäminen on passiivinen, energiasta tai laitteista riippumaton huoltovapaa menetelmä. Tiivistämisellä saavutetaan yleensä myös muita hyötyjä.

Rakenteiden tiivistämisellä estetään radonin vuoto sisäilmaan

Tiivistämisellä estetään ilman liikkumista rakenteiden vuotokohtien kautta. Tiivistäminen on usein hyvä toteuttaa, vaikka radon-ongelmaa ei olisikaan. Ilman tulee vaihtua hallitusti, eikä rakenteiden raoista.

<p data-block-key="02fhe">(Kuva: Kiilto)</p>
(Kuva: Kiilto)

Korjausmenetelmänä kapseloinnin tavoitteena on estää haitallisten, rakenteisiin imeytyneiden tai rakenteen läpi kulkevien, aineiden siirtyminen rakenteesta sisäilmaan.

Kapselointi estää sekä konvektion että diffuusion avulla tapahtumisen siirtymisen. Koska kapselointiaineen radonin läpäisevyyttä diffuusiolla ei voi tietää kuin testaamalla, tulee huomioida, että tuote on testattu käyttöön soveltuvaksi.

Kapseloidessa rakenteita tulee aina huomioida rakenteen kosteustekninen käyttäytyminen. Koska radon kulkeutuu sisäilmaan pääasiassa ilmavuotojen mukana, on kapselointi usein ylimitoitettu toimenpide, jos rakenteissa ei ole muita ongelmia.

Info

Info

Tiivistämisen ja kapseloinnin ero

Tiivistäminen liittyy ensisijaisesti ilmatiiveyden hallintaan, eli siihen, että rakennuksen sisäilma vaihtuu asianmukaisesti ja kulkee sieltä, mistä se on suunniteltu.Hallitsemattomat ilmavuodot rakenteissa voivat aiheuttaa sisäilman laadun heikkenemistä, kun korvausilma tulee sisälle epäpuhtaana vääristä paikoista. Rakenteiden liitos- ja saumakohdista löytyvien rakojen seurauksena syntyvät ilmavuodot ovat ongelmana varsinkin vanhemmissa taloissa. Rakenteiden tiivistämisellä voidaan parantaa myös energiatehokkuutta, sillä ilmavuotojen ohella ehkäistään myös lämpövuotoja. Lisäksi tiivistämällä estetään epäpuhtauksien kulkeutumista sisäilmaan.

Kapseloinnilla voidaan pelastaa kohteita tarpeettomilta purkutoimenpiteiltä. Sitä voidaan soveltaa silloin, kun rakenteista vapautuu sisäilmaan tunnistettuja haitallisia päästöjä, kuten VOC- tai PAH-yhdisteitä. Kapseloinnissa haitta-aineet suljetaan rakenteisiin, jotta haitallisia yhdisteitä ei enää kulkeutuisi sisäilmaan. Kapselointia voidaan käyttää tietyissä tapauksissa myös kapillaari- ja diffuusiokosteuden hallinnassa.

Asiantuntijan ohje tiivistämiseen – energiatehokkuus paranee samalla

Tehokkaalla tiivistyksellä voidaan saavuttaa merkittävä parannus radonin kulkeutumisessa sisäilmaan. Menetelmänä tiivistäminen on myös varsin edullinen ratkaisu, joka tarjoaa paljon muitakin hyötyjä.

– Tiivistämällä rakenneliitokset estetään ilmanvaihdon alipaineisuudesta johtuva epäpuhtauksien, kuten mikrobien, pienhiukkasten ja kuitujen pääsy sisäilmaan sekä estetään kosteuskonvektiota rakenteissa, opastaa tiivistystuotteiden tuotepäällikkö Saana Leppänen Kiillolta.

Tiivistäminen vaikuttaa myös energiatehokkuuteen. Rakennusten energiatehokkuus paranee, kun lämmintä ilmaa ei karkaa ilmavuotojen mukana.

– Kun pistemäiset kylmältä tuntuvat ilmavuodot saadaan poistettua, huonelämpötilaa voidaan usein laskea asumismukavuudesta tinkimättä. Tutkimuksen mukaan arviolta 15–30 %* rakennuksen lämmitysenergiasta menee hukkaan vuotoilman vuoksi, Leppänen kertoo.

Myös oikein toimivan koneellisen ilmanvaihdon edellytyksenä on, että rakennus on ilmatiivis, jotta ilmanvaihto pysyy hallittuna.

– Tiivistämisellä ei oikeastaan voida aiheuttaa mitään haittaa, kunhan ilmanvaihdosta huolehditaan. Rakenteiden tiivistämistä kannattaa tehdä, vaikka ei edes tiedettäisi liian korkeasta radon-pitoisuudesta. Tiivistäminen parantaa sisäilmaa ja parhaimmillaan myös ääneneristävyyttä, Saana Leppänen luonnehtii.

Tiivistykseen käytettävät tuotteet

Vesiohenteinen Kiilto Airblock Coat soveltuu levitettäväksi telalla lattia-, seinä- ja kattopinnoille. Tuotetta voidaan myös ruiskuttaa. Alustan tulee olla puhdas tartuntaa haittaavista aineista epäpuhtauksista, pölystä ja vedestä. Halkeamansilotuskyky on 2,2 milliä.

Läpivienteihin ja esimerkiksi rakenteiden liitoskohdissa voidaan käyttää kuituvahvistettua Kiilto Airblock Fiberiä, jonka halkeamansilotuskyky on 3,8 mm. Kiilto Airblock Fiber voidaan levittää siveltimellä.

Kiilto Airblock -tuotteet toimivat ilman vahvikenauhaa. Vahvikenauhalla saadaan kuitenkin lisää mekaanisen rasituksen kestoa tilanteissa, joissa voidaan olettaa, että tuotteen oma halkeamansilloituskyky ei välttämättä ole riittävä.

Vahvikenauhalla voidaan varautua rakenteen kutistumisesta tai liikkumisesta pidemmällä aikajänteellä. Tyyppitapaus on esimerkiksi uusi betoninen maanvarainen lattiavalu, joka kutistuu kuivuessaan. Kiilto saumanauhojen avulla jopa yli 10 mm:n halkeamien kohdalla tiivistys säilyy ehjänä ja yhtenäisenä.

<p data-block-key="cnfxe">(Kuva: Kiilto)</p>
(Kuva: Kiilto)
<p data-block-key="xrydn">(Kuva: Kiilto)</p>
(Kuva: Kiilto)

Kiilto Airblock Fiberiä voidaan käyttää tiivistämiseen esimerkiksi, jos ikkunankarmien uretaanieristeisiin on päässyt muodostumaan pieniä rakoja, joiden kautta konvektio on mahdollinen. Tällöin ei niinkään tavoitteena ole radonin pääsyn estäminen huonetilaan, mutta tiivistämällä voidaan parantaa energiatehokkuutta ja hallittua ilmanvaihtoa.

Pintakäsittely

Kiilto Airblock -käsittely voidaan jättää myös lopulliseksi pinnaksi tai maalata. Tarvittaessa tiivistysaine voidaan myös tasoittaa esimerkiksi Kiilto LM-valmistasoitteella.

Remontti
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20224_77604.jpg
Milla Alftanin kylpyhuoneessa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu
Sisustussuunnittelija Milla Alftan rakennutti kakkoskotinsa Hämeen sydämeen, keskelle kauneinta luontoa. Suurista ikkunoista maisema tulvii myös kodin kylpyhuoneeseen, jossa huippuunsa hiottu käytännöllisyys ja monipuolinen toiminnallisuus yhdistyvät saumattomasti ylelliseen ja luonnon inspiroimaan tyyliin.
20206_65284.jpg
Tuusulan messukotien ihanat kylpyhuoneet - löydä ajankohtaisen inspiroivat ideat
Luonnollista puunväriä, suurikokoisia laattoja ja särmikkään mustia yksityiskohtia nähdään tänä vuonna monien uusien asuntomessukotien kylpyhuoneissa. Useaan Tuusulan messukohteeseen on valittu myös laadukkaita kotimaisia tuotteita, kuten ainutlaatuisella designilla ihastuttavia Vieser-kaivonkansia.
201811_55290.jpg
Kylpyhuoneen hyvä valaistus vaikuttaa moneen asiaan
Monessa kodissa kylpyhuone on paikka, jossa talon naisväki viettää aikaansa ja meikkaa. Tästä syystä kylpyhuoneen valaistukseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Oikeanlainen valaistus nimittäin vaikuttaa suuresti meikkauksen lopputulokseen.
20228_79341.jpg
7 parasta säilytysideaa kylpyhuoneeseen
Tyylikkäät, käytännölliset ja tilaa säästävät säilytysratkaisut tekevät arjesta sujuvaa ja pitävät kylpyhuoneen yleisilmeen siistinä. Inspiroidu IDOn tuotevinkeistä, joilla voit tehdä säilytyksestä entistä kauniimpaa ja toimivampaa.
20216_71187.jpg
Osallistu mökkiäänestykseen - voit voittaa Oraksen mökkihanan!
Kesä on monelle suomalaiselle se vuoden kohokohta. Auringonlämpö hellii talven jäljiltä ja voi rauhassa viettää aikaa perheen kesken esimerkiksi mökillä. Miten ihanaa onkaan valmistaa ruokaa ulkosalla ja vielä nauttia siitä kesätuulen vienossa huminassa ja hyvässä seurassa. Mikään ei estä nauttimasta mökin rauhasta ja tunnelmasta myös syksyllä.
20225_78095.jpg
Miksi asunnon ilma tuntuu tunkkaiselta?
LVI-tekniikan DI Toni Pölösen mukaan taloyhtiöissä törmätään usein ilmanvaihdon haasteisiin. Räikeimmät ongelmat löytyvät usein 1960- ja 1970-luvulla rakennetuista kohteista. – Näissä painovoimaisen ja koneellisen poiston rakennuksissa löytyy usein asuntoja, joissa korvausilmanvaihto on jätetty aikoinaan täysin huomioimatta, Pölönen huomauttaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton