• Etusivu
  • Piha

Vahinko on helpompi torjua kuin korjata

Tunnista turvaetäisyydet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.10.2024
20215_70459.jpg

Myöhäinen ajankohta, ehkä jo aamuyön puolella. Yksinäinen kulkija liikkeellä vakain aikein tai muutaman nuoren porukka juuri sinä ratkaisevana hetkenä, kun joukossa tyhmyys tiivistyy, uho on suurimmillaan eikä kukaan ajattele teon seurauksia. Taloyhtiö voi sekä pienentää riskiään joutua tuhopolton kohteeksi että pyrkiä minimoimaan mahdollisen teon seurauksia.

Ilkivallan, samoin kuin tahallisen tuhopolton yrityksen, kohde valikoituu yleensä melko sattumanvaraisesti. Niin tekoon kuin kohteen valintaan vaikuttaa muiden seikkojen lisäksi kohteeseen pääsy ja sytytysyrityksen helppous. Hetken hölmöily voi tulla kalliiksi myös muille kuin tekijälle itselleen. Taloyhtiön kannattaakin pyrkiä ehkäisemään palovahingot ennalta, sillä torjuttu vahinko on aina halvempi ja helpompi vaihtoehto, kuin vahingon korjaaminen jälkikäteen. Tuhopolttojen aiheuttamat vahingot lasketaan vuosittain miljoonissa Euroissa.

Jätekatokset ja roska-astiat ovat alttiita tuhopoltolle

Arvioiden mukaan noin kolmannes kaikista rakennuspaloista on tahallaan sytytettyjä. Näistä jopa lähes puolet kohdistuu jätehuollon järjestelyihin, joko jäte- ja paperinkeräysastioihin tai jätekatoksiin. Tuhopoltoissa hyvin yleinen sytytyskohde ovat jätekatokset, roska-astiat sekä muut pihan kevyet rakennelmat.

Pelastuslain mukaan rakennuksen omistajan ja haltijan on huolehdittava siitä, että rakennukset ja rakennelmat ympäristöineen ovat sellaisessa kunnossa, että tulipalon syttymisen, tahallisen sytyttämisen sekä leviämisen vaara ovat vähäisiä (Pelastuslaki 379/2011, 9§).

Rakenteellisen palontorjunnan keinoin huolehditaan rakennuksen teknisen paloturvallisuuden täyttymisestä jo rakennusvaiheessa. Rakennuksen käyttöönoton jälkeen kiinteistön käyttäjien on omilla toimillaan aktiivisesti ehkäistävä tulipalojen syttymistä.

Tulipaloja ehkäistään muun muassa huolehtimalla siitä, että kiinteistössä ei säilytetä syttyvää materiaalia sen enempää kellari- tai ullakkotiloissa kuin rakennuksen ulkoseinustoillakaan, mikäli siitä aiheutuu vaara palon leviämisestä rakennukseen.

Maankäyttö- ja rakennusasetuksessa (895/1999) säädetään lisäksi jätehuoltotilojen järjestämisestä. Asetuksessa vaaditaan, että jätehuoltotilat ja -rakennelmat on tarvittaessa aidattava tai suojattava muulla tavoin palovaaran välttämiseksi (Maankäyttö- ja rakennusasetus 895/1999, 56§).

20215_70460.jpg

Kuinka tuhopolttoyrityksiä kannattaa torjua?

Pihalla sijaitsevien roska-astioiden ja niihin liittyvien rakennelmien suojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota, jotta ulkopuolisten ei ole helppoa päästä niihin käsiksi. Pihan aitaaminen sekä jätekatosten ja muiden varastojen lukitseminen estää asiattomien pääsyn ja ennaltaehkäisee tehokkaasti tuhopolttoyrityksen kohteeksi joutumista. Katoksen ulkopuolella olevat astiat olisikin hyvä varustaa aina lukitulla kannella. Taloyhtiön asukkaille lukituksen tarpeellisuutta voidaan perustella sillä, että se mikä helppokäyttöisyydessä kenties menetetään, saadaan takaisin kiinteistön yleisen turvallisuuden kohentumisena.

Vanhemmissa taloyhtiöissä yleisesti esiintyvän avoimen jätekatostilan turvallisuutta voidaan parantaa merkittävästi myös jälkikäteen. Markkinoilla on saatavilla erilaisia valmisratkaisuja jätekatostilan oviksi, jolloin myös tilan lukittavuus saadaan kuntoon. Luonnollisesti kiinteistössä on tällöin huolehdittava, että myös jätteenkuljettajalla on pääsy jätehuoltotilaan.

20215_70461.jpg

Käyttömukavuuden ja ennen kaikkea raskaiden jäteastioiden tyhjennyksen kannalta on muistettava ottaa huomioon oviaukon riittävä leveys, oven auki pysyminen jäteastian siirron aikana sekä oviaukon kynnyksettömyys. Kynnys hankaloittaa huomattavasti jätteenkuljettajan työskentelyä, samalla kun se altistaa tapaturmille. Jätehuoltotilan lattian tulisikin aina olla maanpinnan tasossa.

Esimerkiksi erilaiset teräsrunkoiset liukuovet ovat helppokäyttöisiä ja toimivia ratkaisuja jätekatostilojen oviksi, koska talvella oven eteen mahdollisesti kasautuva lumi ei haittaa oven avaamista. Oven verhoilu voi olla esimerkiksi kuumasinkittyä teräsverkkoa tai puuta, kunhan huolehditaan tilan riittävästä tuulettuvuudesta jatkossakin. Riskiä tuhopolttoyrityksen, samoin kuin muunkin ilkivallan kohteeksi joutumista, vähentää myös piha-alueen hyvä ulkovalaistus.

Näin turvaetäisyydet vaikuttavat paloturvallisuuteen

Palon mahdollisesti syttyessä vahinkoja pienentää roska-astioiden, jätekatosten ja muiden rakennelmien oikea sijoittaminen piha-alueella. Riittävillä turvaetäisyyksillä pystytään estämään tulipalon leviäminen rakennuksiin. Palo leviää syttymiskohteestaan joko johtumalla rakenteita pitkin, liekkien lähettämän lämpösäteilyn välityksellä tai palosta syntyneiden kuumien palokaasujen ja hiukkasten välityksellä. Tämän vuoksi turvaetäisyyksissä on huomioitava sekä vaakasuuntainen että pystysuuntainen turvaetäisyys.

Usein rakennuksen ulkoseinän vierellä syttynyt palo leviää räystään rakenteiden kautta ullakko- ja vesikattorakenteisiin, vaikka ulkoseinärakenne itsessään olisikin palamaton eikä siinä olisi ikkunoita. Vaakasuuntaisten turvaetäisyyksien täyttyessä vähentyy myös kuumien savukaasujen välityksellä räystään kautta rakennuksen kattorakenteisiin leviävän palon vaara.

Liekin vaakasuuntainen säteily ei aiheuta palon leviämisen vaaraa silloin kun ikkunattomassa umpijulkisivussa ei ole käytetty pintarakenteena palamiskelpoista materiaalia, kuten puuta tai muovia. Näissäkään tilanteissa roska-astioita tai helposti palavia rakennelmia ei kuitenkaan saa asettaa seinän viereen, jos ulkoseinän runkorakenteissa tai eristyksissä on käytetty palamiskelpoista materiaalia tai katon räystäsrakenteet ovat liian matalalla.

20215_70462.jpg

Turvaetäisyysryhmät

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) antaa selkeät ohjeet turvaetäisyyksiin oppaassaan Pihan jäteastiat ja tuhopolttojen torjunta. Vaakasuuntaiset turvaetäisyyden määritellään rakennuksen räystäslinjasta. Oppaan mukaan vähimmäisturvaetäisyys pistemäiselle palolähteelle, kuten isolle ulkoroihulle, on vähintään kaksi ja puoli metriä rakennuksen räystäslinjasta. Roska-astioiden, jätekatosten ja muiden rakennelmien turvaetäisyydet alkavat neljästä metristä.

Huomio

Huomio

Neljän metrin turvaetäisyys

Vähintään neljän metrin päähän rakennuksen räystäslinjasta voidaan sijoittaa yksittäiset 600 ja 240 litran roska-astiat, metalliset roska-astiat sekä alle puolentoista metrin levyiset ja korkuiset palavista materiaaleista tehdyt rakennelmat ja esineet.

Kuuden metrin turvaetäisyys

Vähintään kuuden metrin päähän rakennuksen räystäslinjasta voidaan sijoittaa useamman roska-astian rivistöt, pahvirullakot sekä kahdesta neljään metriä leveät ja korkeat tehdyt rakennelmat, jotka on tehty palavista materiaaleista. Sama koskee palavien materiaalien varastokasoja.

Kahdeksan metrin turvaetäisyys

Kahdeksan metrin päähän rakennuksen räystäslinjasta tulee sijoittaa ns. avolavat eli palamiskelpoista materiaalia sisältävät vaihtolavat. Myös jätekatokset, puurakenteiset erilaiset "mökit" ja muut vastaavat rakenteet on sijoitettava vähintään kahdeksan metrin päähän. Samaan turvaetäisyysryhmään luetaan lisäksi asuntovaunut ja -autot, kuormalavapinot sekä neljästä kuuteen metriä leveät, palavista materiaaleista tehdyt rakennelmat ja palamiskelpoisten materiaalien varastokasat.

Ahtaat sisäpihat

Tiiviin kaupunkirakentamisen myötä ahtailla sisäpihoilla ei aina pystytä noudattamaan yllä mainittua kahdeksan metrin vaakasuuntaista turvaetäisyyttä jätekatoksen sijoittamisessa. Lisäksi katoksen vaatimat tuuletusaukot vaikeuttavat paloturvallisen jätekatoksen suunnittelua. Näissä tilanteissa on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että jätekatoksen umpiosien rakenteet täyttävät palonkestoltaan määräysten mukaiset paloluokitukset, samalla kun katoksen avoin tuuletusseinä sijoitetaan poispäin rakennuksesta ja vähintään neljän metrin päähän rakennuksesta. On huomioitava myös avoimen tuuletusseinän turvaetäisyys mahdolliseen naapurirakennukseen.

Mikäli jätehuoltojärjestelyjen paloturvallisuusseikat huolettavat taloyhtiössä tai niissä epäilee olevan puutteita, tulee kääntyä paikallisen paloviranomaisen tai vakuutusyhtiön edustajien puoleen, jotta löydetään turvalliset ratkaisut. Tehokkain tapa torjua tulipalon tuhoja on tulipalon syttymisen estäminen.

Julkaistu Omataloyhtiö-lehdessä kevät 2021

LÄHTEET: Pelastuslaki 379/2011, Maankäyttö- ja rakennusasetus 895/1999, Suomen Pelastusalan keskusjärjestö (SPEK), Pihan jäteastiat ja tuhopolttojen torjunta, Jarmo Majamaa, 3. uusittu painos, Helsinki 2020

Piha
jätehuolto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202111_73400.jpg
Saako taloyhtiön roskalavaa tonkia aarteiden toivossa?
Roskalavaryhmässä käy kuhina. Nyt on hyvää tavaraa tarjolla, kannattaa käydä tarkistamassa.Toisen roska on toisen aarre, niinhän se menee, mutta saako roskalavalta ottaa mitä haluaa ja kuka tahansa? Entä voiko taloyhtiö joutua vastuuseen, jos dyykkari teloo itsensä lavalle kömpiessä tai saa kauniin nojatuolin mukana kutsumattomia vieraita? Lakimies Markus Talvio Jurinetistä tietää vastaukset.
20181_51394.jpg
Onko jätevesien käsittelyn uusi lainsäädäntö sinulle tuttu?
Arviolta 100 000 rantakiinteistön omistajaa joutuu tekemään jätevesiremontinJätevesien käsittelyä koskeva lainsäädäntö uudistui huhtikuussa 2017. Biolanin teettämä tuore kuluttajakysely kertoo, että kiinteistönomistajat ovat epävarmoja lainsäädännön velvoitteista. Myös vanhoihin kiinteistöihin tarvitaan pikaisia jätevesiremontteja. Biolanin marraskuussa teettämään jätevesikyselyyn vastasi 923 suomalaista pientaloasujaa tai mökkiläistä.Jätevesijärjestelmä on kunnostettava ensi vuoden lokakuuhun mennessä, jos rakennus sijaitsee luokitellulla pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta. Tietysti sillä ehdolla, että se ei jo täytä uuden lain vaatimuksia. Biolanin teettämän kyselyn vastaajista lähes 80 prosenttia oli tietoinen takarajan päivämäärästä. Sen sijaan yli puolet vastaajista ei tiennyt, että tämä velvoite koskee myös vanhoja kiinteistöjä.‒ Kaikkien ennen vuotta 2004 rakennettujen ja rannassa tai pohjavesialueella sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmät pitää kunnostaa määräpäivään mennessä. Rantamökit ovat suurin yksittäinen ryhmä, jossa tarvitaan jätevesiremontteja määräaikana mennessä. Arviolta noin 100 000 rantakiinteistölle tarvitaan parannuksia jätevesiasioihin seuraavan kahden vuoden aikana, arvioi Biolan Ekoasuminen Oy:n toimitusjohtaja Matti Hakala.
20211_68191.jpg
Metallin kierrätys - tuubista toimeen!
Metallin kierrätyksen voisi ajatella olevan hyvin suoraviivaista hommaa. Mutta kuten kaikessa kierrätyksessä, on metallissakin omat sudenkuoppansa ja niksinsä. Metallin kierrätykseen taloyhtiöissä vaikuttaa 1.7.2021 voimaan tullut jätelaki. Tähän mennessä alle 20 asunnon taloyhtiöissä, joista syntyi alle 50 kg metallijätettä viikossa, metallin kierrättäminen on ollut vapaaehtoista. Nyt pienmetallin keräysastiat tulevat myös jo viiden asunnon taloyhtiöihin.
20227_79033.jpg
Varo valvomattomia SER-talkookeräyksiä
Kuluttajan voi olla vaikea tunnistaa, toimiiko esimerkiksi taloyhtiössä yleistyneiden sähkö- ja elektroniikkalaitteiden avolavakeräysten järjestäjä laillisesti. Lähimmän virallisen, maksuttoman vastaanottopisteen voi etsiä verkkopalvelussa kierrätys.info.
Moderni mustavalkoinen keittiö
Uusi ilme keittiöön: laatoita välitila uusiksi
Kun kotia haluaa uudistaa, ei tarvitse välttämättä puhua suurista remonteista tai kalliista ratkaisuista. Parhaimpia uudistuksia ovat ne, joissa lopputuloksena on itselle mieluisa kokonaisuus riippumatta siitä paljonko kunnostustyöhön on käyttänyt rahaa.Miten kotiaan voi sitten raikastaa, tässä muutama vinkki keittiöön.
20213_68959.jpg
Tiesitkö, että lattia­kaivo voidaan sijoittaa turvallisesti nurkkaan?
Vanhoissa taloyhtiöissä kylpyhuoneet ovat tyypillisesti kooltaan varsin kompakteja. Suomessa valmistetut Vieser Corner -lattiakaivot ovat erinomainen valinta erityisesti korjauskohteisiin, joissa niukka lattiapinta-ala halutaan hyödyntää maksimaalisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton