• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osa P

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa palokuorma, tai palonkestävyysaika? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu PTS. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta P:

P niin kuin...

Paaluperustus

Perustusten anturat joudutaan viemään syvälle maaperään (huonosti kantavilla mailla) kitka- tai koheesiopaaluilla. Niiden päälle tehdään paaluanturat, pilarit ja alapohja niiden päälle.

Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä

Perustuu korkeus- ja lämpötilaerojen sekä tuulen aiheuttamiin paine-eroihin. Kevyempänä lämmin sisäilma nousee poistoilmakanavassa ylöspäin ja ulos rakennuksesta. Tilalle virtaa ulkoilmaa ulkoilmalaitteiden ja rakenteiden ilmavuotoina.

P niin kuin...
P niin kuin...

Palokuorma

Tilassa olevan aineen palaessa täydellisesti vapautuva kokonaislämpömäärä. Palokuormaan luetaan kantavat, runkoa jäykistävät, osastoivat ja muut rakennusosat sekä irtaimisto.

Palolta ja savulta suojattu uloskäytävä

Uloskäytävä, joka on osastoitu ja josta pääsee parvekkeen tai jonkun muun avoimen tilan kautta siten, että palon ja savukaasujen pääsy uloskäytävään estyy.

Palolta suojattu uloskäytävä

Käytävään on yhteys ainoastaan kerrostasolla olevan osastoidun tilan kautta.

Palomuuri

Tietyn ajan paloa kestävä seinä, joka samalla estää palon leviämisen seinän toiselle puolelle. Seinä kestää myös siihen liittyvien rakennusten ja/tai niiden osien sortumisen.

Palonkestävyysaika

Rakennusosalle asetettu aikavaatimus minuutteina, jonka sen täytyy kestää paloa. Jokaisella materiaalilla, jota rakennukseen tulee, on määritelty oma palonkestoaikansa.

Palosulku

Kahden palo-osaston välillä oleva osastoitu tila. Se on varustettu kahdella ovella, jotka avutuvat erikseen kumpaankin rajoittavaan palo-osastoon. Ovet avautuvat lisäksi niin, ettei ovia ole tarpeen avata samaan aikaan.

Pelastustie

Hälytysajoneuvoille jätettävä ajotie tai muu ajoyhteys, jota pitkin nämä pääsevät palon sattuessa tai muussa hätätilanteessa riittävän lähelle rakennusta ja sammutusveden ottopaikkoja.

Peruskorjaus

Suuri, erillisenä korjaushankkeena toteutettava rakennuksen, rakenneosan tai järjestelmän peruskorjaus.

Pienkerrostalo

Kerrostalo, jossa ylimmän huoneiston sisäänkäynti on korkeintaan toisessa kokonaan maan päällä olevassa kerroksessa.

Pilariperustus

Kantava alapohja tehdään anturoiden päältä lähtevien pilarien päälle.

Pintavesi

Vesi, joka on maanpinnalla, virtaa pitkin maanpintaa tai on katolta tulevaa.

Pohjanvahvistus

Toimenpiteellä pehmeä maapohja saadaan halutulle tasolle. Tällaisia toimenpiteitä ovat mm. paalutus, syvästabilointi ja maapohjan kevennysrakenteet.

Pohjarakenne

Pohjamaa, joka on vahvistettu tai rakennettu. Se sijaitsee päällysrakenteen alla.

Poistoilmakanava

Tuovat asuinhuoneiden ilman iv-koneelle, jossa tulevan ilman lämpö lämmittää tarvittaessa sisään tulevan raittiin ulkoilman.

Porrassyöksy

Kahden tasanteen välinen yhtenäinen portaan osa.

PTS

Pitkän aikavälin korjaustarve suunnitelma, jossa eritellään tulevat korjaushankkeet aikataulullisesti, sisältää kustannusarvion.

Pääsuunnittelija

Vastaa rakennuksen suunnittelusta ja sen laadusta. Jos kohteessa on useampia suunnittelijoita, yksi suunnittelijoista nimetään pääsuunnittelijaksi, joka huolehtii suunnittelun kokonaisuudesta.

202110_72823.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

15_P_30279.jpg
Taloyhtiöiden rakennetutkimus OSA 3
Omataloyhtiö.fi-palvelu toteuttaa kevään aikana taloyhtiökohtaisen rakennetietojen keräyskampanjan. Täytettyäsi taloyhtiön rakennetiedot, annamme rakenneosien osalta laskennallisesti viitteitä siitä, mihin korjaustoimenpiteisiin taloyhtiössäsi tulee varautua. Tutkimus on edennyt toiseksi viimeiseen vaiheeseen ja nyt olemme avanneet lämmitysjärjestelmiä käsittelevän osion.Siirry tutkimukseen
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Miten määritellään taloyhtiön perustaso?
Miten määritellään kerrostaloyhtiössä yhtiön kunnossapitovelvollisuuden perustaso huoneistojen kylpyhuoneissa?Osa taloyhtiömme kylpyhuoneista on alkuperäisiä ns.peltikasettikylpyhuoneita, joiden vesieristeenä on muovimatto. WC-istuin on niissä alkuperäinen, eikä sisällä kaksoishuuhtelua. Onpa osa hanoistakin vielä alkuperäisiä eli hieman yli 30 vuotta vanhoja. Osa kylpyhuoneista on remontoitu osakkaan toimesta, jolloin yhtiö on kustantanut työn vesieristeeseen saakka. Muista toimenpiteistä osakas on vastannut itse.Joissakin osakas on tehnyt koko remontin itse kustantaen kaikki tekemänsä muutokset, joiden tekemistä yhtiö ei ole voinut valvoa. Yhtiön toimesta ei ole uusittu yhtään WC-istuinta, koska sen uusiminen tuli yhtiön kunnossapitovastuulle vasta uuden lain myötä. Useat osakkaat ovat uusineet ne omalla kustannuksellaan.Valitettavasti yhtiössä ei saatu aikaan sopimusta kaikkien kylpyhuoneiden kunnostuksesta yhtenäiseen perustasoon esimerkiksi jakamalla työ suoritettavaksi useassa osassa siten, että huonoimmassa kunnossa olevat kylpyhuoneet olisi remontoitu ensimmäisinä.Mitä siis tarkoittaa "ajankohdan" perustaso?
201112_29004.jpg
Onko taloyhtiössäsi tehty kunnossapitotarveselvitys?
Uusi asunto-osakeyhtiölaki tuli voimaan 1.7.2010. Lain mukanaan tuomista muutoksista ehkä konkreettisin koski taloyhtiöiden hallitusten laatimia kunnossapitotarveselvityksiä.
20175_49226.jpg
ReHeat = lto + maalämpöpumppu
Kerrostaloissa poistoilman mukana häviää 30–40 % lämmitysenergiasta – turhaan. Kustannustehokkain energiansäästö saadaan keräämällä lämpö poistopuhaltimen yhteyteen liitetyllä lämmönkeruupatterilla. Tällaista remonttia tehtäessä ilmanvaihtoa ei vähennetä eikä mukavuutta heikennetä.Tilaa maksuton esite NIBE reHeat
Kylpyhuone ja suihku
Viikon kysymys: Suihku/ammehanan vaihto
Ostin asunnon rakennusvaiheessa, mutta vaihdoin silloin ehdotetun suihku/ammehanan kylpyhuoneeseen omavalintaiseen. Nyt tämä hana on mennyt tukkoon ja pitäisi vaihtaa uusi. Ehdotin taloyhtiölle, että saavat vaihtaa sen sellaiseen, mikä taloyhtiössä on käytössä, mutta he sanoivat, että minun tulee itse ostaa ja kustantaa sekä hana että asennus. Eikö vesikalusteet kuulu kiinteistön hoidettavaviksi?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kenen vastuu ja mitä korvataan?
Suunnittelimme laatoittavamme seinät vanhojen päälle poistettuamme maalin. Maalia poistaessamme havaitsimme, että kuivauslämpöpatterin päältä (1-2 m2) seinälaatat olivat irti ja pullistuneet sekä haljenneet. Isännöitsijän mukaan muutamasta muussakin asunnosta samoja ongelmia.Kysymys kuuluu:Kenen on vastuu ja mitä korvataan?Vaihtoehdot lienee:Rakennuttajan, jolla 10-vuotistarkastus ensi vuonna.Taloyhtiön.Edellisen omistajan.Kuuluko korvata uusi vesieristys, sekä laatat töineen?Lisäksi kysymys: Voiko remontoida kylpyhuoneen vai pitääkö odottaa, että "syyllinen" löydetään ensin? Haljenneilla kaakeleilla ei tohtisi esimerkiksi odottaa ensivuoden rakentaja tarkastusta.Jos remontoi ilman päätöstä, mitä todistusaineistoa pitäisi kerätä ja miten jatkotoimenpiteitä varten?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton