• Etusivu
  • Piha

Vihreää viihtyvyyttä taloyhtiön viheralueille: niitty ja kansipiha

Viheralueiden kunnossapito taloyhtiössä

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Terranor Verte Oy
Julkaistu 21.03.2024Päivitetty 26.03.2024
kattopuutarhan hoitaminen-terranor-verte-1920x1080

Terranor Verte Oy tarjoaa laadukasta viheralueiden kunnossapitoa ja rakentamista lähes koko Suomen alueella.

Kellastuva nurmikko voi olla merkki siitä, että on aika harkita uudenlaista lähestymistapaa viheralueiden kunnossapitoon. Monilajinen niitty tuo taloyhtiön pihaan elämää ja väriä, tarjoten samalla ekologisen ja helppohoitoisen vaihtoehdon perinteiselle nurmikolle. Kansipuutarhat puolestaan tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden hyödyntää kaupunkitilaa vihreänä keitaana, edistää luonnon monimuotoisuutta sekä hallita hulevesiä. On harkinnan arvoinen asia luoda kestävä ja toiminnallinen ympäristö taloyhtiön asukkaille.

Niitty taloyhtiön pihalle nurmikon sijaan? Vai molemmat?

Kun taloyhtiön nurmikko alkaa kellastua ja kärsiä, on aika miettiä viheralueiden kunnossapitoa uudella tavalla. Voisiko taloyhtiön pihalla huonokuntoisen ja kitukasvuisen nurmikon muuntaa monilajisemmaksi niityksi sen sijaan, että nurmikkoa yritettäisiin kaikin keinoin elvyttää?

Nurmikon muuttaminen niityksi on yhä suositumpi valinta monille puutarhalle myös taloyhtiöissä. Syitä tähän trendiin löytyy useita. Niitty tarjoaa kauniin ja dynaamisen maiseman, joka elää vuodenaikojen mukana. Niittypiha tuo myös mukanaan luonnon monimuotoisuuden ihmeet suoraan kotipihaan. Se houkuttelee perhosia, mehiläisiä ja muita hyönteisiä, jotka ovat välttämättömiä pölyttäjiä ja joita tarvitaan myös kaupunkiympäristöissä.

<p data-block-key="stizg">Katto- ja kansipuutarhan huollossa on tärkeää seurata kasvillisuuden kuntoa ja varmistaa, että rakenteet toimivat suunnitellusti. Tämä vaatii vahvaa ammattitaitoa.</p>
Katto- ja kansipuutarhan huollossa on tärkeää seurata kasvillisuuden kuntoa ja varmistaa, että rakenteet toimivat suunnitellusti. Tämä vaatii vahvaa ammattitaitoa.

Helppohoitoinen viheralue

Toisin kuin perinteiset nurmikot, niityt eivät vaadi säännöllistä leikkaamista tai runsasta kastelua. Tämä tekee niityistä kustannustehokkaan vaihtoehdon. Vähentynyt huolto auttaa myös säästämään vettä. Lisäksi niittyjen syvemmät juuret parantavat maaperän rakennetta ja auttavat estämään eroosiota.

Niityt ovat tehokkaita hiilidioksidin sitojia ja auttavat torjumaan ilmastonmuutosta. Ne voivat sitoa enemmän hiiltä kuin perinteiset nurmikot. Lisäksi niittyjen kyky imeä ja pidättää vettä auttaa suojelemaan lähivesistöjä sekä auttaa huolehtimaan hulevesistä luonnollisemmalla tavalla.

Yksi lähestymistapa nurmikon muuttamiseen niityksi on laikuttaminen, jossa nurmialueelle lisätään pieniin kohtiin niittykasvillisuutta. Pihanhoitoa tarjoavalta Terranor Verte Oy:ltä löytyykin hoitokohteita, joissa on lähdetty monimuotoistamaan ruohoalueita muuntamalla niitä laikuittain niittyalueiksi. Näistä kokeiluista Terranor Verte Oy on saanut rohkaisevia tuloksia ja nyt odotellaan mielenkiinnolla, miten hyvin nämä nurmialueet saadaan annettua niittyjen vallattaviksi.

Onko taloyhtiössäsi kansipiha?

Kansipihalla tai kansipuutarhalla tarkoitetaan yleensä maanpinnan tasoon kansirakenteen päälle toteutettuja piha- ja viherrakenteita. Kansipihalla voi olla kasvillisuuden lisäksi jalankulku- ja liikennöintialueita, leikki- ja oleskelualueita, sekä erilaisia rakenteita ja kalusteita.

Katto- ja kansipuutarhojen merkitys kasvaa kaupungeissa. Ne ohjaavat tehokkaasti hulevesiä rankkasateissa, vähentävät kaupunkien lämpösaarekeilmiötä, suojelevat ja edistävät urbaanin luonnon moninaisuutta sekä kannustavat käyttämään kattoalueita aktiivisesti sekä toiminnallisen että visuaalisen vetovoiman lisäämiseksi.

Katto- ja kansipihan huolto

Katto- ja kansipuutarhan huollossa on tärkeää seurata kasvillisuuden kuntoa ja varmistaa, että rakenteet toimivat suunnitellusti. Kasvillisuuden on kestettävä vaihtelevat sääolosuhteet, ja sen tulee olla kasvupaikalle soveltuvaa. Puiden ja pensaiden istutuspaikat sekä tuenta on suunniteltava huolellisesti, jotta ne eivät vahingoita rakenteita.

Kansirakenteiden suunnittelu ja huolto vaativat hyvää asiantuntemusta ja jatkuvaa ylläpitoa, jotta ne voivat täyttää niille asetetut tavoitteet ja toimia turvallisesti sekä tehokkaasti. Terranor Verte Oy:n ainutlaatuinen, pitkäaikainen ja laaja kokemus kansikatoista takaa kansikattojen asiantuntevan rakentamisen sekä huollon.

Taloyhtiön viheralueiden kunnossapidon järjestäminen

Taloyhtiöiden pihan hoito ja suunnittelu on tärkeä osa kiinteistön arvon säilyttämistä ja asukkaiden viihtyvyyttä. Pihan kunnossapidossa ja hoidossa kannattaa ottaa huomioon vastuunjako, hoitotoimenpiteet, hoitopalvelun valinta ja ennakoiva suunnittelu.

Info

Info

Taloyhtiön pihan rakentamisessa huomioon otettavia asioita:

  • Pihan toimivuus, turvallisuus sekä esteettömyys
  • Pihan pintamateriaalit ja istutukset
  • Pihan rakenteet ja kalusteet
  • Pihan salaoja- ja hulevesijärjestelmät.

Taloyhtiön on hyvä järjestää pihan kunnossapito ja hoito pitkäjänteisesti ja ennakoivasti. Tähän kuuluvat muun muassa vuosittain tehtävä perusteellinen tarkistus pihan ja kiinteistön kunnosta, sekä huolehtia tarvittavista korjaus- ja kunnostustöistä. Taloyhtiön tulisi myös laatia pitkän tähtäimen suunnitelma pihan kunnossapidosta ja budjetoida sen mukaisesti.

<p data-block-key="52hnn">Arboristin työ keskittyy puuston hoitoon ja turvallisuuteen. Lisäksi arboristi hoitaa puun kaadot, karsinnan ja kuntotarkastukset.</p>
Arboristin työ keskittyy puuston hoitoon ja turvallisuuteen. Lisäksi arboristi hoitaa puun kaadot, karsinnan ja kuntotarkastukset.

Viheralueiden hoitoa suunnittelusta huoltoon

Kun taloyhtiön piha on saatu kuntoon, pihan kunnossapito ja hoito voidaan ulkoistaa huoltopalvelulle, joka hoitaa huoltosopimukseen kirjatut tehtävät.

Hoitopalvelun valinnassa on hyvä vertailla eri vaihtoehtoja. Taloyhtiöön varmasti halutaan valita luotettava ja laadukas hoitopalvelu, joka vastaa pihan kunnossapidon vaatimuksista ja tarpeista. Hoitopalvelun valinnassa tulisi ottaa huomioon palvelun laatu, saatavuus, joustavuus, kokemus sekä referenssit.

Nykyään erittäin tärkeäksi osaksi laadukasta pihan hoitoa ja hoitosopimusta sekä piharakentamista on noussut luotettavuus sekä vakavaraisuus. Taloyhtiöissä varmasti halutaan löytää yritys, joka ei heti katoa minnekään.

Terranor Verte Oy tarjoaa laadukkaat istutustyöt rautaisella ammattitaidolla. Terranor Vertellä varmistetaan kohteeseen kestävät kasvivalinnat ja huolehditaan hyvästä taimien kasvuun lähdöstä. Terranor Verteltä voi myös pyytää paikalle auttamaan ja neuvomaan kaikenlaisissa istutustöissä.

Taloyhtiöille tarjottavia palveluita

  • Salaoja- ja pihakansi remontit
  • Arboristityöt, puiden leikkaukset ja kaadot sekä kuntoarvioinnit, kantojyrsintä
  • Leikkivälineiden tarkastukset ja korjaukset
  • Viheralueiden hoitosopimukset
  • Viherrakentaminen

Terranor Verte Oy räätälöi hoitosopimukset aina asiakkaiden toiveet huomioiden.

Kysymykset ja tarjouspyynnöt voi lähettää osoitteeseen verte@terranor.fi

Luodaan yhdessä viihtyisämpi ja kaunis ympäristö!

<p data-block-key="0bmz6">Verte Oy:n viheralueiden hoito- ja kunnossapito pitää sisällään mm. nurmikoiden, pensaiden, puiden ja istutusten hoitoa.</p>
Verte Oy:n viheralueiden hoito- ja kunnossapito pitää sisällään mm. nurmikoiden, pensaiden, puiden ja istutusten hoitoa.
Terranor Verte Oy
Piha
pihasuunnittelu
viherrakentaminen
pihatyöt
viheralueiden hoito
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.
20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.
202211_80178.jpg
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto. Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:
20081_8031.jpg
Kukkapenkki muurikivistä
Matalaan muuriin istutettu kukkaryhmäTasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.
20234_81512.jpg
Miten taloyhtiön pihan kunnostus rahoitetaan?
Meillä on tulossa taloyhtiön piha-alueella kunnostustyö. Nurmikon istutus, portaiden rakentaminen turvallisuuden vuoksi sekä pyykkitelineen osto ja asentaminen. Nämä kaikki poistettiin aiemmin, kun talojen päätyihin asennettiin patolevyt.Kysymys: Voiko hallitus tai taloyhtiö päättää, että kulut rahoitetaan ylimääräisellä vastikkeella tai osakkaan omalla lainalla/rahoituksella? Vai voiko yksi osakas vaatia yhtiölainaa portaiden, nurmikon ja pyykinkuivaustelineen kulujen rahoittamiseksi?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Remonttimelusta naapureille ilmoittaminen?
Pitääkö vuokratalo-kiinteistöyhtiön ilmoittaa naapureille, jos vuokra-asunnossa tehdään iso, paljon melua aiheuttava remontti? Esim. jos koko kylpyhuone remontoidaan, asunnon lattiapäällysteet uusitaan jne. ja näistä aiheutuu kovaa koneiden ääntä.Lähinnä ajatellen naapureita siinä, että vaikka melu on päiväsaikaan tapahtuvaa, olisi naapureiden hyvä etukäteen tietää tulevasta metelistä, jotta voisi esim. koiran viedä kyseisten päivien ajaksi hoitoon muualle. Tai äitiyslomalla pienen vauvan kanssa ollessaan tietäisi olla osan aikaa muualla.Eli onko laissa jokin määräys pitääkö ilmoittaa. Jos pitää, niin mitä pitää ilmoittaa (esim. yleisesti aikajana, jonka sisällä kovaa meteliä voi olla?), kuinka kauan ennen remontin alkua ilmoitus pitäisi antaa ja miten?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton