Viikon kysymys: Onko hallitus vastuussa?

Viime keväänä oli eripuraa tehdäänkö n.200 000€ maksava piharemontti vai ei. Hallitus joka ei ollut edes yhtiöjärjestyksen mukainen oli päättänyt tehdä tämän remontin ilman äänestystä. Olivat jo teetättäneet pihasuunnitelmakuvat sekä valvonnan sopineet. Isännöitsijä oli jo maksanut nämä suunnitelmat (7000 euroa).
Piharemontti peruuttiin kun isännöitsijä suostui kovan "väännön" jälkeen järjestämään ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa kallis piharemontti äänestettiin nurin.
Kysymys on nyt siitä, että saadaanko noita rahoja(7000€) perittyä takaisin jotka menivät suunnitelmiin joista ei koskaan ole mitään hyötyä. Tuon piharemontin oli päättänyt hallitus, jossa oli kaksi osakkeen omistajaa sekä isännöitsijä.
Vastaus:
Hallituksen jäsenet valitaan yhtiökokouksen päätöksellä. Jos tämä päätös on lain tai yhtiöjärjestyksen vastainen, sitä on moitittava 3 kuukauden kuluessa. Ellei näin ole tehty, päätöstä pidetään lähtökohtaisesti pätevänä. Tässä tapauksessa on siis mahdollista, että yhtiökokouksen päätös jolla hallitus on valittu, on pätevöitynyt.
Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous päättää kunnossapidosta, joka on laajakantoinen, taikka vaikuttaa olennaisesti asumiseen tai asumiskustannuksiin. Edelleen säädetään, että hallitus tarvitsee yhtiökokouksen päätöksen toimiin, jotka ovat yhtiön koko ja toiminta huomioon ottaen epätavallisia ja laajakantoisia. Näillä perusteella katsoisin, että 200.000 euron piharemontti kuuluu yhtiökokouksessa päätettäviin asioihin eli hallituksen olisi pitänyt tuoda asia yhtiökokoukseen käsiteltäväksi.
Hallituksen jäsenten vahingonkorvausvastuusta säädetään asunto-osakeyhtiölain 24 luvun 1§:ssä. Säännöksen mukaan hallituksen jäsenen ja isännöitsijän on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään lakia tai yhtiöjärjestystä rikkomalla tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle. Taloyhtiöissä tulisikin nyt pohtia, halutaanko pihasuunnitelmiin käytettyä 7000 euroa lähteä hallituksen jäseniltä vahingonkorvauksena vaatimaan.
Eveliina Tammela,
lakimies,
asianajotoimisto Botnia,
Helsinki
Aiheeseen liittyvää

Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?

Avainten jakaminen?

Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?

Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
