• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Miten järjestetään vierasautopaikkojen käyttö oikeudenmukaiseksi?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 08.09.2023
Kerrostalo

Taloyhtiön vieraspaikkojen käyttö

Viiden perheen rivitalossamme kuuluu jokaiseen osakkeeseen yksi autopaikka kauppakirjan mukaisesti. Lisäksi on kolme vieraspaikkaa, jotka eräät (kaksi)osakkaat ovat omineet perheidensä kakkos ja kolmosautojen vakituiseen paikoitukseen. He eivät suostu maksamaan hallituksen esittämää ylimääräistä autopaikkamaksua, eivätkä siirtämään autoja pois kadun varteen. Mitä hallitus voi asiassa tehdä?

Kysymys: Miten järjestetään vierasautopaikkojen käyttö oikeudenmukaiseksi?

Vastaus:

Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä määrätään, miltä osin yhtiön tilat ovat osakashallinnassa. Hallintaoikeuden kohteena voi olla esimerkiksi varastotila, autopaikka pihalla tai rakennuksen sisällä. Mikäli kysyjän kertomat autopaikat eivät ole osakashallinnassa, lähtökohtaisesti osakkailla ei ole oikeutta ottaa autopaikkoja hallintaansa ja käyttää vastoin niiden käyttötarkoitusta.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajan tai muun huoneistossa asuvan on noudatettava, mitä järjestyksen säilymiseksi yhtiön tiloissa on tarpeen. Järjestyksen säilymiseen tähtääviä normeja voi sisältyä yhtiössä hyväksyttyihin järjestyssääntöihin tai yksittäisiin järjestyksen säilymiseksi annettuihin määräyksiin. Yhtiökokouksessa voidaan tehdä päätös, jossa kielletään yhtiön osakkaita ja asukkaita käyttämästä vieraspysäköintiä varten tarkoitettuja autopaikkoja. Kun tällainen päätös on tehty, sitä on kaikkien osakkeenomistajien noudatettava. Päätöksen tai järjestyssääntöjen lisäksi kielto voidaan osoittaa liikennemerkein. Mahdollista on, että kieltoa loukkaavaa osakkeenomistajaa voidaan sakottaa pysäköinnistä vastoin määräystä. Viime kädessä yhtiön keinona on se, että järjestystä rikkovan osakkeenomistajan huoneisto otetaan tietyin edellytyksin yhtiön hallintaan, jos osakkeenomistaja ei noudata, mitä järjestyksen säilymiseksi yhtiön tiloissa on tarpeen. Huoneiston hallintaan ottaminen on äärimmäinen keino, jonka käyttämistä tulee harkita tarkoin. Mikäli järjestyssääntöjen laatiminen ja pysäköintikiellon merkitseminen vieraspaikoille eivät auta, suosittelen yhtiötä kääntymään asiantuntijan puoleen, joka vielä uudelleen arvioi, mitä tilanteessa on tehtävissä.

Tomi Eloluoto
varatuomari
Asianajotoimisto Laaksonen Perho Salonen Heinonen Oy

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Osakas
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?
20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton