• Etusivu
  • Palvelut

Uusi pelastuslaki muuttaa palovaroitinvelvoitteet, mutta minkälainen järjestelmä tulisi hankkia?

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Seniortek Oy
Julkaistu 02.02.2024Päivitetty 13.02.2024
mitä-palovaroitinjärjestelmä-maksaa-taloyhtiölle-seniortek-1920x1080

Uuden lakimuutoksen myötä rakennuksen omistajille tuli velvoite asentaa tarvittavat palovaroittimet huoneistoihin. Vaikka palovaroittimien merkitys tiedostetaan, tilastot osoittavat, että toimimattomia tai puuttuvia palovaroittimia esiintyy edelleen asunnoissa. Tilannetta olisi pitänyt jotenkin valvoa taloyhtiöissä, mutta vastuunjakoa on pidetty epäselvänä.

Nyt taloyhtiöiden ja isännöinnin on suositeltavaa aloittaa keskustelut palovaroitinhankinnoista. Voimassa oleva pelastuslaki edellyttää, että jokaisessa rakennuksessa on vähintään yksi palovaroitin jokaista 60 neliömetriä kohti kunkin kerroksen osalta. Palovaroittimet on vaihdettava uusiin kymmenen vuoden välein ja niitä pitää testata säännöllisesti.

Taloyhtiöillä on nyt päätösvalta siitä, asennetaanko huoneistoihin paristokäyttöisiä vai verkkovirtaan kytkettyjä palovaroittimia. Lisäksi suuremmissa saneerauksissa, jotka vaativat rakennuslupaa, laki edellyttää, että saneerattavat osat päivitetään sähköverkkoon kytkettyihin varoittimiin, jos muutokset tekevät rakennuksesta paloturvallisuuden kannalta vaarallisemman, ja paloturvallisuuden parantaminen on perusteltavissa saneerauksen laadulla ja henkilöturvallisuuden vaarantumisen estämisellä.

Minkälainen on turvallinen palovaroitinjärjestelmä?

Taloyhtiöiden on huomioitava palovaroittimien hankinta talousarviossaan, ja töistä on sovittava huoltoyhtiön kanssa, sillä asennus ja kunnossapito vaativat ammattitaitoista työvoimaa. Kaikkiin taloyhtiöihin uudistus ei vaikuta suoraan, sillä vuonna 2010 tai sen jälkeen rakennetuissa yhtiöissä on jo sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet, joiden kunnossapidosta vastaa taloyhtiö.

Tukesin selvitysten mukaan ikääntyvät palovaroittimet eivät ole luotettavia ja niiden toiminta kärsii huomattavasti. Lisäksi varoittimien on täytettävä EN14604-standardin vaatimukset.

onnellinen pariskunta seisoo huoneiston keittiössä vierekkäin ja katsovat ulos ikkunasta

Asukkaiden vastuulla olevien patterikäyttöisten palovaroittimien toimivuus on osoittautunut ongelmalliseksi, ja ne voivat lisäksi olla epäluotettavia. Tämä herättää tarpeen uusille ratkaisuille. Seniortek tarjoaa kotimaisen langattoman palovaroitinjärjestelmän, joka ei pelkästään reagoi savuun, vaan tarjoaa myös muita turvaominaisuuksia.

Seniortekin palovaroitin on langaton ja se reagoi savuun optisella sensorilla sekä äkilliseen lämpötilan nousuun. Isännöitsijä tai asukas voi lisäksi palovaroittimen avulla tarkistaa jopa huoneiston lämpötilan etänä. Tätä ominaisuutta voidaan käyttää muun muassa energiansäätötarkoituksiin.

Langaton palovaroitin on helppo asentaa kaikkiin rakennuksiin. Tämä paikallisesti hälyttävä laite voidaan laittaa hälyttämään myös mobiililaitteille tai kiinteistöhuoltoon.

Palovaroittimet pystytään myös ketjuttamaan niin, että kun yhdessä asunnossa palovaroitin hälyttää, hälytys alkaa soida myös muissa asunnoissa. Lisälaitteiden hälytykset menevät omaan mobiililaitteeseen, isännöitsijälle tai asunnon omistajalle esimerkiksi vuokratussa asunnossa.

Seniortekin palovaroittimet ilmoittavat automaattisesti, jos ne eivät toimi. Palovaroitin hälyttää Seniortekin valvontakeskukseen, jos laite esimerkiksi poistetaan paikoiltaan tai laitteeseen tule jokin vika. Tämä estää muun muassa ilkivallan aiheuttamat vaaratilanteet.

Siirrä vastuu taloyhtiöltä palovaroittimien toimittajalle

Seniortekin langattomaan palovaroitinjärjestelmään voi yhdistää kosteusvahdin, murtohälyttimen liiketunnistimella, ilmalaadun sensorin ja jopa ovivahdin ja kutsupainikkeen. Näitä lisäominaisuuksia voi valita tarpeen mukaan. Palovaroittimen keskusyksikön avulla kaikki nämä lisätoiminnot voidaan integroida saumattomasti.

Palovaroitin toimii yksinään ja näitä lisäturvaratkaisuja voidaan valita yksi tai vaikka kaikki. Seniortekin hälytyslaitteille annetaan perusteellinen käyttöopastus ja turvaan voidaan lisätä huolto- ja ylläpitosopimus, joka sisältää määräaikaistarkastukset sopimuksen mukaisesti.

Laitteiston tekniset hälytykset tulevat suoraan Seniortekille. Näin Seniortek ottaa täyden vastuun hälyttimien toiminnasta taloyhtiössä ja taloyhtiön omistajat voivat nukkua yönsä hyvin. Kaikki hälytykset kirjataan logiin, josta ne ovat tarkastettavissa aina tarvittaessa.

Tämä palovaroitinjärjestelmä voidaan hankkia joko ostamalla tai vuokraamalla leasing-sopimuksella, joka kattaa ylläpidon ja huollon. Seniortek tarjoaa räätälöityjä paketteja, jotka voivat sisältää esimerkiksi murtohälyttimen, kosteusvahdin ja muita lisätoimintoja.

Info

Info

Ota Seniortek avuksi

Seniortek on kotimainen INNOSUOMI-palkittu turvatekniikkaratkaisuiden sekä varausjärjestelmien edelläkävijä. Seniortek on Vuodesta 2005 lähtien tehnyt monipuolisia turvallisuusratkaisuja palveluasumiseen, kotona asuvien tarpeisiin, erilaisiin oppimisympäristöhin sekä päiväkoteihin. Seniortekille on myönnetty patentteja useissa maissa.

Lue myös taloyhtiön tyhjien tilojen helposta vuokraamisesta:

Tyhjät tilat uusiokäyttöön ja hyödyt taloyhtiölle >>

Seniortek Oy
Palvelut
asuminen
huoneisto
isännöinti
taloyhtiön hallinnointi
kustannukset
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

miniostoskärryt kerrostalon edessä ja kärryt ovat täynnä kolikoita
Tyhjät tilat uusiokäyttöön ja hyödyt taloyhtiölle
Onko taloyhtiössänne tyhjiä tiloja, joita voisi vuokrata lyhytaikaiseen käyttöön, vaikka vain viikoksi, päiväksi tai tunniksi? Tähän tarvitaan kuitenkin monimutkainen varaussysteemi, eikö? EI! Varaukset voi tehdä kätevästi netissä ja maksukin suoritetaan etukäteen. Helppoa, turvallista ja tehokasta!Seniortek on suomalainen turvallisuusalan korkean teknologian laitteiden kehittäjä ja palveluntoimittaja, joka yhdistää teknologian ja muotoilun luodakseen ihmisläheisiä ratkaisuja. Seniortek tarjoaa helpon ja patentoidun kulunvalvonta- ja varaussysteemin, joka auttaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja isännöintitoimistoja tehostamaan kiinteistöjen monipuolisempaa käyttöä ja tyhjien tilojen tuoton kasvattamista.
asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Purkukartoitus – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astuu voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.
Rukkilantie kerrostalo
Taloyhtiön lukitusjärjestelmän päivitys kustannustehokkaasti
Helsingin Malminkartanossa sijaitsevassa taloyhtiössä vanha, mekaanisen lukituksen patentti oli päättymässä. Vuosien saatossa avaimia oli kadonnut ja jäänyt palautumatta, ja etenkin vuokralla olevien asuntojen asukasvaihtuvuuden vuoksi tarve uudelleen sarjoittamiseen ilmeni säännöllisin väliajoin. Lukitusjärjestelmän modernisointiin sopiva ratkaisu löytyi kotimaisen Abloyn ABLOY PULSE -järjestelmästä.
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
Lähikuva oven avaamisesta avaimella
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton