• Etusivu
  • Energia

Yläpohjan lämmöneristeiden uusimisella energiasäästöjä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingspan Insulation Oy
Päivitetty 15.03.2023
20218_71808.jpg

Yläpohjaeristeiden uusimisella saatetaan saada suuriakin säästöjä lämmitysenergian kulutuksessa ja tätä myötä taloyhtiön on mahdollista säästää myös kustannuksissa. Tehokkailla eristeillä toteutettu rakenne on pitkäaikainen energiainvestointi.

Huono eristävyys aiheuttaa lämpöhukkaa

Yläpohjan lämmöneristeiden vaihto uusiin, tehokkaisiin eristeisiin saattaa tulla tarpeelliseksi etenkin vanhemmissa rakennuksissa. Alkuperäiset eristeet ovat saattaneet ajan kuluessa painua kasaan tai jopa kastua. Vanhan eristyskerroksen kerrospaksuus saattaa myös olla hyvin vaatimaton nykypäivän vaatimuksiin nähden. Nämä kaikki seikat aiheuttavat lämpöhukkaa yläpohjarakenteen läpi. Huonosti eristetyn katon kautta lämpö karkaa helposti, mikä lisää merkittävästi kiinteistön lämmityskustannuksia.

Tehokkailla eristeillä rakenne pysyy ohuena

Korjattavaa ja uusittavaa yläpohjarakennetta ei välttämättä tarvitse korottaa käytettäessä tehokkaita lämmöneristeitä, vaan vanhat eristeet voidaan korvata alhaisen lämmönjohtavuuden (lambda 0,022 W/mK) omaavilla Kingspan Therma TR26 ja Therma TP10 -polyuretaanieristeillä, jotka ovat kaikkine ominaisuuksineen erinomainen valinta loiviin kattoratkaisuihin sekä tasakatoille.

Kingspan Therma -eristeillä on myös hyvä rasituskestävyys sekä pysyville että dynaamisille kuormituksille. Levytetyn eristekerroksen päällä voidaan kävellä ja työskennellä (riippuen alustan tukevuudesta).

20218_71810.jpg

Kattokallistukset helposti tasakatoille

Tarvittaessa kattokaadot voidaan toteuttaa myös osana tehokasta eristekerrosta. Kingspan Therma TT46 -kiilaeristeet ovat juuri tähän tarkoitukseen suunniteltuja kiilamaisia lämmöneristeitä, joiden lämmönjohtavuus on yhtä alhainen (lambda 0,022 W/mK) kuin niiden kanssa käytettävillä Therma TR26 ja Therma TP10- eristeillä. Kiilaeristeitä käyttämällä kaadot saadaan toteutettua osana eristekerrosta jolloin myös kattorakenteen keskimääräinen U-arvo on helposti laskettavissa.

Kingspan Therma TT46- eristeiden asennus tapahtuu kiinnittämällä levyt mekaanisesti alustaan. Kattokaatojen toteutusta suunnitellessa kannattaa hyödyntää Kingspanin suunnittelupalvelua, joka auttaa löytämään kustannustehokkaan ratkaisun jokaiseen kohteeseen.

Helppo asentaa

Kingspan Therma -levyt ovat kevyitä ja niitä on helppo sekä käsitellä että asentaa. Eristeasennuksen jälkeen tukevan alustan päälle asennettuina eristekerroksen päällä voidaan kävellä. Lisäksi eristeet ovat ytimen osalta kuituvapaita. Katso lisää Kingspan-eristeistä

Lämmöneristeitä kestävän kehityksen mukaisesti

Ympäristö ja kestävä kehitys ovat tärkeä osa Kingspanin liiketoimintaa ja tuotteita. Planet Passionate -ohjelman avulla Kingspan aikoo vähentää hiilidioksidipäästöjä mahdollisimman lähelle nollaa. Tavoitteena on myös puolittaa toimitusketjun hiili-intesiteetti.

Planet Passionate on 10-vuotisohjelma kestävän kehityksen puolesta, jossa on neljä keskeistä osa-aluetta: energia, hiili, kiertotalous ja vesi. Alla ovat listattuna vuoden 2022 raportista tärkeimmät saavutukset.

  • 26 % pienemmät kasvihuonekaasupäästöt vuoden 2020 tasoon verrattuna
  • 42 % vähäisempi kaatopaikkajätteen määrän
  • 26 % lisäys sadeveden talteenottokapasiteettiin verrattuna vuoden 2020 tasoon
  • Viime vuoden aikana valmistetuilla säiliöillä voitaisiin kerätä yli 48 miljardia litraa sadevettä.
  • Vuonna 2022 myytyjen Kingspan Insulation -järjestelmien arvioidut säästöt päästöissä olivat 173 miljoonaa tonnia CO2e.
  • Hiilimaksun käyttöönotto vuoden alussa 70 € / tCO2e2
  • Vuonna 2022 myydyt Kingspanin päivänvalojärjestelmät pystyvät luomaan 9 miljardia lumenia luonnonvaloa joka vuosi, mikä riittää valaisemaan miljoona kotia.
  • Vuonna 2022 kierrätetty tuotantoprosesseihin 803 miljoonaa jätemuovipulloa.
  • Yli 100 projektin valmistuminen osana 10-vuotista Planet Passionate -ohjelmaa

Julkisivuremontti tulossa?


Kingspan Insulation Oy
Energia
yläpohja
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20112_24578.jpg
Roikkuuko jääpuikkoja räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden pois rakenteista. Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
20222_76821.jpg
Sauna-Satu turvaa saunan rakenteet
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinipaperi on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20171_47972.jpg
U-arvo jopa 0,12 vain 160 mm:n eristepaksuudella
Kingspan Kooltherm K15 Julkisivueriste on tehokas julkisivujen lämmöneriste, jolla on erinomainen lämmöneristyskyky - λD-arvo jopa 0,021 W/mK. Lämmöneriste on vielä tehokkaampi kuin normaalit polyuretaanieristeet. Umpisoluinen eriste on koko paksuudeltaan ilmatiivis estäen lämmön karkaamisen ilmavuotojen mukana, mutta diffuusioavoin päästäen kosteutta poistumaan myös eristeen läpi betonielementin sisäkuoresta. Eristettä voidaan käyttää uuden paloasetuksen mukaan jopa enintään 56 metriä korkeissa P1-paloluokan rakennusten tuulettuvissa julkisivuissa.
20181_51382.jpg
Yläpohjan lisäeristys säästää lämmityskuluissa
Jopa 20 % kodin lämmöstä saattaa poistua yläpohjan kautta, kun ylös nouseva lämmin ilma pääsee karkaamaan huonosti eristetyn katon kautta. Lisälämmöneristyksellä saadaan tarvittaessa vanhat rakenteet jopa vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Lisäeristys ja rakenteiden tiivistäminen ISOVER-eristeillä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienentyneinä lämmityskuluina. Lisäksi asumisviihtyisyys paranee huomattavasti, kun rakenteet pysyvät lämpiminä, eikä huoneissa vedä. Yläpohja onkin rakennusosa, joka on helpoimmin ja kannattavimmin lisäeristettävissä.
202010_67177.jpg
Mihin lasivillaeristeen vähähiilisyys perustuu?
ISOVER-eristeet valmistetaan kierrätyslasistaVähähiilisempi tulevaisuus, siihen kaikkien tulisi pyrkiä. ISOVER lasivillaa valmistava Saint-Gobain Finland haluaakin omalta osaltaan haastaa suomalaiset yritykset toimimaan yhdessä päämäärän saavuttamiseksi.ISOVERin turvalliset, tehokkaat sekä asumismukavuutta lisäävät eristeet on Suomessa valmistettuja ja Suomen oloihin suunniteltuja eristeitä, joissa on otettu huomioon myös tuotteen kierrätysmahdollisuus sekä tuotteen hiilijalanjälki. Eristeet valmistetaan jopa 70 prosenttisesti kierrätyslasista. ISOVER onkin näin Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä.
20208_65452.jpg
Ullakkorakentamisen suosio kasvussa - tiedä tämä eristämisestä
Ullakkorakentamisen suosio vain kasvaa, kaupunkien tonttimaiden täyttyessä ja korkealuokkaisten kaupunkiasuntojen kysynnän lisääntyessä. Urakoitsijalle ullakkorakentaminen on varmasti yksi haasteellisimmista kohteista. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota rakennusmateriaalien helppouteen – aika on rahaa ja laatu ratkaisee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton