• Etusivu
  • Remontti

Julkisivusaneeraus pienentää kiinteistön energialaskua

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingspan Insulation Oy
Päivitetty 22.09.2023
202211_80174.jpg

Täysimittaisissa julkisivusaneerauksissa vaihdetaan myös lämmöneristeet. Joissain kohteissa rakenteellista energiatehokkuutta parannetaan kasvattamalla eristepaksuutta. Tämä luo lähes poikkeuksetta tarpeen kasvattaa rakennuksen ulkomittoja. Sokkeleiden kasvattaminen ja räystäslinjojen muuttaminen on myös hyvin kallista, joten kiristyneisiin vaatimuksiin pitäisi pystyä vastaamaan muuttamatta alkuperäisiä rakennepaksuuksia.

Vain pieni osa kiinteistöistä yltää parhaimpaan energialuokkaan

– Uudisrakentamisessa omistajat tekevät usein kohteistaan suoraan minimivaatimuksia energiatehokkaampia, jolloin he saavat merkittävää taloudellista etua. Myös korjausrakentamisessa rakennuksen vaipan eristäminen on tuottoisa sijoitus. Näillä leveysasteilla se on myös yksi suurimmista ympäristöteoista, painottaa Kingspan Insulation Oy:n kehityspäällikkö Mikko Nikander.

Ei paksumpaa vaan tehokkaampaa

Vanhojen kerrostalojen ulkoseinärakenteiden lämmöneristävyys on usein hyvin vaatimatonta nykyrakentamiseen verrattuna. Vanha lämmöneristekerros saattaa olla alun perinkin hyvin ohut, ja rakenteen eristyskyky sekä tiiveys ovat heikentyneet ajan myötä. Ohuita Kooltherm-eristeitä käyttämällä ulkoseinärakenteista saadaan tiiviimpiä, jolloin lämmitysenergiaa ei kulu lämpöhäviöiden paikkaamiseen ja energiatehokkaalla lämmöneristyksellä rakennuksen lämmityskustannukset pysyvät maltillisina.

"U-arvon vähimmäisvaatimuksiin ja jopa niiden yli päästään kasvattamatta eristekerrosten paksuutta käyttämällä uusia, tehokkaampia eristysratkaisuja. Käyttämällä korjausvaiheessa ohuita eristeitä säästöjä syntyy myös rakenteiden osalta. Näin vältytään esimerkiksi perustusmuurin leventämiseltä, julkisivupinnan ja sokkelin etäisyyden kasvattamiselta tai kalliilta muutoksilta ikkuna- ja kattorakenteisiin", Nikander kertoo.

Kooltherm-eristeessä yhdistyy kovien eristeiden ja muiden markkinoilla olevien eristeiden parhaimpia ominaisuuksia. Koska eristeen lämmönjohtavuus on vain 0,021 W/(m·K), jopa 120 mm ohuella Kooltherm-eristekerroksella saavutetaan U-arvo 0,17 W/(m²·K). Kooltherm eristeessä ei myöskään tapahdu konvektioita.

Verrattuna muihin koviin lämmöneristeisiin, Kooltherm erottuu edukseen niin palo-ominaisuuksiltaan kuin huokosrakenteeltaan ja vesihöyrynläpäisevyydeltäänkin. Kooltherm-tuotteiden solurakenne sallii vesihöyryn kulkeutumisen eristeen läpi, mikä ilmenee lyhyempinä rakenteen kuivumisaikoina, kun sisäkuori kuivuu huomattavasti nopeammin kuin käytettäessä muita kovia lämmöneristeitä.
Kooltherm-eristeet voidaan asentaa lisälämmöneristeeksi myös vanhan betonisandwich-rakenteen ulkopuolelle, jos alkuperäisen rakenteen kunto sen sallii.

Betonisandwich-rakenteen sisäkuoren (150 mm) kosteuspitoisuuden keskiarvo

VTT:n simuloinneissa Kooltherm-eristetty kantava betonisisäkuori saavutti 85 % RH kosteustason lähes yhtä nopeasti kuin käytettäessä mineraalivillaa ja huomattavasti nopeammin kuin muilla kovilla lämmöneristeillä. Koolthermin rakenne mahdollistaa kosteuden siirtymisen eristeen läpi ulospäin.

202210_79847.jpg
Info

Info

Julkisivun eristeratkaisu Kooltherm

  • mahdollistaa tehokkaan eristyksen kasvattamatta rakennepaksuuksia
  • on paloturvallisin kovista lämmöneristeistä
  • kondensaation puuttuminen edistää terveellisiä olosuhteita rakennuksen sisällä pienentämällä homekasvuston syntymisen riskiä

Tutustu Kingspanin energiatehokkaisiin eristeisiin.

Kingspan Insulation Oy
Remontti
eristys
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20112_24578.jpg
Roikkuuko jääpuikkoja räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden pois rakenteista. Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
20222_76821.jpg
Sauna-Satu turvaa saunan rakenteet
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinipaperi on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20171_47972.jpg
U-arvo jopa 0,12 vain 160 mm:n eristepaksuudella
Kingspan Kooltherm K15 Julkisivueriste on tehokas julkisivujen lämmöneriste, jolla on erinomainen lämmöneristyskyky - λD-arvo jopa 0,021 W/mK. Lämmöneriste on vielä tehokkaampi kuin normaalit polyuretaanieristeet. Umpisoluinen eriste on koko paksuudeltaan ilmatiivis estäen lämmön karkaamisen ilmavuotojen mukana, mutta diffuusioavoin päästäen kosteutta poistumaan myös eristeen läpi betonielementin sisäkuoresta. Eristettä voidaan käyttää uuden paloasetuksen mukaan jopa enintään 56 metriä korkeissa P1-paloluokan rakennusten tuulettuvissa julkisivuissa.
201612_47856.jpg
Tehokas kosteussuoja varsinkin kellarille
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin ottaminen hyötykäyttöön voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.Tehokas kosteussuojaus syntyy rakenteiden ulkopuolisesta lämmöneristyksestä ja niiden hengittämis- ja kuivumismahdollisuuksista, kapillaarisen kosteuden katkaisusta ja tehokkaasta salaojituksesta. ISODRÄN®-levyllä on kaikki nämä ominaisuudet. Siksi Isodräniä käyttämällä voidaan varmistaa esim. kellaritilojen kuivana pysyminen.
turner alumiiniprofiiliovi
Laadukkaat alaovet tuovat säästöä
Taloyhtiöissä toteutetaan tänäkin vuonna useita remonttiprojekteja ja kunnostushankkeita. Energiatehokkuuden ja käyttäjäystävällisyyden edistäminen parantavat usein mielikuvaa ja kokemusta taloyhtiöstä. Mutta koska viimeksi on taloyhtiössä kiinnitetty huomiota niinkin yksittäiseen asiaan kuin rappukäytävään johtavaan ulko-oveen?
201911_61276.jpg
Kustannustehokas salaojaremontti
Monessa 60- ja 70-luvulla rakennetuissa kerrostaloissa mahdolliset salaojat ovat tulleet jo tiensä päähän, eikä hulevesien käsittelystä ole huolehdittu sen ajan rakentamisessa. Maaperään kerääntynyt kosteus on voinut jo vaikuttaa rakenteisiin ja kellareihin on mahdollisesti päässyt kosteutta. Tämä huomattiin myös helsinkiläisessä taloyhtiössä, jossa parkkipaikkaremontin yhteydessä päätettiin uusia vanhat salaojat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton