• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Hallituksen kokouspöytäkirjasta ja varajäsenistä epäselvyyttä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 20.10.2015Päivitetty 06.06.2023
Erillistalot

Hallituksen kokouspöytäkirja ei vastaa kokouksen kulkua ja päätöksiä. Yksi jäsen on jo jättänyt pöytäkirjan allekirjoittamatta ja itse teen samoin. Mietin vain, olisiko parempaa keinoa asialle kuin erimielisen pöytäkirjan tekeminen?

Toinen askarruttava kysymys. Taloyhtiössämme on isännöitsijän mukaan ollut käytäntönä kutsua myös varajäsen ilman rajoitteita kokouksiin. Nyt kokouksessa isännöitsijä suivaantui, kun varajäsen alkaa huomautella isännöitsijän tekemisistä ja tekemättä jättämisistä. Onko kutsuttu varajäsen täysivaltainen, jos muuta ei ole sovittu?

Vastaus:

Jos hallituksen jäsen ei ole yhtä mieltä hallituksen kokouksen pöytäkirjan kirjauksista, niin silloin kannattaa jättää pöytäkirjaan eriävä mielipide. Eriävästä mielipiteestä tulee käydä selvästi ilmi mitä päätöskohtaa se koskee. Eriävillä mielipiteillä on vaikutusta arvioitaessa mahdollisia vahingonkorvausvastuita.

Ensimmäiseksi hallituksen puheenjohtajan tulee huolehtia siitä, että hallituksen jäsenet tietävät mitä on päätetty, mikä on kokouksen kulku. Tämä on kylllä puheenjohtajan vastuulla. Hän tekee selvän päätösesityksen ja tästä asiasta päätetään, ei muusta. Puheenjohtaja voi vielä kerrata vaikeammissa päätösasioissa päätöksen sisällön. Näin syntyneestä päätöksestä voi sitten hallituksen jäsen jättää eriävän mielipiteen.

Se, että jätetään pöytäkirja allekirjoittamatta sen takia että sen ei katsota vastaavan kokouksen kulkua, kertoo epäonnistuneesta kokouksen johtamisesta. Vaikka on riitaisiakin asioita, niin niistäkin kuitenkin pitää pystyä tekemään päätöksiä, vaikka enemmistöpäätöksin.

Säännönmukaisesti varajäsen osallistuu kokoukseen silloin kun varsinainen jäsen on estynyt osallistumasta. Aika yleistä lienee kuitenkin että varajäsen on mukana hallituksen kokouksessa vaikka varsinaiset jäsenetkin ovat paikalla. Tässä tapauksessa varajäsen ei voi osallistua päätöksentekoon. Hänellä on puheoikeus. Selkeintä olisi että varajäsen osallistuu kokoukseen vasta kun varsinainen on estynyt. Tietty ryhti kokouskäytännössä on syytä pitää, näin vältytään monilta epäselvyyksiltä.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymykset löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton