Viikon kysymys: Taloyhtiön kulut epäilyttävän suuret, mikä neuvoksi?

Mikä neuvoksi kun as.oy:n viime vuoden korjauskulut olivat suurehkon tuntuiset suhteessa taloyhtiölle suoritettuihin korjauksiin? Samaan aikaan hallituksen puheenjohtajan asunnossa suoritettiin remontti. Tilit hyväksyttiin kevätyhtiökokouksessa "pitkin hampain" hiljaisesti. Pyydettäessä jonkin aikaa kokouksen jälkeen isännöitsijältä tileistä selvitystä nähtäväksi hän kieltäytyi.
Mitä on asian suhteen tehtävissä epäselvyyksien selvittämiseksi?
Vastaus:
Osakkeenomistajia on asunto-osakeyhtiössä kohdeltava yhdenvertaisesti ja tasapuolisesti riippumatta siitä, onko osakkeenomistaja hallituksen jäsen vai ei. Mikäli osakkeenomistajalla on perusteltu syy epäillä, että hallituksen puheenjohtajan huoneistoon on tehty asunto-osakeyhtiön kustannuksella sellaista remonttia, joka kuuluu osakkeenomistajan kustannettavaksi, osakkeenomistajalla on oikeus saada remontista ja sen kustannusten jaosta selvitys. Isännöitsijän on mielestäni pyydettäessä annettava selvitys mutta yksittäisellä osakkeenomistajalla ei ole oikeutta saada koko kirjanpitoa nähtäväkseen.
Osakkeenomistaja voi myös hakea yhtiön kotipaikan aluehallintovirastolta erityisen tarkastuksen toimittamista yhtiön hallinnosta ja kirjanpidosta tietyltä päättyneeltä ajanjaksolta taikka tietyistä toimenpiteistä tai seikoista. Edellytyksenä on, että ehdotusta on yhtiökokouksessa käsitelty ja kannatettu. Hakemus aluehallintovirastolle on tehtävä kuukauden kuluessa yhtiökokouksesta.
Ehdotus tarkastuksen toimittamisesta on tehtävä varsinaisessa yhtiökokouksessa tai siinä yhtiökokouksessa, jossa asiaa kokouskutsun mukaisesti on käsiteltävä. Hakemus voidaan tehdä, jos osakkeenomistajat, joilla on vähintään yksi kymmenesosa kaikista osakkeista tai yksi kolmasosa kokouksessa edustetuista osakkeista, ovat ehdotusta kannattaneet.
Erityisestä tarkastuksesta on annettava lausunto yhtiökokoukselle. Lausunto on vähintään kahden viikon ajan ennen yhtiökokousta pidettävä osakkeenomistajien nähtävänä kokouskutsussa ilmoitetussa paikassa. Lausunto on myös viivytyksettä lähetettävä osakkeenomistajalle, joka sitä pyytää. Lausunto on lisäksi asetettava nähtäväksi yhtiökokouksessa.
Huomio
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Kysymykseen vastasi
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistöjuristi
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.

Tarvitsetko lakimiehen apua?
Sinua voisi kiinnostaa myös:

Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?

Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?

Avainten jakaminen?

Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
