• Etusivu
  • Osakas

Uusi energiatodistuksia koskeva laki on hyväksytty - kulutuspohjainen todistus poistuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.09.2023
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Eduskunta on 18.12.2012 hyväksynyt uuden energiatodistuksia koskevan lain. Energiatodistus tarvitaan uudisrakentamisen, myynnin ja vuokrauksen yhteydessä. Energiatodistusluokka on jatkossa ilmoitettava myynti- ja vuokrausilmoituksissa. Muutokset astuvat voimaan vaiheittain seuraavien viiden vuoden aikana.

Säädösten edellyttämät todistukset on jatkossa tehtävä talokohtaisesti ja joissain tapauksissa talon osille. Energiatodistusten voimassaoloaika on enintään 10 vuotta. Energiatodistuslain asetuksenantovaltuuksien puitteissa säädettävillä asetuksilla tulee olemaan merkittävä vaikutus lain toimeenpanoon ja toimivuuteen.

Todistuksille pätevöityneet laatijat

Todistuksen laatijalta edellytetään rekisteröityä pätevyyttä. Pätevyyksiä tullee olemaan kahta eri tasoa. Todistuksen laatiminen edellyttää aina sitä, että todistuksen laatija käy tutustumassa kohteeseen. Todistukseen on sisällytettävä suosituksia energiatehokkuuden parantamisen toimenpiteiksi silloin, kun ne ovat toiminnallisesti ja teknisesti mahdollisia sekä kustannustehokkaita.

Energiatehokkuuden ja -kulutuksen määrittely tehdään jatkossa kaavamaiseen laskentaan perustuen. Laskennalliset ostoenergiankulutukset painotetaan energiamuotojen kertoimilla ja summataan sen jälkeen yhteen laskennalliseksi kokonaisenergiankulutukseksi. Kertoimet tullaan määrittelemään valtioneuvoston asetuksella. Energiatehokkuutta kuvataan E-luvulla, joka saadaan jakamalla laskennallinen kokonaisenergiankulutus rakennuksen pinta-alalla. Säädösten edellyttämää energiankulutuksen ja energiatehokkuuden määrittelyä ei siis jatkossa voi tehdä todellisen kulutuksen pohjalta, vaikka myös todelliset kulutusluvut on jatkossakin ilmoitettava todistuksessa aina, kun ne ovat käytettävissä.

Voimaantulolle siirtymäaikoja

Energiatodistuksia, jotka ovat voimassa uuden lain astuessa voimaan, voidaan käyttää aikaisemmassa laissa säädetyn ajan. Osana isännöitsijätodistusta annetut energiatodistukset ovat kuitenkin voimassa vuoden 2014 loppuun. Asuinkerrostalojen osalta ei voimaantulolla ole siirtymäaikaa. Toimisto- ja liikerakennusten osalta energiatodistuksia koskevat velvollisuudet astuvat voimaan heinäkuun alussa 2014. Hoito-, kokoontumis- ja opetusrakennusten osalta velvollisuudet astuvat voimaan heinäkuun alussa 2015. Kaikki energiatodistukset tehdään kuitenkin heti lain voimaantulosta alkaen sen mukaisina.

Energiatodistuslaki ei kaikin osin vastaa kiinteistönomistajien tarpeita, vaikka aktiivisen vaikuttamistyön ansiosta se onkin merkittävästi parempi kuin alkuperäinen keväällä esitelty luonnos. Hyvää on muun muassa se, että olemassa olevien jäähdytettyjen rakennusten osalta vaatimukset ovat muuttuneet tarkoituksenmukaisemmiksi. Tervetullut muutos on myös se, että todistusten laatijoiden pätevyysvaatimuksia porrastetaan kohteiden vaativuuden mukaan. Siirtymäajat ovat myös tarpeen uuden toimintamallin omaksumisen kannalta.

Lähde:RAKLI

Osakas
energiankulutus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81583.jpg
Hallituksen pj kertoo podcastissa ison yhtiön energiaremon­tista: "Seitsemän vuotta siinä meni"
Kun taloyhtiö ja osakkaat haluavat säästää, on energiankulutus tällä hetkellä luultavasti ensimmäisenä kaikkien mielessä. Energiaremontti voi tarkoittaa ilmanvaihtoon, vedenkulutukseen, sähkönkulutukseen ja lämmitykseen liittyvien ratkaisujen uusimista tai vaihtamista. Ilman säästöhalujakin se on jossain vaiheessa rakennuksen käyttöikää joka tapauksessa tarpeen. Tuoreessa podcast-sarjassa perehdymme taloyhtiöiden energiaremontteihin. Toisessa jaksossa aiheena on suunnittelu ja päätöksenteko.
20165_46443.jpg
Uudistaminen kannattaa - säästöt omaan pussiin
Muutoksia on vaikea hyväksyä – varsinkin, jos muutokseen liittyy kustannuksia. Ei tahdota nähdä kunnolla kustannusten taakse. Näin ei onneksi ollut Nakkilassa, Satakunnassa, kun rivitaloasunto-osakeyhtiössä lähdettiin miettimään lämmityslaskun pienentämistäTilaa esite veloituksetta tästä
kolme ihmistä keskustelee pöydän ääressä ja pöydällä on paljon papereita ja sopimuksia
Palvelujen hinnankorotuksia ei tarvitse hyväksyä pelkän ilmoituksen pohjalta
Kiinteistöliitto on julkaissut 24.9.2024 tiedotteen, jossa se muistuttaa taloyhtiöitä palveluntarjoajien hinnankorotusilmoituksista. Kun taloyhtiö saa palveluntarjoajaltaan, kuten esimerkiksi isännöintiyrityksiltä tai kiinteistönhuoltoyhtiöiltä, esityksen sopimuksiin tehtävistä hinnankorotuksista, on taloyhtiön hallituksen tärkeää tiedostaa, että kyseessä ei ole yksipuolinen ilmoitusasia, vaan palvelun ostajan on sopijaosapuolena käsiteltävä esitys asianmukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa taloyhtiön hallituksen päätöstä.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Taloyhtiön osakkaita syrjivä remontointitapa?
Taloyhtiöön tehdään remontti riskirakenteiden poistamiseksi. Taloyhtiöön kuuluu kaksi vierekkäistä rivitaloa, A-talo 10 asuntoa, B-talo 12 asuntoa. Remontointi aloitetaan B-talosta ja toteutetaan kaksiosaisena siten, että 1.1. alkaen remontoidaan ensimmäiset 5 asuntoa ja 1.4. Alkaen loput 7 asuntoa. Asunnot valmistuvat keksimäärin 3-4 kuukaudessa luovutuskuntoisiksi.A-talon kohdalla sovelletaan toisenlaista remontointitapaa, sillä kaikkia kymmentä asuntoa aletaan remontoida 1.8. alkaen. Asunnot tullaan luovuttamaan asuinkäyttöön siinä järjestyksessä, kun ne valmistuvat. A1 asunnon osalta remontti kestää siten 3-4 kuukautta, kun taas A10 kohdalla 6-7 kuukautta. Onko menettely eriarvoistava ja mitä asialle voi tehdä? Onko taloyhtiö korvausvelvollinen niille, joiden evakko on pidempi?
20145_39268.jpg
Valokatteesta kevyt kate katokselle tai oven päälle
Valokate uutuusvärissäKevyt valokate kattaa terassit, patiot ja pyöräkatokset. Valokate ei pimennä katettavaa tilaa vaan päästää auringonvalon läpi. Sävytetyt valokatteet pehmentävät valon kauniisti.Icopalin Fastlock Uni –valokatteiden varastovärejä ovat perinteinen kirkas, valkoinen ja nyt uutuutena pronssin sävy. Pronssinvärinen valokate päästää auringonvalon läpi pehmeästi ja taittaa paisteelta kovimman kirkkauden.
202112_74043.jpg
Kuka korvaa entisen osakkaan teettämät sähkötyöt?
Entinen osakas on tehnyt keittiöremontin, jonka yhteydessä tehnyt muutoksia keittiön sähköihin v.2015. Ostin asunnon 3 kk sitten.Hiljattain minulla oli astianpesukonepäällä ja laitoin kahvinkeittimen päälle, jolloin sähköt menivät poikki keittiössä. Tarkistin sulaketaulun eikä sulakkeita ollut palanut. Tilasin sähkömiehen paikalle, joka löysi keittiön kaappiin sijoitetun sähkönjakorasian, jossa oli palanut liitin.Sähkömies kertoi, että kaikki keittiön sähkörasiat on ketjutettu 16 A sulakkeen alle. Eli jääkaappi/pakastin, astianpesukone, mikro sekä työpöydän pistokkeet (3 x 2 kpl). Eli jos käytän astianpesukonetta, kahvinkeitintä tai mikroa saman aikaisesti, aiheuttaa se sähköpiikin.Joudunko hyväksymään tällaisen entisen osakkaan teettämän sähkötyön?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton