• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Vesimaksujen määräytyminen?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 02.06.2023
20236_82003.jpg

Omistamme kerrostalosta huoneiston, jossa olemme kirjoilla, mutta vietämme siellä vain noin kaksi kuukautta vuodessa. Kaksi kuukautta olemme ulkomailla ja lopun vuodesta asumme kesäasunnossamme, jonne teemme aina virallisen osoitteenmuutoksen. Kysymys kuuluukin, että olemmeko velvolliset maksamaan vesimaksun 25 €/henk/kk? Olemme pyytäneet asiaan huojennusta yhtiökokouksessa, mutta yleinen mielipide tuntuu olevan, että tämä on oma valintamme, mikä onkin totta.

Ihmetyttää vain, että vaikka asumme tuon 7-8 kk ihan virallisesti kakkosasunnossamme jonne myös joudumme maksamaan veden (kunnallinen liittymä) niin miksi myös kaupunkiasuntoon samanaikaisesti. Mittari luonnollisesti olisi pelastus, mutta ei kuulemma kannata asentaa kustannussyistä, talo on rakennettu vuonna 2006.

Vastaus:

Vesimaksuista keskustelu on taas kesän tullen ajankohtaista. Se johtuu kaiketi siitä, että iso osa meistä viettää suurimman osan kesästä ehkä muualla kuin vakituisessa asunnossaan ja sen vuoksi vesimaksujakaan ei haluttaisi turhaan maksaa. Joillakin muualla asuminen kestää viikon ja toisilla useamman kuukauden. Tästä asiasta voidaan olla perustellusti montaa mieltä, eikä asunto-osakeyhtiölakikaan anna asiaan suoraan vastausta.

Oikeuskäytännön mukaan väliaikainen ja pitkäkin muutaman kuukauden muualla asuminen ei vapauta taloyhtiön osakasta vesimaksun maksuvelvollisuudesta taloyhtiötä kohtaan. Tämä johtuu siitä, että vesimaksu on ns. vastikeluontoista maksua, eikä siis pelkkä käyttökorvaus. Velvollisuus maksaa yhtiövastiketta perustuu yhtiön osakkuuteen ja siihen liittyvään oikeuteen hallita osakehuoneistoanne. Vesimaksun maksuvelvollisuus ei liity pelkästään siihen, kulutetaanko asunnossa vettä vai ei.

Yleinen periaate on myös, että vesimaksu on kaikille asukkaille sama riippumatta siitä kuluttaako vettä 100 litraa vai kuution päivässä tai onko asukas 80-vuotias vai vastasyntynyt. Luonnollisesti mikään ei estä taloyhtiössä sopimasta tästä asiasta toisinkin, mutta se vaatii yhtenäistä näkemystä ja päätöstä.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa."

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton