• Etusivu
  • Varusteet

Loma-asumisen turvallisuus on enemmän kuin pelkkä palovaroitin

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Seniortek Oy
Julkaistu 22.03.2024
turvallinen-loma-asunnon-vuokraaminen-minesec-1920x1080

Loma-asumisen suosio kasvaa jatkuvasti, ja samalla korostuu tarve varmistaa vuokraajien turvallisuus. Riskienhallinnan prosessi on monivaiheinen ja vaatii jatkuvaa huomiota ja kehittämistä. Vuokraajien turvallisuus on kuitenkin aina etusijalla, ja se on otettava huomioon kaikissa vuokraustoiminnan vaiheissa.

Levin vuoden 2019 keväällä tapahtunut mökkipalo herätti Suomessa tietoisuuden tarpeesta parantaa lyhytaikaisten vuokramajoituskohteiden paloturvallisuutta. Myös pienien ja suurtenkin hotellien paloturvallisuus on ollut tapetilla 2024 sattuneen Ylläksen hostellipalon vuoksi. SPEKin mukaan Suomessa syttyy vuosittain noin 3 000 tulipaloa asunnoissa ja vapaa-ajan asunnoissa. Saunarakennuksia syttyy palamaan vuosittain yli 200.

Monet majoittujat ovat vuokraamassaan huoneessa tai mökissä ensimmäistä kertaa, eivätkä hätätilanteessa kykene toimimaan yhtä tehokkaasti kuin ne, jotka tuntevat paikan. Onko heillä mahdollisuus löytää alkusammutusvälineet nopeasti tai tietävätkö he, miten poistua rakennuksesta, johon he ovat saattaneet saapua vain muutama tunti sitten?

Vuokrakohteen turvallisuus ei rajoitu vain palovaroittimen tai sammutuspeitteen asentamiseen. Turvalliseen majoittumiseen kuuluvat oleellisesti myös kulunvalvonta, häkävaroittimet, murtohälyttimet, liesihälyttimet, vesivuotohälyttimet sekä ovien lukituksen toiminta.

Turvallisuusjärjestelmän tärkeys majoitusalalla

pariskunta seisoo mökin terassilla kesällä. taustalla näkyy järvimaisema

Turvallisuus on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jota vuokraajat arvioivat ennen majoituksen varaamista. Tulevaisuudessa kilpailun kiristyessä ja asiakkaiden vaatimustason noustessa turvallisuuden tärkeys matkustuspäätöstä tehdessä korostuu. Turvallisuuden tunne lisää osaltaan lomakohteen vuokraajan kokeman elämyksen laatua.

Majoitusliikkeen tai lomamökin vuokraajan tulisi varmistaa, että vuokrattavassa kohteessa on asianmukaiset turvallisuusjärjestelyt. Tähän kuuluu laadukkaiden palovaroittimien asentaminen kaikkiin makuuhuoneisiin ja yleisiin tiloihin. On tärkeää, että hälytykset ketjutetaan niin, että ne kuuluvat koko asunnossa, ja että ne ilmoittavat automaattisesti huolto- tai turvayhtiölle mahdollisista vaaratilanteista.

Info

Info

Lain mukaan asunnossa tulee olla riittävästi palovaroittimia. Vähimmäisvaatimuksena jokaiseen kerrokseen täytyy asentaa vähintään yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 m2 kohden. Vaatimus koskee myös kerroksiin yhteydessä olevia kellareita ja ullakkoja. Esimerkki: Jos alakerrassa on 65 m2 ja yläkerrassa 40m2, pitää alakerrassa olla vähintään 2 varoitinta ja yläkerrassa 1.

(Lähde: SPEK)

Lisäksi häkävaroittimet tulisi asentaa tunnistamaan näkymätön savukaasu, ja vesivuotohälyttimet suojaamaan vesivahingoilta, joita voidaan myös ennaltaehkäistä katkaisemalla veden tulo automaattisesti vesivuotohälytyksen saatuaan.

Lisäbonuksena kiinteistöautomaation avulla voidaan hallita ilmanvaihtoa, valaistusta ja lämpötiloja, mikä lisää asumismukavuutta ja myös turvallisuutta. Näiden toimenpiteiden avulla vuokraaja voi tarjota turvallisen ympäristön ja varmistaa, että asiakkaat voivat nauttia lomastaan huolettomasti.

Kotimainen turvallisuudesta vastaava järjestelmä

Turvallisuusjärjestelmiä myyvän yrityksen tärkeys kasvaa entisestään, kun suomalaiset etsivät luotettavia keinoja suojata majoittuvat vieraansa, itsensä ja omaisuutensa lomalla. Suomalainen Minesec e-Tilat -järjestelmä on kaikille käyttäjille helppo turvatekniikan ratkaisu, jotka helpottavaa tilanteiden ja toiminnan ennakointia sekä seurantaa. Järjestelmään voidaan liittää monia eri turvallisuuskomponentteja palovaroittimista kulunvalvontaan.

lokki istuu kaiteella ja taustalla häämöttää kaupunki ja taloja

Turvallisuus voi herkästi vaarantua, jos järjestelmät eivät ole keskenään yhteensopivia. Jokaisen turvallisuuskomponentin huoltaa eri yritys ja yhteiskuvaa tilanteen hallinnasta on hankala saada. Mitä tahansa muuttuvassa toimintaympäristössä tapahtuu, Minesecin e-Tilat -järjestelmä analysoi, hälyttää ja ohjaa prosessia hätätilanteessa.

Kaikki Minesecin e-Tilat -järjestelmän laitteet ilmoittavat vian tai ilkivallan sattuessa siitä huoltokeskukseen, joten laitteet eivät ole koskaan pitkään toimimattomia. Järjestelmien tuottama tieto mahdollistaa viestinnän ja tiedottamisen kiinteistön käyttäjille sekä huollolle ja ylläpitäjille, kaikille samalla kertaa ja samaa tietoa.

Parasta e-Tilat -järjestelmässä on, että turvallisuuden takaamisen lisäksi, se hoitaa myös tilavaraukset. Minesec e-Tilat turvaa ja valvoo reaaliaikaisesti sekä tilojen käyttäjiä että vuokrattavaa kiinteistöä. Minesec e-Tilat on aukoton turvallisuus ja varausjärjestelmä kaikenlaiseen majoitustoimintaan.

Info

Info

Minesec on turvallinen kumppani

Luotettavat turvallisuusalan toimijat tunnistaa siitä, että niillä on sertifioitu laatujärjestelmä ja TU-turvaurakoitsijasertifikaatti. Poliisin myöntämä turvallisuusalan elinkeinolupa LUPA NRO: TU/2018/21778. Finanssialan hyväksymä rikosilmoitin suunnittelu ja asennusliike N:o RIL 19039

  1. TOIMINTAYMPÄRISTÖN KARTOITUS: Kartoitamme kattavasti koko toimintaympäristönne ja prosessinne.
  2. RISKIEN KARTOITUS: Määrittelemme toimintaan ja prosesseihin liittyvät riskit ja selvitämme parhaat hallintakeinot.
  3. RATKAISUJEN VALINTA: Kartoitusten perusteella suunnittelemme teille parhaan ratkaisun.
  4. TOTEUTUS: Toteutamme valitun ratkaisun avaimet käteen -periaatteella.
  5. TOIMINNAN TURVAAMINEN: Turvatekniikan elinkaarella varmistetaan häiriötön kokonaisturvallisuus.

Turvallista lomaa kaikille, toivottaa Minesec

kesäinen auringonlasku järven rannalla
https://minesec.fi/e-tilat/
Seniortek Oy
Varusteet
paloturvallisuus
turvallisuus
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

miniostoskärryt kerrostalon edessä ja kärryt ovat täynnä kolikoita
Tyhjät tilat uusiokäyttöön ja hyödyt taloyhtiölle
Onko taloyhtiössänne tyhjiä tiloja, joita voisi vuokrata lyhytaikaiseen käyttöön, vaikka vain viikoksi, päiväksi tai tunniksi? Tähän tarvitaan kuitenkin monimutkainen varaussysteemi, eikö? EI! Varaukset voi tehdä kätevästi netissä ja maksukin suoritetaan etukäteen. Helppoa, turvallista ja tehokasta!Seniortek on suomalainen turvallisuusalan korkean teknologian laitteiden kehittäjä ja palveluntoimittaja, joka yhdistää teknologian ja muotoilun luodakseen ihmisläheisiä ratkaisuja. Seniortek tarjoaa helpon ja patentoidun kulunvalvonta- ja varaussysteemin, joka auttaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja isännöintitoimistoja tehostamaan kiinteistöjen monipuolisempaa käyttöä ja tyhjien tilojen tuoton kasvattamista.
ihmiset istuvat lattialla rivissä ja katsovat ylöspäin ja ihmettelevät
Uusi pelastuslaki ja palovaroittimet
Uuden lakimuutoksen myötä rakennuksen omistajille tuli velvoite asentaa tarvittavat palovaroittimet huoneistoihin. Vaikka palovaroittimien merkitys tiedostetaan, tilastot osoittavat, että toimimattomia tai puuttuvia palovaroittimia esiintyy edelleen asunnoissa. Tilannetta olisi pitänyt jotenkin valvoa taloyhtiöissä, mutta vastuunjakoa on pidetty epäselvänä.
Liesivahti pakolliseksi
Liesivahti tuli pakolliseksi tammikuussa monissa paikoissa
Tammikuun alussa 2023 astui voimaan päivitetty pienjännitesähköasennusten standardisarja, jonka myötä liesivahdit ovat pakollisia kaikissa seniori-, palvelu- ja erityisryhmien asunnoissa, kun niihin suunnitellaan ja asennetaan liesiä ja liesitasoja. Yleisen paloturvallisuuden lisäämiseksi myös muissa asuntotyypeissä liesiturvallisuus pitää samaisen standardipäivityksen johdosta huomioida aiempaa tarkemmin.
20204_63778.jpg
Tukesin testauttamissa puun palonsuoja-aineissa puutteita
Puun palonsuoja-aineista löytyi puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämissä testeissä.Osalla testatuista palonsuoja-aineista ei ollut sellaisia paloa hidastavia vaikutuksia, joita tuotteesta oli ilmoitettu. Palonsuoja-aineista ei löytynyt kiellettyjä bromiyhdisteitä.Tukesin testeihin valittiin yhdeksän eri valmistajan palonsuoja-aineita. Tuotteet hankittiin suoraan valmistajilta, maahantuojilta tai jakelijoilta ja niiden testaukset tehtiin Eurofins Expert Services Oy:llä. Kemialliset testit tehtiin SGS Finland Oy:llä. Palonsuoja-aineilla käsiteltyjen ulkoverhouspaneelien palokäyttäytymistä verrattiin valmistajan ilmoittamiin paloluokituksiin sekä käsittelemättömän ulkoverhouspaneelin paloluokitukseen. Testauksen tavoitteena oli selvittää markkinoilla olevien puun palonsuoja-aineiden paloa hidastavia ominaisuuksia. Samalla selvitettiin, löytyykö tuotteista kiellettyjä bromiyhdisteitä.Puun palonsuoja-aineiden paloluokitukselle ei ole lainsäädännössä suoria vaatimuksia. Mikäli valmistaja kuitenkin ilmoittaa tuotteensa täyttävän tietyn paloluokan tai -luokituksen, tulee sen olla ilmoitetun luokituksen mukainen. Käsittelemättömien puupanelointien ja -verhousten tulee täyttää vähintään paloluokituksen D-s2,d0 vaatimukset.
20229_60049.jpg
Viimeinen sammuttaa kynttilät!
Kynttilä, tuo herkkä tunnelmanluoja arjessa ja juhlassa. Kynttilät eivät ole vain syksyyn ja talveen tarkoitettuja sesonkijuttuja, vaan niitä käytetään ympäri vuoden luomaan kotoista tai jopa juhlavaa tunnelmaa. Hypnoottisesti tanssahtelevan liekin kanssa tulee kuitenkin muistaa olla erityisen varovainen, poltat sitten kynttilää sisällä tai ulkona.
20236_82335.jpg
Näin toimi kotivakuutus, kun palo tuhosi koko kodin: "Näin liekkien nousevan yläkerrasta"
Marita ja Jorma Nylund ostivat yhteiseksi kodikseen melko huonokuntoisen omakotitalon vuonna 2007. – Kutsuimme sitä leikkisästi Nylundin kartanoksi, Marita muistelee. Kaikki mureni muutamassa tunnissa, kun heidän unelmansa, sokkelista saakka peruskorjattu koti tuhoutui perustuksiaan myöden kaksi vuotta sitten.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton