• Etusivu
  • Remontti

Ullakolta tai kellarista voi saada kätevästi lisätilaa myös taloyhtiöissä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc, Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Julkaistu 16.08.2018Päivitetty 04.10.2018
20188_54338.jpg

Ullakolta tai kellarista voi saada kätevästi lisätilaa asumiseen myös taloyhtiössä. Ullakkorakentaminen onkin nykyisin suosittu ja järkevä rakentamisen muoto kaupunkien keskustoissa, joissa tonttimaasta on pulaa. Ullakoiden muuttamisella asuinkäyttöön taloyhtiöt voivat saada lisää maksavia osakkaita yhtiöön. Lisäksi myymällä ullakon rakennusoikeutta urakoitsijalle tai osakkaalle, taloyhtiö voi rahoittaa ainakin osan vanhan kiinteistön muista saneerauskuluista. Tampereen keskustassa Rongankadulla asuvat Andersonit hyödynsivät ullakkorakentamismahdollisuuden ja rakennuttivat lapsilleen kerrostalon ullakolle valoisan oleskelutilan, joka muuntautuu tulevaisuudessa omaksi erilliseksi asunnoksi.

Tampereen ullakkokohteen lopputulos on kerrassaan hurmaava; Andersonin perheen kodin lasten oma ullakkokerros on rakennettu lasten ehdoilla. llmava, avara ja täynnä kahden lapeikkunan ja kahden kattolyhdyn tuomaa luonnonvaloa. Ullakkolaajennus on jotakuinkin tuplannut Andersonien kodin tilat, vaikkakaan aikuinen ei aivan joka paikassa suorana mahdukaan seisomaan. Lapsille on lappeiden alla omat makuu-, peli- ja leikkisoppensa, mutta myös avointa oleskelutilaa riittää. Ullakolla on myös tyylikäs kylpyhuone. Valoa heijastavat katto- ja seinäpinnat varmistavat, että valoa riittää maksimaalisesti hieman pilvisempänäkin päivänä.

Remonttikohteen tarkkaan harkitut materiaalit

Vaikka vanhassa talossa ollaankin, tila on arkkitehtuuriltaan ajattoman moderni. Perheen äidin toiveesta näkyville on jätetty hieman vanhoja materiaaleja. Valkoinen tiilipinta ja kattotuolit kertovat talon alkuperäisistä ullakkorakenteista.

Valkoiset pinnat, luonnonvalon tarve ja ikkunalyhdyt määrittivät tilan pintamateriaalien valintaa. Ikkunalyhtyjen sivuvalo paljastaisi pienimmätkin virheet katon maalipinnassa. Pohjan tulee olla mahdollisimman tasainen. Sisäkaton materiaalina päädyttiin jokaiselta sivultaan reunaohennettuun Gyproc 4PRO™-kipsilevyyn, joka on tällaiseen tilaan aivan ideaalinen valinta. Katto- ja seinäpintojen tulee Klausin mukaan olla jatkossa helposti uudelleen maalattaessa, jos valkoiseen väriin kyllästytään.

Ullakkotilan päätyseinien materiaalia pohdittiin tarkkaan. Nykyisessä lastenhuoneessa, myöhemmin mahdollisessa keittiössä seinille on voitava kiinnittää turvallisesti painaviakin taakkoja. Siksi seiniin valittiin erityisen luja kartonkipintainen Gyproc Habito®, joka kestää yhden tavallisen puuruuvin varassa jopa 40 kg:n ripustuskuorman. Kylpyhuone levytettiin kosteudenkestävällä Gyproc Märkätilalevy GRI 13 Kylppärillä.

Ullakkoparatiisi myös akustisesti toimivaksi

Ullakkoparatiisiinsa muuttaneet lapset ovat uusiin tiloihinsa erittäin tyytyväisiä, kuten vanhemmatkin. Alakerta on nyt rauhoittunut vanhempien käyttöön.

Gyproc-kipsilevyillä verhoiltu lastenhuone on osoittautunut myös akustisesti erittäin toimivaksi, vaikka osa ääntä vaimentavista tekstiileistä onkin vielä hankkimatta. Tila on luonnollisesti myös erinomaisesti eristetty. Kaikkiaan lämmöneristettä, ISOVER InLiner-eristelevyä, ISOVER RKL-31 tuulensuojalevyä sekä ISOVER KL-31 eristettä asennettiin ullakon seiniin 150 mm ja yläpohjaan 300 mm. Lasten pelaamisen ja leikin äänet eivät alakerrassa oleskelevia vanhempia häiritse.

ISOVER RKL-31 on tuulensuojaeriste, jonka toinen pinta on pinnoitettu lasihuovalla.
ISOVER RKL-31 on tuulensuojaeriste, jonka toinen pinta on pinnoitettu lasihuovalla.

Sujuvan projektin varmistivat oikeat tekijät

Hankkeen suunnittelijat ja toteuttajat Marjut ja Klaus etsivät sosiaalisen median ja tuttavien suositusten kautta. Pääsuunnittelijanakin toiminut arkkitehti oli hyvä löytö, sillä hänellä oli kokemusta vastaavantyyppisten hankkeiden läpiviennistä kaupungin suuntaan.

Hyvä rakennesuunnittelija oli myös kullan arvoinen, sillä hänen työpanostaan totisesti ullakkosaneerauksissa tarvitaan. – Vanhojen talojen ullakkokohteissa tulee väkisinkin työn edetessä yllätyksiä vastaan, Klaus naurahtaa.

– Myös sisustussuunnittelijan otimme mukaan jo hankkeen alkuvaiheessa miettimään tilasuunnittelua ja pintamateriaaleja, kertoo Marjut.

Lisäksi hankkeeseen tarvittiin LVI- sekä sähkösuunnittelijan työpanokset.

Ullakon muuttaminen asuinkäyttöön vaati rakennusluvan hankkimisen, kuten mikä tahansa muukin rakennusprojekti. Klausin mukaan prosessi ei ollut sinänsä kovinkaan hankala.

– Laajennusvaraushan oli jo olemassa. Pääsuunnittelija myös tiesi, miten kaupungin kanssa toimitaan. Oli vain selvitettävä, mitä kaikkia suunnitelmia ja papereita lupaa varten tarvitaan.

Ullakkotilasta haluttiin saada mahdollisimman monikäyttöinen. Marjutin mukaan alkuperäisenä ajatuksena oli rakentaa yläkertaan uusi keittiö ja olohuone. Lopulta valoisat neliöt päätettiin kuitenkin luovuttaa lasten käyttöön.

– Keittiön voi kuitenkin myöhemmin siirtää haluttaessa ylös, sillä täällä on keittiövaraus ja lattian alla kulkevat tarvittavat viemäri- ja vesijohtoputket. Erillinen sisäänkäynti mahdollistaa myös yläkertaan enemmän yksityisyyttä haluttaessa, Marjut huomauttaa.

Loppukatselmus Marjutin ja Klausin ullakkoremonttihankkeessa pidettiin tammikuussa 2018. Sen jälkeen lapset pääsivät muuttamaan uuteen valtakuntaansa.

Ehdottomasti kannattava projekti

Klaus sanoo, että lisätilan rakentaminen ullakolta on ehdottomasti kannattava projekti.

– Ei se tietenkään helppoa ole, varsinkaan keskustakiinteistössä. Toisaalta keskustaneliöt ovat hintavia eikä riittävän suuria perheasuntoja ole muutekaan kaupunkien keskustoista tarjolla. Andersoneilla kustannus jäi alle 2000 euroon/m2.

– Ja vielä sanoisin, että kun ullakon rakennuttaa asuintilaksi itse, saa juuri sellaisen, kun haluaa.

Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20164_45973.jpg
Suunnitteluohjelmia ja laskureita suunnittelijoiden käyttöön
ISOVER on kerännyt apuvälineitä helpottamaan hyvien ja toimintavarmojen rakenteiden suunnittelua ja toteutusta.Rakennekirjastosta löytyvät rakennekuvat esitettynä ISOVER-lämmöneristeratkaisuilla. Suunnitteluohjelmien alla esitellään suunnittelijoiden käyttöön arkkitehti- ja rakennesuunnittelussa tarvittavia apuohjelmia. Ääni- ja paloteknisten rakenteiden kautta pureudutaan näihin suunnittelussa tarvittaviin lämmöneristeitä koskeviin rakenneominaisuuksiin ja näistä osioista pääsee edelleen rakennekuviin kuten rakennekirjastostakin.
20164_46126.jpg
Huoneakustiikan avulla miellyttävä äänimaailma
Äänitiedettä kutsutaan akustiikaksi. Itse sana "akustiikka" tulee Kreikan kielestä sanasta akoustos, joka tarkoittaa samaa kuin kuulla. Akustiikka on osaltaan myös klassista fysiikkaa. Kun tutkimme värähtelyjä sekä säteilyä, huomaamme, että värähtely muuttuu ilmassa paineenvaihteluksi, joka etenee aaltoliikkeenä alkuperäisen värähtelyn taajuudella. Akustiikasta tuleekin näin tärkeä lähes kaikilla elämänalueilla.Useimmiten akustiikalla tarkoitetaan tilan jälkikaiunta-aikaa tai ääneneristysominaisuuksia. Eri tilojen kohdalla akustiikka jaetaan hyvin helposti vain hyvään tai huonoon, mutta akustiikalla tarkoitetaan kuitenkin kaikkia äänen ominaisuuksia jossakin tilassa. Määrityksiä voidaankin tehdä esimerkiksi puheenymmärrettävyydellä, ilmaääneneristysominaisuuksilla, jälkikaiunta-ajalla tai taustamelutasolla.Tutustu Gyptone-tuotteisiin
20164_46333.jpg
Tee huoltotyöt helposti Gyprocin tarkastusluukkujen kautta
Joskus tulee eteen tarve päästä tutkimaan ja huoltamaan seinärakenteessa olevaa kohdetta. Jotta seinää ei tarvitse rikkoa, tulee kätevänä apuna Gyproc Tarkastusluukut. Gyprocin valikoimaan kuuluvat niin vakioluukut, paloluukut, peltiset push-up luukut kuin myös hiussaumaluukut.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Voiko hallitus purkaa talonmiehen sopimuksen?
Käsittääksemme taloyhtiön hallitus on vastuussa kiinteistön hyvästä pidosta ja vastaa kiinteistön osaavasta hoidon järjestämisestä. Taloyhtiön uusi hallitus on katselmuksessaan todennut talossa jopa mittavia pitkäaikaisia vaurioita, jotka olisi voitu ennakoida jo alkuvaiheessa. Kiinteistön hoidosta vastaavalla talonmiehellä on puuttunut osaaminen, vaurioiden tunnistaminen ja osittain on todettu myös tahallisia laiminlyöntejä. Osakkaatkin ovat osoittaneet talonmiehelle korjaustarpeessa olevia asioita jo vuonna 2016 mm. kattovuotoja, jotka ovat edelleen korjaamatta. Talonmies on jopa tahallisesti poistanut sottaamalla laittamansa silikonitiivisteet salatakseen osaamattomuutensa. Onko edes vuonna 2000 tehty sopimus voimassa? Siinä on myös puolison isännöinti, joka on purettu.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
20236_82063.jpg
Päätöksenteko taloyhtiössä?
Joku vuosi taaksepäin kyselin hallituksen puheenjohtajalta mahdollisuutta tehdä rivitalon takapihalle valokatoksen. Taloyhtiön kokouksessa asia otettiin esiin, mutta siitä(kään) ei äänestetty, vaan ilmoitettiin suoraan, että ei onnistu.Miten nämä käytännössä pitäisi mennä? Olen asunut samassa taloyhtiössä kymmenen vuotta, kertaakaan ei kokouksissa ole äänestetty mistään, vaan kaikki päätökset tekee hallitus, informoimatta muita mitenkään etukäteen. Taloyhtiössä on erikokoisia asuntoja, minä ja seinänaapuri omistamme taloyhtiön suurimmat asunnot.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton