• Etusivu
  • Energia

Vuoden 2011 korjaus- ja energia-avustuksia koskevat säännökset annettu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.12.2010
201012_23930.jpg

Tukea myönnetään päälämmitysjärjestelmänä käytettävien maalämpöpumppujen käyttöönottoon.

Vuoden 2011 energia-avustus tukee uusiutuvaa energiaa hyödyntävien lämmitysjärjestelmien käyttöönottoa. Korjaus- ja energia-avustuksia koskevat lakimuutokset on vahvistettu ja asetusmuutokset annettu. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2011.

Energia-avustukset uusiutuvan energian käyttöönottamiseksi

Uudella energia-avustuksella tuetaan siirtymistä sähkö- tai öljylämmityksestä pääasiassa uusiutuvaa energiaa hyödyntävään päälämmitysjärjestelmään.

Tukea myönnetään päälämmitysjärjestelmänä käytettävien maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppujen käyttöönottoon sekä pelletti- ja muuhun puulämmitykseen siirtymiseen. Tukea voi saada myös erilaisille hybridiratkaisuille, joissa hyödynnetään useampaa energiamuotoa. Tukea ei myönnetä kauko- tai aluelämmityksen korvaamiseen muulla lämmitysjärjestelmällä.

"Jotta asumisen kasvihuonekaasupäästöjä voidaan tehokkaasti vähentää, tarvitaan energiatehokkaampien talojen lisäksi ympäristöystävällisempää lämmitysenergiaa. Valtion investointiavustus uusiutuvaa energiaa hyödyntäville lämmitysjärjestelmille vauhdittaa siirtymistä ilmaston kannalta kestäviin tapoihin lämmittää kotejamme", asuntoministeri Jan Vapaavuori sanoo.

Tuki on enintään 20 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista, ja kustannuksiin luetaan vain toteutuneet kustannukset. Kun avustus myönnetään yksityistalouksille enintään kaksi asuinhuoneistoa käsittävän rakennuksen lämmitystavan muuttamiseksi, hyväksyttäviin kustannuksiin voivat kuulua muut kuin työkustannukset. Työkustannusten osalta on tällöin mahdollisuus kotitalousvähennyksen.

Hakijan tulot eivät vaikuta mahdollisuuteen saada. Avustusta voivat saada niin yksityistaloudet kuin asuinrakennuksia omistavat yhteisöt. Tukea voidaan myöntää lämmitystapasaneerauksiin sekä omakotitaloissa että rakennuksissa, joissa on useampia asuntoja.

Muut energia-avustukset

Kerros- ja rivitaloille myönnettävien muiden energia-avustusten enimmäissuuruutta on korotettu 15 prosenttiin tai erityisestä syystä 20 prosenttiin hyväksyttävistä kustannuksista. Tuettavia toimenpiteitä on myös tarkistettu joiltain osin, kuten kiristämällä ikkunoiden lämmönläpäisykerroinvaatimusta.

Yksityistalouksille pientalojen energiakorjauksiin pienituloisuuden perusteella myönnettävien avustusten enimmäissuuruus ei muutu, vaan on edelleen enintään 25 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. Avustusten enimmäistulorajoja on korotettu 10 prosentilla.

Määrärahat ja avustusten myöntäminen

Vuonna 2011 avustuksiin uusiutuvan energian käyttöönottamiseksi on varattu 30 miljoonaa euroa. Muita energia-avustuksia on tarkoitus myöntää yhteensä 14 miljoonaa euroa ja korjaus- ja terveyshaitta-avustuksia yhteensä 46,5 miljoonaa euroa. Lain ja asetuksen muutokset tulevat voimaan ensi vuoden alusta. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA antaa tarkemmat hakuohjeet avustusten hakumenettelystä tammikuun puolen välin tienoilla. Hakuaika päättyy 8.4.2011. Hakemukset jätetään kuntaan.

Kunta myöntää avustukset, ja kunnasta saa tarvittaessa lisätietoja ohjeiden antamisen jälkeen. ARA myöntää hissi- ja terveyshaitta-avustukset. Hissien rakentamis- ja suunnitteluavustuksia sekä terveyshaitta-avustuksia voi hakea jatkuvasti.

Työt voi aloittaa kunnan tekemän avustuspäätöksen jälkeen. Avustuksen myöntäjä voi myös antaa säädösten tultua voimaan ennakkoaloitusluvan

Hakuohjeet ja -lomakkeet korjaus- ja energia-avustuksiin pyritään saamaan ARAn verkkosivuille tammikuun puolenvälin kieppeillä.

Lähde: Ympäristöministeriö & ARA

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82063.jpg
Mitä tehdä, kun taloyhtiössä asuu häirikkö?
Taloyhtiössämme asuu ihminen, joka ottaa lähinnä nuoret asukkaat häirinnän kohteeksi, tavoitteena saada heidät muuttamaan pois ja siinä on onnistunutkin. Häirintä on sanallista syyttelyä milloin mistäkin asiasta, jotka eivät pidä paikkaansa ja "kyttäämistä" ketä heillä käy ja mitä tekevät. Jutella hänen kanssaan on yritetty, mutta ei juuri jää juttelemaan, kirjallinen huomautus/varoituskin on annettu, mutta ei auta.Isännöitsijänä on isännöntitoimisto, mutta siellä ollaan sitä mieltä, ettei voida asialle tehdä enempää. Haluammekin tietää, onko taloyhtiön hallituksella mahdollisuuksia tehdä jotain asian suhteen?
20123_30069.jpg
Asunto-osakeyhtiörakentaminen 1800-luvun lopulta nykypäivään
Rakennuskantamme kertoo monista toisistaan eroavista vaiheista. Suomen suurimmissa kaupungeissa monikerroksisten asuin- ja liiketalojen rakentaminen aloitettiin 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä. 1900-luvun alkupuoliskolla alkoi orastava asuntopula, mutta rakentaminen oli enemmän tai vähemmän tasapainottelua aallonharjan ja -pohjan välillä. Pääomapulaa seurasi rakentamisen vilkastuminen. Sitä seurasi lama. Todellinen asunto-osakeyhtiöiden rakennusbuumi alkoi kuitenkin vasta sotien jälkeen. Aluksi rakentaminen oli sodan jälkeisen ajan erikoisolosuhteiden rakentamista, mutta 1960–70-luvuilla päästiin todelliseen massarakentamiseen, jonka tavoitteena oli asuinrakennusten määrällisten tavoitteiden täyttyminen.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Asunnossa kosteusvaurio – korvaako taloyhtiö remontin kustannuksia?
Olemme vasta muuttaneet rivitaloon. Asunnossamme todettiin nyt kosteusvaurio, joka on aiheutunut kylpyhuoneen puuttuvista vesieristeistä. Kosteus on levinnyt myös keittiön puolelle, josta joudutaan purkamaan kaapistoja ja lattiaa. Kuuluvatko alkuperäiset keittiön kaapistot sekä lattia (lattian materiaali ei ole alkuperäinen) yhtiön vastuulle?Jos kaapistoista, lattiasta ja laatoituksesta poistetaan vaurioitunut osa eli noin puolet, kuinka remontista ehjänä säästyvän, erilaiseksi jäävien osien kanssa tulisi menetellä? Asunnosta tulee muuttaa terveydellisistä syistä pois nyt mahdollisimman pian. Tuleeko yhtiön järjestää sijaisasunto korjausten ajaksi?Jos voidaan olettaa, että kosteusvauriosta ja siitä koituvista korjaustöistä on levinnyt homeitiöitä myös muualle asuntoon, tuleeko yhtiön järjestää myös asunnon toisen puolen homesiivous ja desinfiointi?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Taloyhtiön vastuu liukastumisista?
Voiko taloyhtiö olla korvausvelvollinen osakkaalle, asukkaalle tai vieraille pihan liukkauden johdosta tapahtuneesta tapaturmasta kun yhtiökokokouksessa on päätetty lumitöiden teosta talkoilla vai onko tällaisessa tilanteessa jokainen omillaan ja oman vakuutusturvansa varassa?
202112_74262.jpg
Kokouskutsun toimittaminen?
Täyttyykö kahden viikon kokouskutsuaika kun kutsu on lähetetty osakkaille 1.12. ja kokous pidetään 15.12.?Mielestäni on 14 vuorokautta, mutta yhden osakkaan mukaan ei kokouskutsuaika täyty vaan se on tässä vain 13 vuorokautta.
Katu, jossa on taloja rivissä
Paloturvallisuusmääräyksien noudattaminen?
Asumme paritaloyhtiössä, jossa yläkerta on aikanaan suunniteltu puolilämpimäksi ullakkotilaksi, mutta monissa asunnoissa kuten meillä, muutettu jälkeenpäin asuinkäyttöön soveltuvaksi tilaksi. Yläkerrassa on kaksi poistumistietä, tavallinen ikkuna (yli 3,5 m. korkealla) sekä kattoikkuna. Taloyhtiömme hallituksen mielestä paloturvallisuusmääräykset eivät edellytä palotikkaita toisen kerroksen ikkunaan, sillä heidän mukaansa kukin asuu yläkerrassa ns. omalla vastuullaan. Olen kuitenkin itse eri mieltä. Mitä mieltä te olette? Kaipaisin asiantuntijan apua selvittääkseni ostammeko tikkaat omasta pussista vai vaadimmeko niitä taloyhtiöltä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton