• Etusivu
  • Remontti

Valaisinten vaihto maksaa itsensä takaisin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2013
20129_32215.jpg

Tämän päivän LED-valaisin ei välttämättä erotu ulkonäöltään, mutta sen sähkönkulutus on muita pienempi. Kuva Alppilux.

Asumisen taso nousee ja sähkönkulutus laskee, kun taloyhtiön alkuperäinen valaistus uudistetaan tämän päivän tekniikalla. Yksinkertaiset toimenpiteet riittävät, ja takaisinmaksuaika voi jäädä vain muutamaan vuoteen.

Jos tyytyy kiertämään hehkulampun tilalle halvan pienloistelampun, valoa ei saa juuri entistä enempää ja lampunvaihtokierrokset jatkuvat. Vanhentunut kupu ja pinttynyt heijastin eivät nekään kykene tuottamaan samaa valovoimaa kuin 40 vuotta sitten.

Tutustu sähköistyskoulun muihin osiin!

Valonlähde ja valaisin ovat pari

Esimerkki kellarivarastosta, jossa vaihto LED-valaisimiin paransi yleisvalaistusta radikaalisti ilman valopisteiden lisäystä. Valaisin Ensto.
Esimerkki kellarivarastosta, jossa vaihto LED-valaisimiin paransi yleisvalaistusta radikaalisti ilman valopisteiden lisäystä. Valaisin Ensto.

Pelkän lampun sijaan tulee vaihtaa koko valaisin. Samalla saa käyttöön uusia toiminnallisuuksia kuten liiketunnistuksen, joka on usein sijoitettu näkymättömiin valaisimen sisään.

Yhtiön tilojen valaisinkartoitus kannattaa tehdä yhdessä sähköurakoitsijan tai sähkösuunnittelijan kanssa, jolloin saa selville myös lisävalaisinten tarpeen. Nykyisetkin valopisteet saattavat riittää, sillä uudet valaisimet ovat huomattavasti hehkulamppuja valovoimaisempia.

Esimerkiksi LED-valaisimia kerrostalojen yleisvalaisimiksi on tarjolla jo useilla valmistajilla, ja niitä on asennettu niin uusiin kuin vanhoihinkin kerrostaloihin. LEDin valontuotto on omaa luokkaansa, vaikka sen sähkönkulutus on vain murto-osa verrattuna hehkulamppuun.

Valoa vain tarpeen mukaan

Uudetporraskäytävän valaisimetosaavattunnistaa alhaalta tai ylhäältä lähestyvän kulkijan hyvissä ajoin, syttyä ennen saapumista porrastasanteelle ja sammua viipeellä poistumisen jälkeen. Enää ei tarvitse haparoida kytkimiä ja energiaakin säästyy reilusti, koska enää ei sytytetä kaikkia porraskuilun valoja alhaalta ylös asti.

Pihavalaistuksessa valovoimaltaan suuremmat valaisimet ja liiketunnistus tuovat turvaa kulkuväylille sekä vähentävät ilkivaltaa esimerkiksi roskakatosten lähistöllä. Oleellista kaikessa valaistuksen uudistamisessa onkin turvallisuuden ja asumismukavuuden lisääminen.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

Ulkokäyttöön on laaja valikoima tunnistinvalaisimia. Esimerkiksi numerovalaisin voi kirkastua havaitessaan liikettä. Kuva Hedtec.
Ulkokäyttöön on laaja valikoima tunnistinvalaisimia. Esimerkiksi numerovalaisin voi kirkastua havaitessaan liikettä. Kuva Hedtec.
LED sopii mainiosti tunnistinvalaisimeen ulos, sillä se syttyy kovassakin pakkasessa heti kirkkaana. Kuva Hedtec.
LED sopii mainiosti tunnistinvalaisimeen ulos, sillä se syttyy kovassakin pakkasessa heti kirkkaana. Kuva Hedtec.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20178_49860.jpg
Totta vai tarua? "Tekniikkaa ei ole tehty kestämään"
Tarua. Markkinoilla olevien vesimittareiden eliniässä ja ominaisuuksissa on huimia eroja."Nykyään ei tehdä kestävää tekniikkaa. Valmistajat haluavat laitteidensa päätyvän kaatopaikalle ja kuluttajat lompakko levällään takaisin kassahihnalle." Kuulostaako tutulta?Todennäköisesti kyllä ja syystäkin. Nuo väitteet eivät kuitenkaan kerro koko totuutta: on olemassa myös yrityksiä, joiden tärkein ohjenuora on kestävä kehitys. Yrityksiä, joiden valmistamien laitteiden elinikä on moninkertainen kilpailijoihinsa nähden.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Yhtiökokouksen laillisuus
Olen saanut kutsun yhtiökokoukseen jälkikäteen. Kutsu tuli, kun kokous oli jo pidetty.Voinko vaatia hallitusta kutsumaan uutta kokousta koolle? Missä ajassa pyyntö on toimitettava hallituskelle?
mies asentaa palovaroitinta kattoon
Palovaroittimien vastuu siirtyy taloyhtiölle
Pelastuslaki asettaa tarkat vaatimukset palovaroittimista rakennuksissa, mutta valitettavasti niiden noudattaminen on ollut asukkaiden vastuulla. Tutkimukset osoittavat, että jopa 70 prosentissa asukkaiden vastuulla olevista asunnoista on puutteita palovaroittimissa, mikä vaarantaa naapuruston turvallisuuden. Uusien lakimuutosten myötä paloturvallisuus tulee parantumaan taloyhtiöissä.
20233_81196.jpg
Miksi taloyhtiönne kannattaisi uusia kaukolämpö­laitteisto nyt?
Kaukolämpölaitteisto kannattaa uusia kun sen käyttöikä on 20–25 vuoden välillä. Uusimisen ajoituksen kannalta merkittäviä seikkoja ovat ARAn vielä tämän vuoden loppuun tarjoama tukimahdollisuus ja matalalämpöisempään kaukolämpöön tapahtuva siirtyminen.
20218_72014.jpg
Taloyhtiö investoi liike­huoneistoihin: Joudummeko maksajiksi?
Kiinteistöosakeyhtiö, joka yhtiöjärjestyksen mukaan noudattaa asunto-osakeyhtiölakia ja jossa hoitovastike lasketaan suhteessa 1,5 liikehuoneistot ja 1 asuinhuoneistot yhtiöjärjestyksen mukaan. Yhtiö on investoimassa mittavan rahasumman projektiin, joka kohdistuu vain liikehuoneistoihin.Kustannukset asunto-osakeyhtiölain mukaan on jaettava yhteisvastuun periaatteella, eli 1 / 1,5. Kuitenkin kun investointi on mittava ja ei kohdistu asuinhuoneistoihin, onko mahdollinen joku muu kustannusten jako? Voiko käyttää hyötyperiaatetta jakolaskelmassa esimerkiksi, jos yhtiökokous yksimielisesti niin päättää?
20121_29107.jpg
Asuinhuoneiston vuokran suuruus ja maksaminen
Omataloyhtiö.fi käsittelee käyttäjiemme toiveesta juttusarjana huoneiston vuokraamiseen liittyviä kysymyksiä. Aloitimme sarjan kertomalla vuokrauksesta ja siihen liittyvästä vuokrasopimuksesta sekä asuinhuoneiston käyttöön, kuntoon ja kunnossapitoon liittyvistä asioista. Mikäli nämä artikkelit jäivät sinulta lukematta, löydät ne alla olevista linkeistä.Tässä artikkelissa käsittelemme huoneistosta maksettavaa vuokraa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton