• Etusivu
  • Remontti

Energiatehokkuutta Kooltherm-julkisivueristeellä

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Kingspan Insulation Oy logoKingspan Insulation OyLue lisää
Päivitetty 04.02.2025
201810_54883.jpg

Kingspanin Kooltherm lämmöneristeillä vanhankin asuintalon energiatehokkuutta voidaan parantaa matalaenergia- tai jopa passiivitasolle asti. Tehokkaalla lämmöneristyksellä rakennuksen lämmityskustannukset pysyvät maltillisina.

Energiatehokas

Kooltherm Julkisivueristeiden avulla julkisivusaneerattavan rakennuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa selvästi alkuperäisestä. Tehokkaan eristyksen myötä rakennusosan lämpövuodot pienenevät ja energiatehokkuus kasvaa, jolloin myös lämmityskustannukset pysyvät maltillisina. Kooltherm eristeet ovat jopa perinteistä polyuretaania paremmin lämpöä eristäviä, lämmönjohtavuuden ollessa λd= 0,021 W/mK.

Rakennuksen energiankulutukseen vaikuttavat myös monet muut rakennusosat sekä talotekniikka.

Kosteustekninen toimivuus

Tiivis rakenne estää ilmavuodot, jotka saattavat vaurioittaa rakenteita. Ilmatiiveydellä voidaan vaikuttaa mm. rakennuksen energiankulutukseen, kosteustekniseen toimivuuteen, sisäilman laatuun sekä asumisviihtyvyyteen. Kooltherm julkisivueristeet tekevät eristyskerroksesta ilmatiiviin.

Kooltherm lämmöneristeet ovat kosteusturvallisia, sillä ne ovat rakenteeltaan ns. diffuusioavoimia. Tällöin mahdollinen rakenteeseen päässyt kosteus pääsee kulkemaan ajan myötä ulospäin. Umpisoluisen rakenteen vuoksi levyt eivät ole yhtä herkkiä mahdolliselle rakennustyönaikaiselle kosteudelle kuin huokoisemmat eristeet. Jos rakenne kostuu, eriste siirtää kosteutta pikku hiljaa ulospäin ja rakenne voi kuivua.

Ei rakennepaksuuden kasvattamista

Vanhojen lämmöneristemateriaalien korvaaminen hyvin eristävällä Koolthermillä ei välttämättä kasvata seinärakenteen paksuutta alkuperäisestä. Ulkoseinärakenteen pysyessä ohuena säästetään rakennuskustannuksissa kun esimerkiksi sokkeleita ja räystäitä ei tarvitse leventää. Tällöin vältytään mm. perustusmuurin leventämiseltä, julkisivupinnan ja sokkelin etäisyyden kasvattamiselta sekä kalliilta muutoksilta ikkuna- ja kattorakenteisiin.

Mahdollistaa eri julkisivumateriaalien käytön

Kooltherm eristys voidaan tehdä kerrostaloon sen julkisivumateriaalista riippumatta. Julkisivuksi voidaan valita vaikkapa paikallamuurattu tiilijulkisivu, puuverhous tai tuulettuva levyjärjestelmä, jossa pinta voi olla esim. rapattu tai tiililaattapintainen. Mahdollisuuksia on monia ja Kingspanilla on ratkaisut eri julkisivurakenteiden toteuttamiseen.

Turussa As Oy Yliopistonkatu 6:ssa julkisivun lämmöneristeet uusittiin kokonaan ja vanha eriste korvattiin Kooltherm K15 Julkisivueristeellä (levypaksuus 120 mm). Sisäkuorielementin epätasaisen ulkopinnan ja kovan eristeen väliin asennettiin tasausvillakerros (20-30 mm). Julkisivu toteutettiin Kooltherm eristeratkaisuun hyvin soveltuvalla, tuulettuvalla Stofix-tiililaattaverhouksella vanhaa julkisivupintaa jäljitellen.

201810_54885.jpg

Julkisivuremontti suunniteilla?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Kingspan Insulation Oy
Remontti
eristys
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80174.jpg
Julkisivusaneeraus pienentää kiinteistön energialaskua
Täysimittaisissa julkisivusaneerauksissa vaihdetaan myös lämmöneristeet. Joissain kohteissa rakenteellista energiatehokkuutta parannetaan kasvattamalla eristepaksuutta. Tämä luo lähes poikkeuksetta tarpeen kasvattaa rakennuksen ulkomittoja. Sokkeleiden kasvattaminen ja räystäslinjojen muuttaminen on myös hyvin kallista, joten kiristyneisiin vaatimuksiin pitäisi pystyä vastaamaan muuttamatta alkuperäisiä rakennepaksuuksia.
20112_24578.jpg
Roikkuuko jääpuikkoja räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden pois rakenteista. Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
20222_76821.jpg
Eristä saunan rakenteet oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinipaperi on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
Tyhjä Kostea kellari
Mistä kellarin kosteusongelmat yleensä johtuvat?
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin hyötykäyttöön ottamisesta voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.
20114_25271.jpg
Ääneneristävyys osaksi julkisivusaneerausta
Julkisivukorjauksen eri rakenneratkaisuja toisiinsa verrattaessa, ratkaiseviksi valintatekijöiksi muodostuvat useimmiten hinta ja ulkonäkö. Sen jälkeen mietitään energia-, elinkaari- ja huoltovapaustekijöitä. Ääniasiat jäävät useimmiten taka-alalle tai kokonaan vaille käsittelyä, vaikka ääneneristävyys on olennainen osa asumismukavuutta, toteaa ääni ja akustiikka-alan asiantuntija DI Heikki Helimäki, Helimäki Akustikot Oy:stä.Haluatko lisätietoa julkisivusaaneerauksesta?
jani niemi haastattelussa isover insunsafen asennuksesta rintamamiestaloon
Rintamamiestalon lisäeristys – näin se toteutettiin
Rintamamiestalo, tuo monille niin tuttu, on useille haaveiden listalla. Oman haaveensa talonhankinnasta toteutti vuonna 2021 Jani Niemi. 1950-luvulla rakennettu kolmikerroksinen omakotitalo koki melkoisen remontin, yksi kannattavimmista remonteista oli lisäeristäminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton