• Etusivu
  • Osakas

Uusi avustus ARA-asuntojen korjaamiseen ikääntyville sopiviksi – asetusluonnos lausunnoille

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.09.2023
20197_59187.jpg

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja asetusluonnoksesta, jolla otettaisiin käyttöön avustus valtion tuella rakennettujen ARA-asuntojen korjaamiseen ikääntyville sopiviksi väestöltään vähenevillä seuduilla. Avustusta voitaisiin myöntää vuosina 2020-2022 yhteensä 25 miljoonaa euroa, josta 5 miljoonaa vuonna 2020.

"Väestön ikääntyminen ja väheneminen kulkevat monilla seuduilla käsi kädessä, kun kasvukeskukset houkuttelevat nuorempaa väestöä. Uudella avustuksella haluamme tukea haastavan väestökehityksen ja asuntomarkkinatilanteen kanssa painivia kuntia ja vuokrataloyhtiöitä. Kun ARA-asuntoja korjataan esteettömiksi, ne sopivat paremmin ikääntyneille asukkaille ja vastaavat tarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa", sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Avustusta voitaisiin myöntää korjauksiin asunnoissa sekä vuokratalon yhteistiloissa ja piha-alueella. Avustuksen kattamia korjauksia olisivat esimerkiksi erilaisten varusteiden kuten tukikaiteiden asentaminen, oviaukkojen leventäminen ja wc- ja pesutilojen remontoiminen esteettömiksi.

Avustuksen enimmäismäärä olisi 50 prosenttia toteutuneista kustannuksista, kuitenkin enintään 10 000 euroa asuntoa kohden. Avustusta myönnettäisiin kohteisiin, joilla arvioidaan olevan käyttöä pitkällä aikavälillä.

Tukea voisivat hakea kuntien omistamat vuokrataloyhteisöt ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn nimeämät yleishyödylliset yhteisöt. Avustukset myöntäisi ARA.

Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2020 alussa.

Lausuntoja voi antaa 2.12.2019 asti lausuntopalvelu.fi -palvelun kautta.

Lisätietoja:

Hallitussihteeri Liisa Meritähti, p. 0295 250 376, liisa.meritähti@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 06.11.2019

Osakas
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20224_77803.jpg
Kun lutikka eli lude valtaa kodin, miten pitää toimia?
Lude, lutikka tai seinälude on taloyhtiöissä yleistyvä riesa, joka salamatkustaa asuntoon yleensä lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Torjuntatöihin on syytä ryhtyä nopeasti, sillä pahimmillaan ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin huoneistoihin.
minitalo talo varjon julkisivukuva. Mustalla laudalla vuorattu merikontin kokoinen ja muotoinen minitalo. Julkisivussa on yksi pitkä ja matala ikkuna
Arkkitehti Matti Kuittinen esittelee minitalon: Kurkista sisään Talo Varjoon
Talo Varjo on pieni omakotitalo, joka on rakennettu kierrätetyistä ja uusiokäytetyistä materiaaleista. Se on osa Tiny Homes -tutkimusprojektia, jota johtaa arkkitehti ja professori Matti Kuittinen. Kuittinen haluaa tutkimuksella osoittaa muun muassa, miten omakotiasuminen voidaan tehdä mahdollisimman vähäpäästöiseksi ja resurssitehokkaaksi. Haastattelussa Kuittinen kertoo näkemyksiään minitalo-konseptista sekä kiertotalouden lisääntyvästä tärkeydestä rakennusalalla.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kenelle kuuluvat rahat, jotka remontista hyvitetään?
Taloythiössämme putkiremontin hinta oli määrätty ja maksoimme sen taas kerran etukäteen kokonaisuudessa. Remonttia tehdessä ilmeni, ettei huoneistomme eteisen kattoa ei tarvinnutkaan purkaa vaan putket saatiin nätisti kulkemaan välikatteessa. Urakoitsija lupasi hyvittää katon osuuden.Kysymys kuuluu: Toimiko isännöitsijä oikein, kun hyvitys kirjattiin koko rivitaloyhtiölle eikä meille henkilökohtaisesti?
20236_82003.jpg
Taloyhtiö valitsi urakoitsijan - eturistiriitaako?
Yläkerran huoneistosta tuli vettä huoneistooni aiheuttaen vahinkoa ja olen joutunut muuttamaan sijaisasuntoon. Yhtiön hallitus ja isännöitsijä valitsi korjausremontin tekijäksi vahingon aiheuttaneen osakkeenomistajan. Onko tässä kyseessä "eturistiriita", koska hänenhän pitäisi vastata minulle aiheutetusta vahingon korjauksesta? Ymmärrettävästi olen huolissani korjaustöiden lopputuloksesta. Lisäksi urakoitsijalla oli kauppalehdessä samassa kuussa kaksi trattaa, tämä ei anna luotettavaa kuvaa urakoitsijasta. Isännöitsijä ilmoitti tarkastaneensa urakoitsijan verovelkarekisterin ja sen olevan ok. Onko isännöitsijä ja hallitus näin tehdessään toiminut oikein? Minua ei ole asiassa informoitu korjaustavasta ja sen kestosta, pyynnöstäni huolimatta?
Kerrostalo_20226_78839.jpg
Näin onnistutte taloyhtiön lämmitysremontissa
Lämmitys on taloyhtiön suurin kulu, joten energiansäästöön ja uusiutuvaan lämmitysmuotoon panostaminen kannattaa. Lämmitysremonttiin lähdettäessä taloyhtiön on hyvä paneutua projektiin ja käyttää asiantuntijoita apuna. Näin lämmitysjärjestelmän vaihto onnistuu ja saadaan juuri oikea pitkäikäinen lämmitysjärjestelmä taloyhtiölle. Olemme keränneet yhdessä Boschin kanssa muutaman vinkin, miten taloyhtiön kannattaa lähteä miettimään lämmitysremonttia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton