• Etusivu
  • Talo

Luteiden torjunnassa nopeus on valttia

Rakentajan toimitus
Julkaistu 14.04.2022Päivitetty 09.11.2023
20224_77803.jpg

Luteet käyttävät ravinnokseen ihmisen verta. Tavallisimmin ne viihtyvät makuuhuoneessa, piilossa sängyn rakenteissa ja listojen alla, mistä ne öisin ryömivät ruokailemaan.

Lude on taloyhtiöissä yleistyvä riesa, joka salamatkustaa asuntoon yleensä lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Torjuntatöihin on syytä ryhtyä nopeasti, sillä pahimmillaan ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin huoneistoihin.

Luteiden torjunnassa avainasemassa on huolellisuus matkatavaroiden ja käytettyjen huonekalujen kanssa. Jos tuholaiset kuitenkin pääsevät varotoimista huolimatta livahtamaan kotiin, asukkaan on heti ilmoitettava asiasta taloyhtiön isännöitsijälle tai hallitukselle. Taloyhtiön puolestaan on tärkeää ryhtyä välittömästi torjuntatoimiin.

– Luteiden torjunta muuttuu vaikeammaksi ja kalliimmaksi, mitä pitempään niille antaa aikaa levitä huoneistosta toiseen, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen varoittaa.

Lue myös: Lutikka – tunnetuin asuntojen syöpäläinen

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistaja on lähtökohtaisesti vastuussa huoneistonsa sisäosien kunnossapidosta, kun taas taloyhtiön vastuulle kuuluvat rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien, kuten viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmien, kunnossapito. Näin ollen osakas on lähtökohtaisesti vastuussa luteiden hävittämisestä, jos luteet ovat kulkeutuneet huoneistoon esimerkiksi matkalaukussa ulkomaanreissun tuliaisina.

Kiinteistöliiton näkemyksen mukaan taloyhtiön kannattaa kuitenkin huolehtia asianmukaisen tuholaismyrkytyksen tilaamisesta viivytyksettä, kun tieto yksittäisen huoneiston ludeongelmasta on saatu. Ripeä puuttuminen voi estää luteiden leviämisen aiheuttamat laajat torjuntatoimet kuluineen.

Pynnösen mielestä lopullinen vastuu yksittäiseen huoneistoon rajautuvan ludeongelman torjumiskustannuksista on punnittava tapauskohtaisesti.

– Esimerkiksi tilanteissa, joissa asukas on laiminlyönyt luteiden torjuntaan liittyviä torjuntaohjeita tai estänyt torjuntatoimet, voidaan asukkaan vastuuta torjuntakustannuksista pitää selvänä, hän sanoo.

Viikon kysymys: Kuka vastaa luteiden hävityksestä vuokratussa asunnossa?

Luteiden hävittäminen kannattaa jättää torjunta-alan ammattilaisille

Luteet käyttävät ravinnokseen ihmisen verta. Tavallisimmin ne viihtyvät makuuhuoneessa, piilossa sängyn rakenteissa ja listojen alla, mistä ne öisin ryömivät ruokailemaan. Lutikan voi havaita sen ulostejäljistä eli pienistä mustista pisteistä patjassa tai sängyssä tai pienistä veritahroista vuodevaatteissa.

Sängystä luteet voivat löytää tiensä matkatavaroihin, sillä matkalaukussa on niille mieluisia suojaisia piilopaikkoja. Siksi matkatavarat kannattaa matkan jälkeen joko lämpökäsitellä saunassa tai pakastaa.

– On tärkeää, että käsittelylämpötila on riittävän korkea tai matala. Matkalaukun sisuksen lämpötilan tulisi nousta useaksi tunniksi 60 asteeseen. Vaatteet voi saunottaa tai pestä pesukoneessa 60 asteessa, kertoo Tukesin ylitarkastaja Oskari Hanninen.

Kuumuudelle herkät pienemmät esineet voi pakastaa suljetussa pussissa noin viikon ajaksi. Parvekkeelle vieminen ei todennäköisesti auta lutikoihin, sillä parvekkeen lämpötila ei ole riittävän kylmä.

Lue myös: Kodin tuholaiset kuriin

Luteet voivat levitä myös käytetyn huonekalun, tavallisimmin sängyn tai sohvan, mukana. Käytetty huonekalu kannattaa ennen kotiin kantamista käydä läpi ja tutkia, näkyykö siinä merkkejä lutikoista. Pienet käytetyt huonekalut sekä vaatteet kannattaa kylmä- tai lämpökäsitellä samalla tavoin kuin matkatavarat. Roskalavalle, jätetilaan tai rappukäytävään hylättyjä huonekaluja ei välttämättä kannata poimia mukaan.

– Huonekalut voivat olla peräisin asunnosta, jossa on ollut lutikoita. Vaikka tekisi huolellisen tarkistuksen, huonekaluissa voi silti olla sellaisia paikkoja, joihin ei näe. Lisäksi munien tai toukkien havaitseminen voi olla hyvinkin haastavaa. Kierrätys on hyvä asia, mutta huonekalut voivat olla päätyneet syystä roskalavalle, Hanninen muistuttaa.

Lutikoiden hävittäminen on viisainta jättää torjunta-alan ammattilaisille, sillä niiden torjunta kotikonstein on haastavaa. Tukes ylläpitää rekisteriä tuholaistorjujan tutkinnon suorittaneista henkilöistä sekä yrityksistä, jotka tekevät ammattimaista tuholaistorjuntaa.

Lähteet: Kiinteistöliitto ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

20224_77804.jpg
Talo
asuminen
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
20219_72318.jpg
Murtovarkaan vinkit kodin suojaamiseen
Koti on paikka, jossa haluamme tuntea olomme turvalliseksi ja suojatuksi. Valitettavasti murtovarkaudet ovat edelleen todellinen uhka monille. On kuitenkin olemassa lukuisia toimenpiteitä, joita voimme toteuttaa kotimme suojelemiseksi ja murtovarkaiden estämiseksi.Olet saattanut ottaa huomioon mielestäsi kaiken, joka estää kotiasi näyttämästä varkaita kutsuvalta kohteelta. Varashälyttimet on asennettu ja toiminnassa, mutta silti kotiisi on tunkeuduttu. Ota murtovarkaan niksit avuksesi. Niksit ovat entisen murtovarkaan Michael Fraserin pussista, mutta vinkit sopivat käyttöön maassa kuin maassa.
202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle. Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy. Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
20177_49747.jpg
Parveke kuuluu kerrostaloon
Kimmo Hilliaho Tampereen teknillisestä yliopistosta on seurannut kerrostalo- ja parvekerakentamista tiiviisti tutkijan silmin jo pidempään ja pistänyt merkille kohtuuhintaisen asuntotuotannon nousun uudeksi trendiksi. Siinä kompromissit ainakin parvekeasumisen kohdalla ovat selvästi nähtävissä. Hän on jopa nähnyt asuntorakennuskohteita, joissa parvekkeita ei tehdä asuntoihin lainkaan. Onko parvekkeen peruskäytön ymmärrys katoamassa?Asuntojen hintataso erityisesti pääkaupunkiseudulla on sitä luokkaa, että asumisen laadusta ollaan valmiita tinkimään rajustikin. Hilliaho toivoo, että asukas säilyy silti jatkossakin parvekesuunnittelun lähtökohtana. Muuten palataan aikaan, jossa parvekkeita ei voi käyttää hyödyttömän kokoluokan takia.Tilaa maksuton esite!
20236_82003.jpg
Rakentaminen taloyhtiön alueelle?
As Oy käsittää 4 kerrostaloa ja 4 rivitaloasuntoa. Rivitalojen piha-alueet on huomioitu taloyhtiön järj.säännöissä.Kerrostalojen alimmat asunnot ovat myös maan tasalla, mutta hallitsevat vain yläpuolella olevan parvekkeen suuruista terassia, ainakin näin on ennen asiaa tulkittu. Myöskään isännöitsijäntodistus ei määrittele alimmille asunnoille omaa piha-aluetta.Nyt yksi osakas on kuitenkin laittanut kiinteän n. 140 cm korkean aidan koko asuntonsa leveydelle. Aita on ruskea ja erottuu selvästi siniharmaasta seinästä.Hallitus on tietoinen asiasta. Voiko osakas/hallitus asunto-osakeyhtiölain mukaan näin menetellä?Jos aita on laiton, miten asiassa edetään?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton