• Etusivu
  • Remontti

Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille - mikä on näiden hiekkojen välinen ero?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.12.2024
lasten leikkipaikka

Lasten leikkipaikat on katettava oikeanlaisella hiekalla.

Lähes jokaisen taloyhtiön pihalla on lasten leikkipaikka, jossa erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.

Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.

Muksahda turvallisesti

Huolehdi turvallisuudesta. Kiipeily- ja keinutelineiden alustojen on oltava iskua vaimentavaa materiaalia. Turvahiekka pehmentää alastuloa esimerkiksi keinusta tipahtaessa. Suurin osa leikkikenttien onnettomuuksista tapahtuu putoamisesta maahan ja vammat syntyvät useimmiten pään alueelle. Tästä syystä on suositeltavaa, että keinujen, kiipeilytelineiden ja liukumäkien alustat on ohjeiden mukaan varustettu iskua vaimentavalla materiaalilla.

Turvahiekka on leikkialueille tarkoitettua pyöreää, periksi antavaa tiivistymätöntä soraa, jonka tarkoituksena on juurikin pehmentää lapsen putoamista ja vaimentaa muksauksia. Turvahiekasta on seulottu ja pesty pois tiivistyvä hienoaines, jolloin se säilyttää irtonaisuutensa ja näin ollen myös iskunvaimennuskykynsä. Raekoko 1-8 mm.

Mitä eroa on turvahiekalla ja leikkihiekalla?

Yksinkertaisesti: niiden koostumus. Leikkihiekka soveltuu erinomaisesti hiekkalaatikkohiekaksi. Hienojakoisuutensa ansiosta se toimii myös hyvänä yleishiekkana esimerkiksi erilaisiin asennuksiin. Raekoko 0-4 mm.

Leikkihiekka on puhdasta, hienorakeista hiekkaa, joka tiivistyy hyvin kauniiden hiekkakakkujen muotteihin. Verrattuna taas asennushiekkaan, on leikkihiekka vielä hienojakeisempaa.

Tarvittavan leikkihiekan määrän pystyy laskemaan helposti mittaamalla hiekkalaatikon pinta-alan ja kertomalla saadun tuloksen halutulla syvyydellä. Lopputuloksen saat kuutioina.

<p data-block-key="x0irx">Tiivistyvä leikkihiekka on hyvä rakennusmateriaali hiekkalinnoille.</p>
Tiivistyvä leikkihiekka on hyvä rakennusmateriaali hiekkalinnoille.
Remontti
asuminen
huolto
pinnoite
pihasuunnittelu
suojavarusteet
kunnossapito
hiekat
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Weberin hajuton M1-luokan pinnoite parvekkeen korjauksiin
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
20217_71657.jpg
Kurtturuusun hävittäminen on tontin omistajan vastuulla
Löytyykö taloyhtiösi pihalta vielä kurtturuusua? Kurtturuusun kasvatuskielto astui voimaan 01.06.2022, johon mennessä kurtturuusu piti olla poissa taloyhtiön, mökin tai omakotitalon pihamaalta sekä parkkipaikan reunalta. Vastuu kurtturuusun hävittämisestä on tontin tai pihan omistajalla.
201811_55398.jpg
Hormien kunnostus takaa turvallisuuden
Hyväkuntoinen piippu on tärkeä osa kodin paloturvallisuutta. On hyvä muistaa, että piiput eivät ole koskaan ikuisia, ja vanha piippu saattaakin olla vakava turvallisuusriski. Kannattaakin pyytää aika ajoin nuohoojalta arvio piipun kunnosta. Itse piipun kunnostus kannattaa jättää aina ammattilaisen huoleksi.
helsinki ylhäältäpäin
Miten löytää oma väestönsuoja hätätilanteessa?
Suomessa varautuminen poikkeustilanteisiin on osa arkista turvallisuutta, ja yksi keskeinen kysymys kriisitilanteessa on: missä on lähin väestönsuoja? Jokaisen on hyvä tietää, missä suojatilat sijaitsevat ja miten ne toimivat, sillä hätätilanteessa nopea toiminta voi olla ratkaisevaa.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Vesivahinko puukerrostalossa
Hain vakuutusyhtiöltäni korvausta veden runtelemalle tammiselle ruokapöydälle ja vitriinille. Olin ollut poissa asunnostani kolmisen viikkoa ja asunto oli siis tyhjillään. Kun palasin, huomasin, että ruokapöydällä oli vettä lammikko ja tinaisen kynttiläjalan samettipohja oli homehtunut. Myös vitriinissä oli veden jättämät jäljet. Ilmoitin asiasta isännöitsijälle, joka sanoi, että naapuriasuntoon on tulossa kosteuden mittaaja.Lassila & Tikanojan mittaaja kävi siis minunkin asunnossani kuten myös yläkerran asunnossa isännöitsijän ja yläkerran asunnon omistajan kanssa. Kosteutta ei todettu, joka saattoi johtua siitä, että minulla on sähköinen kattolämmitys.Oli kulunut melkein vuosi, kun tein netissä vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiölle, joka pyysi raporttia kosteusmittauksesta. Minä en tiennyt, että mitään raporttia olisi edes ollut olemassa, mutta soitin isännöitsijälle ja kysyin asiasta. Isännöitsijä sanoi, että tuskin mitään raporttia on, mutta hän "penkoo" arkistojaan.Kului vajaa tunti aikaa, kun isännöitsijä lähetti minulle sähköpostilla kymmensivuisen raportin mittaustuloksineen ja kuvineen, jossa todettiin mm., että kosteutta ei havaittu, mutta katto pitää purkaa ja desinfioida.Vakuutusyhtiö sai raportin ja ilmoitti, että vahingon korvaus kuuluu yläkerran asukkaalle. Vahingon sattuessa yläkerrassa asui vuokralainen, joka kielsi mitään vesivahinkoa sattuneen. Asiassa ei ole tapahtunut mitään edistystä, kun en tiedä, mitä minun pitää tehdä.Mielestäni isännöitsijä on pimittänyt asian syystä, jota en tiedä. Luulen, että yläkerran asunnon omistajakaan ei ole saanut raporttia. Nyt olen pyytänyt isännöitsijää antamaan raportin tiedoksi taloyhtiön hallitukselle joulukuun kokouksessa. Sähköpostissa esittämääni pyyntööni isännöitsijä vastasi ainoastaan OK!Siispä kysynkin, miten asiassa pitää edetä?
20233_81336.jpg
Vakiovirtaus­puhallin ilman­vaihto­koneessa parantaa asumis­mukavuutta
Mitä korkeampi rakennus, sitä suuremmaksi muodostuu esimerkiksi tuulen ja lämpötilaerojen aiheuttama paine-ero. Mitä haittaa hallitsemattomista paine-eroista voi olla asukkaille, ja miten ongelman voi ratkaista?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton