• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutos

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 29.07.2013
Kerrostalo

Yhtiössämme on vesimittarit vain kylmässä vedessä. Veloitus on tapahtunut mittarin mukaan vain kylmästä vedestä ja lämpimässä vedessä on ollut veloitus henkilöluvun mukaan. Nyt yhtiökokouksessa vaadittiin, että myös kuuma vesi veloitettaisiin kylmäveden mittauksen perusteella laskettavalla summalla. Asiasta järjestetään ylimääräinen yhtiökokous, mutta puheenjohtaja väitti, että tuon muutoksen on saatava 2/3 osa enemmistö tullakseen voimaan. Eikö tuo muutos ole juuri se mitä uusi laki tarkoitti, kun siirrytään henkilöveloituksesta luotettavasti mitattavissa olevan kulutuksen veloitukseen? Eli tällöin veloitusperusteen muuttamiseen riittäisi yksinkertainen enemmistö.

Kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutos

Vastaus:

Määräenemmistöllä tehtävistä päätöksistä on säädetty asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 27 pykälässä ja lisäksi omassa yhtiöjärjestyksessänne saattaa olla täydentäviä määräyksiä.

Viittaat kysymykselläsi ilmeisesti saman lain 6 luvun 34 pykälään, jossa säädetään, että yhtiöjärjestyksen muuttamisesta päättää yhtiökokous. Päätös on tehtävä 27 §:ssä tarkoitetulla määräenemmistöllä (eli 2/3 annetuista äänistä on kannattanut ehdotusta). Yhtiökokous voi kuitenkin päättää yhtiöjärjestyksen vastikeperusteen muuttamisesta 26 §:ssä tarkoitetulla enemmistöllä (eli ns enemmistöpäätöksellä), jos yhtiöjärjestyksen vastikeperustetta muutetaan siten, että vastikkeen perusteeksi otetaan muun perusteen tilalle luotettavasti mitattavissa oleva veden todellinen kulutus.

Jos kyse on yhtiöjärjestyksen mukaisen vastikeperusteen muuttamisesta kertomallasi tavalla, olet oikeassa. Voi toki olla, että vesimaksuja ei sisällytetä vastikkeeseen vaan ne laskutetaan erikseen osakkailta "muulla maksuperusteella". Tällöin tilannetta voi tarkastella toisellakin tavalla, koska kyse ei ole vastikeperusteen muuttamisesta. Silloin puheenjohtajan näkemys voisi olla perusteltu.

Asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 35 §:n mukaan nimittäin määräenemmistöpäätös tarvitaan yhtiöjärjestyksen muuttamiseen, jos muutoksella lisätään osakkeenomistajan maksuvelvollisuutta yhtiötä kohtaan siten, että muutetaan vastike- "tai muuta maksuperustetta" taikka lisätään tai poistetaan maksuperuste. Toisaalta saman pykälän mukaan osakkeenomistajan suostumusta ei kuitenkaan tarvita, kun "vastikeperustetta muutetaan" siten, että vastikkeen perusteeksi otetaan muun perusteen tilalle luotettavasti mitattavissa tai arvioitavissa oleva hyödykkeen todellinen kulutus.

Olisi mielenkiintoista kuulla hallituksen puheenjohtajan perustelut sille, miksi hän katsoo, että kyseinen päätös vaatii määräenemmistön. Toivottavasti vastauksestani oli apua.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

20151_42021.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.
Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Osakas
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?
20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton