• Etusivu
  • Energia

Maalämpö taloyhtiöön ilman alkuinvestointia

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Lempeä Lämpö Oy
Julkaistu 03.10.2023Päivitetty 06.11.2023
Moderneja kerrostaloja

Maalämmöstä puhutaan valtavasti, mutta millainen se on lämmitysjärjestelmänä etenkin taloyhtiöissä? Onko kyseessä valtava investointi, joka vaatii paljon aikaa sekä rahaa?

Maalämpö on lämpöratkaisu, jossa yhden tai useamman maalämpöpumpun avulla kerätään maaperään varastoitunutta aurinkoenergiaa yli 200 metriä syvistä maaperään poratusta lämpökaivoista johtamalla niihin lämmönsiirtonestettä, kuten etanolia. Maalämpö siis syntyy lähellä ja on todellista lähilämpöä. Lämmitysratkaisuna maalämpö toimii sopivissa olosuhteissa sekä omakotitaloissa, että taloyhtiöissä. Tässä artikkelissa keskitymme taloyhtiöihin tarkoitettuihin ratkaisuihin.

Maalämpöä ilman alkuinvestointeja

Lämmitysjärjestelmän muuttaminen toisenlaiseen ratkaisuun kysyy aina jonkinlaisia kustannuksia, mutta millaiset taloyhtiöt hyötyvät maalämpöön siirtymisestä?

Maalämpö voidaan rakentaa uudisrakennuksiin, joiden ympäristöön on mahdollista porata maalämpökaivoja, sekä saneerattaviin kohteisiin, joissa lämmitysjärjestelmä perustuu vesikiertoon. Maalämpö on taloudellinen, ekologinen sekä huoleton oikein tehtynä, käytettynä ja huollettuna. Mutta investointina maalämpö on mittava, eritoten suurissa kohteissa. Mutta mitä jos maalämmön voisikin saada taloyhtiöön ilman sen suurempia alkuinvestointeja ja suuria lainoja? Se on mahdollista yhteistyössä Lempeän Lämmön kanssa.

Valittavana on riskitön ratkaisu, johon ei sisälly myöskään yllättäviä lisäkuluja. Lempeä Maalämpö on lämpöratkaisu ilman alkuinvestointia avaimet käteen toimituksella. Lempeä Lämpö huolehtii laitteiston suunnittelusta, rakentamisesta ja käyttöönotosta, sekä järjestelmän huolloista ja kaikista muista kustannuksista sopimuksen ajan. Asiakas maksaa vain ennalta määritellyn sopimuksen mukaisesti kuukausittaisen perusmaksun ja käyttämästään energiasta.

Lempeä Lämpö tarjoaa ratkaisua kiinteistöihin, joissa lämmöntarve on suuruusluokaltaan noin 200 MWh tai enemmän vuodessa.

lempea-maalampo-maalampokaivon-poraus

Ennakoitava ja edullinen – ilman yllätyksiä

Lempeä Lämmön maalämpötuote on leasing-palveluiden tapainen tuote: maalämpölaitteet omistaa ja huoltaa Lempeä, ja asiakas maksaa vain käyttämisestä, eli kuukausittaisen perusmaksun ja energiasta kulutuksen mukaan.

– Me huolehdimme sovitut laitteet paikoilleen ja vastaamme niiden toiminnasta sekä kunnosta koko sopimusajan, tuotepäällikkö Lauri Tiainen ja myyntipäällikkö Ossi Pöyry Lempeä Lämmöltä kertovat.

Tuote ei sisällä mitään alkuinvestointia, eli taloyhtiöiden ei tarvitse hankkia suurta alkupääomaa lämmitystaparemonttiin. Kyseessä on hyvin asiakasystävällinen ratkaisu, jossa ennalta sovittuun hintaan sisältyy kaikki laitteiden hankinnasta muihin kuluihin, kuten kaikki sähköön liittyvät kustannukset. Taloyhtiön lämmityskulut ovat tällä tavoin pitkälle ennakoitavissa ilman yllätyksiä vuosien ajaksi.

Huoletonta maalämpöä

Tavallisesti maalämpöjärjestelmän hankinnan jälkeen jää kiinteistön omistajan itsensä vastuulle vahtia, toimiiko laitteisto parhaalla mahdollisella tavalla. Myös se, onko järjestelmä mitoitettu kiinteistön parhaan edun mukaan, voi mietityttää maalämmön hankkijaa.

– Jos maalämpö on mitoitettu huonosti, se ei kykene toimimaan kuten se on tarkoitettu, vaan taloyhtiö lämpiää periaatteessa sähköllä, Lauri Tiainen tuumaa.

Lempeä Maalämmössä asia ei ole asiakkaan murhe. Kohteeseen suunnitellut laitteet on lähtökohtaisesti mitoitettu siten, että ne eivät ole ylisuuria tai liian pieniä, jolloin toimii maalämpö ideaalisesti.

– Lempeä Maalämpö on rakennettu niin, että asiakas maksaa aina lämmöstään sovitun hinnan, joka on sidottu tarkistettavaksi vuosittain kiinteistön ylläpidon kustannusindeksistä. Näin kaikista tuotteeseen liittyvistä kustannuksista ja tehokkaasta mitoituksesta huolehtiminen jää meille. On siis asiakkaan edun lisäksi meidänkin etumme, että järjestelmä toimii parhaalla mahdollisella tavalla, Ossi Pöyry toteaa.

Tarkasteluun investointikustannus vai elinkaarikustannus?

Hankintoja mietitään usein investointikustannusten näkökulmasta. Lempeän Maalämmön kaltaisessa kokonaisuudessa on kannattavampaa tarkastella elinkaarikustannusta investointikustannuksen sijaan. Lempeän Maalämmön kustannukset voidaan jakaa 20 vuoden aikajaksolle, jonka aikana kustannukset ovat ennakoitavissa. Yllättäviä lisäkuluja ei synny sähkön hinnan korotuksen tai laiterikkojen myötä lisää. Myöskään lainakuluja, esimerkiksi koronvaihtelua ei tarvitse miettiä, koska alkuinvestointia ei ole.

– Lämpöratkaisuja vertaillessa kannattaa olla tarkkana. Onko investointikustannuksen lisäksi myös kaikki elinkaarikustannukset huomioitu tai laitteiden korjaustyöt, entä millaiset takaisinmaksuajat on laitteistolle laskettu, Lauri Tiainen summaa.

Lempeä maalämmön hinta on sidottu Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksiin (KYKI 2015) sekä sähkön että kiinteistön ylläpidon ja korjauksen osalta kohdekohtaisella prosentilla. Tämä tarkoittaa sitä, että jos indeksissä ei tapahdu muutoksia, myös hinta pysyy samana. Indeksin laskiessa myös Lempeä Lämmöllä on velvollisuus laskea hintaa. Näin asiakkaita kohtaan ollaan reiluja alusta lähtien. KYKI 2015 on tilastokeskuksen laskema indeksi nimensä mukaan kuvaamaan kiinteistön ylläpidon kustannuksien muutosta

Maalämpö on soveltuvissa kohteissa hyvä ratkaisu, josta hyötyvät erityisesti suuret ja keskisuuret kiinteistöt ja kiinteistökokonaisuudet, esimerkiksi taloyhtiö.
Maalämpö on soveltuvissa kohteissa hyvä ratkaisu, josta hyötyvät erityisesti suuret ja keskisuuret kiinteistöt ja kiinteistökokonaisuudet, esimerkiksi taloyhtiö.

Kauan Lempeään maalämpöön täytyy sitoutua?

– Sopimusaika on lähtökohtaisesti 20 vuotta ja halutessaan sitä voi myös sopimuskauden jälkeen jatkaa. Laitteet on toki mahdollista lunastaa itselleen jo 5 vuoden jälkeen milloin tahansa. Lunastuksessa ylläpitovastuu ja siihen liittyvät kustannukset siirtyvät toki taloyhtiölle, Ossi ja Lauri muistuttavat.

Mikäli laitteistoa ei ole lunastettu sopimusajan aikana taloyhtiölle, siirtyy se sopimuksen päätyttyä veloituksetta taloyhtiön omistukseen. Sopimusta voidaan asiakkaan halutessa myös jatkaa, jolloin tehdään uusi määräaikainen sopimus.

Ennen toteutusta Lempeä Lämpö edellyttää useimmiten vakuutta. Taloyhtiö voi järjestää vakuuden esimerkiksi pankkitakauksen muodossa. Vakuussummat liikkuvat tällaisissa satojen tuhansien hankkeissa noin 20–30 prosentissa kokonaishinnasta.

Maalämpöä ilman alkuinvestointeja. Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lempeä Lämpö Oy
Energia
asuminen
energiaremontti
suunnittelu
energiankulutus
maalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.
keltainen kerrostalo talvimaisemassa
Kaukolämpö vai maalämpö taloyhtiöön
Maalämmöstä on tullut viime vuosina suosittu lämmitysratkaisu niin omakotitaloissa kuin suuremmissa kiinteistöissä. Maalämpö ja kaukolämpö ovat kilpailijoita keskenään sellaisilla taajama-alueilla, joissa on kaukolämpöverkko.Vaikka maalämmön suosio on suurta, kaukolämpö on edelleen vahva ratkaisu eri olosuhteissa. Katsotaan seuraavaksi, miten nämä ratkaisut eroavat toisistaan.
valkoisessa patterissa on älylämmitystermostaatti joka näyttää 21 astetta
Älylämmitys on nopea säästökeino taloyhtiölle
Taloyhtiöiden osakkaita ja isännöitsijöitä kiinnostaa yhä enemmän keinojen löytäminen lämmityskulujen säästämiseksi samalla kun tehdään ekologisesti kestäviä valintoja. Järvenpäästä kantautuu tarina älylämmityksen menestyksestä, joka on tuonut merkittäviä säästöjä ja optimoinut energiankulutusta.
20233_81328.jpg
Ota äly­teknologia avuksi maalämpö­remontin suunnitteluun
Kiinnostaako maalämpö ja sen tuoma säästö lämmityskuluissa? Aika monia kiinnostaa, mutta maalämmön korkeat perustamiskustannukset ja pitkähkö odotus saattavat hidastaa päätöksen tekemistä. Ei hätää, avuksi rientää helposti ja nopeasti käyttöönotettava DNA:n Wattisen älyteknologia.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
ARA-tuki loppui – tutustu vaihtoehtoon
Valtion tarjoama ARA-tuki on ollut monen taloyhtiön motivaattori vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön. ARA-tuen loppuminen tarkoittaa, että investointi on tehtävä itse 100 %:sti ja lainaa tarvitaan enemmän, mikä ei tässä korkotilanteessa kuulosta houkuttelevalta. Taloyhtiö voi kuitenkin välttyä mittavalta investoinnilta yksinkertaisella ratkaisulla: ostamalla maalämmön palveluna.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton