• Etusivu
  • Remontti

Roikkuuko jääpuikkoja räystäällä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingspan Insulation Oy
Julkaistu 25.02.2011Päivitetty 08.12.2022
20112_24578.jpg

Jääpuikot katolla voivat olla merkki eristysongelmista

Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden pois rakenteista. Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.

Miksi jääpuikkoja syntyy?

Talvi on lämmityksen kulta-aikaa, jolloin lämmönsäätimet ja termostaatit käännetään kohti kaakkoa ja takassa poltetaan puita mottitolkulla. Varsinkin vanhoissa taloissa lämmön pitäminen seinien ja katon sisäpuolella saattaa olla haasteellista. Vanhat eristeet ovat painuneet, auttamatta liian ohuet tai pahimmassa tapauksessa puuttuvat kokonaan.

Vanhoissa taloissa saattaa katon eristettä olla jopa enemmän ulkopuolella kuin sisäpuolella. Lumi nimittäin on yllättävän hyvä eriste. Valitettavasti lumen eristyskyvystä ei juuri ole hyötyä, enemmänkin haittaa. Kun lämpö pääsee karkaamaan huonosti eristetyn yläpohjan kautta ulos, katolla oleva lumi estää lämmön matkan jatkumisen ja hukkalämpö alkaa sulattaa lumikerrosta alhaaltapäin. Sulanut lumi valuu vetenä harjalta alaspäin ja jäätyy puikoiksi räystäälle. Mitä komeammat jääpuikot, sitä komeampi lämmityslasku.

Mikäli lämpöhäviö on suuri, puikkojen tilalle saattaa muodostua jäävalli, joko patoaa sulavan veden katolle. Tämä sula vesi onkin sitten jo suuri riski rakenteille, jos se sattuu pääsemään vesikatteen alle. Ainoastaan energianhukka ei raota kukkaron nyörejä, vaan jää saattaa tehdä tuhojaan itse katemateriaalille, sadevesijärjestelmille ja muille kattotarvikkeille.

Miksi tekisin mitään?

Ongelman ratkaisemiseksi kannattaa toimeen tarttua jo hyvissä ajoin. Yläpohjan lämmöneristys on saatettava kuntoon, jolloin sähkömittarin hillitön kärrynpyörä hidastaa kulkuaan, öljy- tai pellettilämmittäjän polttoainevaraston pohja pilkistää myöhemmin sekä muutkin lämmittäjän voivat lihottaa säästöpossuaan haltuun jääneillä euroilla. Muistettava on myös, että katolta putoava jääpuikko tai –kimpale on turvallisuusriski ja onnettomuuden sattuessa maksumieheksi tai -naiseksi joutuu kiinteistön omistaja.

Eristä suomalaisella, laadulla

Kylmän ullakon lämmöneristäminen on monessa rakennuksessa järkevä keino hankkia käyttökelpoista lisätilaa. Myös käytössä olevan ullakon lisäeristäminen Kingspan Therma-eristeillä voi tuoda huomattavat säästöt energiankulutukseen.

Huonosti eristettyjen ullakkotilojen kautta syntyvät lämpöhäviöt ovat monessa talossa huomattavat.

Kingspan Therma-eristeillä saadaan erittäin tehokas lopputulos perinteisiin eristeratkaisuihin verrattuna merkittävästi pienemmällä eristevahvuudella. Ullakolle jää tällöin huomattavasti enemmän korkeutta ja hyödynnettävää tilaa.

Kingspan eristeet eivät vety, kutistu, lahoa tai homehdu ja niiden lämmöneristysominaisuudet säilyvät muuttumattomina vuosien saatossa. Eristeet ovat myös paloturvallisia - Therma eristeisen ja villaeristeisen talon henkilöturvallisuus on palotilanteessa sama.
Kingspan-eristeiden toimivuus on todettu useissa puolueettomissa tutkimuksissa, joita ovat suorittaneet muun muassa Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) ja Valtion teknillinen tutkimuskeskus (VTT). Eristeet ovat CE-tuotemerkittyjä ja niillä on kymmenen vuoden takuu.

Kunnon ohjeilla onnistuu itse

Therma -eristyksen rungon muodostaa kannatinrakenteiden väliin asennettava polyuretaani -eristelevy. Eristelevyn yläpuolelle tulee jäädä vähintään 50 mm tuuletusrako eristeen yläpinnan ja mahdollisen aluskatteen väliin. Tämän jälkeen rakenteen sisäpintaan asennetaan vielä joko kipsilevypintainen eristelevy, jossa on valmis kipsilevypinta pintakäsiteltäväksi, tai vaihtoehtoisesti lastulevypintainen eristelevy.

Kingspan Insulation Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20222_76821.jpg
Sauna-Satu turvaa saunan rakenteet
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinipaperi on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20171_47972.jpg
U-arvo jopa 0,12 vain 160 mm:n eristepaksuudella
Kingspan Kooltherm K15 Julkisivueriste on tehokas julkisivujen lämmöneriste, jolla on erinomainen lämmöneristyskyky - λD-arvo jopa 0,021 W/mK. Lämmöneriste on vielä tehokkaampi kuin normaalit polyuretaanieristeet. Umpisoluinen eriste on koko paksuudeltaan ilmatiivis estäen lämmön karkaamisen ilmavuotojen mukana, mutta diffuusioavoin päästäen kosteutta poistumaan myös eristeen läpi betonielementin sisäkuoresta. Eristettä voidaan käyttää uuden paloasetuksen mukaan jopa enintään 56 metriä korkeissa P1-paloluokan rakennusten tuulettuvissa julkisivuissa.
20183_52055.jpg
Uuden paloasetuksen mukainen rakenne
Uudella paloasetuksella on helpottavia vaikutuksia rakentamisen paloturvallisuuteen suunnittelun osalta. Asetus ja sen perustelumuistio selkeyttivät myös Kingspan Kooltherm -eristelevyjen käyttöä, joiden avulla voidaan toteuttaa paloturvallisia rakenneratkaisuja ilman erillistä palosuojausta korkeissakin rakennuksissa. Kingspan Insulation Oy:n eristeitä on nyt mahdollista käyttää laajemmin eri rakenteissa.
20213_69008.jpg
"Vuokran­antajasta katastrofi­konsultiksi" - tuhoisa tulipalo on talo­yhtiön pahin painajainen
Tuhoisa tulipalo roihusi suuressa porilaiskerrostalossa keväällä 2019 muuttaen 250 ihmisen kodin hetkessä asuinkelvottomaksi rakennustyömaaksi. Palon jälkeiset kaksi vuotta ovat työllistäneet täysipäiväisesti taloyhtiön puheenjohtaja Matti Majasaaren, joka luonnehtii työnkuvansa muuttuneen vuokranantajasta katastrofikonsultiksi. Kriisitilanteessa taloyhtiön on tärkeää pysyä toiminta- ja päätöksentekokykyisenä. Lamaantumiseen ei ole varaa, kun rahalliset vahingot halutaan minimoida ja normaalielämään palata mahdollisimman pian.
20203_63064.jpg
Miksi espoolainen rivitaloyhtiö hankki älylukot?
Kun espoolaisessa rivitalokohteessa alettiin suunnitella vanhan lukitusjärjestelmän vaihtoa, oli yhdellä satunnaisella rautakauppareissulla lopputuloksen kannalta suuri merkitys. Silloin taloyhtiön hallituksen jäsen Juha Sääskilahti törmäsi uudenlaiseen älylukkoratkaisuun, joka herätti heti kiinnostuksen. Tarkemmalla tutustumisella selvisi, että kyseessä oli Abloy-tuoteperheeseen kuuluva Yale Doorman -älylukko, jossa oli juuri niitä ominaisuuksia, joita espoolaisen taloyhtiön hallitus oli etsinyt. Lisäksi hinta oli kilpailukykyinen perinteisten mekaanisten järjestelmien rinnalla.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestys vai asunto-osakeyhtiölaki?
Yhtiössä on 4 erillistaloa (pientaloa) ja yhtiöjärjestyksessä todetaan että: "Osakkeenomistajat vastaavat hallitsemiensa rakennusten ja maa-alueiden rakentamisesta, huollosta, kunnossapidosta ja peruskorjaamisesta ensisijaisesti itse".Kysymys: Pitääkö hallituksen tässäkin tapauksessa valvoa ja olla vastuullinen kunkin huoneiston korjauksista?Entä 5-vuotis korjaussuunnitelmat, hallituksen vai osakkeenomistajien vastuulla?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton