• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiön lukitusjärjestelmän päivitys kustannustehokkaasti

Liisa HeinonenKaupallinen yhteistyö Abloy Oy
Julkaistu 31.07.2023Päivitetty 01.08.2023
Abloy_Rukkilantie_pulse_referenssi-7

Helsingin Malminkartanossa sijaitsevassa taloyhtiössä vanha, mekaanisen lukituksen patentti oli päättymässä. Vuosien saatossa avaimia oli kadonnut ja jäänyt palautumatta, ja etenkin vuokralla olevien asuntojen asukasvaihtuvuuden vuoksi tarve uudelleen sarjoittamiseen ilmeni säännöllisin väliajoin. Lukitusjärjestelmän modernisointiin sopiva ratkaisu löytyi kotimaisen Abloyn ABLOY PULSE -järjestelmästä.

Abloy retrofit - moderni lukitusjärjestelmä vanhoja komponentteja hyödyntäen

Malminkartanolaisen asunto-osakeyhtiön Rukkilanrinne 4:n tapaus on hyvin tyypillinen: Vuonna 1989 rakennetun yhtiön mekaaninen lukitysjärjestelmä oli auttamatta tiensä päässä, ja tilalle haluttiin turvallinen ja helppokäyttöinen järjestelmä, jonka kulkuoikeuksien hallinta on helppoa ja kustannustehokasta. Monissa taloyhtiöissä puntaroidaan myös sitä, tulisiko nousevien kustannusten vuoksi lukitusjärjestelmän uudistamista lykätä, jos vanhakin vielä toimii kohtuullisesti.

Abloyn retrofit -ratkaisu mahdollistaa kustannustehokkaan lukitusjärjestelmän uudistamisen, sillä Abloyn uudet tuotteet on pyritty suunnittelemaan mahdollisimman yhteensopiviksi vanhoihinkin oviin ja lukkorunkoihin. Tällöin esimerkiksi mekaaninen lukitus voidaan usein päivittää digitaaliseen lukitusjärjestelmään vaihtamalla vain lukkopesät. Maltillisten kustannusten lisäksi retrofit -ratkaisun etuna on muutostöiden nopeus ja vähäiset häiriöt lukitusjärjestelmän käyttöön työn aikana. Kun lukitushankkeessa hyödynnetään mahdollisimman paljon vanhoja komponentteja, pysyvät myös remontin ympäristövaikutukset pienempinä.

ABLOY PULSE -lukitusjärjestelmä

Valinnassa avaintekijöinä luotettavuus ja kotimaisuus

Rukkilanrinne 4:n lukitusratkaisuksi valikoitui paikallisen lukkoliikkeen kartoituksen perusteella ABLOY PULSE. Hinnan lisäksi lukitusjärjestelmän valinnassa painoivat erityisesti Abloyn turvallisuus, luotettavuus ja kotimaisuus. Taloyhtiön kolmen rapun alaoviin asennettiin lukijat, joita asukkaat käyttävät sisään kulkiessaan. Avaimet päivittyvät lukijassa säännöllisesti, ja järjestelmä pysyy ajan tasalla.

– Vanhat helat olivat edelleen käyttökelpoisia, joten asennus kävi nopeasti ja näppärästi. Lisäksi säästettiin rahaa ja luontoa, kun pystyttiin hyödyntämään olemassa olevia osia, kertoo taloyhtiön puheenjohtaja Jarmo Rissanen.

ABLOY PULSE saa tarvitsemansa sähkön avaimen työntöliikkeestä, joten järjestelmän asentaminen ei vaadi paristoja tai kaapelointia. Yhdelle PULSE-avaimelle voidaan antaa digitaalisesti kulkuoikeus kaikkiin asukkaan käyttämiin lukkoihin. Kulkuoikeuksia hallinnoidaan pilvipalveluna toimivan ohjelmiston kautta, joten niiden hallinta on myös kustannustehokasta verrattuna vanhan mekaanisen lukitusjärjestelmään.

Rukkilanrinteessä ollaan oltu tyytyväisiä uuteen lukitusjärjestelmään.

– Uuden avaimen käyttö vaati alkuun totuttelua, mutta nyt kulkeminen sujuu asukkailta oikein hyvin, ei ole valituksia kuulunut, Rissanen kertoo.

ABLOY PULSE -lukitusjärjestelmä
Info

Info

Hyödynnä kampanjaetu: yksi avain huoneistoa kohden veloituksetta!

Abloylla on nyt meneillään taloyhtiöille suunnattu avainkampanja, jossa tarjotaan digitaalisen ABLOY PULSE –lukitusjärjestelmän hankkiville taloyhtiöille kampanjaetuna yksi avain huoneistoa kohden veloituksetta.

Edun arvo on noin 30 € per huoneisto.

Abloy Oy
Remontti
ovet
lukitus
turvallisuus
ulko-ovi
isännöinti
huoneisto
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20201_62374.jpg
Onko digitaalinen lukitus kannattava sijoitus taloyhtiölle?
Digitaalinen lukitus ei ole automaattisesti paras ratkaisu kaikkiin taloyhtiöihin, mutta erityisesti suuren vaihtuvuuden kohteissa se tuo lisäturvaa ja maksaa itsensä takaisin yllättävän nopeasti.Kuten otsikko vihjaa, digitaalista lukitusta kannattaa aina miettiä sijoituksena. Markkinoiden kaikki digitaaliset lukitusjärjestelmät ovat mekaanista vastaavaansa kalliimpia. Tämän takia niiden pitää myös tarjota konkreettista hyötyä ostajalleen ja mielellään jonkinlainen takaisinmaksuaika.
20203_63064.jpg
Miksi espoolainen rivitaloyhtiö hankki älylukot?
Kun espoolaisessa rivitalokohteessa alettiin suunnitella vanhan lukitusjärjestelmän vaihtoa, oli yhdellä satunnaisella rautakauppareissulla lopputuloksen kannalta suuri merkitys. Silloin taloyhtiön hallituksen jäsen Juha Sääskilahti törmäsi uudenlaiseen älylukkoratkaisuun, joka herätti heti kiinnostuksen. Tarkemmalla tutustumisella selvisi, että kyseessä oli Abloy-tuoteperheeseen kuuluva Yale Doorman -älylukko, jossa oli juuri niitä ominaisuuksia, joita espoolaisen taloyhtiön hallitus oli etsinyt. Lisäksi hinta oli kilpailukykyinen perinteisten mekaanisten järjestelmien rinnalla.
20204_64415.jpg
Esteetöntä ja hygieenistä kulkemista
Tiesitkö, että myös digitaaliseen lukitukseen voi hakea esteettömyysavustusta osana ulko-oven automatisointia?Alkuvuosi on muuttanut monen suhtautumista hygieniaan pysyvästi. Käsien pesun tärkeys ja pintojen koskettelun välttäminen julkisilla paikoilla on iskostunut takaraivoon. Hissin nappulat ja ovien painikkeet alkavat näyttäytyä jännittävässä valossa kotia lähestyttäessä.
Lähikuva oven avaamisesta avaimella
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
20227_79030.jpg
Onko kyseessä jälleenvuokraus vai alivuokralainen?
Jälleenvuokrasuhde on kyseessä, kun vuokranantajalta huoneiston vuokrannut vuokralainen (ensivuokralainen) vuokraa edelleen huoneiston yhdelle tai useammalle omalle vuokralaiselleen (jälleenvuokralainen).Jälleenvuokrasuhde perustuu joko huoneiston vuokrasopimukseen tai vuokranantajan erikseen antamaan lupaan. Ensivuokralaisen on ilmoitettava jälleenvuokralaiselle ensivuokrasopimuksen ehdot sekä vuokranantajalleen jälleenvuokrasuhde sekä jälleenvuokralainen.Pääsääntöisesti jälleenvuokrasuhde päättyy samalla hetkellä kuin ensivuokrasuhde.Osapuolille on myös ilmoitettava vuokrasuhteiden purkamiset ja irtisanomiset. Mikäli ensivuokralaisella on oikeus purkaa jälleenvuokrasuhde, on myös vuokranantajalla oikeus purkaa jälleenvuokrasuhde, paitsi milloin kyse on jälleenvuokralaisen vuokranmaksun laiminlyönnistä.Vuokranantajan täytyy irtisanoa vuokrasuhde sekä ensivuokralaiselle että jälleenvuokralaiselle. Molemmilla on oikeus vaatia irtisanomista tehottomaksi.
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton