• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osa P

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.10.2021Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa palokuorma, tai palonkestävyysaika? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu PTS. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta P:

P niin kuin...

Paaluperustus

Perustusten anturat joudutaan viemään syvälle maaperään (huonosti kantavilla mailla) kitka- tai koheesiopaaluilla. Niiden päälle tehdään paaluanturat, pilarit ja alapohja niiden päälle.

Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä

Perustuu korkeus- ja lämpötilaerojen sekä tuulen aiheuttamiin paine-eroihin. Kevyempänä lämmin sisäilma nousee poistoilmakanavassa ylöspäin ja ulos rakennuksesta. Tilalle virtaa ulkoilmaa ulkoilmalaitteiden ja rakenteiden ilmavuotoina.

P niin kuin...
P niin kuin...

Palokuorma

Tilassa olevan aineen palaessa täydellisesti vapautuva kokonaislämpömäärä. Palokuormaan luetaan kantavat, runkoa jäykistävät, osastoivat ja muut rakennusosat sekä irtaimisto.

Palolta ja savulta suojattu uloskäytävä

Uloskäytävä, joka on osastoitu ja josta pääsee parvekkeen tai jonkun muun avoimen tilan kautta siten, että palon ja savukaasujen pääsy uloskäytävään estyy.

Palolta suojattu uloskäytävä

Käytävään on yhteys ainoastaan kerrostasolla olevan osastoidun tilan kautta.

Palomuuri

Tietyn ajan paloa kestävä seinä, joka samalla estää palon leviämisen seinän toiselle puolelle. Seinä kestää myös siihen liittyvien rakennusten ja/tai niiden osien sortumisen.

Palonkestävyysaika

Rakennusosalle asetettu aikavaatimus minuutteina, jonka sen täytyy kestää paloa. Jokaisella materiaalilla, jota rakennukseen tulee, on määritelty oma palonkestoaikansa.

Palosulku

Kahden palo-osaston välillä oleva osastoitu tila. Se on varustettu kahdella ovella, jotka avutuvat erikseen kumpaankin rajoittavaan palo-osastoon. Ovet avautuvat lisäksi niin, ettei ovia ole tarpeen avata samaan aikaan.

Pelastustie

Hälytysajoneuvoille jätettävä ajotie tai muu ajoyhteys, jota pitkin nämä pääsevät palon sattuessa tai muussa hätätilanteessa riittävän lähelle rakennusta ja sammutusveden ottopaikkoja.

Peruskorjaus

Suuri, erillisenä korjaushankkeena toteutettava rakennuksen, rakenneosan tai järjestelmän peruskorjaus.

Pienkerrostalo

Kerrostalo, jossa ylimmän huoneiston sisäänkäynti on korkeintaan toisessa kokonaan maan päällä olevassa kerroksessa.

Pilariperustus

Kantava alapohja tehdään anturoiden päältä lähtevien pilarien päälle.

Pintavesi

Vesi, joka on maanpinnalla, virtaa pitkin maanpintaa tai on katolta tulevaa.

Pohjanvahvistus

Toimenpiteellä pehmeä maapohja saadaan halutulle tasolle. Tällaisia toimenpiteitä ovat mm. paalutus, syvästabilointi ja maapohjan kevennysrakenteet.

Pohjarakenne

Pohjamaa, joka on vahvistettu tai rakennettu. Se sijaitsee päällysrakenteen alla.

Poistoilmakanava

Tuovat asuinhuoneiden ilman iv-koneelle, jossa tulevan ilman lämpö lämmittää tarvittaessa sisään tulevan raittiin ulkoilman.

Porrassyöksy

Kahden tasanteen välinen yhtenäinen portaan osa.

PTS

Pitkän aikavälin korjaustarve suunnitelma, jossa eritellään tulevat korjaushankkeet aikataulullisesti, sisältää kustannusarvion.

Pääsuunnittelija

Vastaa rakennuksen suunnittelusta ja sen laadusta. Jos kohteessa on useampia suunnittelijoita, yksi suunnittelijoista nimetään pääsuunnittelijaksi, joka huolehtii suunnittelun kokonaisuudesta.

202110_72823.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202111_73771.jpg
Taloudellisesti järkevä ratkaisu julkisivuille
Uudessa päiväkodissa Turussa Sofiankadulla on otettu huomioon lasten ja henkilökunnan terveysturvallisuus rakentamalla materiaaleiltaan kestävää ja helppohoitoista päiväkotirakennusta. Ilmastonmuutos on lisännyt Suomessa sateita ja vähentänyt rakenteita kuivana pitäviä pakkasia, joten julkisivuratkaisuihin on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Kun julkisivuun ja sen halkeamiin päässyt vesi vuorotellen jäätyy ja sulaa, se rasittaa julkisivua paljon enemmän kuin pitkät yhtenäiset pakkasjaksot joihin Suomessa on totuttu.
20138_35866.jpg
Sertifioitua urakointia ja monipuolista kattohuoltoa
Urakoinnin ratkaisut sertifioitujaIcopal Katto Oy:n urakoinnin ratkaisut toteutetaan oman tehtaan sertifoiduilla tuotteilla bitumikattojen uudis- ja korjausrakentamiseen. Icopalin palvelukonsepti muodostuu erilaisten kattoratkaisujen suunnittelusta ja tarjoamisesta aina valmiin katon luovuttamiseen. Korjaus- ja saneerauskohteissa pystymme palvelemaan asiakkaita kokonaisvaltaisesti tarjoten kaikki tarvittavat työt alusta loppuun saakka.Icopal Oy:n urakointiyhtiöt tarjoavat täyden palvelun ratkaisuja bitumikattourakointiin ja muuhun vedeneristysurakointiin, peltikattourakointiin sekä kattojen huoltopalveluihin ja savunpoistoluukkujen asennuksiin ja tarkastuksiin. Asiakkaitamme ovat muun muassa rakennuttajat, rakennusliikkeet, taloyhtiöt ja kiinteistön omistajat.Icopal Katto Oy:n Urakointipalvelukatto- ja vedeneristysurakatpeltikattourakointikattojen huoltopalvelutsavunpoistoluukkujen asennukset ja tarkastuksetIcopalin Kattohuolto tarkastaa ja pitää katot kunnossa, täytä yhteydenottopyyntö
Geberit IDO wc
Putkiremontti tiedossa? Viisi syytä valita asennusvalmis allaskaappipaketti
Kun taloyhtiössä tulee eteen putkiremontti ja sen yhteydessä kylpyhuoneiden uusiminen, tuotteiden valinnalla on suuri merkitys koko projektissa. Tuotteiden valinnan helppous, suunnittelun ja asentamisen sujuvuus, hyvä saatavuus sekä erityisesti kustannustehokkuus nostavat merkitystään.Kylpyhuoneiden toteuttamisen ja saneeraamisen helpottamiseksi IDO tarjoaa valmiin pakettiratkaisun heti mukaan sisältäen kaiken tarvittavan. Tässä viisi perustelua, miksi valita IDO Glow -allaskaappipaketti.
202112_73940.jpg
Kaukolämpö kehittyy - 5 ajatusta tulevaisuudesta
Kaukolämpö on vanha, tuttu ja varma lämmitysmuoto etenkin kerrostaloasujille kaupunkien keskustoissa. Ilmastotietoisuuden lisääntymisen myötä kaukolämmön tuottaminen on kehittynyt pois kivihiilestä ja uusia ratkaisuja on otettu käyttöön. Osa taloyhtiöistä saattaa miettiä muitakin vaihtoehtoja. Koostimme ajatuksia, joita kannattaa pohtia ennen suuria muutoksia omassa taloyhtiössä.
Lämpöpumppu
Viikon kysymys: Hallituksen päätösvalta
Taloyhtiömme hallitus teki keskenään päätöksen jälkiasennetuista ilmalämpöpumpuista asettamatta asiaa yhtiökokouksen päätettäväksi. Päätös kuuluu: huolto-, korjaus- ja kunnossapitovastuu kuuluu osakkaalle, mutta taloyhtiö vastaa vahingosta! Voiko hallitus päättää näin kauaskantoisen ja taloudellisia velvoitteita osakkaalle tuovan päätöksen?Onko päätös laiton?
20182_51555.jpg
Mistä tiedän, toimiiko asunnossani ilmanvaihto?
Usein toimimattomaan tai puutteelliseen ilmanvaihtoon havahtuu vain osa taloyhtiön asukkaista. Monissa tapauksissa ilmanvaihdon puutteet huomataan parhaiten juuri, kun asunto on hankittu. Tunkkaiseen tai muuten heikkolaatuiseen sisäilmaan nimittäin tottuu yllättävän nopeasti.Mikä sitten on oikea reitti lähteä selvittämään ilmanvaihdon parantamista?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton