• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Remonttikustannusten jakaminen oikeudenmukaisesti?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 06.06.2023
20236_82145.jpg

Taloyhtiömme monessa huoneistossa kosteat tilat ovat teknisen käyttöikänsä päässä. Suurin osa on tehnyt/teettänyt itse kosteiden tilojen remontin sen jälkeen, kun yhtiö teetti kosteiden tilojen kartoituksen ja remonttitarve selvisi. Yhtiö on korvannut vaihtelevasti kustannuksia rakenteista, toisille vesieristeeseen saakka. Itselläni vain puumateriaaleja sillä perusteella, että yhtiön varat olivat vähissä ja kustannukseni huomioitaisiin aikanaan, kun muille tehtäisiin kosteiden tilojen remontteja.

Nyt yhtiökokouksessa päätettiin tehdä viiden huoneiston kosteiden tilojen remontti kokonaan yhtiön laskuun sillä perusteella, ettei huoneistoihin synny kalliita kosteusvauriota. Näiden viiden huoneiston remontit maksaa nyt yllättäen taloyhtiö, koska asukkaat itse eivät niitä ilmeisesti muuten tekisi. Kustannukset jaetaankin nyt tasana kaikille, eikä teettämäni remontti vaikuta millään tavoin kustannuksia tasaavasti.

Eikö tämä ole epäoikeudenmukaista kustannusten jakamista? Ne viisi huoneistoa, jotka eivät ole huolehtineet huoneistostaan, palkitaan taloyhtiön tekemällä kosteiden tilojen remontilla. Eikö taloyhtiö voi velvoittaa asukasta tekemään remontin niin, että asukas itse teettää sen ja taloyhtiö osallistuu kustannuksiin rakenteiden osalta esim. vesieristeeseen saakka? Jos asukas ei tätä noudata, niin eikö kosteat tilat voida asettaa käyttökieltoon siihen saakka, kunnes ne on remontoitu? Missä menee asukkaan vastuu? Eikö asukas vastaa pinnoista ja jos ne eivät ole asialliset, esim. laatat vuotavat ja saattavat aiheuttaa kosteusvaurioita, niin asukas on velvollinen ne uusimaan? Mitä taloyhtiö voi velvoittaa asukkailta?

Vastaus:

Vaikuttaa tosiaan sille, ettei yhdenvertaisuus kohdallanne nyt ole toteutunut. Tilanne on siltä osin asunto-osakeyhtiölain vastainen. Jos yhtiössänne ei muuta ole sovittu, on korjausvastuu taloyhtiöllä vesieristeeseen saakka ja pintojen kunnossapitovastuu kuuluu osakkaalle. Harvoin pinnat aiheuttavat kostesvaurioita vaan puutteellinen vedeneriste. Pintamateriaalin tehtävä ei ole olla vesitiivis. Viime kädessä osakkaat itse maksavat kaikki yhtiön vastuulla tapahtuvat korjaukset ja kustannukset yhtiövastikkeina. Korjaukset kuitenkin tulisi tehdä ja tilat saattaa ajanmukaisiksi. Terveysviranomainen voi asettaa huoneiston käyttökieltoon, jos siellä on terveyshaitta. Taloyhtiö ei sitä voi kertomallasi perusteella teidän tapauksessanne tehdä.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymykset löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton