• Etusivu
  • Remontti

Julkisivusaneerauksessa myös ääneneristävyys tärkeää

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Julkaistu 06.04.2011Päivitetty 05.09.2011
20114_25271.jpg

Mitä lähempänä ajoväyliä rakennus sijaitsee, sitä perusteellisemmin tulisi ääniasioihin kiinnittää huomiota.

Julkisivukorjauksen eri rakenneratkaisuja toisiinsa verrattaessa, ratkaiseviksi valintatekijöiksi muodostuvat useimmiten hinta ja ulkonäkö. Sen jälkeen mietitään energia-, elinkaari- ja huoltovapaustekijöitä. Ääniasiat jäävät useimmiten taka-alalle tai kokonaan vaille käsittelyä, vaikka ääneneristävyys on olennainen osa asumismukavuutta, toteaa ääni ja akustiikka-alan asiantuntija DI Heikki Helimäki, Helimäki Akustikot Oy:stä.

Haluatko lisätietoa julkisivusaaneerauksesta?

Jätä yhteydenottopyyntö!

Julkisivukorjauksissa ääneneristävyys jää usein vähemmälle

Suurin osa tämän hetken ja tulevaisuuden julkisivukorjauksista tehdään 70-luvun elementtikerrostaloihin, joiden betoniset ulkokuoret ovat varsin huonokuntoisia ja joiden korjaamiseksi ei riitä enää pelkkä paikkakorjaus tai ohutpinnoitus.

Vanhan sandwichelementtirakenteen ulkokuori, eristeet sekä useimmiten myös ikkunat poistetaan ja tilalle rakennetaan uusi ja samalla myös energiatehokkaampi julkisivurakenne. Vaihtoehtoja uudeksi julkisivurakenteeksi on monia: muurattu julkisivu, eristerappaus, erilaiset levyratkaisut jne. Uuden julkisivumateriaalin valintaan vaikuttavat ennen kaikkea kaavalliset ja kaupunkikuvalliset tekijät, mutta nykyisin yhä enemmän myös energiatehokkuus ja vähäinen huollon tarve. Sen sijaan uuden rakenteen ääneneristävyyden muuttuminen vanhaan rakenteeseen nähden jää poikkeuksetta liian vähälle huomiolle.

Hyvä ääneneristys on tärkeä osa asumisviihtyvyyttä

Rakennuksen ulkovaipan ääneneristävyys vaikuttaa asumismukavuuteen myös muilla kuin melualueilla. Mitä heikommin ulkovaipan rakenne eristää ääntä, sitä helpommin yksinkertaisetkin äänet, kuten ihmisten välinen keskustelu, lasten pelit ja leikit, autojen käynnistämiset jne., jotka tapahtuvat asuinrakennuksen välittömässä läheisyydessä – kuten piha- tai katualueella – kantautuvat sisälle ja häiritsevät asumista.

Oma koti on ihmiselle se paikka, jossa tulisi olla riittävän hyvät olosuhteet niin rentoutumiseen kuin lepoonkin ja siksi hyvällä ääneneristävyysdellä on myös merkitystä, jatkaa Helimäki.

Massiiviset rakenteet vaimentavat parhaiten liikennemelun.
Massiiviset rakenteet vaimentavat parhaiten liikennemelun.

Haitallisimpia melulähteitä ovat bussit, rekat ja moottoripyörät

Yleensä häiritsevimpiä ulkomelun aiheuttajia ovat pieni- eli matalataajuista ääntä aiheuttavat ulkoiset äänilähteet, kuten linja-autot, jätteidenkeräysautot, moottoripyörät, rekat, kuorma-autot jne.

Pienitaajuinen melu on helpoin eristää käyttämällä rakenteissa raskaita materiaaleja kuten tiiltä tai betonia. Perussääntönä voidaan sanoa myös se, että pehmeä eriste eristää ääntä paremmin kuin kova eriste. Myöskään eristepaksuutta lisäämällä ei välttämättä saada kaikissa rakenneratkaisuissa ääneneristävyyttä lisäävää lisäarvoa, vaikka usein niin luullaan.

Julkisivurakenteen muutos voi sisältää ääniriskin

Vanhan betonielementtitalon ääneneristävyys ulkoista melua vastaan on huolellisesti toteutettuna varsin hyvä, mikä uutta julkisivukorjausratkaisua mietittäessä tulisi ottaa alusta alkaen huomioon, jotta asumisviihtyvyys ei julkisivuremontin jälkeen muuttuisi ainakaan oleellisesti huonommaksi.

Jos ulkoseinärakenne muutetaan korjauksen yhteydessä esimerkiksi eristerapatuksi voi ääneneristävyys huonontua jopa siinä määrin, että ero on selkeästi havaittavissa. Ulkoseinärakenteen pintamassalla onkin varsin merkittävä vaikutus, kun on kysymys pienitaajuisen melun, kuten esimerkiksi liikennemelun eristämisestä.

20114_25294.jpg
20114_25295.jpg

Ääneneristävyysvaatimukset annetaan yleensä kaavassa

Rakennuksen ulkovaipan ääneneristystä koskevat vaatimukset on annettu yleensä asemakaavassa kaavamääräyksinä. Kaavamääräyksissä määritellään myös, koskeeko vaatimus tie-, raide- vai lentoliikennemelua. Lähtökohtana asetetuille melutasoille rakennuksen sisätiloissa ovat valtioneuvoston asettamat melutasojen ohjearvot sekä päivällä että yöllä. Nämä ohjearvot ovat asuinrakennuksien osalta 35 dB päivällä ja 30 dB yöllä.

Tieliikennemelua tarkasteltaessa rakennuksen ulkovaippaan kohdistuvaan melutasoon vaikuttavat liikennemäärä, nopeusrajoitus, rakennuksen etäisyys liikenneväylästä, maaston muodot jne. Kaikkien rakennusten osalta meluongelma ei ole samanlainen, vaan liikenteen aiheuttama melutaso riippuu aina rakennuksen sijaintipaikasta.

Perussäännöt korjauskohteissa hyvälle ulkovaipan ääneneristävyydelle

  • Mitä massiivisempi rakenne on, sen paremmin se eristää ulkoista ääntä
  • Tiili tai betoni on paras ääneneristäjä haitallisempaa ja vaikeammin hallittavaa pieni- eli matalataajuista ulkoista melua vastaan
  • Ilmarako julkisivumateriaalin takana parantaa ääneneristävyyttä ulkoseinärakenteessa
  • Pehmeä lämmöneriste on parempi ääneneristäjä kuin kova eristemateriaali
  • Korvausilmaventtiilit ulkoseinässä alentavat ääneneristävyyttä ja niiden tulee olla äänenvaimennettuja
  • Peruskorjauksen yhteydessä myös ikkunoiden ääneneristävyydellä on ratkaiseva merkitys, erityisesti silloin, kun niiden osuus seinäpinta-alasta on suuri

Lue lisää julkisuvukorjaamisesta
Wienerberger Oy Ab
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20098_18375.jpg
Kestävä tiilijulkisivu elementtijulkisivun tilalle
Korjausprosessi vaihe vaiheeltaUuden muuratun julkisivun tekeminen alkaa liittyvien rakenteiden kartoituksella sekä perustusten tutkimisella. Vanhan rakenteen huonon kunnon vuoksi ulkokuori useimmiten poistetaan ja samoin tehdään vanhoille lämmöneristeille, jotka ovat saattaneet olla märkiä jo pitkiäkin aikoja. Riittämätön eristetilan tuuletus ja tiivis ulkokuori ovat estäneet eristetilaan joutuneen veden poistumista. Samalla rakenteeseen on saattanut kehittyä myös erilaista home- ja itiö kasvustoa.Uuden muurattavan tiilijulkisivun hyvä ominaisuus on sen tuulettuvuus. Riittävä (n. 30-45 mm) ilmarako mahdollistaa rakenteen eristetilan kuivana pysymisen kaikissa olosuhteissa. Kun eristeet eivät ole suoraan kiinni julkisivumateriaalissa, ei suoraa tuulen paineen aiheuttamaa veden eristeisiin joutumista myöskään tapahdu. Kun julkisivun pintamateriaali tuulettuu sekä ulko- että taustapuolelta, on myös sen kuivuminen sateen jälkeen nopeampaa kuin tuulettumattomissa rakenteissa.
20099_18822.jpg
Tiilestä muuratut savupiiput
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen: se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.
200910_19268.jpg
Vanhan julkisivun korjaus
Jatkuvasti kohoava energian hintataso on johtamassa siihen, että kauniin ulkonäön ohella myös rakenteen elinkaariedullisuus eli käytön aikaiset kustannukset tulee olemaan yhä tärkeämpi valintakriteeri julkisivun peruskorjausvaihtoehtoa valittaessa. Tiilijulkisivu on pitkällä aikavälillä energiaedullisin ja vähiten huoltoa kaipaava julkisivuratkaisu.Lisätietoa julkisivun korjaamisesta tiilellä
20216_71335.jpg
Kenelle lipputangon siirtäminen kuuluu?
Pyysin kaksi vuotta sitten taloyhtiön kokouksessa, että hoitoalueellamme oleva lipputanko siirretään pois. Pyysin tätä koska taloyhtiön muut asukkaat ovat rakentaneet aidan hoitoalueensa ympärille. Me emme tätä kuitenkaan voi rakentaa koska lipputanko tulisi aidan sisään. Taloyhtiön asukkaat siis käyvät laittamassa lipun salkoon meidän kukkapenkissämme.Tämä äänestettiin taloyhtiön kokouksessa päätetyksi. Pöytäkirjaan merkittiin, että hallitus päätti siirtää lipputangon pois hoitoalueeltamme. Tätä ei kuitenkaan ole toteutettu, vaikka kolmessa kokouksessa on näin päätetty. Nyt kevään hallituksen kokouksessa jälleen päätettiin, että lipputanko siirretään. Näin ei kuitenkaan vieläkään ole tehty. Kuinka kauan on sallittua odottaa tällaista useaan kertaan päätettyä asiaa?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Vesivahinko naapurissa
Naapurissamme havaittiin vesivahinko ja sinne kutsuttiin eräs firma arvioimaan tilannetta. Mitään lattioita ei avattu, mutta koska yhtiö on -86 rakennettu, todettiin kylpyhuoneen vesieristysten pettäneen ja suihkuveden levinneen ympäriinsä. Kylpyhuoneen ulkopuolella n. 50 cm parketti mustunut ja viereisen huoneen vaatekaappien pohjat tihkuvat vettä. Vesivahinko on levinnyt myös saunaan pitkälti ja seinät ovat n. 50 cm korkeudelle asti märkiä.Voiko näin laaja vesivahinko tapahtua pikkuhiljaa? Eikö tuo lattia olisi pitänyt avata ja tutkia mistä vesi tulee? Asukas ei suostu siihen, että yhtiö aloittaa heti asunnossa remontin ja kuivatuksen, vaan vasta 3 kk päästä. Eikö remontti pitäisi aloittaa heti, ettei vahinko laajene? Eikö noin suuren vesivahingon pitkään muhiminen ole jo altistanut rakenteita homeellekin? Onko yhtiö korvausvelvollinen jos asukas ei suostu korjaustoimenpiteisiin välittömästi?
20223_77275.jpg
Väestönsuoja on nyt puhuttu aihe - Kaikille ei ole osoitettu omaa väestönsuojaa
Kiristynyt maailmantilanne ja turvallisuudentunteen muutokset ovat saaneet ihmiset kiinnostumaan väestönsuojelusta ja etenkin väestönsuojista. Monikaan ei edes tiedä, missä sijaitsee lähin väestönsuoja tai minne pitäisi mennä jos hätätilanne tulisi. Vaikka väestönsuojia rakennetaan koko ajan lisää, on rakennettu vuosikymmenten ajan, on kuitenkin aika kiinnittää huomiota myös siihen, missä kunnossa ne ovat ja onko niissä tarpeellinen varustus nykypäivän maksimaaliseen väestön suojelemiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton