• Etusivu
  • Energia

Näin onnistutte taloyhtiön lämmitysremontissa

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Bosch Home Comfort
Päivitetty 07.05.2024
20226_78839.jpg

Taloyhtiön suurin kulu on lämmitys, joten lämmitysremontti on usein kannattava toteuttaa. Usein yhtiövastikettakaan ei tarvitse korottaa lämmitysremontin vuoksi, koska esimerkiksi maalämmöllä lämmittämisellä saaduilla säästöillä voidaan maksaa investoinnista aiheutuneita kuluja takaisin.

Lämmitys on taloyhtiön suurin kulu, joten energiansäästöön ja uusiutuvaan lämmitysmuotoon panostaminen kannattaa. Lämmitysremonttiin lähdettäessä taloyhtiön on hyvä paneutua projektiin ja käyttää asiantuntijoita apuna. Näin lämmitysjärjestelmän vaihto onnistuu ja saadaan juuri oikea pitkäikäinen lämmitysjärjestelmä taloyhtiölle. Olemme keränneet yhdessä Boschin kanssa muutaman vinkin, miten taloyhtiön kannattaa lähteä miettimään lämmitysremonttia.

Lämmitysjärjestelmän valinta ja remontista päättäminen

Taloyhtiöissä päätös lämmitysremontista on aina tehtävä yhtiökokouksessa, johon hallitus sitä voi esittää. Hallitukselle asian käsittelyä voi taas esittää kuka tahansa osakkaista.

Lämmitysjärjestelmän valinta kannattaa aloittaa huolellisella suunnittelulla. Apuna voi käyttää valmistajien asiantuntijoita tai ulkopuolista hankesuunnittelijaa. Valmistajien valtuutetut asentajat osaavat mitoittaa lämmitysjärjestelmän oikein, joten heitä kannattaa hyödyntää järjestelmän valinnassa.

Kun lämmitysmuoto on valittu, lähetetään yhdenmukaiset tarjouspyynnöt. Tällöin tarjousten vertailu on helpompaa ja saadaan realistisemmat arviot remontin kestosta sekä kuluista. Pyytäkää tarjoukseen myös maininta, mitkä asiat eivät sisälly siihen. Puuttuvia asioita saattavat olla esimerkiksi asbestityöt (tilaajan vastuulla asbestikartoitus), sähkö- ja purkutyöt, pölykontti sekä talon suojaukset.

Ennen lämmitysjärjestelmän valintaa kannattaa vielä varmistaa paikallisesta rakennusvalvonnasta, rajoittavatko säädökset ja määräykset valintojanne.

Jos päätöksen jälkeen halutaan edetä nopeasti, kannattaa tarjouksia urakasta pyytää jo ennen yhtiökokousta ja hallituksen esittää jotain toimijaa valittavaksi. Tällöin voidaan urakassa edetä heti yhtiökokouksen jälkeen. Muuten urakoitsija tulee vielä erikseen valita seuraavassa yhtiökokouksessa.

Muistakaa myös jäähdytys

Kun mietitään lämmitysratkaisua, on hyvä pitää mielessä myös viilennysmahdollisuus kesän hellepäivien varalle. Ilmanjäähdyttimellä viilennetään niin kerrostalohuoneisto kuin omakotitalokin ja samalla asumismukavuus paranee.

Ennen asennusta tässäkin kohtaan tarvitaan lupa taloyhtiöltä. Kokemuksia ilmalämpöpumpuista ja ilmanjäähdyttimistä on jo paljon, joten luvan saaminen pitäisi olla yleensä melko helppoa. Viime kädessä asennuspäätöksen tekee kuitenkin taloyhtiö.

Kerrostaloissa ilmanjäähdyttimen ulkoyksikkö sijoitetaan omalle parvekkeelle ja rivitaloissa oman asunnon ulkoseinälle tai ulkoseinän viereen maatelineelle sopivaan paikkaan. Sisäyksikölle katsotaan paras paikka asunnosta niin, että se viilentää kodin suurinta tilaa, yleensä olohuonetta.

<p data-block-key="28fxk">Lämmitysjärjestelmän valinta kannattaa aloittaa huolellisella suunnittelulla. Valmistajien valtuutetut asentajat osaavat mitoittaa lämmitysjärjestelmän oikein, joten heitä kannattaa hyödyntää järjestelmän valinnassa.</p>
Lämmitysjärjestelmän valinta kannattaa aloittaa huolellisella suunnittelulla. Valmistajien valtuutetut asentajat osaavat mitoittaa lämmitysjärjestelmän oikein, joten heitä kannattaa hyödyntää järjestelmän valinnassa.

Helppokäyttöinen maalämpöpumppu on huoleton lämmitysratkaisu

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa, joka saadaan omasta maasta. Vanhan lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön ei tuo lisäkuluja, koska maalämpö lämmityksellä saaduilla säästöillä voidaan maksaa investoinnista aiheutuneita kuluja takaisin. Usein yhtiövastikettakaan ei tarvitse korottaa lämmitysremontin vuoksi. Maalämpö sopii niin rivitalon kuin kerrostalonkin lämmitysjärjestelmäksi.

Maalämmön hankinta vaikuttaa usein myös koko kiinteistön arvoon positiivisesti. Lisäksi se on oikein mitoitettuna ja asennettuna vaivaton lämmitysratkaisu. Automatiikka pitää huolen maalämpöjärjestelmän toiminnasta. Järjestelmä toimii siis aina mahdollisimman taloudellisesti pitäen samalla huolen siitä, että lämmönjakoverkkoon syötetään oikean lämpöistä vettä ja käyttövettä riittää.

Maalämpö on vaivaton myös lämmityslaskujen osalta. Kiinteistön talouden suunnitteleminen on helpompaa, kun energialaskut ovat pienempiä. Tällöin ei tarvitse myöskään varautua suuriin vuosittaisiin kertainvestointeihin, kuten lämmitysöljyn tilauksiin. Maalämmön kulutusta voi seurata laitteen automatiikasta.

Tutustu kiinteistölämpöpumppuihin!

Info

Info

Mikä lämpöpumppu sopisi kotiisi?

Selvitä kohteeseesi sopiva lämpöpumppu valintatyökalun avulla.


Bosch Home Comfort
Energia
viilennys
maalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20181_51266.jpg
Maalämpö kiinteistöön?
Taloyhtiöt, liikekiinteistöt, hallit, julkisrakennukset... Maalämpö soveltuu ratkaisuksi useimmissa tapauksissa, kun haetaan ekonomista ja ekologista ratkaisua isommankin rakennusmassan lämmitykseen.
20189_54813.jpg
Paljonko säästöä ja muita etuja saadaan valitsemalla maalämpö?
Investoimalla maalämpöön voidaan lämmityksessä saada suuria säästöjä sekä saneeraus- että uudiskohteissa. Tämän lisäksi maalämpö tuo mukanaan monia muita etuja ja se helpottaa asukkaiden arkea.
20193_56568.jpg
Vaihtamalla maalämpöön säästetään luontoa ja rahaa
Investoimalla maalämpöön voidaan lämmityksessä saada suuria säästöjä sekä saneeraus- että uudiskohteissa. Tämän lisäksi maalämpö on ekologinen vaihtoehto, joka helpottaa asukkaiden arkea. Maalämpöön siirtyminen onkin oikea järki-investointi! Mutta paljonko säästöä saadaan, ja kuinka pitkä on takaisinmaksuaika?
Moderneja kerrostaloja
Maalämpöä ilman alkuinvestointeja
Maalämmöstä puhutaan valtavasti, mutta millainen se on lämmitysjärjestelmänä etenkin taloyhtiöissä? Onko kyseessä valtava investointi, joka vaatii paljon aikaa sekä rahaa?Maalämpö on lämpöratkaisu, jossa yhden tai useamman maalämpöpumpun avulla kerätään maaperään varastoitunutta aurinkoenergiaa yli 200 metriä syvistä maaperään poratusta lämpökaivoista johtamalla niihin lämmönsiirtonestettä, kuten etanolia. Maalämpö siis syntyy lähellä ja on todellista lähilämpöä. Lämmitysratkaisuna maalämpö toimii sopivissa olosuhteissa sekä omakotitaloissa, että taloyhtiöissä. Tässä artikkelissa keskitymme taloyhtiöihin tarkoitettuihin ratkaisuihin.
20189_54739.jpg
Lämpöpumpputeknologia laskee lämmityskuluja
Maalämpö soveltuu lähes kaikkiin vesikiertojärjestelmillä varustettuihin taloihin ja kiinteistöihin. Järjestelmä kytketään olemassa olevaan lämmönjakoverkkoon. Vanha lämmönlähde korvataan uudella järjestelmällä tai sitä hyödynnetään maalämmön rinnalla.
Henkilö punaisessa talvitakissa
Mikä on hybridijärjestelmä? Entä mitä tulee huomioida kaukolämmön siirtymisessä matalalämpöön?
Kaukolämpö siirtyy asteittain matalalämpöön, eli 115 asteesta 90 asteeseen. Mitä matalalämpöön siirtyminen tarkoittaa kaukolämmössä oleville taloyhtiöille? Muutos on hyvä huomioida silloin, kun kaukolämmönjakokeskuksen uusinta on edessä. Uusia lämmitysjärjestelmiä harkittaessa on myös hyvä miettiä kaukolämmön ohessa lämpöpumppujen eli hybridijärjestelmien hyödyntämistä. Lisää hybridijärjestelmien hyödyntämisestä ja kaukolämmön matalalämpöön siirtymisessä tässä artikkelissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton