• Etusivu
  • Energia

Kaukolämpö vai maalämpö taloyhtiöön – kumpi vaihtoehto kannattaa?

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Lempeä Lämpö Oy
Päivitetty 25.03.2024
1920 shutterstock_1315331216

Maalämmöstä on tullut viime vuosina suosittu lämmitysratkaisu niin omakotitaloissa kuin suuremmissa kiinteistöissä. Maalämpö ja kaukolämpö ovat kilpailijoita keskenään sellaisilla taajama-alueilla, joissa on kaukolämpöverkko.

Vaikka maalämmön suosio on suurta, kaukolämpö on edelleen vahva ratkaisu eri olosuhteissa. Katsotaan seuraavaksi, miten nämä ratkaisut eroavat toisistaan.

Kaukolämpö vai maalämpö?

Kaukolämmön edut

Kaukolämpö on hyvin toimintavarma ratkaisu. Se on paitsi energiatehokas, myös vakaa, varma ja vaatii vain vähäisiä huoltotoimenpiteitä lämmitysmuotona. Se tarjoaa riittävästi lämmintä käyttövettä asukkaille sekä tasaista lämpöä asuntoihin.

Nykyisin kaukolämpö on yhä useamman taloyhtiön saatavilla kaukolämpöverkkojen laajentuessa. Kaukolämpö on ympäristöystävällistä, jos sitä tuotetaan asianmukaisesti. Lempeä Kaukolämpö on noin 81 % peräisin järvisuomalaisen metsätalouden sivuvirroista, hakkeesta, puupelletistä ja jätepuusta.

Kaukolämpöverkkoon siirtyminen on sujuvaa ja edullista, jos kaukolämpöverkko sijaitsee lähistöllä. Kaukolämmön avulla voidaan lämmittää suuriakin kiinteistöjä kaupunkikeskustoissa, joihin voi olla vaikea mahduttaa kaukolämpökaivoja. Kaukolämmöntarjoaja vastaa siitä, että lämpöä on aina saatavilla sovitusti, eikä asiakkaan tarvitse huolehtia lämmönlähteen toimivuudesta tai huolloista.

Mitä kaukolämpö kustantaa?

Kaukolämmön liittymiskustannus on huomattavasti edullisempi kuin maalämmöllä. Liittymismaksuun sisältyy rakennettava liityntäjohto kiinteistölle, lämmönjakohuoneeseen asennettava mittarointi sekä kaukolämmön kytkeminen kiinteistön lämmönjakokeskukseen.

Kaukolämmöstä maksetaan perusmaksu sekä vuodenaikojen mukaan vaihtuva energiamaksu eli kausihinta. Energiamaksu perustuu lämmön hankinta- sekä tuotantokustannuksiin. Perusmaksu taas perustuu laskutusvesivirtaan, joka lasketaan kaukolämmitetyn rakennuksen suurimmasta lämmitystehon tarpeesta kovimmilla pakkasilla. Kaukolämmön hinnoitteluun vaikuttaa pääasiassa polttoaineiden hintojen vaihtelu, esimerkiksi öljyn, puuraaka-aineen tai turpeen. Kaukolämpöä on alettu enenevissä määrin tehdä myös sähköllä.

Lisää kaukolämmöstä

talvinen kaupunkimaisema ilta-aikaan

Maalämmön edut

Maalämmössä maaperään varastoitunut auringon tuottama lämpö tuodaan kiinteistön käyttöön maahan porattavien maalämpökaivojen sekä itse lämpöpumpun avulla. Se on siis todellista lähilämpöä. Maalämpöjärjestelmän tarvitsemien lämpökaivojen määrä vaihtelee kiinteistön koosta ja lämmöntarpeesta riippuen.

Ratkaisuna maalämpö on käyttökustannuksiltaan edullinen sekä ympäristöystävällinen, jos sen käyttämä sähkö on tuotettu kestävästi.

Maalämmöllä on mahdollista järjestää myös jäähdytys kesähelteille. Tällaisesta toiveesta kannattaa keskustella maalämpöä harkitessa.

Mitä maalämpöön siirtyminen edellyttää?

Tontille on oltava mahdollisuus porata tarvittava määrä maalämpökaivoja. Jos tontti sijaitsee pohjavesialueella, rakentaminen vaatii vesilain mukaisen luvan. Luvat myöntää aluehallintovirasto (AVI), ja asiaa valvoo kunnan ympäristönsuojeluviranomainen sekä ELY-keskus.

Koko maalämpöprojektin valmiiksi saattamiseen kannattaa varata hieman aikaa, sillä se sisältää tarvittavat kartoitukset, lupa-asiat, maalämpökaivojen poraukset sekä laitteiden hankinnat ja asennukset.

Mitä maalämpö kustantaa?

Maalämpö on investointina kalliimpi kuin kaukolämpö, mutta voi oikeissa olosuhteissa olla käyttökustannuksiltaan edullisempi. Investoinnin kustannuksiin vaikuttavat kiinteistön ominaispiirteet (koko, tehon tarve) ja vaikutus laitteiden mitoitukseen sekä tarvittavien lämpökaivojen määrä ja syvyys.

Yleisesti maalämpöä pidetään edullisempana kuin kaukolämpöä. Kustannuksiin vaikuttavat kuitenkin vahvasti kiinteistön sähkösopimuksen hinta sekä alueen sähkönsiirron hintataso. Lisäksi on huolehdittava maalämpöjärjestelmän huolloista ja mahdollisista korjauksista. Kaukolämmön hinnoissakin on suuria alueellisia eroja, joten kannattavampi ratkaisu selviää vain tekemällä tarvittavat laskelmat.

Maalämmön voi hankkia myös palveluna. Lempeä Maalämpö on lämpöratkaisu ilman alkuinvestointia avaimet käteen -toimituksella. Lempeä Lämpö huolehtii laitteiston suunnittelusta, rakentamisesta ja käyttöönotosta sekä järjestelmän huolloista ja kaikista muista kustannuksista sopimuksen ajan. Asiakas maksaa vain ennalta määritellyn sopimuksen mukaisesti kuukausittaisen perusmaksun ja käyttämästään energiasta. Näin maalämmön kustannukset ovat ennakoitavissa vuosiksi eteenpäin.

Lisää maalämmöstä

Kumpi voittaa?

Omaan taloyhtiöön sopivin ja kustannustehokkain ratkaisu riippuu täysin olosuhteista. Joihinkin ympäristöihin maalämpöä ei pysty rakentamaan, toiset kiinteistöt voivat olla kaukolämpöverkon ulottumattomissa. Kaukolämmön ja maalämmön hintoja vertailtaessa täytyy ottaa käyttökustannusten lisäksi huomioon ratkaisujen koko elinkaari. Maalämpö ei ole riippuvainen ulkoisen lämmöntarjoajan hintamuutoksista, mutta voi jättää omistajalleen vastuuta huolloista ja korjauksista. Myös sähköenergian ja sähkönsiirron hinta vaikuttaa maalämmön kustannuksiin. Omaan taloyhtiöön paras ratkaisu selviää vain pyytämällä tarjouksia ja vertailemalla laskelmia kustannuksista.

Maalämmöstä kiinnostuneille taloyhtiöille Lempeä Maalämpö on huoleton, helppo ja kustannuksiltaan ennakoitava ratkaisu.

Lue lisää tai jätä yhteydenottopyyntö.


Lempeä Lämpö Oy
Energia
asuminen
huoneisto
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
tuotetietous
kustannukset
maalämpö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.
Moderneja kerrostaloja
Maalämpöä ilman alkuinvestointeja
Maalämmöstä puhutaan valtavasti, mutta millainen se on lämmitysjärjestelmänä etenkin taloyhtiöissä? Onko kyseessä valtava investointi, joka vaatii paljon aikaa sekä rahaa?Maalämpö on lämpöratkaisu, jossa yhden tai useamman maalämpöpumpun avulla kerätään maaperään varastoitunutta aurinkoenergiaa yli 200 metriä syvistä maaperään poratusta lämpökaivoista johtamalla niihin lämmönsiirtonestettä, kuten etanolia. Maalämpö siis syntyy lähellä ja on todellista lähilämpöä. Lämmitysratkaisuna maalämpö toimii sopivissa olosuhteissa sekä omakotitaloissa, että taloyhtiöissä. Tässä artikkelissa keskitymme taloyhtiöihin tarkoitettuihin ratkaisuihin.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
Maalämpö voi tuoda helsinkiläiselle taloyhtiölle jopa 50 000 €:n vuosisäästöt
Kustannukset nousevat – miten taloyhtiö voi välttää vastikkeiden korotuksen?Yksi ratkaisu on vaihtaa kiinteistön lämmitysjärjestelmäksi maalämpö ja ottaa se palveluna. Kun omaa alkuinvestointia ei tule, taloyhtiö pääsee nopeasti kiinni kustannussäästöihin. Tämän lisäksi maalämpöjärjestelmän riskit ja vastuut ovat kumppanin harteilla. Kumppanin ammattilaiset myös varmistavat, että lämpöä tulee taloyhtiöön kuten tähänkin asti.
Maisemakuva, jossa kerrostaloja Merihaassa
Puolita vanhan kerrostalon lämmityskustannukset
Poistoilmalämpöpumppu on tehokas – mutta monelle edelleen tuntematon – ratkaisu, jolla voidaan saavuttaa erinomaisia tuloksia. Poistoilman talteenotolla esimerkiksi 1970-luvun kerrostalo voi puolittaa lämmityskustannuksensa. Energiaomavaisuus saavutetaan valitsemalla samalla päälämmitysjärjestelmäksi maalämpö.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton