Viikon kysymys: Yhtiökokouspöytäkirjan pätevyys?
Yhtiökokouksia on taas tulossa.
Normaalisti valitaan puheenjohtajan lisäksi 1-2 pöytäkirjantarkistajaa.
Miten on, onko kokouksen pöytäkirja pätevä tuossa 3 kuukauden määräajassa, vaikka tarkistajat kieltäytyisivät allekirjoittamasta sitä kokouskulun ja päätösten vastaisena?
Vastaus:
Lain mukaan puheenjohtajan on huolehdittava siitä, että yhtiökokouksesta laaditaan pöytäkirja. Puheenjohtajan ja vähintään yhden pöytäkirjan tarkastajaksi valitun on allekirjoitettava se. Pöytäkirja on viimeistään neljän viikon kuluttua kokouksesta pidettävä yhtiön isännöitsijän tai hallituksen puheenjohtajan luona osakkeenomistajien nähtävänä. Jos pöytäkirja ei vastaa alkuunkaan kokouksen kulkua, eikä siellä tehtyjä päätöksiä, kyse saattaa olla rikoslain mukaisesta väärennöksestä. Väärennetty asiakirja ei ole pätevä. Osakkeenomistaja voi moittia yhtiökokouksen päätöstä. Moitekanne yhtiötä vastaan on nostettava 3 kuukauden kuluessa päätöksen tekemisestä. Jollei kannetta nosteta määräajassa, päätöstä pidetään pätevänä, mutta väärennetty pöytäkirja ei muutu "päteväksi".
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!
tai
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
Aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymykset löytyvät alla olevasta linkistä!