Viikon kysymys: Voiko isännöitsijä määrätä, miten huoltotyöt taloyhtiössä hoidetaan?
Voiko taloyhtiön hallituksen jäsen esimerkiksi vaihtaa ilmastointikoneen suodattimet, mikäli hallitus niin päättää, vaikka tämä toimenpide kuuluu vastuunjakotaulukon mukaan taloyhtiölle? Tämähän on suhteellisen helppo homma. Meillä isännöitsijä on tämän kieltänyt.
Onko laissa tarkemmin kerrottu mitä huoltotöitä tai tarkastuksia isännöitsijä voi aloittaa tekemään kysymättä yhtiön hallituksen mielipidettä? Varmaankin vesi- tai muun vahingon sattuessa korjaustyöt on aloitettava heti, mutta voiko isännöitsijä aloittaa esimerkiksi lukkojen huoltotyötä (lukkojen toiminnasta ei ole tullut valituksia) vaikka hallitus on vastustanut tätä hanketta?
Onko laissa tarkemmin kerrottu mitä huoltotöitä tai tarkastuksia isännöitsijä voi aloittaa tekemään kysymättä yhtiön hallituksen mielipidettä?
Lakimiehen vastaus:
Kunnossapitotöissä tulisi noudattaa vastuunjakotaulukkoa, mikäli taloyhtiöllänne sellainen on käytössä.
Asunto-osakeyhtiölaki ei yleensä suoraan anna vastauksia yksitäistapauksiin, vaan kyse on laintulkinnasta. Isännöitsijän valtuudet riippuvat pitkälti myös siitä, mitä isännöintisopimuksessa on sovittu isännöitsijän tehtävistä ja vastuista.
Mielestäni hallitus voi ihan hyvin toimivaltuuksiensa puitteissa valtuuttaa tai antaa luvan jollekin osakkailleen itsekin vaihtaa ilmastointikoneen suodattimet. Se on yleensä yksinkertainen ja säännöllisesti muutoinkin tehtävä toimenpide.
Lukija kommentti:
Näin yleisellä tasolla kommentoisin, että nyt näyttää valtasuhteet ko. taloyhtiössä olevan vinksallaan. Isännöitsijähän on lähtökohtaisesti nimenomaan hallituksen työrukkanen, tekee hallituksen hänelle asettamat työt (tämä unohtuu valitettavan usein niin hallituksilta kuin isännöitsijöiltäkin). Nyt perehtyisin tarkasti taloyhtiön ja isännöitsijän / isännöintitoimiston väliseen sopimukseen, mitä työnjaosta ja tehtävistä on sovittu.
Mikäli on tyytymätön isännöitsijään, häntä voi vaihtaa myös toimiston sisällä (ongelmahan voi olla ihan vain henkilökemia tasolla). Toki hyvä asiansa osaava isännöitsijä on kullan arvoinen. Hän neuvoo hallitusta, jotta asiat hoidetaan lakien ja säädösten sekä talon (teknisen ja rakenteellisen) hyvän huollon mukaan. Alalla on valitettavasti myös toisenlaisia yrittäjiä - heitä, joita ei saa koskaan kiinni ja joiden perään täytyy muistuttaa sovituista tehtävistä. Hallitusta määräilemään hän ei kuitenkaan voi mennä. Hallitus on vastuussa päätöksistään osakkaille - niin hyvistä kuin huonoistakin.
Huomio
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysymykseen vastasi:
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.
Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle
Info
Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla
Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.