Viikon kysymys: Putkiremontista aiheutuvien kustannusten jakaminen

Taloyhtiö on rakennettu 50-luvulla. Asuntojen varustelutaso oli tuolloin pieni vessa lavuaarilla. Peseytyminen hoidettiin taloyhtiön saunassa. Vuosikymmenien saatossa osakkaat ovat rakentaneet suihkuja asuntoihinsa joko vessan yhteyteen tai erillisinä suihkuhuoneina, jokaisessa huoneistossa on hiukan omanlaisensa viritys, onpa yhteen asuntoon rakennettu saunakin. Myös alkuperäiskunnossa olevia asuntoja löytyy.
Nyt tulossa on ensimmäinen täysi viemäriremontti. Miten kustannukset kuuluu jakaa tällaisessä tapauksessa?
Oikeudenmukaiselta tuntuisi, että vastikeperusteisesti korvattaisiin vain alkuperäisvarustuksen mukaisesti vessat vesieristeineen. Kukin osakas maksaisi erikseen oman asuntonsa suihkun ja saunan putkitukset taloyhtiön viemäriin asti ja näiden vesieristeet.
Vastaus:
Yhtiön on pidettävä kunnossa mm. osakehuoneistojen vesi- ja viemärijärjestelmät. Yhtiön on korjattava ne osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi. Tämä ns. ennallistamisvastuu koskee huoneistojen sisäosien korjaamista ajankohdan perustasoon yhtiössä. Yhtiön korjaus- ja ennalleensaattamisvelvollisuuden ulottuvuutta määriteltäessä ratkaisevaa on se, minkälaiset kustannukset korjaamisesta tai ennalleen saattamisesta aiheutuisi, ei rakennustekninen toteutusvaihto.
Lähtökohtana on siis se, että yhtiön uusiessa viemärijärjestelmiä, se on velvollinen ennallistamaan osakkaiden hallinnassa olevat tilat pintamateriaaleja myöten ajankohdan mukaiseen perustasoon.
Yhtiökokous voi lisäksi päättää osakkeenomistajalle kuuluvan kunnossapitotyön suorittamisesta yhtiön kustannuksella, jos työ liittyy yhtiön kunnossapito- tai uudistustyöhön tai työ on yhtiön kannalta muuten taloudellisesti tarkoituksenmukainen eikä se loukkaa osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta.
Tässä tilanteessa tarkoituksenmukaista voisi olla toteuttaa samassa yhteydessä uudistamistyö, jossa kaikkiin osakashallinnassa oleviin tiloihin toteutetaan myös suihku perustason mukaisesti toteutettuna. Kun korjaustyö tehdään samalla kertaa koko rakennuksessa, ei ongelmia yhdenvertaisuuden kannalta yleensä synny. Putkiremontin yhteydessä yhtiö voi yleensä toteuttaa märkätilojen vesikalusteiden ja pinnoitteiden tason parannuksen edullisemmin ja tarkoituksenmukaisemmin kuin yksittäinen osakkeenomistaja.
Siltä osin kuin kustannukset lisääntyvät osakkaan valitsemisen teknisten tai pintamateriaaleja koskevien ratkaisujen vuoksi, osakas vastaa lisäkustannuksista. Sama koskee saunan ennallistamisesta johtuvia lisäkustannuksia.
Jarmo Juntura
asianajaja, Rovaniemi
Aiheeseen liittyvää

Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?

Avainten jakaminen?

Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?

Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
