• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Lainapäätöksen vastustaminen ja remontin kulut

Kaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 21.09.2023
Otyn viikon kysymys

© Adobe Stock

Jos lainapäätös tehdään osakeyhtiössä äänten enemmistöllä, täytyykö päätöstä vastustaneiden osakkaiden osallistua velan maksuun?

Omistamani asunnon taloyhtiössä tuli aiheeksi kattoremontti. Vastustin yhtiökokouksessa lainan ottoa, koska remontin valmistelussa ei esitetty kuntoarviota katosta eikä kaikkia urakkatarjouksia. Rahoituspäätös hyväksyttiin kokouksessa äänten enemmistöllä, vastaehdotuksestani huolimatta.

Jälkeenpäin minulle selvisi, että kokouksen tarkistettuun ja hyväksyttyyn pöytäkirjaan oli kuitenkin merkitty, että päätös hyväksyttiin yksimielisesti. Isännöitsijän kirjoittaman pöytäkirjan tarkastajina toimi kaksi hallituksen jäsentä.

Olenko velvollinen maksamaan remontin kuluja, vaikka vastustin lainapäätöstä kokouksessa?

Vastaus:

Yhtiökokouksessa päätöksiä voidaan tehdä enemmistöpäätöksinä. Kaikkien osakkaiden suostumusta ei siis aina välttämättä tarvita ja siitä huolimatta päätökset sitovat jokaista. Kyse on ns. taloyhtiödemokratiasta. 

Olet osaltasi velvollinen osallistumaan remontin kulujen maksamiseen yhtiövastikkeiden (pääomavastike) maksamisen kautta, vaikka vastustit lainapäätöstä kokouksessa.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

202011_67390.jpg

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.

Ota tästä yhteyttä Markukseen.

Mies seisoo kädet ristissä

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>

Jurinet Oy
Osakas
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Luvatonta rakentamista
Omistan eräässä tunturikeskuksessa pienen rivitaloyksiön (34 m2). Seinä-naapurin asunto on 64 m2, koska kaksi yksiötä on yhdistetty. Hän asuu paikalla pysyvästi. Syksyllä 2011 naapurini kysyi kantaani, jos hän rakentaisi terassin asuntonsa metsän puolelle. Keskusteltuani isännöitsijämme ja kunnan rakennustarkastajan kanssa, kuulin, että hän on rakentamassa 10m (asunnon leveys) x 4 m kokoista "lavaa"; molemmat viranomaiset olivat sanoneet, että niin suuri terassi ei missään tapauksessa voi tulla kysymykseen. Laitoin oman kielteisen kantani kaikenkokoisten terassien tekemiseen perusteltuna.Naapuri oli kuitenkin anonut rakennuslupaa suoraan kunnalta (ei siis taloyhtiöltä); rakennustarkastaja oli pyytänyt puuttuvia asia-kirjoja, mutta niitä ei toimitettu. Heinäkuussa 2012 terassi (n. 40 m2) oli rakennettu salaa, ulkoseinään oli puhkaistu ovi ilman lupaa ja tontilta oli kaadettu 6 suurehkoa mäntyä. Yksiöni huone toimii sekä makuu- että olo-huoneena ja terassi alkaa 1 m:n päästä huoneeni ikkunan reunasta ja ulottuu n. 4 m (entiseen) metsään päin. terassilta on esteetön näkymä lähes koko huoneeseeni. Yksityisyyteni on täysin mennyt kuten myös rauhallinen metsämaisema. Rakennustarkastaja, saatuaan kuulla asiasta, antoi vielä lisäaikaa piirustusten yms. toimittamiseen syyskuun loppuun. Kun papereita ei tullut, määräsi rakennustarkastaja terassin käyttökieltoon ja purettavaksi. Tähän naapurini on tehnyt oikaisuvaatimuksen, joka ei täytä kriteereitä. Isännöitsijä on antanut rakennustarkastajalle lausunnon, että lupaa ei ole anottu eikä myönnetty ja että yhtiön kanta terassin rakentamiseen on kielteinen.Voiko ja täytyykö yhtiön hallituksen tehdä päätös terassin purkamisesta ja asettaa mahdollisesti uhkasakko? Jos niin minkä suuruinen sakko? Miten korvataan kaadetut puut? - voinko minä, naapurina, hakea korvausta osakkeeni arvon alenemisesta johtuen valtavasta terassista ja metsämaiseman pilaamisesta?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Parvekkeiden rakentaminen kerrostaloon
Voiko kerrostaloyhtiö velvoittaa enemmistöpäätöksellä osakkaan rakentamaan omalla kustannuksellaan huoneistokohtaisen parvekkeen, kun osa muissa huoneistoissa asuvista aikoo rakennuttaa sellaisen itselleen. Kustannus huoneistoa kohden vähintään 25.000 euroa. Myös parvekkeen jälkihuolto jää kunkin osakkaan vastuulle.Yhteistilaus luonnollisestikin laskee yksikkökustannuksia, jos tilaajia on mahdollisimman monta. Parvekkeita suunnitellaan vain niihin asuntoihin, joilla on ikkunoita sisäpihalle päin (vain sinne saa rakennusluvan) Parvekkeiden lukumäärä (tai niiden epäsymmetrinen sijoittuminen) luonnollisestikin vaikuttaa talon pihanpuoleiseen julkisivuun. Hankintakustannus on varsin kova esimerkiksi eläkeläisille. Kerrostalo sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa julkisivusuojellussa talossa.
20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Miksi sulake palaa usein?
Kysymys:Minulla on varaava sähkölämmitys yösähköllä. Varaajassa kolme vastusta, joissa jokaisessa on sähkötaulussa 20 ampeerin sulake (3 kpl). Loppuvuonna sulake paloi pari kertaa ja nyt kahtena yönä peräkkäin on yksi sulake palanut. Missä vika, kun sulake palaa?
20115_25991.jpg
IV-kanavasta tippuu vettä?
Kolmesta Ilmanvaihtokanavista tippuu vettä, kanavat ovat imuventtiileitä (sijaitsevat alakerrassa keittiössä, alakerran khh:ssa ja yläkerran kph:ssa). 1½ kerroksinen omakotitalo on v. 2010 rakennettu.Talossa on koneellinen ilmanvaihto sekä lämmöntalteenotto. Ilmanvaihtoputket menevät välipohjassa (ei eristetty) ja siitä nousevat ylös yläpohjaan, jossa ilmanvaihtoputket ovat eristetty, sekä yläpohja on puhallusvilloitettu.Missä ja mikä vika?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Terassin ilmanvaihto?
Kysymys:Terassimme on noin 30 neliöä. Seinät on eristetty villalla ja kulkuaukkoon on asennettu Lumonin lasiliukuovet. Lattia on betonia ja terassilta on luukku ryömintätilaan talon alle. Tuuletusritilöitä terassilla ei ole. Talvella terassi on kostea ja ikkunat jäätyvät. Nyt ryömintätilan luukkuun on lisätty styrox -eristyslevy, jottei kosteus nousisi alhaalta. Tämä ei varmaan vielä riitä, mitä tulisi tehdä ilmanvaihdon parantamiseksi? Seinän rakenteen vuoksi tuuletusritilöiden asentaminen on työmiestemme mukaan vaikeaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton