Viikon kysymys: Vesimaksujen määräytyminen?

Omistamme kerrostalosta huoneiston, jossa olemme kirjoilla, mutta vietämme siellä vain noin kaksi kuukautta vuodessa. Kaksi kuukautta olemme ulkomailla ja lopun vuodesta asumme kesäasunnossamme, jonne teemme aina virallisen osoitteenmuutoksen. Kysymys kuuluukin, että olemmeko velvolliset maksamaan vesimaksun 25 €/henk/kk? Olemme pyytäneet asiaan huojennusta yhtiökokouksessa, mutta yleinen mielipide tuntuu olevan, että tämä on oma valintamme, mikä onkin totta.
Ihmetyttää vain, että vaikka asumme tuon 7-8 kk ihan virallisesti kakkosasunnossamme jonne myös joudumme maksamaan veden (kunnallinen liittymä) niin miksi myös kaupunkiasuntoon samanaikaisesti. Mittari luonnollisesti olisi pelastus, mutta ei kuulemma kannata asentaa kustannussyistä, talo on rakennettu vuonna 2006.
Vastaus:
Vesimaksuista keskustelu on taas kesän tullen ajankohtaista. Se johtuu kaiketi siitä, että iso osa meistä viettää suurimman osan kesästä ehkä muualla kuin vakituisessa asunnossaan ja sen vuoksi vesimaksujakaan ei haluttaisi turhaan maksaa. Joillakin muualla asuminen kestää viikon ja toisilla useamman kuukauden. Tästä asiasta voidaan olla perustellusti montaa mieltä, eikä asunto-osakeyhtiölakikaan anna asiaan suoraan vastausta.
Oikeuskäytännön mukaan väliaikainen ja pitkäkin muutaman kuukauden muualla asuminen ei vapauta taloyhtiön osakasta vesimaksun maksuvelvollisuudesta taloyhtiötä kohtaan. Tämä johtuu siitä, että vesimaksu on ns. vastikeluontoista maksua, eikä siis pelkkä käyttökorvaus. Velvollisuus maksaa yhtiövastiketta perustuu yhtiön osakkuuteen ja siihen liittyvään oikeuteen hallita osakehuoneistoanne. Vesimaksun maksuvelvollisuus ei liity pelkästään siihen, kulutetaanko asunnossa vettä vai ei.
Yleinen periaate on myös, että vesimaksu on kaikille asukkaille sama riippumatta siitä kuluttaako vettä 100 litraa vai kuution päivässä tai onko asukas 80-vuotias vai vastasyntynyt. Luonnollisesti mikään ei estä taloyhtiössä sopimasta tästä asiasta toisinkin, mutta se vaatii yhtenäistä näkemystä ja päätöstä.
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa."
Markus Talvio
OTM, Toimitusjohtaja
JuriNet Tampere
Aiheeseen liittyvää

Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?

Avainten jakaminen?

Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?

Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
