• Etusivu
  • Energia

Maalämpö taloyhtiöön ilman alkuinvestointia

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Lempeä Lämpö Oy
Julkaistu 03.10.2023Päivitetty 06.11.2023
Moderneja kerrostaloja

Maalämmöstä puhutaan valtavasti, mutta millainen se on lämmitysjärjestelmänä etenkin taloyhtiöissä? Onko kyseessä valtava investointi, joka vaatii paljon aikaa sekä rahaa?

Maalämpö on lämpöratkaisu, jossa yhden tai useamman maalämpöpumpun avulla kerätään maaperään varastoitunutta aurinkoenergiaa yli 200 metriä syvistä maaperään poratusta lämpökaivoista johtamalla niihin lämmönsiirtonestettä, kuten etanolia. Maalämpö siis syntyy lähellä ja on todellista lähilämpöä. Lämmitysratkaisuna maalämpö toimii sopivissa olosuhteissa sekä omakotitaloissa, että taloyhtiöissä. Tässä artikkelissa keskitymme taloyhtiöihin tarkoitettuihin ratkaisuihin.

Maalämpöä ilman alkuinvestointeja

Lämmitysjärjestelmän muuttaminen toisenlaiseen ratkaisuun kysyy aina jonkinlaisia kustannuksia, mutta millaiset taloyhtiöt hyötyvät maalämpöön siirtymisestä?

Maalämpö voidaan rakentaa uudisrakennuksiin, joiden ympäristöön on mahdollista porata maalämpökaivoja, sekä saneerattaviin kohteisiin, joissa lämmitysjärjestelmä perustuu vesikiertoon. Maalämpö on taloudellinen, ekologinen sekä huoleton oikein tehtynä, käytettynä ja huollettuna. Mutta investointina maalämpö on mittava, eritoten suurissa kohteissa. Mutta mitä jos maalämmön voisikin saada taloyhtiöön ilman sen suurempia alkuinvestointeja ja suuria lainoja? Se on mahdollista yhteistyössä Lempeän Lämmön kanssa.

Valittavana on riskitön ratkaisu, johon ei sisälly myöskään yllättäviä lisäkuluja. Lempeä Maalämpö on lämpöratkaisu ilman alkuinvestointia avaimet käteen toimituksella. Lempeä Lämpö huolehtii laitteiston suunnittelusta, rakentamisesta ja käyttöönotosta, sekä järjestelmän huolloista ja kaikista muista kustannuksista sopimuksen ajan. Asiakas maksaa vain ennalta määritellyn sopimuksen mukaisesti kuukausittaisen perusmaksun ja käyttämästään energiasta.

Lempeä Lämpö tarjoaa ratkaisua kiinteistöihin, joissa lämmöntarve on suuruusluokaltaan noin 200 MWh tai enemmän vuodessa.

lempea-maalampo-maalampokaivon-poraus

Ennakoitava ja edullinen – ilman yllätyksiä

Lempeä Lämmön maalämpötuote on leasing-palveluiden tapainen tuote: maalämpölaitteet omistaa ja huoltaa Lempeä, ja asiakas maksaa vain käyttämisestä, eli kuukausittaisen perusmaksun ja energiasta kulutuksen mukaan.

– Me huolehdimme sovitut laitteet paikoilleen ja vastaamme niiden toiminnasta sekä kunnosta koko sopimusajan, tuotepäällikkö Lauri Tiainen ja myyntipäällikkö Ossi Pöyry Lempeä Lämmöltä kertovat.

Tuote ei sisällä mitään alkuinvestointia, eli taloyhtiöiden ei tarvitse hankkia suurta alkupääomaa lämmitystaparemonttiin. Kyseessä on hyvin asiakasystävällinen ratkaisu, jossa ennalta sovittuun hintaan sisältyy kaikki laitteiden hankinnasta muihin kuluihin, kuten kaikki sähköön liittyvät kustannukset. Taloyhtiön lämmityskulut ovat tällä tavoin pitkälle ennakoitavissa ilman yllätyksiä vuosien ajaksi.

Huoletonta maalämpöä

Tavallisesti maalämpöjärjestelmän hankinnan jälkeen jää kiinteistön omistajan itsensä vastuulle vahtia, toimiiko laitteisto parhaalla mahdollisella tavalla. Myös se, onko järjestelmä mitoitettu kiinteistön parhaan edun mukaan, voi mietityttää maalämmön hankkijaa.

– Jos maalämpö on mitoitettu huonosti, se ei kykene toimimaan kuten se on tarkoitettu, vaan taloyhtiö lämpiää periaatteessa sähköllä, Lauri Tiainen tuumaa.

Lempeä Maalämmössä asia ei ole asiakkaan murhe. Kohteeseen suunnitellut laitteet on lähtökohtaisesti mitoitettu siten, että ne eivät ole ylisuuria tai liian pieniä, jolloin toimii maalämpö ideaalisesti.

– Lempeä Maalämpö on rakennettu niin, että asiakas maksaa aina lämmöstään sovitun hinnan, joka on sidottu tarkistettavaksi vuosittain kiinteistön ylläpidon kustannusindeksistä. Näin kaikista tuotteeseen liittyvistä kustannuksista ja tehokkaasta mitoituksesta huolehtiminen jää meille. On siis asiakkaan edun lisäksi meidänkin etumme, että järjestelmä toimii parhaalla mahdollisella tavalla, Ossi Pöyry toteaa.

Tarkasteluun investointikustannus vai elinkaarikustannus?

Hankintoja mietitään usein investointikustannusten näkökulmasta. Lempeän Maalämmön kaltaisessa kokonaisuudessa on kannattavampaa tarkastella elinkaarikustannusta investointikustannuksen sijaan. Lempeän Maalämmön kustannukset voidaan jakaa 20 vuoden aikajaksolle, jonka aikana kustannukset ovat ennakoitavissa. Yllättäviä lisäkuluja ei synny sähkön hinnan korotuksen tai laiterikkojen myötä lisää. Myöskään lainakuluja, esimerkiksi koronvaihtelua ei tarvitse miettiä, koska alkuinvestointia ei ole.

– Lämpöratkaisuja vertaillessa kannattaa olla tarkkana. Onko investointikustannuksen lisäksi myös kaikki elinkaarikustannukset huomioitu tai laitteiden korjaustyöt, entä millaiset takaisinmaksuajat on laitteistolle laskettu, Lauri Tiainen summaa.

Lempeä maalämmön hinta on sidottu Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksiin (KYKI 2015) sekä sähkön että kiinteistön ylläpidon ja korjauksen osalta kohdekohtaisella prosentilla. Tämä tarkoittaa sitä, että jos indeksissä ei tapahdu muutoksia, myös hinta pysyy samana. Indeksin laskiessa myös Lempeä Lämmöllä on velvollisuus laskea hintaa. Näin asiakkaita kohtaan ollaan reiluja alusta lähtien. KYKI 2015 on tilastokeskuksen laskema indeksi nimensä mukaan kuvaamaan kiinteistön ylläpidon kustannuksien muutosta

Maalämpö on soveltuvissa kohteissa hyvä ratkaisu, josta hyötyvät erityisesti suuret ja keskisuuret kiinteistöt ja kiinteistökokonaisuudet, esimerkiksi taloyhtiö.

Maalämpö on soveltuvissa kohteissa hyvä ratkaisu, josta hyötyvät erityisesti suuret ja keskisuuret kiinteistöt ja kiinteistökokonaisuudet, esimerkiksi taloyhtiö.

Kauan Lempeään maalämpöön täytyy sitoutua?

– Sopimusaika on lähtökohtaisesti 20 vuotta ja halutessaan sitä voi myös sopimuskauden jälkeen jatkaa. Laitteet on toki mahdollista lunastaa itselleen jo 5 vuoden jälkeen milloin tahansa. Lunastuksessa ylläpitovastuu ja siihen liittyvät kustannukset siirtyvät toki taloyhtiölle, Ossi ja Lauri muistuttavat.

Mikäli laitteistoa ei ole lunastettu sopimusajan aikana taloyhtiölle, siirtyy se sopimuksen päätyttyä veloituksetta taloyhtiön omistukseen. Sopimusta voidaan asiakkaan halutessa myös jatkaa, jolloin tehdään uusi määräaikainen sopimus.

Ennen toteutusta Lempeä Lämpö edellyttää useimmiten vakuutta. Taloyhtiö voi järjestää vakuuden esimerkiksi pankkitakauksen muodossa. Vakuussummat liikkuvat tällaisissa satojen tuhansien hankkeissa noin 20–30 prosentissa kokonaishinnasta.

Maalämpöä ilman alkuinvestointeja. Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lempeä Lämpö Oy
Energia
suunnittelu
lämmitys
energiankulutus
maalämpöpumppu
energiaremontti
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

valkoisessa patterissa on älylämmitystermostaatti joka näyttää 21 astetta
Älylämmitys on nopea säästökeino taloyhtiölle
Taloyhtiöiden osakkaita ja isännöitsijöitä kiinnostaa yhä enemmän keinojen löytäminen lämmityskulujen säästämiseksi samalla kun tehdään ekologisesti kestäviä valintoja. Järvenpäästä kantautuu tarina älylämmityksen menestyksestä, joka on tuonut merkittäviä säästöjä ja optimoinut energiankulutusta.
20233_81328.jpg
Ota äly­teknologia avuksi maalämpö­remontin suunnitteluun
Kiinnostaako maalämpö ja sen tuoma säästö lämmityskuluissa? Aika monia kiinnostaa, mutta maalämmön korkeat perustamiskustannukset ja pitkähkö odotus saattavat hidastaa päätöksen tekemistä. Ei hätää, avuksi rientää helposti ja nopeasti käyttöönotettava DNA:n Wattisen älyteknologia.
20233_81105.jpg
Suuret energiaremon­tit eivät ole automaatti­nen vastaus säästöjen saavuttamiseksi
Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.
Katu, jossa on taloja rivissä
Jätehuolto taloyhtiössä ja kustannusten jako?
Taloyhtiössämme on 10 asuntoa. Yhden hengen asunnosta kuuden hengen asuntoon. Yhdessä asunnossa harjoitetaan perhepäivätoimintaa. Voiko jätehuollon kustannukset jakaa kuten esim. vesimaksut henkilömäärän mukaan? Jos voi, niin mikä on menettelytapa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton