• Etusivu
  • Remontti

Valaisinten vaihto maksaa itsensä takaisin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.09.2012Päivitetty 02.01.2013
20129_32215.jpg

Tämän päivän LED-valaisin ei välttämättä erotu ulkonäöltään, mutta sen sähkönkulutus on muita pienempi. Kuva Alppilux.

Asumisen taso nousee ja sähkönkulutus laskee, kun taloyhtiön alkuperäinen valaistus uudistetaan tämän päivän tekniikalla. Yksinkertaiset toimenpiteet riittävät, ja takaisinmaksuaika voi jäädä vain muutamaan vuoteen.

Jos tyytyy kiertämään hehkulampun tilalle halvan pienloistelampun, valoa ei saa juuri entistä enempää ja lampunvaihtokierrokset jatkuvat. Vanhentunut kupu ja pinttynyt heijastin eivät nekään kykene tuottamaan samaa valovoimaa kuin 40 vuotta sitten.

Tutustu sähköistyskoulun muihin osiin!

Valonlähde ja valaisin ovat pari

Esimerkki kellarivarastosta, jossa vaihto LED-valaisimiin paransi yleisvalaistusta radikaalisti ilman valopisteiden lisäystä. Valaisin Ensto.
Esimerkki kellarivarastosta, jossa vaihto LED-valaisimiin paransi yleisvalaistusta radikaalisti ilman valopisteiden lisäystä. Valaisin Ensto.

Pelkän lampun sijaan tulee vaihtaa koko valaisin. Samalla saa käyttöön uusia toiminnallisuuksia kuten liiketunnistuksen, joka on usein sijoitettu näkymättömiin valaisimen sisään.

Yhtiön tilojen valaisinkartoitus kannattaa tehdä yhdessä sähköurakoitsijan tai sähkösuunnittelijan kanssa, jolloin saa selville myös lisävalaisinten tarpeen. Nykyisetkin valopisteet saattavat riittää, sillä uudet valaisimet ovat huomattavasti hehkulamppuja valovoimaisempia.

Esimerkiksi LED-valaisimia kerrostalojen yleisvalaisimiksi on tarjolla jo useilla valmistajilla, ja niitä on asennettu niin uusiin kuin vanhoihinkin kerrostaloihin. LEDin valontuotto on omaa luokkaansa, vaikka sen sähkönkulutus on vain murto-osa verrattuna hehkulamppuun.

Valoa vain tarpeen mukaan

Uudetporraskäytävän valaisimetosaavattunnistaa alhaalta tai ylhäältä lähestyvän kulkijan hyvissä ajoin, syttyä ennen saapumista porrastasanteelle ja sammua viipeellä poistumisen jälkeen. Enää ei tarvitse haparoida kytkimiä ja energiaakin säästyy reilusti, koska enää ei sytytetä kaikkia porraskuilun valoja alhaalta ylös asti.

Pihavalaistuksessa valovoimaltaan suuremmat valaisimet ja liiketunnistus tuovat turvaa kulkuväylille sekä vähentävät ilkivaltaa esimerkiksi roskakatosten lähistöllä. Oleellista kaikessa valaistuksen uudistamisessa onkin turvallisuuden ja asumismukavuuden lisääminen.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

Ulkokäyttöön on laaja valikoima tunnistinvalaisimia. Esimerkiksi numerovalaisin voi kirkastua havaitessaan liikettä. Kuva Hedtec.
Ulkokäyttöön on laaja valikoima tunnistinvalaisimia. Esimerkiksi numerovalaisin voi kirkastua havaitessaan liikettä. Kuva Hedtec.
LED sopii mainiosti tunnistinvalaisimeen ulos, sillä se syttyy kovassakin pakkasessa heti kirkkaana. Kuva Hedtec.
LED sopii mainiosti tunnistinvalaisimeen ulos, sillä se syttyy kovassakin pakkasessa heti kirkkaana. Kuva Hedtec.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20169_47406.jpg
Asuntoa ostamassa?
Omataloyhtiö.fi on listannut asioita, joihin asunnon ostajan tulisi kiinnittää huomiota asunnon ostoa suunniteltaessa. Huomattavaa on, että ostopäätöstä harkittaessa on tutustuttava huoneiston lisäksi myös taloyhtiöön ja ympäristöön. Lähestyvät korjaushankkeet eivät aina tarkoita ainoastaan elinkustannusten nousua, vaan hyvin organisoituna ja toteutettuna korjaushanke lisää paitsi kiinteistön arvoa myös asumisviihtyisyyttä. Ostopäätöstä tehtäessä on osatekijöiden kannalta mietittävä juuri se kokonaisuus, joka palvelee parhaiten ostajan henkilökohtaisia vaatimuksia tosiasioita unohtamatta.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Yhtiöjärjestys
Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä on asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 13 §:n nojalla aina mainittava ainakin:yhtiön nimi;yhtiön kotipaikkakunta Suomessa;yhtiön hallitsemien rakennusten ja kiinteistöjen sijainti ja hallintaperuste;jokaisen osakehuoneiston sijainti kiinteistöllä tai rakennuksessa, sen numero tai kirjaintunnus, rakennusalalla yleisesti hyväksyttyjä mittaustapoja noudattaen laskettu pinta-ala sekä käyttötarkoitus ja huoneiston huoneiden lukumäärä;järjestysnumerolla yksilöitynä mikä osake tai osakkeet (osakeryhmä) tuottavat oikeuden hallita mitäkin osakehuoneistoa;yhtiön välittömässä hallinnassa olevat osakehuoneistoja vastaavat tilat siten kuin 4 kohdassa säädetään ja muut yhtiön välittömässä hallinnassa olevat tilat;yhtiövastikkeen määräämisen perusteet sekä kuka määrää vastikkeen suuruuden ja maksutavan.Mikäli yhtiö käyttää nimeään kaksi- tai useampikielisenä, nimen jokainen ilmaisu on mainittava yhtiöjärjestyksessä.Osakehuoneistoon kuuluvan vähäisen varaston tai vastaavan tilan osalta yhtiöjärjestyksessä on mainittava 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetuista tiedoista vain tilan käyttötarkoitus.Tilikaudesta on määrättävä joko yhtiöjärjestyksessä tai asunto-osakeyhtiö lain 12 luvun 1 §:ssä tarkoitetussa perustamissopimuksessa.
Akvatek viemärihuolto
Teetä helppo ja siisti viemärihuolto ajoissa – vähintäänkin kuntoarvio
Toimiiko viemäri normaalisti vai vetääkö hitaasti, pitää outoja ääniä tai tuleeko viemäristä epämiellyttäviä hajuja? Milloin viimeksi viemärit on huollettu vai onko sitä edes koskaan tehty? Olisiko aika huoltaa viemärit, ennen kuin ongelmia alkaa muodostua?Viemärit oireilevat monin eri tavoin: viemäri ei vedä kunnolla, viemäristä nousee hajua tai viemäristä voi kuulua erilaisia ääniä, kuten pulputusta. Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että viemärin kunto kannattaisi tarkistaa ja viemäri huoltaa.
20232_80843.jpg
Valmisperustukset nopeuttavat sähkö­autojen lataus­aseman asennusta
Sähköautoilun suosio on muutaman viime vuoden aikana noussut merkittävästi, ja latausasemia nouseekin nyt nopealla tahdilla ympäri Suomen. Euroopan parlamentti hyväksyi lokakuussa 2022 esityksen, jonka mukaan EU:n ja siten myös Suomen pääteillä tulee olla vähintään yksi latauspiste 60 kilometrin välein vuoteen 2026 mennessä, ja esitys siirtyy seuraavaksi Euroopan unionin neuvoston käsittelyyn. Kaupallisen latausverkoston lisäksi latauspisteitä perustetaan kiihtyvällä tahdilla myös esimerkiksi taloyhtiöihin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rautanet –ketju valitsi Icopalin vuoden 2008 tavarantoimittajaksi
Icopal on valittu vuoden 2008 tavarantoimittajaksi Rautanet – ketjun kevään ostopäivillä. Palkitsemisen perusteena on toiminnan jatkuva ja ansiokas kehittäminen yhteistyössä Icopalin, Rautanettien ja Starkin kesken. Icopal on osoittanut kiitettävää halukkuutta toiminnan kehittämiseen ja lisäarvon tuottamiseen asiakkaille.Palkinnon jakoi Rautanet -kauppiaiden edustajana kauppias Jaakko Koivisto, sekä Starkin edustajana Avainasiakaspäällikkö Harri Lepistö.– Tämä on hieno tunnustus sekä pitkäjänteiselle yhteistyölle, että loistavalle aluemyyntiorganisaatiollemme, toteaa myyntijohtaja Esa Mäki Icopalista. – Vuoden 2008 tavarantoimittaja -palkinto osoittaa, että yhteistyökykyinen asenne ja aito kiinnostus kumppanuussuhteiden kehittämiseen johtaa hyviin asioihin, Mäki lisää.Rautanet -ketju on vuonna 1998 perustettu rautakauppaketju, joka muodostuu itsenäisistä rakennustarvikekauppaa harjoittavista liikkeistä. Ketjuun kuuluu lähes 100 alan liikettä maanlaajuisesti. Ketjun jäsenkauppiaat toimivat tiiviissä yhteistyössä Starkki Oy Ab:n kanssa tukeutuen hankinnoissaan Starkkiin ja sen tavarantoimittajiin. Rautanet on kuitenkin oma erillinen ketjunsa, jossa ketjupäätösten teko kuuluu kauppiaille ja jonka valikoima ja konsepti poikkeavat huomattavasti Starkin vastaavista.
20234_81522.jpg
Maksaako osakas yhtiölainan nostokuluja?
Meillä on seitsemän huoneiston rivitaloyhtiö, jonka hallituksen puheenjohtajana toimin. Olemme aloittamassa kesällä saneeraushanketta, jonka budjetti on noin 60.000 €. Tähän tarvitsemme pankkilainaa noin 50.000 €. Meillä on pantti, jonka arvo 48.000 €, mutta pankki vaatii vähintään 65.000 € arvoisen pantin/kiinnityksen. Tämä hankkiminen ei ole ongelma. Samalla harkitsemme isommalle summalle panttia/kiinnitystä tulevaisuutta silmällä pitäen.Onko oikea menettelytapa se, että rahoitus hankitaan, osakkaille tarjotaan mahdollisuus maksaa jyvitetty osuutensa ja kaikki lainan nostokulut katetaan yhtiön varoista riippumatta tuleeko yhtiölainaosuus vai ei?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton