• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys:Lumityöt talkoilla?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 16.12.2013Päivitetty 02.06.2023
20236_82063.jpg

Taloyhtiömme hoitaa itse lumityöt talkoovoimin vuoroviikoin. Mikä on taloyhtiön vastuu, jos lumityövuorossa oleva esim. liukastuu ja jalka/käsi murtuu tai selkä kipeytyy lumenluonnista johtuen? Onko taloyhtiön syytä ottaa vakuutus ja mikä vakuutus?

Vastaus:

Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta, sekä kiinteistön ja rakennusten pidon ja muun toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Isännöitsijän tehtävänä puolestaan on huolehtia lain mukaan kiinteistön ja rakennusten pidosta ja hoitaa yhtiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Isännöitsijän ja hallituksen välinen vastuunjako on syytä tarkoin määritellä isännöintisopimuksissa myös mahdollisten vahingonkorvausten osalta. Kokemukseni mukaan näin ei juurikaan tehdä, valitettavasti.

Hallitus ja myös hallituksen jäsenet henkilökohtaisesti (erityisesti hallituksen puheenjohtaja) ovat vastuussa siitä, että taloyhtiön piha-alueet on asianmukaisella tavalla talvikeleillä aurattu ja hiekoitettu. Hallitus voi päättää, että pihatyöt annetaan ulkopuolisen urakoitsijan hoidettavaksi tai sitten työt voidaan kertomallasi tavalla tehdä talkoilla osakkaiden toimesta vuoroviikoin.

Hallitus siis lähtökohtaisesti on vastuussa vahingosta, joka henkilölle esimerkiksi liukastumisen yhteydessä sattuu. Yhtiö voi tehdä vastuunjaosta vahinkotilannetta silmällä pitäen myös osakkaiden kanssa vastuunjakosopimuksen jos lumityöt on päätetty tehdä vuoroviikoin. Käytännössä tämä saattaa olla haastavaa, koska osakkaat tuskin kevein perustein suostuvat ottamaan tällaista hallitukselle kuuluvaa vastuuta itselleen. Kysymykseesi olisiko ja millainen vakuutus olisi syytä ottaa taloyhtiölle en pysty tässä vastaamaan. Sitä teidän kannattaa tiedustella suoraan vakuutusyhtiöistä.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Info

Info

Kysy, vastaamme -palvelu

Palstalla voi esittää joka torstai taloyhtiöihin liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajotoimistosta vastaavat. Lakikysymyksiin vastataan pääsääntöisesti noin yhden viikon kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Info

Info

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset

Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä.

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton